OPINIONS

Ο νέος ρόλος του Φορτούνη στο 4-3-3 του Μαρτίνς

Ο νέος ρόλος του Φορτούνη στο 4-3-3 του Μαρτίνς

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος ξεσκονίζει τα νέα δεδομένα και το άγχος του Κώστα Φορτούνη να προσαρμοστεί σε διαφορετικό ρόλο στο λειτουργικό κι επιτυχημένο 4-3-3 του Πέδρο Μαρτίνς.

Ξεκινάω από το αυτονόητο, το οποίο, όμως, κάποιες φορές είναι απαραίτητο να υπενθυμίζουμε. Ο Κώστας Φορτούνης δεν είναι απλά ένα κεφάλαιο του Ολυμπιακού. Είναι ΤΟ κεφάλαιο. Μιλάμε για τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή της γενιάς του και Ολυμπιακό από τα γεννοφάσκια του. Μοναδικός συνδυασμός, υπέροχος.

Ο Κώστας ζει και αναπνέει για να μπαίνει στο γήπεδο με την ερυθρόλευκη φανέλα, το 7 στην πλάτη και το περιβραχιόνιο στο μπράτσο.

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΚΑΙ ΤΗ ΜΠΑΡΤΣΑ

Είμαι σίγουρος ότι ακόμη και η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ αν του κάνει πρόταση θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές για να αποχαιρετήσει τα αγαπημένα του λημέρια. Μιλάμε για ένα παιδί πολύ ιδιαίτερο που δένεται πολύ εκεί που αγαπά. Δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία περνά τον ελεύθερο χρόνο στα Τρίκαλα μαζί με την οικογένειά του. Εκεί νιώθει καλύτερα απ’ οπουδήποτε αλλού. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ολυμπιακό. Όπου νιώθει οικεία, είναι ο εαυτός του...

Για όσους το έχουν ξεχάσει ο “Φορτού” προέρχεται από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό. Πέρα από το διάστημα της εξάμηνης απουσίας που ακολούθησε την επέμβαση στο χιαστό, χρειάστηκε να μπει στην ομάδα σε ένα χρονικό σημείο που όλοι λειτουργούσαν στα κόκκινα. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν μπει στη φωτιά από τον Ιούλιο με σειρά δύσκολων αγώνων που πήγαν στην κόψη του ξυραφιού μέχρι να εξασφαλιστεί η παλικαρίσια πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΟ ΒΑΓΟΝΙ

Για τον Φορτούνη δεν ήταν καθόλου εύκολο να προλάβει το φετινό βαγόνι, όχι μόνο επειδή είχε αρκετό καιρό εκτός δράσης, αλλά κυρίως επειδή οι ταχύτητες ήταν τέτοιες που δεν ήταν εύκολο να τις πιάσει. Αυτή η τριβή, άλλωστε, στο επίπεδο του Champions League, αποτέλεσε το διαβατήριο για να κάνει πλάκα ο Ολυμπιακός στους αντιπάλους του εντός των συνόρων και να φτάσει σε αυτή την επιβλητική και άνευ αμφισβήτησης κατάκτηση του τίτλου. Η ομάδα είχε κολυμπήσει στα πολύ βαθιά μέχρι να βγάλει τα μπρατσάκια του σοβαρού τραυματισμού ο Κώστας, για να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δύο δεδομένα. Πρώτον ότι με το 4-3-3 του Πέδρο Μαρτίνς με τα τρία κεντρικά χαφ και τον Καμαρά στη μύτη του τριγώνου η ομάδα λειτουργεί εξαιρετικά. Δεύτερον ότι ο Κώστας δεν έχει προσαρμοστεί ούτε στο νέο του ρόλο, ούτε στην ιδέα του πάγκου με αποτέλεσμα να μοιάζει έξω από τα νερά του και πολύ αγχωμένος. Όπως φάνηκε και στην απώλεια του πέναλτι κόντρα στον Άρη που ο ίδιος κέρδισε, άσχετα αν έπρεπε να επαναληφθεί επειδή ο Κουέστα δεν πατούσε στη γραμμή της εστίας πριν την απόκρουση.

Φαίνεται ότι ο Κώστας δεν έχει τον γνωστό του αέρα, την αυτοπεποίθηση να κάνει τα δικά του, να πάρει πρωτοβουλίες, να συντονιστεί με τους διπλανούς του, να ρολάρει όπως ο σκιέρ ανάμεσα στα αντίπαλα κορμιά. Δεν έχει βρει ακόμη τη λεπτή ισορροπία στο πότε κρατάω μπάλα, πότε πασάρω και πότε πάω σε προσωπική ενέργεια. Όλα αυτά, βέβαια, θα τα βρει με το χρόνο. Γιατί; Επειδή είναι παικταράς κι αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού το έχει ψωμοτύρι.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΔΡΟ

Το ζητούμενο είναι πως θα μπορέσει να προσαρμοστεί αν ο Πέδρο Μαρτίνς συνεχίσει στο 4-3-3 των τελευταίων μηνών. Και λέμε “συνεχίσει” επειδή πολύ απλά ο Πορτογάλος δεν είναι μονόχνωτος προπονητής. Δεν κολλάει σε ένα σύστημα, μια διάταξη. Βλέπει, αποφασίζει και κρίνει. Είδε ότι με αυτό το 4-3-3 η ομάδα ρολάρει καλά, πάτησε σε αυτό. Αύριο μπορεί να επιστρέψει στο 4-2-3-1, ή στο 4-4-2 διατάξεις που επίσης δούλεψε με επιτυχία στο παρελθόν.

Στο ενδεχόμενο που ο Φορτούνης θα πρέπει να προσαρμοστεί στο 4-3-3 και σε ρόλο αριστερού ακραίου, θέση που τώρα καλύπτει -με τεράστια επιτυχία- ο αιώνιος έφηβος Ματιέ Βαλμπουενά, ο μεγάλος του αντίπαλος δεν είναι ο Γάλλος “στρατηγός” αλλά ο ίδιος του ο εαυτός. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού θα πρέπει να πείσει τον εαυτό του, να βγει από το ασφαλές καβούκι του. Μπορεί στο ρόλο που υπηρετεί τόσα χρόνια να κάνει… πάρτι, αλλά οι απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου είναι διαφορετικές. Θα είναι, λοιπόν, κρίμα κι άδικο πρώτα απ’ όλα για το δικό του σπάνιο ταλέντο να μην προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις.

ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΜΑΤΙΕ

Όταν ο Βαλμπουενά στα 36 του, ξέρει πώς να μπει δυναμικά στη μονομαχία, πώς να πρεσάρει και πώς να παίξει γρήγορα και στο χώρο, δεν γίνεται να μην μπορεί να το κάνει ο 8 χρόνια νεότερος Κώστας Φορτούνης. Είναι καθαρά δικό του θέμα να ανταποκριθεί σε αυτό το μάθημα και να αλλάξει πίστα. Αρκεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα έχει λιγότερα τετραγωνικά να κινηθεί ξεκινώντας από το πλάι, θα πρέπει να γίνει λίγο πιο μαχητικός στο pressing και να παίζει ακόμη πιο γρήγορα.

Δεν είναι κάτι δύσκολο για έναν ποδοσφαιριστή με τα δικά του χαρίσματα, τη δική του ποιότητα. Θα πρέπει να καταλάβει επίσης ότι ο Πέδρο Μαρτίνς, έστω κι αν υπήρξε παρεξήγηση μεταξύ τους μετά το πρώτο 0-1 στην Τούμπα στο ματς πρωταθλήματος, τον έχει πολύ ψηλά στην ιεραρχία. Ποιος έχει ξεχάσει ότι στο διάστημα που ο Κώστας ήταν τραυματίας, του μιλούσε κάθε μέρα, περιμένοντας να επιστρέψει για να τον ξαναβάλει πρώτο και μπροστά στη φαρέτρα.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΓΡΑΨΕΙΣ;

Πάμε τώρα και σε όσους βιάστηκαν να προεξοφλήσουν ότι ο Κώστας δύσκολα θα προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Ο Φορτούνης είναι παίκτης που μπορεί να κρίνει αγώνες και τίτλους μόνος του, υπό την έννοια ότι κάνει τη διαφορά στην καλή του μέρα, ανεξαρτήτως συνθηκών. Ένας ποδοσφαιριστής, λοιπόν, που τα έχει… σπάσει κατ’ επανάληψη στο ελληνικό πρωτάθλημα κι όχι μόνο, δεν γίνεται ούτε να αγνοηθεί, ούτε να μην αξιοποιηθεί στο έπακρο. Κι αυτό ο κόουτς το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους μας. Όταν λοιπόν, ο 27χρονος Φορτούνης στην καλύτερη ηλικιακά περίοδο της καριέρας του με τις 207 συμμετοχές ως τώρα, τα 68 γκολ και τις 60 ασίστ, μπει ξανά στο πετσί του ρόλου του, παλιού ή νέου, τα ξαναλέμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ