OPINIONS

Στήστε τους στο απόσπασμα

Στήστε τους στο απόσπασμα
EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την απόλυτη παράνοια του να είναι πρωταθλητής ο Ολυμπιακός με 20 βαθμούς διαφορά και κάποιοι να γκρινιάζουν για μια τελείως αδιάφορη ισοπαλία.

Ναι, ήταν κάκιστος ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Με παίκτες νωθρούς, ασύνδετους, χωρίς ένταση και ρυθμό, χωρίς συγκέντρωση όπως παραδέχθηκε και ο Πέδρο Μαρτίνς. Έμοιαζαν να κάνουν αγγαρεία απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό με πολλούς πιτσιρικάδες που είδαν αυτό το ματς ως ευκαιρία για να κάνουν γνωστό το όνομά τους και μπράβο τους.

Η δική μου ερώτηση-απορία, ωστόσο, είναι άλλη. Αξίζει σε αυτή την ομάδα να δέχεται μουρμούρα και κράξιμο από τους γνωστούς προπονητές του πληκτρολογίου και των social media, επειδή έφερε μια εντελώς ανώδυνη ισοπαλία σε ένα εντελώς αδιάφορο παιχνίδι, απέναντι σε έναν αντίπαλο που φιλοδώρησε με τρία γκολ στο σβηστό πριν από μερικές ημέρες;

ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ

Είναι να τρελαίνεσαι με το πως προσεγγίζουν ορισμένοι το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό. Αυτόν τον Ολυμπιακό. Την καλύτερη "ερυθρόλευκη" ομάδα εδώ και πολλά χρόνια. Δεκαετίες ολόκληρες. Καταλαβαίνω ότι ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό πάντα εξιτάρει. Λογικό. Πάντα οι οπαδοί θέλουν νίκη και με όσο γίνεται πιο πολλά γκολ. Έτσι. Για το γαμώτο. Επειδή είναι ο "αιώνιος" αντίπαλος. Τα δέχομαι όλα αυτά. Εκείνο που μου προκαλεί έντονη αντίδραση είναι η αντιμετώπιση της δικής τους ομάδας. Μιας ομάδας που τους έχει κάνει περήφανους από το προηγούμενο καλοκαίρι μέχρι τώρα.

Μιλάμε για μια ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα με 20 βαθμούς διαφορά, πάει τρένο ακόμη και μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω covid 19, μια ομάδα που πριν από τέσσερις ημέρες κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Ορισμένοι, όμως, δεν χάνουν την ευκαιρία να τη... στήσουν στο απόσπασμα για ασήμαντη αφορμή. Για ένα ανούσιο 0-0, χωρίς κανένα σοβαρό κίνητρο, πλην ίσως του αήττητου, το οποίο διατηρήθηκε και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Είναι γεγονός ότι από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι χθες, υπήρξε χαλάρωση στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο κόουτς μιλώντας για κακή νοοτροπία και έλλειψη συγκέντρωσης. Και τι έγινε; Αναρωτιέμαι... Λογικό δεν είναι έπειτα από 52 παιχνίδια κι ενώ ο βασικότερος στόχος έχει κατακτηθεί με τα τσαρούχια, οι παίκτες να χαλαρώσουν; Να φύγει λίγο το μυαλό τους; Αλήθεια η νοοτροπία εκείνων που μουρμουράνε διαρκώς, είναι καλύτερη από εκείνη των ποδοσφαιριστών;

Έπαιξε χθες ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό των πολλών προβλημάτων. Απέναντι σε πιτσιρικάδες όπως είναι ο Θεοχάρης, ο Αλεξανδρόπουλος, ο Χατζηθεοδωρίδης. Η μία ομάδα μπαίνει στο γήπεδο με κίνητρο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, η άλλη για να βγάλει άλλη μία υποχρέωση από το καλεντάρι, αφού τα σημαντικά παιχνίδια από εδώ και πέρα είναι ο τελικός του Κυπέλλου και η ρεβάνς με τη Γουλβς.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ

Ασφαλώς και μια πρωταθλήτρια ομάδα έχει υποχρέωση να είναι σοβαρή σε όλες τις μάχες που έχει να δώσει. Όσο ισχυρό κι αν είναι ή δεν είναι το κίνητρο. Ας ρίξει, ωστόσο, όποιος θέλει μια ματιά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κι ας μας δείξει μία ομάδα που να μην έχει κίνητρο και να αποδίδει στο 100%. Ούτε η πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης Λίβερπουλ. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Δεν μου αρέσουν.

Ο Ολυμπιακός είναι σκάλες ανώτερος από αυτόν τον Παναθηναϊκό και όφειλε να το αποδείξει ακόμη μία φορά. Δεν έγινε και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό. Ποιο είναι άραγε το θέμα; Να αρχίσει το κράξιμο που στα δικά μου μάτια μοιάζει με ιεροσυλία ή να σκεφτούμε ότι και οι παίκτες άνθρωποι είναι, όπως και τα μέλη του τεχνικού τιμ, και δικαιούνται να έχουν μια κακή μέρα στη δουλειά;

Προσωπικά, θεωρώ ποδοσφαιρική αχαριστία, να υπάρχει έστω κι ένας που να γκρινιάζει για τον φετινό Ολυμπιακό. Κι ας μη βλεπόταν στο χθεσινό ντέρμπι. Σούπα μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν αντέχεται. Ειδικά από μία ομάδα που μόλις μία εβδομάδα πριν στο ίδιο γήπεδο, έκρυψε τη μπάλα για ένα ημίχρονο απέναντι στην ΑΕΚ, σε μία από τις πιο χορταστικές φετινές της παραστάσεις.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΑΕΣΤΡΟΥΣ

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χθεσινό ματς ήταν ευκαιρία και για ορισμένα πειράματα ενόψει της συνέχειας. Ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε για πρώτη φορά μαζί στην ενδεκάδα τους δύο μαέστρους Βαλμπουενά και Φορτούνη. Ήταν λογικό αυτή η επιλογή να δημιουργήσει κενά στο ανασταλτικό σκέλος. Πέρα από αυτό, υπήρξε κι ένα εσωτερικό τρικ με τον "Φορτού" να έρχεται εσωτερικά, ακόμη και κάτω από τη σέντρα για να παίρνει τη μπάλα, με παράλληλη κίνηση του Καμαρά δεξιά προκειμένου να γεμίσει το κενό.

Είναι γεγονός ότι η επιλογή και της ενδεκάδας και της διάταξης, δε λειτούργησε ικανοποιητικά, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τις ατομικές επιλογές, όσο με την έλλειψη φρεσκάδας και έντασης συνολικά. Κάπου πρέπει να υπολογίσουμε και τον παράγοντα κόπωση. Ο Τσιμίκας έμεινε εκτός επειδή έχανε λάδια στα τελευταία παιχνίδια. Χθες κάτι ανάλογο συνέβη με τον Μπα, ο οποίος έκανε μαζεμένα όσα λάθη δεν είχε κάνει σε όλα τα προηγούμενα ματς.

Δείγμα κι αυτό της κούρασης στους παίκτες που παίζουν σερί ματς τον τελευταίο καιρό και μέσα στο λιοπύρι. Είμαι σίγουρος ότι Φορτούνη και Βαλμπουενά θα ξαναδούμε μαζί σύντομα και να λειτουργούν πολύ καλύτερα παρέα, αρκεί να έχουν διάθεση και οι γύρω τους... Οι αλλαγές των Μασούρα και Λοβέρα έγιναν περισσότερο για φρέσκα πόδια, βελτίωση στην ένταση και πλάτος στην επίθεση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Ακόμη κι έτσι, όμως, το “διπλό” θα μπορούσε να έρθει εύκολα, αν ευστοχούσε από τα 11 βήματα ο Βαλμπουενά. Παρεμπιπτόντως, μετά το τρίτο χαμένο πέναλτι, δύο από τον Ματιέ κι ένα από τον Φορτούνη, δεν θα ήταν κακή ιδέα να αναλάβει τις εκτελέσεις μέχρι νεοτέρας ο καυτός Ελ Αραμπί. Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι κι έχει το γκολ πιο εύκολο από κάθε άλλον. Για να μην ξεχνιόμαστε. Σε τελική ανάλυση και ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο, τηρουμένων των αναλογιών. Όλοι πίσω από τη σέντρα, με πίεση στη μπάλα, δυνατά στις μονομαχίες, με τριάδα στην άμυνα κι όποιος αντέξει...

Για να μην πάμε πολύ μακριά τη βαλίτσα, για το χθεσινό "Χ" δεν τρέχει τίποτα. Απ’ όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς. Το ζητούμενο είναι η ομάδα να επανέλθει όπως πρέπει στα σημαντικά παιχνίδια που έχει μπροστά της. Στα υπόλοιπα και συντήρηση πρέπει να γίνει και αλλαγές, προκειμένου να πάρουν κι άλλοι ευκαιρίες κι ας μην κλείσει -σε τελική ανάλυση- η σεζόν με αήττητο. Ας μείνει και κάτι για του χρόνου. Αν και με την εικόνα των άλλων ομάδων που συμμετέχουν στα playoffs δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ικανός να στερήσει από τον Ολυμπιακό το αήττητο, ακόμη κι αν τον ξαναδούμε σβηστό, όπως χθες στο ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-0: Καλύτερος, αλλά άστοχος κόντρα στον κουρασμένο πρωταθλητή
Μαρτίνς: "Κάποιοι δεν ήταν συγκεντρωμένοι σήμερα"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ