ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πέπε, ένας... Μπουσκέτς στον Ολυμπιακό

Ο Πέπε με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στον Ατρόμητο
Ο Πέπε με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στον Ατρόμητο EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος ακτινογραφεί το μεγάλο μεταγραφικό στοίχημα του Πέδρο Μαρτίνς, τον Πορτογάλο Πέπε, ο οποίος μπαίνει για τα καλά στην εξίσωση της ερυθρόλευκης ενδεκάδας. Η θέση, το πρότυπο, ο στόχος, το άλμα με τον Ολυμπιακό και η Εθνική Πορτογαλίας.

Πολύς κόσμος απόρησε στο άκουσμα της είδησης ότι ο ποδοσφαιριστής που ζήτησε ο Πέδρο Μαρτίνς για να αποτελέσει τον διάδοχο του Γκιλιέρμε στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, ήταν ο Πέπε της Βιτόρια Γκιμαράες. Ένα παιδί που στα 23 του χρόνια, δεν κατάφερε να παίξει σε κάποια από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας. Αποτελεί, όμως, προϊόν των ακαδημιών της Μπενφίκα, ενώ ήταν βασικό στέλεχος σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της χώρας από την U15 έως την U21 (σ.σ συνολικά με το εθνόσημο έχει 69 συμμετοχές και 8 γκολ)!

Ο κόουτς των ερυθρολεύκων τον ήξερε καλά, πολύ καλά. Όπως ήξερε και τον Γκιλιέρμε όταν αποφάσισε το καλοκαίρι του 2018 να εισηγηθεί την απόκτησή του από τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Η διοίκηση έκανε κι αυτό το χατίρι στον προπονητή, δαπανώντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ για να τον φέρει στον Πειραιά, ενώ παράλληλα αποκτήθηκε και ο σπουδαίος Γάλλος Γιαν Εμβιλά, ο οποίος έχει ήδη βρει θέση και ρόλο στην ενδεκάδα των πρωταθλητών, με εντελώς άλλα αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Ο Πέπε διάλεξε τη φανέλα με το νούμερο “10”. Δεν ξένισε κανέναν αυτή η επιλογή, καθώς ξέρει μπάλα κι έχει ποιότητα 10αριού. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η θέση που του αρέσει να αγωνίζεται περισσότερο δεν είναι ούτε το “10”, ούτε το “8”, αλλά το “6”. Ναι, καλά διαβάσατε. Είναι τόσο μπαλάτος που θα μπορούσε να παίζει ως επιτελικός ή κεντρικός μέσος, κάτι που συμβαίνει συχνά, αλλά εκείνος προτιμά να καλύπτει τα τετραγωνικά μπροστά από την άμυνα.

ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣΚΕΤΣ

Από μικρό παιδί, όταν έκανε τα πρώτα βήματα με τη στρογγυλή στα πόδια, σε έναν ποδοσφαιριστή ήθελε να μοιάσει, τα δικά του χνάρια ήθελε να ακολουθήσει. Μάλιστα δεν είναι Πορτογάλος, αλλά Ισπανός. Πρόκειται για τον Σέρχιο Μπουσκέτς της Μπαρτσελόνα. Στα 32 του πλέον ο μέσος των μπλαουγκράνα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις “μικρές” ομάδες της Πορτογαλίας που ήταν βασικό στέλεχος, αλλά ακόμη και στην U21 έπαιζε ως 6άρι και μάλιστα χωρίς παρτενέρ δίπλα του. Κάλυπτε μόνος του το χώρο μπροστά από την αμυντική τετράδα, με σπεσιαλιτέ την πρώτη πάσα που ξεκινούσε την επίθεση…

Είναι γεγονός ότι στον Ολυμπιακό άργησε λίγο να πάρει μπρος. Ήρθε στη χώρα μας με πρόβλημα τραυματισμού, έτρεξε να το ξεπεράσει με αποτέλεσμα να το κάνει χειρότερο. Χρειάστηκε να κάνει υπομονή έως ότου καλύψει το χαμένο έδαφος και μπει στο πετσί του νέου του ρόλου. Ο Μαρτίνς δείχνει διάθεση να τον προστατεύσει και να τον βάλει σταδιακά στο κόλπο της ενδεκάδας. Μέχρι τώρα του έχει δώσει χρόνο μόλις σε τέσσερα παιχνίδια, δύο στο πρωτάθλημα κι άλλα δύο στο Champions League. Έπαιξε μόνο μία φορά βασικός στο 2-0 με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Η τεχνική ηγεσία έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο καρέ για τις θέσεις του άξονα, με τέσσερις παίκτες που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο (Πέπε, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Εμβιλά) και μπορεί να τους χρησιμοποιεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα και στο 4-3-3, αλλά και στο 4-2-3-1. Για τον Μαρτίνς, η επιλογή Πέπε είναι μηδενικού ρίσκου. Θεωρεί ότι σε ένα-δύο χρόνια θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξαν οι Ποντένσε, Σα και Σεμέδο που πλέον είναι μέλη της Εθνικής Ανδρών του Φερνάντο Σάντος. Αυτό, άλλωστε, είναι και το όνειρο του Πέπε, μετά από εκείνο να γίνει πατέρας, το οποίο έγινε πραγματικότητα πριν από μερικούς μήνες κι ενώ είχε έρθει στην Ελλάδα, με τη γέννηση της κόρης του.

Πέρυσι με τη φανέλα της Βιτόρια Γκιμαράες έπαιξε σε 46 παιχνίδια με συγκομιδή 5 γκολ και τρεις ασίστ. Σε αυτά τα παιχνίδια, αγωνίστηκε τόσο στη θέση “6”, όσο και στη θέση “8”, ενώ ορισμένες φορές βρέθηκε και στο “10”. Το πού ακριβώς θα τον τοποθετήσει ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι ακόμη σίγουρο και μάλλον θα εξαρτηθεί από τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα. Σε σύγκριση με τον Γκιλιέρμε, πάντως, είναι πιο πολυσύνθετος και με πιο πλήρες πακέτο. Υστερεί στην εμπειρία, ενώ θέλει ακόμη χρόνο στο σκέλος της προσαρμογής. Μοιάζει να είναι ακόμη έξω από τα νερά του.

Στα 25 λεπτά που αγωνίστηκε στην Κρήτη, πάντως, στο νικηφόρο 2-0 επί του ΟΦΗ, ήταν σχεδόν αλάνθαστος, με άμεσο παιχνίδι, τίποτα περιττό στις επιλογές του και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Σύντομα θα δούμε και τη συνέχεια...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ