ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μεταγραφές και νούμερα

Ο Πέδρο Μαρτίνς στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΛ για την 13η αγωνιστική της Super League Interwetten στο Καραϊσκάκης
Ο Πέδρο Μαρτίνς στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΛ EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το διαγώνισμα που υπέβαλε τους παίκτες του κόντρα στην ΑΕΛ ο Πέδρο Μαρτίνς, τι βαθμό πήραν, τα μηνύματα που πέρασε στην ομάδα και τους αριθμούς του Ολυμπιακού που τα λένε όλα.

O Πέδρο Μαρτίνς είναι προπονητής των ίσων ευκαιριών και της δικαιοσύνης. Αυτό πλέον δε νομίζω να μπορεί να αμφισβητηθεί, μιας και το αποδεικνύει διαρκώς, στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού. Στην αναμέτρηση της Κυριακής (20/12) με την ΑΕΛ είχε πολλούς λόγους να το ξανακάνει.

Η ομάδα του προερχόταν από ένα σερί πολύ δύσκολων αγώνων και κάποιοι ήθελαν δικαιολογημένα φρεσκάρισμα. Παράλληλα, στο τελευταίο παιχνίδι του 2020 για την ομάδα του, όφειλε να κάνει ένα τελευταίο τσεκάρισμα πριν μπούμε κι επίσημα στην μεταγραφική περίοδο. Ήθελε να δει κάποια πράγματα κι όπως φαίνεται τα είδε…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ

Σε ένα παιχνίδι που για τη δυναμικότητα των “ερυθρολεύκων” δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια δυνατή προπόνηση, απέναντι στο νεανικό συγκρότημα του Γιάννη Τάτση που έβγαλε ενέργεια στο τερέν, ο Πορτογάλος τεχνικός ήθελε να σιγουρέψει όλα όσα έχει συζητήσει ήδη με τη διοίκηση αναφορικά με την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας.

Πέρα από τον Ρούμπεν Βινάγκρε, ο οποίος αποτελεί ήδη παρελθόν, ενώ εξετάζεται η λίστα με τους υποψήφιους αντικαταστάτες όπως σας ενημέρωσε το SPORT24, στη διάρκεια του χθεσινού ματς έγραψαν διαγώνισμα τουλάχιστον τέσσερις ποδοσφαιριστές.

Πρώτος και σημαντικότερος ο Μπρούμα, ο οποίος απέδειξε ότι απαλλαγμένος από τους τραυματισμούς μπορεί να εξελιχθεί σε βασική και αξιόλογη μονάδα για το "ερυθρόλευκο" συγκρότημα. Είναι σαΐτα ο Πορτογάλος, δεν έχει αντίπαλο στο ξέφωτο όπως φάνηκε και στο γκολ που πέτυχε, κουβαλώντας τη μπάλα από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη.

Κρίμα που αυτός ο ποδοσφαιριστής δεν μπόρεσε να βοηθήσει στα ματς του Champions League και δη εκτός έδρας, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στους αντιπάλους ακόμη και σε μία καλή αντεπίθεση.

"ΤΟΥΡΜΠΟ" ΜΠΡΟΥΜΑ, ΣΟΥΝΤΑΝΙ "ΠΑΡΩΝ"

Είναι τούρμπο ο δανεικός από την Αϊντχόβεν εξτρέμ. Όταν είναι καλά κι έχει κέφια, μπορεί να σμπαραλιάσει όχι μόνο την ενδεκάδα ανάγκης της ΑΕΛ, αλλά κάθε αντίπαλο. Ο Πέδρο Μαρτίνς τα γνωρίζει όλα αυτά από πρώτο χέρι, αλλά ήθελε μια τελευταία απόδειξη πριν παρατείνει την εμπιστοσύνη μέχρι το τέλος της περιόδου, κάτι που δεν έκανε για τον αριστερό μπακ της Γουλβς. Πάνω κι από τις ικανότητες είναι θέμα διάθεσης… Ο ένας την είχε, ο δεύτερος όχι.

Δεν ήταν τυχαία επίσης η χρησιμοποίηση του Σουντανί στην αρχική ενδεκάδα, αλλά όχι σε ρόλο επιθετικού. Ο Αλγερινός κυνηγός είχε να παίξει βασικός από την 1η Φλεβάρη και το 3-1 με την Ξάνθη στο Φάληρο, παιχνίδι στο οποίο άνοιξε το σκορ μόλις στο 5ο λεπτό. Κάτι που έκανε και χθες στο 25’, ενώ είχε βρει δίχτυα και στη Λαμία από το σημείο του πέναλτι.

Παρά τα 33 χρόνια του, ο κόουτς τον στηρίζει, τον θεωρεί ποιοτική εναλλακτική για την τριάδα της επίθεσης και του το έδειξε ξεκάθαρα, με τον έμπειρο άσο να λέει “ευχαριστώ” και να πιάνει δουλίτσα. Παλιά του τέχνη κόσκινο.

Με το εντυπωσιακό comeback του Μπρούμα και το “παρών” του Σουντανί έκλεισε η κουβέντα όχι για την κορυφή της επίθεσης, αλλά για τα άκρα της. Δε νομίζω ότι θα γίνει άλλη κουβέντα στη διάρκεια του Γενάρη για απόκτηση άλλου εξτρέμ, αφού το ρόστερ μοιάζει πλέον πλήρες. Οι δοκιμές υπό μορφή διαγωνίσματος, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί. Ευκαιρία πήρε και ο Ανδρούτσος στο δεξί άκρο της άμυνας και ανταποκρίθηκε με επιτυχία, άρα μάλλον δεν θα γίνει κίνηση για άλλο μπακ πίσω από τον Ραφίνια, μέχρι να επιστρέψει και ο Ντρέγκερ.

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Ο κόουτς έδωσε λίγα λεπτάκια ξανά και στον Τιάγκο Σίλβα τον οποίο προτίμησε από τον ασταθή Πέπε, σε μια κίνηση που έμοιαζε περισσότερο με ψήφο εμπιστοσύνης ενόψει της συνέχειας. Ο Μαρτίνς δεν δίνει απλά ευκαιρίες, αλλά αξιολογεί το κάθε λεπτό από αυτές.

Όποιος ανταποκρίνεται προχωράει κι ας λέγεται Βρουσάι, Ανδρούτσος ή Κάιπερς που, επίσης, έχει κερδίσει την τεχνική ηγεσία. Όποιος δεν ανταποκρίνεται πάει σπίτι του κι ας λέγεται Βινάγκρε που ήρθε με οψιόν 20 εκατομμυρίων λιρών και ύφος καρδινάλιου…

Ουσιαστικά όπως ξεκαθάρισε έπειτα από το τέλος αυτού του χορταστικού 5-1 και ο Πορτογάλος τεχνικός δύο είναι τα ανοικτά μέτωπα. Αυτό του αριστερού μπακ που θα έρθει δεδομένα μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά και της επίθεσης, αν καθυστερήσει κι άλλο η επιστροφή του Χασάν.

Κι εδώ που τα λέμε ποιος μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο Αιγύπτιος με το πού θα μπει ξανά στο γήπεδο θα γίνει αυτόματα ενεργός στο επίπεδο που τον χρειάζεται η ομάδα. Εδώ υπάρχει ερωτηματικά και το όνομα του Κώστα Μήτρογλου παραμένει ψηλά στη λίστα με κεφαλαία γράμματα. Απομένει η οριστική απάντηση αρχικά του γιατρού και μετά του προπονητή…

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό απ’ όσα ήδη διαβάσατε, το χθεσινό παιχνίδι δεν σηκώνει σοβαρή κριτική. Εκείνο που σηκώνει ανάλυση είναι η έως τώρα πορεία του Ολυμπιακού που με δεδομένα προβλήματα και την πρόκριση στους "32" του Europa League εξασφάλισε και στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος βρίσκεται, με αέρα από τους διώκτες του, έχοντας διαγράψει αήττητη πορεία. Κι όλα αυτά, με τους δύο μπακ να μην μπορούν έως τώρα να προσφέρουν όσα οι προκάτοχοί τους κι αρκετές από τις μεταγραφές ακόμη να ψάχνονται, λόγω αργής προσαρμογής ή τραυματισμών.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ... ΝΟΥΜΕΡΑ

Ακόμη κι έτσι, όμως, ο Πέδρο Μαρτίνς για τον οποίο ο Αλέξης Κούγιας αναρωτήθηκε αν είναι… νούμερο (!) κατάφερε ξανά να δικαιώσει απόλυτα τις προσδοκίες, για να μην πω ότι τις ξεπέρασε για μία ακόμη φορά. Σε μια περίοδο που τα κρούσματα κορονοϊού έσκαγαν το ένα πίσω από το άλλο, σε μια ομάδα που ούτε διακοπές έκανε το καλοκαίρι, ούτε κανονική προετοιμασία και κλήθηκε να παίζει χωρίς ανάσα σε πρωτάθλημα και Champions League.

Μιας και μιλάμε για νούμερα ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς είναι πρώτος με 33 γκολ υπέρ, 5 κατά και την καλύτερη συνολική διαφορά τερμάτων (+28) με τους επόμενους Άρη και ΠΑΟΚ να βρίσκονται στο +13, με ίδια συντελεστή γκολ (20-7). Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ που προφανώς μίλησε πάνω στα νεύρα του, έστειλε τη μπάλα άουτ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Συνηθίζουμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να λέμε πόσο ευεργετικό είναι το διάστημα των Χριστουγέννων για να γεμίσουν οι μπαταρίες. Αυτή τη φορά, το συγκεκριμένο διάλειμμα είναι κάτι περισσότερο από βάλσαμο. Για να γεμίσουν, όσο γεμίσουν, οι μπαταρίες, να αδειάσει το μυαλό, να αποτοξινωθεί το σώμα. Μέχρι την επιστροφή στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη την επόμενη Δευτέρα 28 του μήνα, αναμένεται να έχει γίνει τουλάχιστον μία μεταγραφή, ίσως και μία ακόμη που μάλλον θα αφορά τον “πιστολέρο”.

Και κάτι τελευταίο. Με τη στάση του ο Μαρτίνς στο θέμα Βινάγκρε, έστειλε για μία ακόμη φορά μήνυμα, πρώτα απ’ όλα στο εσωτερικό της ομάδας του ότι σε θέματα πειθαρχίας, προσπάθειας και ίσης μεταχείρισης δεν καταλαβαίνει… Χριστό. Εδώ δεν κώλωσε να “στείλει” κοτζάμ Γιάγια Τουρέ θα έκανε κάτι διαφορετικό με τον πολυδιαφημισμένο Βινάγκρε;

Υ.Γ.: Δεύτερο ματς που ο Ολυμπιακός δέχεται γκολ από κόρνερ. Τα εύκολα λάθη, κυρίως λόγω έλλειψης συγκέντρωσης, συνεχίζονται. Με την ΑΕΚ το αντίτιμο ήταν δύο βαθμοί. Αν συνεχιστούν, στα σημαντικότερα ματς που ακολουθούν, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ