STORY TIME

Πώς ο Γκουαρδιόλα έγινε Καρεμπέ στον Ολυμπιακό

Η απίθανη ιστορία του Γκουαρδιόλα που αρνήθηκε τον Ολυμπιακό για να έρθει τελικά ο Καρεμπέ
Η απίθανη ιστορία του Γκουαρδιόλα που αρνήθηκε τον Ολυμπιακό για να έρθει τελικά ο Καρεμπέ SPORT24

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αποκαλύπτει την απίθανη ιστορία του Πεπ Γκουαρδιόλα που αρνήθηκε το 2001 την ασύλληπτη πρόταση του Ολυμπιακού για να αποκτηθεί τελικά αντ’ αυτού ο τωρινός αθλητικός διευθυντής Κριστιάν Καρεμπέ.

Ο Κριστιάν Καρεμπέ έχει συνδέσει το όνομά του με τον Ολυμπιακό τα τελευταία 20 χρόνια. Από το καλοκαίρι του 2001 που ήρθε στον Πειραιά αποτελώντας μία από τις κορυφαίες μεταγραφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει προσφέρει από διάφορα πόστα στην ομάδα του Πειραιά. Πλέον είναι ο αθλητικός διευθυντής των "ερυθρολεύκων".

Εκείνο που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως κατέληξε από… σπόντα στον Πειραιά, όταν αρνήθηκε να έρθει ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι και αποψινός αντίπαλος, Πεπ Γκουαρδιόλα! Το Sport24.gr γνωρίζει από πρώτο χέρι και αποκαλύπτει την απίθανη ιστορία που συνδέει τους δύο πρώην διάσημους άσους των γηπέδων.

Καλοκαίρι 2001. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός με τον Τάκη Λεμονή στο τιμόνι του, ψάχνει έναν αμυντικό μέσο από το πάνω ράφι για να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα στους ομίλους του Champions League. Στα γραφεία της ΠΑΕ και του προπονητή έφτασε η πληροφορία ότι ο "πολύς" Πεπ Γκουαρδιόλα ετοιμάζεται να αφήσει την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα και να αναζητήσει την επόμενη ομάδα του στο εξωτερικό.

ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΖΙΟΒΑΝΙ

Με εντολή της διοίκησης Κόκκαλη φεύγει φαξ προς τον εκπρόσωπο του Ισπανού άσου, με το ασύλληπτο ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δραχμών για διετές συμβόλαιο. Για να γίνει αντιληπτό το ύψος της πρότασης, τότε ο Ζιοβάνι έπαιρνε στον Ολυμπιακό 1,1 δις δραχμές, δηλαδή γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση προς τον Γκουαρδιόλα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, άγγιζε τα 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, κατ’ αντιστοιχία.

Η προσφορά των "ερυθρολεύκων" κάλυψε απόλυτα τον ατζέντη του Πεπ, αλλά όχι και τον ίδιο. Το θέμα δεν ήταν οικονομικό, αλλά είχε να κάνει με την επιθυμία του 30χρονου τότε διεθνούς μέσου να συνεχίσει, φεύγοντας από το “Καμπ Νου” και την πατρίδα, σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Προτίμησε, λοιπόν, να μετακομίσει στην Ιταλία και να φορέσει τη φανέλα της -μικρομεσαίας- Μπρέσια. Το ξαφνικό και αναπάντεχο “όχι” του Γκουαρδιόλα, από τη στιγμή που η πρόταση ήταν εξωπραγματική για τα ελληνικά δεδομένα, άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων για να βρεθεί ένας άλλος παίκτης με ανάλογα χαρακτηριστικά και πρεστίζ.

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΙΤΣ

Τότε ο Τάκης Λεμονής επικοινώνησε με τον καλό του φίλο Μίλινκο Πάντιτς στην Ισπανία, προκειμένου να τον ρωτήσει αν έχει να του προτείνει κάποια άλλη καλή περίπτωση 6αριού από την “Πριμέρα”. Η ερώτηση που έγινε στον πρώην άσο της Ατλέτικο Μαδρίτης και του Πανιωνίου από πλευράς Λεμονή ήταν η ακόλουθη: “Ψάχνω έναν κόφτη με τα χαρακτηριστικά του Καρεμπέ”.

Και η απάντηση-έκπληξη του Πάντιτς: "Γιατί όχι τον ίδιο τον Κριστιάν; Τον ξέρω καλά, είμαστε φίλοι, έχουμε και τον ίδιο ατζέντη. Θες να τον ρωτήσω;".

"Ρώτα, μακάρι να γίνει, αλλά το βλέπω δύσκολο", είπε ο Τάκης Λεμονής που δεν πίστευε στ’ αυτιά του. Δεν περίμενε ότι ο Καρεμπέ, πρωταθλητής Ισπανίας με τη Ρεάλ και παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία θα δεχόταν να έρθει στην Ελλάδα. Ο Πάντιτς, όμως, είχε τον τρόπο του και κατάφερε να “ψήσει” τον Κριστιάν, αλλά και τον κοινό τους ατζέντη, Μίλαν Τσάλασαν.

ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

Τα χρήματα, μάλιστα, που πήρε ο διεθνής Γάλλος για να γίνει μόνιμος κάτοικος Πειραιά ήταν πολύ λιγότερα, απ’ όσα είχαν προσφερθεί λίγες μέρες νωρίτερα στον Γκουαρδιόλα! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέγραψε με λίγα λιγότερα από τον Ζιοβάνι, γύρω στο ένα δις δραχμές ετησίως, ενώ δαπανήθηκε κι ένα πιο μικρό ποσό προκειμένου να γίνει η μεταγραφή από την αγγλική Μίντλεσμπρο. Aξίζει να αναφερθεί ότι Καρεμπέ και Γκουαρδιόλα έχουν έναν μήνα διαφορά στην ηλικία. Ο Κριστιάν είναι γεννημένος Δεκέμβρη του 1970 και ο Πεπ Γενάρη του 1971.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ - ΚΛΕΙΔΙ

Η απάντηση από την πλευρά του Τσάλασαν και του Καρεμπέ με τις κατάλληλες ντρίμπλες του Πάντιτς και το ασφυκτικό πρέσινγκ του Λεμονή, ήταν θετική. Ο Κριστιάν που ήταν λάτρης της Ελλάδας και της θάλασσας από μικρό παιδί (σ.σ. έχει γεννηθεί στη Νέα Καληδονία) όταν όλα ήταν συμφωνημένα, έκανε ένα και μοναδικό τηλεφώνημα πριν ανέβει στο αεροπλάνο να έρθει στη χώρα μας για τις υπογραφές. Κάλεσε τον Τάκη Λεμονή και ακολούθησε ο διάλογος:

Καρεμπέ: "Κόουτς, θέλω να σου κάνω μια ερώτηση. Σε τι θέση σκοπεύεις να με βάλεις να παίξω;"

Λεμονής: "Στη θέση σου, αμυντικός χαφ, δίπλα στον Ζε Ελίας".

Καρεμπέ: "Ωραία, αυτό ήθελα να ακούσω. Ξέρεις στη Ρεάλ, χρειάστηκε να παίξω αρκετές φορές δεξιός μπακ και δεν μου άρεσε..."

Κάπως έτσι γράφθηκε η ιστορία και ο Κριστιάν Καρεμπέ φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού για να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι σήμερα, από διάφορα νευραλγικά πόστα. Αν ο Λεμονής είχε δώσει τότε τη λάθος απάντηση, ο Κριστιάν δεν θα ερχόταν στον Πειραιά για να φορέσει την ερυθρόλευκη.

Απόψε Καρεμπέ και Γκουαρδιόλα θα βρεθούν αντίπαλοι για 90 λεπτά. Όπως παλιά στα “Clasico” Μπαρτσελόνα – Ρεάλ. Είναι άγνωστο αν γνωρίζουν την ιστορία που μόλις διαβάσατε. Μια ιστορία που τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Καρεμπέ του άλλαξε τη ζωή, αναφορικά με τον Ολυμπιακό, τον οποίο υπηρέτησε και υπηρετεί από την πρώτη μέρα ως απόλυτος επαγγελματίας.

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΛΕΜΟΝΗ

Ο Τάκης Λεμονής έλεγε παλιότερα ότι "παίξαμε αγώνα με τη Γιουνάιτεντ στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια ήρθαμε να παίξουμε μέσα στη λάσπη και τη βροχή στο γήπεδο της Προοδευτικής με το Αιγάλεω. Ο Κριστιάν με το πού φτάσαμε στο γήπεδο κοιτούσε σαν χαμένος. Τι να του πεις… Ως εξαιρετικός επαγγελματίας, όμως, όχι μόνο δεν είπε κουβέντα, αλλά ήταν και από τους καλύτερους στη λασπομαχία που ακολούθησε…".

Άλλη μία μικρή ιστορία κι αυτή από τον απίθανο κόσμο του ποδοσφαίρου...

TAGS STORY TIME ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ CHAMPIONS LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ