ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Παράπλευρες απώλειες

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος με τη φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τη χημεία του Ολυμπιακού που χάλασε από τραυματισμούς και απουσίες, αλλά και για εκείνους που “σκοτώθηκαν” για τη νίκη κι ας μην ήρθε.

“Νιώθω σα να χάσαμε”, δήλωσε μετά το ισόπαλο 1-1 με τον Άρη ο Ζοζέ Σα. Μια φράση που περικλείει όλο το σκεπτικό και τη νοοτροπία του Ολυμπιακού, κάτι που δεν εκφράζουν μόνο οι Έλληνες παίκτες, αλλά και οι ξένοι. Ο Πορτογάλος κίπερ μπορεί να μην είναι στα καλύτερά του τον τελευταίο καιρό, κάτι που φάνηκε και σε ορισμένες χθεσινές του αντιδράσεις, αλλά παραμένει μακράν ο κορυφαίος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος, σε μια ομάδα που έχει κρατήσει 18 φορές συνολικά ανέπαφη την εστία της.

Είναι γεγονός ότι οι “ερυθρόλευκοι” χθες κλήθηκαν να καταναλώσουν περισσότερη βενζίνη απ’ όση είχαν διαθέσιμη. Όχι μόνο επειδή προηγήθηκε η τεράστια προσπάθεια στο ματς της Πέμπτης με την PSV, αλλά κι επειδή οι παίκτες του Μάντζιου, τους ανάγκασαν να μη δουλέψουν καθόλου στο ρελαντί. Οι φιλοξενούμενοι, σαφώς πιο φρέσκοι και πιο ξεκούραστοι μπήκαν στο γήπεδο με διάθεση να τα δώσουν όλα και σε όλους τους τομείς.

Δεν έπαιξαν μόνο καλή μπάλα, έπαιξαν και καλό… ξύλο. Τους ένιωσαν για τα καλά οι γηπεδούχοι, σε κάθε διεκδίκηση, σε κάθε φάση. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να φρενάρεις μια πιο ποιοτική ομάδα, όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι έχει περισσότερες δυνάμεις. Ο Πέδρο Μαρτίνς το ήξερε ότι ο κορμός της ομάδας του θα ήταν κουρασμένος. Γι’ αυτό και προχώρησε σε αρκετές αλλαγές. Θέλησε να επιβραβεύσει όσους ήρθαν την Πέμπτη από τον πάγκο και βοήθησαν προκειμένου το εύθραυστο 3-2 να μετατραπεί στο σαφώς πιο ασφαλές 4-2 που παρέχει κι ένα ανάχωμα ενόψει της ρεβάνς.

Υπήρχαν, βέβαια, και θέσεις που οι επιλογές ήταν μετρημένες, γεγονός που επηρέασε τη συνολική εικόνα. Οι στόπερ ήταν μόλις δύο, ο Σεμέδο και ο Σωκράτης. Ο εξής ένας, από την ώρα που τραυματίστηκε ο Παπασταθόπουλος και αναγκάστηκε να μετακινηθεί στην καρδιά της άμυνας ο Χοσέ Χολέμπας, κάτι που είχε συμβεί μόλις πέντε φορές στην πολύχρονη καριέρα του.

ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Κάτι ανάλογο έγινε και στη μεσαία γραμμή. Ο Εμβιλά που πήρε ρίσκο για να παίξει την Πέμπτη και μπράβο του για ό,τι έκανε στο γήπεδο, έπρεπε να μείνει στον πάγκο. Άρα αναγκαστικά πήγαμε στο δίδυμο Μπουχαλάκη – Καμαρά, με τον Τιάγκο Σίλβα εφεδρεία, ο οποίος κρίθηκε περισσότερο soft για τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αγώνα. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, ο Ολυμπιακός ήταν για μία ακόμη φορά κυρίαρχος του παιχνιδιού. Εκείνο που του έλειψε ήταν το καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια, με αποτέλεσμα να μείνει ουσιαστικά ατάιστος ο Αχμέντ Χασάν που αυτή τη φορά έκανε το ρεπό του Ελ Αραμπί χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Περισσότερες τελικές έφτιαξαν οι γηπεδούχοι, περισσότερη ώρα κράτησαν τη μπάλα στην κατοχή τους (60%), αλλά ξεκάθαρο προβάδισμα στο παιχνίδι δεν απέκτησαν ποτέ κι ας προηγήθηκαν στο σκορ σε πολύ καλό χρονικό σημείο, πέντε λεπτά πριν από το ημίχρονο. Ο τραυματισμός του Βρουσάι που έδινε ενέργεια έπαιξε ρόλο, όπως και το πρόβλημα που απέκτησε στο 44’ ο Σωκράτης.

"ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Κι εδώ ανοίγουμε ένα άλλο κεφάλαιο. Ο Παπασταθόπουλος στα 32 του και χορτασμένος από παραστάσεις, έσπασε το κεφάλι του και λύγισε τον ώμο για να σώσει την ομάδα του από την ισοφάριση. Είδε ότι μπερδεύτηκαν ο Σα με τον Σεμέδο, δεν το σκέφθηκε δεύτερη φορά και έσωσε την ομάδα του από ένα γκολ, έστω κι αν πλήρωσε βαρύ τίμημα. Φάνηκε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή ότι έφαγε την κλωτσιά του Ρούμπεν στο πρόσωπο, στην προσπάθεια του Πορτογάλου στόπερ να διώξει τη μπάλα και πως έπεσε χωρίς να έχει τις αισθήσεις του μέσα στο τέρμα. Πάλι καλά δηλαδή που δεν συνέβη κάτι ακόμη χειρότερο. Εκείνο που μετράει πάνω απ’ όλα, ωστόσο, είναι η πρόθεση και ο Σωκράτης έδειξε διάθεση να “σκοτωθεί” για την ομάδα του. Αυτό λέει πάρα πολλά…

ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ

Δεν ήταν ο μόνος. Σε ένα ματς που πολλά δεν πήγαν καλά για τον Ολυμπιακό, υπήρχαν παίκτες που κυριολεκτικά “μάτωσαν” για το καλύτερο. Ο Θανάσης Ανδρούτσος ένας από αυτούς. Δεν σταμάτησε να προσπαθεί σε άμυνα και επίθεση. Πάνω – κάτω διαρκώς. Έδωσε υπέροχη και πανέξυπνη ασίστ στον Φορτούνη για το 1-0. Ένα μεγάλο μέρος του γκολ δικό του, όπως και του Βαλμπουενά που έβγαλε με τακουνάκι στο χώρο τον Χολέμπας για μια “ελεύθερη” σέντρα. Ο πιτσιρικάς μπακ είχε πολλά θέματα στο ανασταλτικό κομμάτι. Και ντρίμπλες έφαγε και μονομαχίες έχασε και λάθος θέσεις πήρε, αλλά δεν σταμάτησε να προσπαθεί. Ένα παιδί που στην ομάδα Νέων του συλλόγου έπαιζε φορ και είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, μαθαίνει στα 23 του να παίζει άμυνα και να καλύπτει μια ολόκληρη πλευρά. Δεν είναι εύκολο, αλλά η προσπάθεια και η διάθεσή του είναι άξια συγχαρητηρίων.

Ανάλογη προσπάθεια και από τον έτερο μπακ, τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ, έστω κι αν έχει κι αυτός ευθύνη στη φάση του 1-1, αφού έχασε στην πλάτη του τον Μπρούνο. Ο Μολδαβός αμυντικός από το 46’ που μπήκε στο ματς μόχθησε στο μάξιμουμ για το τρίποντο. Τα ίδια ισχύουν και για τον ακούραστο Μπουχαλάκη, αλλά αυτό μάλλον δεν αποτελεί είδηση…

ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΙΝΕΙΣ ΟΛΑ

Ποια είναι η ουσία; Ότι ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, με κόντρα την κούραση και τα ξαφνικά προβλήματα, υπήρξαν ποδοσφαιριστές ασυμβίβαστοι με την ιδέα της γκέλας. Κι αυτό μπορεί να μην φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο χθες, καθώς χάθηκαν δύο βαθμοί, από την άλλη είναι δεδομένο ότι θα φανεί χρήσιμο σε άλλα παιχνίδια στο μέλλον, ενδεχομένως πιο σημαντικά από αυτό. Και κάτι ακόμη. Οι πρώην “ερυθρόλευκοι” (Μήτρογλου, Μπρούνο, Μάνος) και έπαιξαν και ήταν από τους καλύτερους κόντρα στον Ολυμπιακό. Έτσι έπρεπε να κάνουν και καλά έκαναν...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ