ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το πόρισμα του Μαρτίνς και οι αλλαγές που έρχονται από το Μάντσεστερ

Μαρτίνς και Γκουαρντιόλα πριν το Μάντσεστερ Σίτι - Ολυμπιακός για την τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League
Μαρτίνς και Γκουαρντιόλα πριν το Μάντσεστερ Σίτι - Ολυμπιακός EUROKINISSI SPORTS

Όταν έχεις απαιτήσεις, δεν ψάχνεις για δικαιολογίες και ο Μαρτίνς το απέδειξε περίτρανα με τα λόγια του. Τα κέρδη του Etihad, το πλάνο της επόμενης μέρας, οι δεδομένες αλλαγές κι ο Φορτούνης. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Πολύς κόσμος επιχείρησε να δικαιολογήσει την προβληματική εμφάνιση του Ολυμπιακού στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης στο Etihad.

Μέσα σε αυτούς δεν είναι ο Πέδρο Μαρτίνς κι ας μην αμφισβητείται η διαφορά επιπέδου με τη Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Τον Πορτογάλο τεχνικό του Ολυμπιακού, άλλωστε, δεν τον ενδιαφέρει το πως έπαιξε η ομάδα του Μάντσεστερ, αλλά το τι έκανε η δική του, σύμφωνα με το πλάνο που είχε καταστρώσει.

ΕΙΠΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΣ

Ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στο τι δήλωσε ο 50χρονος κόουτς στην κάμερα του συλλόγου κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Το πού λέει ό,τι λέει ο προπονητής:

*** “Είχαμε μια κακή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο. Μας στενοχωρεί, δεν ήμασταν ο εαυτός μας. Δεν ήταν αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τον Ολυμπιακό. Χωρίς καμία επιθετικότητα, χωρίς να ανακτούμε τις δεύτερες μπάλες… Κάναμε μόλις ένα φάουλ στο πρώτο ημίχρονο κι αυτό στο τελευταίο λεπτό κι αυτό δεν μας χαρακτηρίζει καθόλου (σ.σ. προφανώς εννοεί την έλλειψη μαχητικότητας)".

*** “Δεχθήκαμε το πρώτο γκολ επειδή αφήσαμε υπερβολικό χώρο στον αντίπαλο και χωρίς να ανακτούμε μπάλες, ώστε να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι, όπως το είχαμε σχεδιάσει”.

*** “Στο β’ μέρος ήμασταν πιο επιθετικοί, πιο γρήγοροι. Ήμασταν ο εαυτός μας βρήκαμε την ταυτότητά μας. Βελτιωθήκαμε στην κατοχή και τις ευκαιρίες. Βρεθήκαμε πιο κοντά στην ισοφάριση από το να δεχθούμε το δεύτερο γκολ, αλλά το 2-0 ήρθε λόγω διαφοράς ποιότητας κι εκεί τελείωσε το παιχνίδι”.

*** “Δεν αμφιβάλλω πως είχαμε τη δυνατότητα να εμφανίσουμε σε όλο το ματς ό,τι κάναμε στο β’ ημίχρονο. Οι νέοι ποδοσφαιριστές τώρα νιώθουν τι πραγματικά μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός. Αν στα επόμενα παιχνίδια παρουσιάσουμε την εικόνα του δευτέρου μέρους, έχουν πιθανότητες να προκριθούμε…”.

Όταν ο ίδιος ο προπονητής δηλώνει επακριβώς όσα διαβάσατε, είναι ξεκάθαρο πως πρώτος απ’ όλους δεν έψαξε τις δικαιολογίες που κάποιοι θέλησαν να μοιράσουν απλόχερα. Το να μη βλέπεις ότι ο Ολυμπιακός ήταν χειρότερος του αναμενομένου απέναντι σε έναν τοπ αντίπαλο, την ίδια την ομάδα μειώνεις και κανέναν, άλλο. Αυτό το γνωρίζει πρώτος απ’ όλους ο κόουτς και χαίρομαι που με αυτά που είπε ο κόουτς ουσιαστικά είχε την ίδια προσέγγιση με όσα σε τούτη εδώ τη γωνιά του Sport24.gr διαβάσατε χθες το πρωί με τον χαρακτηριστικό τίτλο “χάσε, αλλά πολέμησε”.

Ο ΠΕΔΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΗΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι αφελής, ούτε κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του. Ποτέ δεν έψαξε για δικαιολογίες. Ό,τι είπε ήταν ό,τι ακριβώς είδαμε στο τερέν του Etihad. Έναν Ολυμπιακό μουδιασμένο, φοβικό, παραδομένο από το πρώτο λεπτό, χωρίς διάθεση να παλέψει στο α' μέρος, ενώ στο δεύτερο έδειξε όλα όσα έπρεπε να δείξει από το ξεκίνημα της αναμέτρησης. Ας το έκανε κι ας έχανε από έναν αντίπαλο αξίας 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα αναφέρω αυτά όχι για να ευλογήσω τα γένια μου, ουδείς αλάνθαστος. Με ενοχλεί, ωστόσο, η οπτική όλων όσων, οπαδών και όχι μόνο, προσπαθούν να χρυσώσουν ένα χάπι που οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και η τεχνική ηγεσία δεν θέλουν να καταπιούν. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει άλματα τα τελευταία 2,5 χρόνια με τον Πέδρο Μαρτίνς να χαράζει την πορεία σε όλα τα επίπεδα.

Πρώτα εκείνος, λοιπόν, ξέρει τι μπορεί να κάνει η ομάδα του κι έχει ανάλογες απαιτήσεις. Είμαι σίγουρος ότι τα εξαιρετικά λόγια που είχε για τη δυναμική του Ολυμπιακού ο Πεπ Γκουαρδιόλα πιο πολύ στενοχώρησαν, παρά ευχαρίστησαν τον Μαρτίνς, επειδή δεν ήθελε να δώσει τόσο εύκολη δουλειά σε έναν κορυφαίο τεχνικό και την μεγάλη ομάδα του. Θα ήθελε οι πρωταθλητές Ελλάδας να ήταν -αν μη τι άλλο- περισσότερο ανταγωνιστικοί συνολικά.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΚΑΔΑ

Από ‘κει και πέρα, πάντως, είναι σαφές πως μέσα από αυτή τη σκληρή διαδικασία και το δυσκολοχώνευτο 3-0, υπήρξαν και κάποια κέρδη για το μέλλον. Και ο Μπρούμα και ο Πέπε που ο ίδιος ο προπονητής παραδέχθηκε πως τώρα αρχίζουν να νιώθουν τι σημαίνει Ολυμπιακός, αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι άγνωστο αν θα διεξαχθούν οι αγώνες του Σαββατοκύριακου για τη Super League, με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει -βάσει προγράμματος- στην Κρήτη τον ΟΦΗ (15.00). Αν το πρωτάθλημα συνεχιστεί είναι δεδομένο ότι οι “ερυθρόλευκοι” θα επιστρέψουν αγριεμένοι και με περισσότερες επιλογές στο γήπεδο. Οι δύο προαναφερθέντες έδειξαν πως όσο παίρνουν χρόνο και γνωρίζουν τους διπλανούς τους θα ξεδιπλώσουν και το ταλέντο τους. Μην ξεχνάμε πώς μπήκαν στην ενδεκάδα και ο Χολέμπας προερχόμενος από μεγάλη αποχή, αλλά και ο Εμβιλά. Ήταν μουδιασμένοι, ασυντόνιστοι, αλλά όσο περνούσαν τα ματς, έδειχναν και τι μπορούν να προσφέρουν.

Το ίδιο ισχύει για τον Βινάγκρε, τον Σουντανί που έπαιξε για λίγο στο Μάντσεστερ, για τον Τιάγκο Σίλβα που περιμένει τη σειρά του. Δεν είναι εύκολη αυτή η μετάβαση. Θα αλλάξουν πράγματα στον Ολυμπιακό. Κάποιοι νέοι θα αρχίσουν να παίζουν περισσότερο όπως έγινε πέρυσι με τον Ελ Αραμπί και πρόπερσι με τον Γκιλιέρμε, κάποιοι βασικοί μέχρι σήμερα, θα πρέπει να συνηθίσουν περισσότερο την ιδέα του πάγκου ή της εξέδρας. Δεν είμαι σε θέση να πω ποιοι θα βγουν, αυτό θα το κρίνει ο κόουτς, αλλά το ποιοι θα μπουν ήδη φάνηκε...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ… ΞΑΝΑΔΕΙΞΕΙ Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Αν κάτι μας έχει διδάξει η πείρα στο διάστημα της παρουσίας του Μαρτίνς, είναι ότι δεν κάνει εκπτώσεις ούτε στα παιδιά του. Όποιος μπαίνει και παίζει, δεν βγαίνει μέχρι να κάνει… νερά. Το ίδιο ισχύει και για τον επόμενο. Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο Κώστας Φορτούνης. Θα επανέλθει ή θα συνεχίσει στο… ψυγείο; Έχω την αίσθηση ότι στην παρούσα φάση είμαστε στο δεύτερο σενάριο.

Ο Φορτού έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση και πρέπει να δείξει πολλά περισσότερα για να πάρει την επόμενη ευκαιρία. Στο χέρι του, στο μυαλό του και στη διάθεσή του βρίσκεται το πότε και το πώς θα επιστρέψει για να γίνει ξανά απαραίτητος και σημαντικός στο παιχνίδι της ομάδας. Το ματς της Τρίτης, πάντως, θα φανεί στην πορεία, είναι μάλλον κομβικό, καθώς ό,τι δούμε από εδώ και πέρα, δεν θα έχει και μεγάλη σχέση με ό,τι είδαμε ως τώρα. Κυρίως από πλευράς προσώπων. Είναι ώρες για αλλαγές και αναδιανομή ρόλων σε όλα τα επίπεδα...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ