ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το βέτο του Μαρτίνς για Σεμέδο και οι όροι για το νέο συμβόλαιο

Ο Ρούμπεν Σεμέδο πανηγυρίζει με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Ρούμπεν Σεμέδο Ο ΡΟΥΜΠΕΝ ΣΕΜΕΔΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Το τελευταίο κεφάλαιο της περιπετειώδους ζωής του Ρούμπεν Σεμέδο γράφθηκε με την Εθνική Ανδρών της Πορτογαλίας. Τι περιλαμβάνει η επόμενη μέρα; Οι προθέσεις, η Μπενφίκα, η επέκταση, το ποσά, η αύξηση αποδοχών. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Η ζωή του Ρούμπεν Σεμέδο μέσα κι έξω από το γήπεδο θα μπορούσε να αποτελέσει το σενάριο μιας περιπετειώδους ταινίας. Και τι δεν έχει ζήσει ο Πορτογάλος, με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι αμυντικός; Μια καριέρα που ξεκίνησε με ονειρεμένες προοπτικές διακόπηκε απότομα και βίαια από ένα δικό του προσωπικό λάθος. Βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Είδε τα πάντα να γκρεμίζονται γύρω του. Έμεινε δυνατός όταν όλες οι πόρτες έκλειναν η μία πίσω από την άλλη…

Κάποιοι δεν τον ξέχασαν στα δύσκολα. Με πρώτο και σημαντικότερο τον Πέδρο Μαρτίνς. Του άνοιξε την πόρτα του Ολυμπιακού. Έπεισε τη διοίκηση να ποντάρει σε ένα χαρτί που για τους περισσότερους ήταν καμένο από τα 23 του χρόνια, περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ. Πήρε το ρίσκο και την ευθύνη της επιλογής.

Τον πίστεψε τόσο πολύ που δεν χρειάστηκαν περισσότερες από 4-5 προπονήσεις για να τον ρίξει στο γήπεδο. Να του αναθέσει το κουμάντο της άμυνας. Να τον χρίσει ηγέτη. Να τον στηρίξει ακόμη κι όταν επιπόλαιες αντιδράσεις τον τοποθετούσαν στο στόχαστρο. Να τον καλύψει στα λάθη, με νέα μετάγγιση εμπιστοσύνης, νέες ευκαιρίες…

Δεν είναι υπερβολή ότι από το βέτο του 50χρονου κόουτς, ο "ράστα" παραμένει ακόμη στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο ίδιος είχε αποφασίσει να αλλάξει φανέλα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Είχε ωριμάσει η ιδέα της επιστροφής στην πατρίδα. Δεν είναι υπερβολή ότι μέτρησε πολύ στην απόφασή του η παρουσία του Ζόρζε Ζεσούς στο τιμόνι της Μπενφίκα.

Ήταν ο προπονητής που τον ανέδειξε πριν από κάποια χρόνια στη Σπόρτινγκ, εκείνος που είπε "όχι" στην πρόθεση του τότε κόουτς των "ερυθρολεύκων" Μάρκο Σίλβα να τον φέρει ως δανεικό στον Πειραιά. Είναι εκείνος που τον ζήτησε ξανά κι έβαλε τους αρμόδιους των "αετών" στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τον Ολυμπιακό.

Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν το συζήτησε καν. Το πήρε πάνω του με… τσαμπουκά. Κυριολεκτικά. Και υπήρχε λόγος, σοβαρός. Είχε ήδη χάσει τα δύο βασικά του μπακ. Ο Τσιμίκας δεν γινόταν να πει "όχι" στη Λίβερπουλ. Ο Ομάρ το είχε αποφασίσει από τον Γενάρη ότι θα αλλάξει φανέλα για ένα δυνατό συμβόλαιο και το βρήκε στην Τουρκία. Δύο εκατομμύρια το χρόνο καθαρά, για τρία χρόνια, διπλασιασμός αποδοχών, από το πολύ καλό κοντράτο που είχε με τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Κάπου στην πορεία του καλοκαιριού, χάθηκε και το βασικό "6". Ο Γκιλιέρμε δέχθηκε την τρελή πρόταση από το Κατάρ που του πενταπλασίαζε τις ετήσιες αποδοχές. Δεν είχε διάθεση να αρνηθεί και πίεσε με το δεδομένο ότι σε ένα χρόνο έμενε ελεύθερος και θα μπορούσε να υπογράψει χωρίς να φέρει στην ομάδα ούτε ευρώ.

Ακολουθήθηκε ο δρόμος της λογικής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πήρε κάποια χρήματα (γύρω στα 4 εκατ. ευρώ) ο σύλλογος, αρκετά περισσότερα από τα 2,5 που είχε δαπανήσει δύο χρόνια νωρίτερα και έγινε το deal, ενώ προηγουμένως ο Βραζιλιάνος είχε απορρίψει πρόταση ανανέωσης με διπλασιασμό αποδοχών.

Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ

Έχοντας χάσει -χωρίς δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα- τρία βασικά αμυντικά του όπλα ο κόουτς του Ολυμπιακού, πήρε πάνω του τον Σεμέδο. Μίλησε με τη διοίκηση, προσωπικά με τον πρόεδρο και εξήγησε γιατί ο Ρούμπεν εξακολουθούσε να είναι πολύ απαραίτητος. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν ήθελε πολύ για να συμφωνήσει με τη γραμμή του προπονητή. Γι’ αυτό και αρνήθηκε δύο διαδοχικές προτάσεις από τη Μπενφίκα ύψους 8 και 10 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα, με μπόνους συμμετοχών που έφτανε τα 2 εκατομμύρια, συν ποσοστό μεταπώλησης.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ο κόουτς χρειάστηκε να μιλήσει και με τον Σεμέδο. Να του εξηγήσει, να εξηγηθεί. Δεν παίρνει λίγα λεφτά ο Ρούμπεν στον Ολυμπιακό. Καθαρίζει 700 χιλιάρικα "νετ". Με τα φετινά μπόνους κατάκτησης στόχων, έβαλε στο λογαριασμό του κοντά στο ένα εκατομμύριο "καθαρά". Η Μπενφίκα δεν του πρόσφερε πολλά περισσότερα.

Έφτανε μέχρι το 1,2 ετησίως. Γενναία αύξηση, αλλά όχι χρήματα που δεν μπορεί να προσεγγίσει η ομάδα του Πειραιά σε πιθανή επέκταση της συνεργασίας. Οι εκπρόσωποι του παίκτη έχουν μεταφέρει σε προφορικό επίπεδο τις απαιτήσεις του στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Στον Ολυμπιακό ξέρουν και -όπως φαίνεται- μπορούν να φτιάξουν το έργο.

Διαβάσατε πριν λίγο καιρό στο Sport24.gr ότι η ανανέωση του Σεμέδο είναι πιο κοντά από την πώληση. Η επιβεβαίωση ήρθε με διαφορά μερικών ημερών. Όσο κι αν το "φώναζε" δημόσια ο Ζεσούς ότι ήθελε τον Σεμέδο, ο Μαρτίνς "νίκησε" τον συμπατριώτη του. Τον κράτησε εδώ, ενώ δήλωσε ότι ο παίκτης θέλει να μείνει και να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Του έστειλε έμμεσο μήνυμα ότι θα επιβραβευτεί για τη στάση του και την πρόθεση του κλαμπ να τον κρατήσει με το αζημίωτο. Ο Ολυμπιακός, άλλωστε, έχει αποκτήσει το 100% των δικαιωμάτων του από τη Βιγιαρεάλ και τον έχει δεσμεύσει έως το καλοκαίρι του 2023.

Η λογική λέει, αλλά και κάποιες πληροφορίες από την Πορτογαλία, ότι με το πού θα γυρίσει ο Σεμέδο από την πατρίδα του, θα καθίσει στο τραπέζι να συζητήσει με την ΠΑΕ για την ανανέωση. Πρόθεση των αρμοδίων λέγεται πως είναι να του γίνει μια αύξηση αποδοχών κοντά στα λεφτά που του πρόσφερε η Μπενφίκα. Να του στρογγυλέψει το ποσό, αν κι αυτό ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί επίσημα. Μεταφέρουμε προθέσεις...

Η ΠΙΘΑΝΗ ΡΗΤΡΑ

Το αν στο νέο συμβόλαιο θα μπει ρήτρα, είναι άγνωστο. Συνήθως οι "ερυθρόλευκοι" τις αποφεύγουν και προτιμούν να μιλούν από μηδενική βάση με τους υποψήφιους μνηστήρες. Αν όμως μπει, δεν θα είναι κάτω από 15 εκατομμύρια ευρώ μίνιμουμ και διατήρηση ποσοστού μεταπώλησης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Ολυμπιακός βλέπει την επένδυση Σεμέδο να αποδίδει όλο και καλύτερα, ενώ έχουμε μπροστά μας και νέες παραστάσεις στην πίστα του Champions League.

Όταν τον απέκτησε η Βιγιαρεάλ, ο Σεμέδο είχε φτάσει ως αξία σύμφωνα με το Transfermarkt στα 14 εκατομμύρια. Πριν τον αποκτήσει ο Ολυμπιακός, κυρίως λόγω των ζητημάτων με τη δικαιοσύνη, αλλά και του γεγονότος ότι δεν έπαιζε για ένα διάστημα, είχε κατρακυλήσει στο ένα! Τώρα έχει ανέβει πάλι στα 7 και η μετοχή "γράφει" διαδοχικά limit up.

H στρατηγική που χάραξαν διοίκηση και Μαρτίνς, όπως φαίνεται, όχι απλά θα βοηθήσει αγωνιστικά την ομάδα σε μια σεζόν πολύ δύσκολη, όπως η περσινή, αλλά θα ανεβάσει και την αξία του Ρούμπεν ακόμη περισσότερο. Κι ενδεχομένως το 15 εκατομμύρια που αναφέραμε πριν, να ξεπεράσει και το 20, όταν έρθει η ώρα του αποχωρισμού!

Προηγουμένως, όμως, θα γίνουν οι συζητήσεις για νέο συμβόλαιο με πιθανή επέκταση έως το καλοκαίρι του 2024. Μέχρι τότε ο χρόνος μετρά υπέρ του 26χρονου παίκτη, αλλά και του Ολυμπιακού...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ