ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ρέαμπτσιουκ: Μολδαβός Τσιμίκας για τον Ολυμπιακό

Ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε με τη φανέλα της Πάσος Φερέιρα
Ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε με τη φανέλα της Πάσος Φερέιρα ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ έχει μπει στη ρότα για τον Πειραιά και ο Σταύρος Γεωργακόπουλος εξηγεί γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς θεωρεί τον μπακ της Πάσος Φερέιρα νέα περίπτωση Τσιμίκα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς διάλεξε τον αριστερό μπακ που θέλει στον Ολυμπιακό. “Έδειξε” τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Έναν 23χρονο -διεθνή με τη Μολδαβία- ποδοσφαιριστή, ο οποίος ετοιμάζει βαλίτσες για Πειραιά. Οι Πορτογάλοι θεωρούν δεδομένη τη συμφωνία με την ομάδα του, ο ίδιος δεν βλέπει την ώρα για το επόμενο βήμα στην καριέρα του και όλα δείχνουν πως το deal είναι θέμα χρόνου.

Το ζητούμενο είναι πλέον γιατί ο Πορτογάλος τεχνικός διάλεξε τον συγκεκριμένο παίκτη και εισηγήθηκε στη διοίκηση μια μεταγραφή που θα στοιχίσει, Γενάρη μήνα, πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Πριν εξετάσουμε συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά αυτό που πρέπει να αναφέρουμε και τα λέει όλα είναι πως θεωρεί τον Ρέαμπτσιουκ νέα περίπτωση Τσιμίκα, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Βλέπει έναν ποδοσφαιριστή που αν εξελιχθεί σε επιμέρους τομείς του παιχνιδιού, μπορεί να διαγράψει πορεία ανάλογη με τον διεθνή μπακ της Λίβερπουλ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν ο Τσιμίκας επέστρεψε από το πέρασμα σε Δανία και Ολλανδία, όπου φόρεσε τη φανέλα των Έσμπιεργκ και Βίλεμ αντίστοιχα, ο Μαρτίνς ήταν εκείνος που τον εμπιστεύθηκε, αρχικά παρέα με τον Λεονάρντο Κούτρη και τον “δούλεψε” προκειμένου να φτάσει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα. Κάτι ανάλογο πιστεύει ότι θα καταφέρει κι αυτή τη φορά, καθώς βλέπει ανάλογη πρώτη ύλη.

Για να πάμε και στην ουσία, ο Ρέαμπτσιουκ, είναι ένας πολύ γρήγορος, εκρηκτικός φουλ μπακ, ο οποίος βγάζει ένταση και δυναμισμό στο παιχνίδι του. Παράλληλα, είναι ένας ακραίος αμυντικός με επιθετικές τάσεις. Μπορεί στην ομάδα που αγωνίζεται μέχρι τώρα να μην είχε την ευκαιρία να απειλεί συχνά τις αντίπαλες εστίες, ωστόσο, και κούρσες κάνει και μετέχει στο επιθετικό σκέλος του παιχνιδιού και ικανότητες να εξελιχθεί σε ένα πλήρες μπακ διαθέτει.

ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Στο αμυντικό κομμάτι και δη στο “ένας με έναν”, είναι “επιθετικό” μπακ με διάθεση να βγει πρώτος στη μπάλα. Δεν περιμένει τον αντίπαλο, πέφτει πάνω του, προκειμένου να φτάσει πρώτος στη διεκδίκηση. Δεν δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη που έχει απέναντί του, να γυρίσει και να επιτεθεί. Θα "κολλήσει" στην πλάτη του. Όταν ο εξτρέμ καταφέρει να πάρει τη μπάλα και να γυρίσει, ο Ρέαμπτσιουκ συνήθως θα κινηθεί εσωτερικά, προκειμένου να δώσει τον εξωτερικό διάδρομο κι όχι τη δυνατότητα να μπει ο αντίπαλος εύκολα στην περιοχή. Δεν θα διστάσει να κάνει φάουλ για να μην επιτρέψει στον παίκτη ευθύνης να γυρίσει μέτωπο, ενώ είναι πολύ επίμονος. Και να χάσει την πρώτη μονομαχία, θα επιστρέψει. Θα παλέψει. Δεν θα επιτρέψει στον αντίπαλο να κινηθεί ανενόχλητος. Γίνεται τσιμπούρι.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ

Αρκετές φορές, ωστόσο, λόγω της φούριας του να μπει στη φάση, παίρνει βιαστικές επιλογές και αναγκάζεται να τρέχει διαρκώς, κάτι που θα μπορούσε να αποφύγει αν είχε πάρει εξαρχής πιο καλή θέση στο τερέν. Σε αυτό το σκέλος ο Μαρτίνς εκτιμά ότι θα τον “φτιάξει” σε μεγάλο βαθμό.

Μια άλλη αδυναμία έχει να κάνει με την τάση του να πηγαίνει μπροστά με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται με τις μεγάλες πάσες στην πλάτη του. Εν ολίγοις σπαταλά περισσότερες δυνάμεις απ’ όσες πρέπει, λόγω της μαχητικής διάθεσής του, όπως έκανε και ο Τσιμίκας στη διάρκεια της προπέρσινης σεζόν. Πέρυσι που έμαθε να μετρά δυνάμεις και να αξιολογεί τις προσπάθειές του, απογειώθηκε...

ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Στο επιθετικό κομμάτι, με μπόι 1.80, ο Ρέαμπτσιουκ και κοντρολαρισμένος είναι και με πολύ καλό οδήγημα της μπάλας. Και σε αυτό το σκέλος, θυμίζει Τσιμίκα. Στρίβει εύκολα, διανύει με ταχύτητα τα διαθέσιμα μέτρα, μπορεί να περάσει τον αντίπαλο την ταχύτητα, δίνει πλάτος στην επίθεση. Του αρέσει το overlap, δίνει τη δυνατότητα στον επιθετικό να συγκλίνει προς την αντίπαλη περιοχή και να του αφήσει τη γραμμή για να την ανέβει μέχρι τέλους.

Εν ολίγοις θα δώσει στην ομάδα αυτό που της έλειψε φέτος στο επιθετικό κομμάτι, τον έξτρα παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει υπεραριθμία και ρήγματα στην αμυντική τετράδα των αντιπάλων. Αυτή του η δυνατότητα να κατεβάσει άμεσα τη μπάλα και να φύγει προς την επίθεση, βοηθά και στην εκδήλωση για γρήγορες κόντρες. Εκεί θα πρέπει να βελτιώσει τις επιλογές του, ώστε να εκμεταλλεύεται καλύτερα τις κινήσεις των συμπαικτών. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι αδυναμίες του αποτελούν θέμα απειρίας.

ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του είναι πως θα κινηθεί εξαιρετικά χωρίς τη μπάλα. Θα κάνει κούρσα να βγει εξωτερικά από τον συμπαίκτη του εξτρέμ για να βρεθεί στον κενό χώρο. Θα μυριστεί τη φάση για να ξεκινήσει κίνηση όταν πρέπει προκειμένου να αποτελέσει στήριγμα για τον παίκτη που έχει τη μπάλα. Στις σέντρες που επιχειρεί θέλει “μάζεμα” και βελτίωση, καθώς συνήθως στέλνει τη μπάλα στο δεύτερο δοκάρι χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Σεντράρει πιο πολύ δυνατά παρά τεχνικά, εδώ θέλει δουλίτσα. Δεν διστάζει να σουτάρει ακόμη και στην κίνηση, όταν βρίσκει τη μπάλα μπροστά του από απομάκρυνση. Κάπως έτσι πέτυχε κι ένα εντυπωσιακό γκολ, στη Μπενφίκα του Βλαχοδήμου.

Πριν τον δούμε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, καθώς μια μεταγραφή τελειώνει όταν μπουν οι υπογραφές και ανακοινωθεί, ποτέ νωρίτερα, δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε επιπλέον λεπτομέρειες. Εκείνο που μετράει είναι αυτό που αναφέραμε στην αρχή. Πρόκειται για έναν μπακ με πολύ καλή πρώτη ύλη. Έναν ποδοσφαιριστή που έχει παραστάσεις και αγώνες στο επίπεδο που βρίσκεται, δείχνει ικανός για το επόμενο βήμα κι αυτή τη δυνατότητα του προσφέρουν οι πρωταθλητές Ελλάδας.

Είναι πολύ σημαντική, ωστόσο, και η διάθεση που έχει κάθε παίκτης. Σε αντίθεση με τον Βινάγκρε που νόμιζε ότι θα κάνει περίπατο στην Ελλάδα, ο Ρέαμπτσιουκ είναι διψασμένος και το δείχνει σε κάθε του ενέργεια. Θέλει να φτάσει ψηλά, δουλεύει πολύ, προσπαθεί ασταμάτητα κι αυτά είναι στοιχεία που ξέρει πολύ καλά πως θα τα αξιοποιήσει ο Πέδρο Μαρτίνς για να τον απογειώσει. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ