ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κονσέρτο με δύο μαέστρους

Κονσέρτο με δύο μαέστρους
EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς που “ατσαλώνει” ξανά στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν, τους Φορτούνη - Βαλμπουενά που δημιουργούν τον “τέλειο” καθοδηγητή και τους Καμαρά, Μπρούμα που φορμαρίστηκαν την κατάλληλη στιγμή.

Ήταν σα να τους έδωσε έμπνευση. Το “είμαι καλά και θα γυρίσω δυνατός” του Ομάρ Ελαμπντελαουί από την Κωνσταντινούπολη ήταν το καλύτερο τονωτικό για τους παίκτες του Ολυμπιακού στην Τρίπολη. Το ήθελαν, το περίμεναν, το ένιωθαν ότι ο καλός τους φίλος θα ξεπεράσει κι αυτό το εμπόδιο, του το είχαν ευχηθεί ολόψυχα από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και αφιέρωσαν στην υγειά του, αλλά μία σημαντική νίκη στο δρόμο για την κατάκτηση του 46ου τίτλου.

Μετά και από αυτό το χορταστικό 4-0 επί του Αστέρα που πρόβαλε αντίσταση μέχρι να δεχθεί το πρώτο γκολ, για περίπου μισή ώρα δηλαδή, φαίνεται ότι οι “ερυθρόλευκοι”… ατσαλώνουν ξανά στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν. Όχι μόνο δεν αποδιοργανώθηκαν όπως άλλες ομάδες από τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά γύρισαν στο γήπεδο με φορτισμένες μπαταρίες κι άγριες διαθέσεις.

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος χαρακτήρισε την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς “μηχανή τρόμου” και δεν έχει άδικο. Σε κάθε παιχνίδι ο Ολυμπιακός σαν άλλη Λερναία Ύδρα διαθέτει διαφορετικά… κεφάλια που θα “δαγκώσουν”. Πιστοί στην τελευταία ατάκα του Πορτογάλου τεχνικού πριν από κάθε ματς “παίξτε σαν ομάδα”, την εφαρμόζουν στην πράξη. Μια ματιά να ρίξει κανείς στα πανηγυρικά στιγμιότυπα, θα καταλάβει πολλά.

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Το γκολ του Σεμέδο το πανηγύρισε πιο έντονα απ’ όλους ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί με υψωμένη γροθιά. Στο γκολ του Μπρούμα έκανε σαν τρελός ο Φορτούνης με τους δύο τους να το γιορτάζουν αμέσως μετά παίζοντας συμβολικά “πέτρα, ψαλίδι, χαρτί”. Ο Καμαρά έγινε ένα με τον πάγκο που σηκώθηκε να τον αγκαλιάσει, δείχνοντας με τα δάχτυλα το νούμερο 14 του Ομάρ Ελαμπντελαουί. Όλες αυτές οι εικόνες δείχνουν μια ομάδα που αποπνέει υγεία, πέρα από την ατομική ποιότητα και την ισχύ του συνόλου.

Για όσους δεν το πρόσεξαν ο Πέδρο Μαρτίνς έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα να συνδυάσει απόλυτα τους δύο μαέστρους της ομάδας, τον Κώστα Φορτούνη και τον Ματιέ Βαλμπουενά. Γκολ από υπέροχη εκτέλεση φάουλ και ασίστ ο πρώτος, άλλες δύο ασίστ ο δεύτερος στην κεφαλιά – οβίδα του Σεμέντο και στο γκολ – ζωγραφιά του Καμαρά.

Παντρεύοντας ιδανικά τους δύο μπαλαντέρ, κατάφερε να δημιουργήσει τον τέλειο καθοδηγητή της ομάδας. Το πόσο δεμένοι είναι μεταξύ τους φάνηκε την ώρα που ο Ματιέ έχει ετοιμάσει το περιβραχιόνιο για να το περάσει στο χέρι του Φορτούνη, την ώρα που ο Γάλλος παρέδωσε τη σκυτάλη στον Έλληνα.

Όσο έλειπε ο Βαλμπουενά λόγω τραυματισμού, κάλυψε άριστα το κενό ο “Φορτού” με τις πολύ γεμάτες εμφανίσεις του. Τώρα που γύρισε ο Ματιέ δίνει ανάσες στον διεθνή συμπαίκτη του για να συνεχίσουν να ηγούνται μαζί την προσπάθεια κατάκτησης και των φετινών στόχων. O Κώστας μετράει ως τώρα 1.000 λεπτά συμμετοχής, σε 18 παιχνίδια με τρία γκολ και 8 ασίστ. Ο Ματιέ, στα 36 του, έχει πατήσει το γήπεδο για 865 λεπτά με δύο γκολ και τρεις ασίστ. Όσες φορές χρειάστηκε βρέθηκαν και μαζί στο τερέν για να γίνει σωστά η δουλειά.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ

Δεν είναι, όμως, μόνο οι δύο τους, καθώς η τεχνική ηγεσία βλέπει πως έχουν επιστρέψει για τα καλά κι άλλα σημαντικά χαρτιά την κατάλληλη ώρα. Ο Ουσεϊνού Μπα βρήκε τον καλό εαυτό του και χθες στην Τρίπολη ήταν σχεδόν αλάνθαστος, παίζοντας με εξαιρετική ωριμότητα. Το “χταπόδι” Σεμέδο, μπορεί να ζορίστηκε λίγο στο ξεκίνημα της αναμέτρησης στις αντεπιθέσεις που έστησαν οι γηπεδούχοι, αλλά και γκολάρα έβαλε και στις δύσκολες φάσεις ήταν εκεί για να καθαρίσει μπροστά από τον Σα. Ο Καμαρά παίζει και για τον τραυματία Μπουχαλάκη. Τη δουλειά που έκαναν οι τρεις τους, μαζί με τον Εμβιλά, πλέον την κάνουν το ίδιο σωστά ο βιονικός Μαντί με τον σολίστα Γάλλο, κερδίζοντας ουσιαστικά για την ομάδα άλλη μία θέση στην επίθεση.

Σε πολύ σημαντική προσθήκη εξελίσσεται και ο Μπρούμα, ο οποίος πέρα από το γκολ που έβαλε δίνει και πλάτος και ταχύτητα στην επίθεση, καθώς και επιπλέον λύσεις στο “ένας με έναν”. Είναι εξαιρετικός με τη μπάλα ο Πορτογάλος, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, δεν πιάνεται στον κενό χώρο, μπορεί να εξελιχθεί σε υπερπολύτιμη μονάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι με αυτόν στην ενδεκάδα o Ολυμπιακός έβαλε δύο γκολ στην Κρήτη σε βάρος του ΟΦΗ, 5 στη Λάρισα στο Φάληρο, άλλα τρία στην ΑΕΚ και το χθεσινό καρέ σε βάρος του Αστέρα στην Τρίπολη.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι οι “ερυθρόλευκοι” μέσα σε αυτή τη σειρά των πολύ δύσκολων και διαδοχικών αγώνων, όχι μόνο δεν… κλατάρουν, αλλά δείχνουν βελτίωση και περίσσια δυναμική. Οι δύο μπακ, Ραφίνια και Χολέμπας λες και διανύουν δεύτερη νιότη. Ο νεοαποκτηθείς Ρέαμπτσιουκ σε αντίθεση με τον Βινάγκρε που φεύγοντας φρόντισε να βγάλει από το instagram και οτιδήποτε τον συνδέει με τον Ολυμπιακό, μπήκε δέκα λεπτά και ζητούσε τη μπάλα με μανία, προκειμένου να αποδείξει με το “καλησπέρα” ότι ήρθε για να γίνει απαραίτητος.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πλάνο και την καλή δουλειά που γίνεται καθημερινά, εμφανίζουν μια ομάδα που μέσα από αυτή την επίπονη διαδικασία μπορεί να γίνεται όλο και καλύτερη. Λες και της αρέσουν τα δύσκολα και φροντίζει να το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ