ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το κόλπο του Μαρτίνς με Φορτούνη στον Ολυμπιακό

Το κόλπο του Μαρτίνς με Φορτούνη στον Ολυμπιακό
Ο Φορτούνης κατά τη διάρκεια του αγώνα Απόλλων - Ολυμπιακός EUROKINISSI

Στον αγώνα με τη Σίτι στο Μάντσεστερ τον… έψαχνε ο Γκουαρδιόλα. Από τότε μέχρι τώρα ο Κώστας Φορτούνης επέστρεψε για τα καλά, με ειδική διαχείριση από τον Μάρτινς. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει το πώς και το γιατί.

Ο Κώστας Φορτούνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Από τους Έλληνες παίκτες της ομάδας, μάλλον θα συμφωνήσουμε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο, έστω κι αν στην παρέα προστέθηκε τελευταία και ο σπουδαίος Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ενώ έχουν προσφέρει πολλά και οι έτεροι διεθνείς Μπουχαλάκης, Μασούρας, Βρουσάι, Χολέμπας, Αβραάμ.

Τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήταν τα καλύτερα της καριέρας του “Φορτού”. Χτυπήθηκε από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, χρειάστηκε επέμβαση στο χιαστό, αποκατάσταση, σταδιακή επανένταξη στις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Στο φινάλε της προηγούμενης σεζόν και στις αρχές της φετινής χρειάστηκε ο 28χρονος αρχηγός και ο Πέδρο Μαρτίνς να… ξανασυστηθούν. Είναι δεδομένη η αδυναμία που τρέφει ο ένας για τον άλλο. Ακόμη και στις καλύτερες “σχέσεις”, ωστόσο, επαγγελματικές ή άλλες, δημιουργούνται σύννεφα, παρεξηγήσεις, περίοδοι ψυχρότητας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΠ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Μάντσεστερ Σίτι, η απουσία του προκάλεσε απορίες ακόμη και στον Πεπ Γκουαρδίολα που περίμενε να τον δει στο γήπεδο, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Από εκείνο το παιχνίδι στις 3 του Νοέμβρη μέχρι τώρα, ο κάπτεν του Ολυμπιακού έχει επιστρέψει δριμύτερος και σε πολλά παιχνίδια έχει ηγηθεί της ομάδας. Έχει αναλάβει δηλαδή το ρόλο που ξέρει και μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα από τον καθένα, μαζί με τον “στρατηγό” Βαλμπουενά.

Εκείνο που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του έχουν βάλει σε συγκεκριμένη φόρμουλα τον “Φορτού”. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος στη χρησιμοποίησή του κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη μοιρασιά στο ρόλο του μπαλαντέρ που αναλαμβάνει εκ περιτροπής με τον πολύπειρο Ματιέ. Έχει να κάνει και με τη διαχείριση που προσπαθεί το τεχνικό τιμ να κάνει στον Κώστα, προκειμένου κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο, να έχει κίνητρο και να μπορεί να το υποστηρίξει από πλευράς ετοιμότητας στο 100%.

Για τους λάτρεις της στατιστικής, ο Φορτούνης μετράει φέτος 31 συμμετοχές, με συγκομιδή 5 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Εκείνο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι ο διεθνής άσος έχει παίξει σε όλη τη διάρκεια του 90άλεπτου μόλις σε δύο παιχνίδια. Στην εντός έδρας ήττα με 1-0 από τη Σίτι στο Φάληρο, ματς στο οποίο λίγο έλειψε να σκοράρει στα τελευταία λεπτά, αλλά και στο εκτός έδρας 2-1 από τη Μαρσέιγ στο “Βελοντρόμ”. Στα υπόλοιπα 29 παιχνίδια, είτε έχει ξεκινήσει, είτε έχει έρθει από τον πάγκο, αλλά έχει αγωνιστεί “τόσο όσο”.

ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ “ΤΟΣΟ ΟΣΟ”

Ο Πέδρο Μαρτίνς τον έχει στο γήπεδο όσο ακριβώς τον χρειάζεται. Δεν τον “σκοτώνει” με σερί παιχνίδια, αλλά δεν του παρέχει και την ασφάλεια να νιώθει αναντικατάστατος. Προσπαθεί να τον χρησιμοποιεί είτε ως μια σημαντική μονάδα στην ενδεκάδα, είτε ως ένα κρυφό όπλο από τον πάγκο ανάλογα με τις δυνάμεις του, αλλά και τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα.

Δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν τις αντιδράσεις του Κώστα Φορτούνη με το πού μπήκε στο γήπεδο στον αγώνα με την Αϊντχόφεν στην Ολλανδία. Σηκώθηκε για ζέσταμα στα μισά του πρώτου μέρους και πάτησε χορτάρι στο 46’, αντί του Βαλμπουενά. Πρώτη του δουλειά, πριν καν ο διαιτητής σφυρίξει για την έναρξη του β΄ μέρους, ήταν να αγκαλιάσει έναν έναν τους συμπαίκτες του και να τον εμψυχώσει. Να πει το “πάμε” για την ανατροπή του 2-0 που άφηνε τον Ολυμπιακό εκτός επόμενης φάσης. Ηγήθηκε όλης της προσπάθειας, ηρέμησε το παιχνίδι, έδωσε ρυθμό, ενώ από το “χρυσό” γκολ του Χασάν, δικαιούται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, καθώς εκείνος σέρβιρε από αριστερά, ξεκινώντας ουσιαστικά την φάση του 88ου λεπτού. Ό,τι ακριβώς μπήκε για να κάνει στο γήπεδο σε διάστημα 45 λεπτών, το έκανε και με το παραπάνω.

Απόψε ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του άλλη μία δύσκολη αποστολή εκτός έδρας με αντίπαλο την ομάδα του Βόλου. Ο “Φορτού” αναμένεται να βρίσκεται στο αρχικό σχήμα της αναμέτρησης που ξεκινά στις 19.30 (NS1, HD) προκειμένου οι “ερυθρόλευκοι” να κάνουν άλλο ένα βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου και παράλληλα να αυξήσουν τη διαφορά από τους διώκτες τους.

ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ… ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς, σκοπεύει να φρεσκάρει την ενδεκάδα που παρέταξε την προηγούμενη Πέμπτη στο Philips Stadion, κυρίως στο σκέλος της άμυνας, όπου διεκδικούν θέση ο Ανδρούτσος δεξιά, ο Χολέμπας αριστερά και ο Σωκράτης στην καρδιά της άμυνας. Πέρα από τη μετάγγιση ελληνικού αίματος στα μετόπισθεν, εξετάζεται και η πιθανότητα να καθίσει ο Τζολάκης ή ο Κρίστινσον κάτω από τα δοκάρια. Ο Μπουχαλάκης λογικά θα βρίσκεται στο αρχικό σχήμα, παρέα με τον Καμαρά ή τον Τιάγκο Σίλβα, ενώ για την επίθεση έχουν θέσει υποψηφιότητα ο Μασούρας, δίπλα στον Μπρούμα, την ώρα που ο Χασάν διεκδικεί τη θέση του Ελ Αραμπί.

Το τι ακριβώς θα συμβεί θα το γνωρίζουμε λίγες ώρες πριν από τον αγώνα καθώς το δείγμα από τις προπονήσεις που προηγήθηκαν δεν ήταν ικανό να φανερώσει όλο το πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς, ωστόσο, και σε αυτό το παιχνίδι, η νίκη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κέφια του Κώστα Φορτούνη, ο οποίος είναι πολύ ορεξάτος, αποφασισμένος και σε καλή κατάσταση το τελευταίο διάστημα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ