ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βινάγκρε: Ένα άτι χωρίς γκέμια για τον Ολυμπιακό

Ο Ρούμπεν Βινάγκρε (AP Photo/ Rui Vieira)
Ο Ρούμπεν Βινάγκρε (AP Photo/ Rui Vieira) AP

Ο Ρούμπεν Βινάγκρε ήρθε για να γίνει ο Πορτογάλος… Τσιμίκας του Ολυμπιακού κι έχει όλο το πακέτο για να το καταφέρει με στιλ και τρομερή προοπτική. Αναλύει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Είναι να απορεί κανείς πως ο Ματέους Ρέις έγινε λίγο πριν από τη γραμμή του τερματισμού... Ρούμπεν Βινάγκρε, αλλά έτσι είναι οι μεταγραφές, γεμάτες απρόοπτα και ωραίες ιστορίες για να τις διηγούνται όσοι τις έζησαν από μέσα. Ο πρόεδρος της Ρίο Άβε, έπαιξε κι έχασε. Αρνήθηκε τις διαδοχικές προτάσεις του Ολυμπιακού που πρόσφερε τελικά πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τον Βραζιλιάνο μπακ που μένει ελεύθερος σε έναν χρόνο. Αυτό το τελευταίο ας το κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας, μιας και ο Γενάρης είναι κοντά, πολύ κοντά…

Λόγω των απαιτήσεων του προέδρου της πορτογαλικής ομάδας, λοιπόν, που ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια και κρίθηκαν υπερβολικές από τους “ερυθρόλευκους”, προέκυψε στο τέλος της ημέρας κάτι ακόμη πιο εκρηκτικό. Ο 21χρονος Ρούμπεν Βινάγκρε, μπήκε στη λίστα των πρωταθλητών Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, με την αντίδραση να είναι άμεση και -όπως αποδείχθηκε στην πράξη- άκρως αποτελεσματική.

ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙ

Ο κόουτς της Γουλβς, Νούνο Εσπίριτο καλός φίλος και πρώην συμπαίκτης του Πέδρο Μαρτίνς, έκρινε ότι ο Βινάγκρε, βασικό στέλεχος όλων των “μικρών” Εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας και στον προθάλαμο της Ανδρών, χρειάζεται μια ομάδα που θα του δώσει περισσότερες ευκαιρίες και θα τον απογειώσει. Αποδέχθηκαν, λοιπόν, την πρόταση του Ολυμπιακού που βάζει στη μηχανή του έναν από τους πιο εξελίξιμους -στην ηλικία του- αριστερούς μπακ της Ευρώπης, ο οποίος έπειτα από ένα – δύο χρόνια, υπάρχει η εκτίμηση πως θα συμπεριλαμβάνεται στο “Top 10” της θέσης του.

Πάμε όμως να δούμε τι είδους ποδοσφαιριστής είναι ο Ρούμπεν Βινάγκρε και τι πρόκειται βάσει των προσόντων του να δώσει στην ομάδα του Ολυμπιακού:

1. ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ

Το νέο απόκτημα της ομάδας του Πειραιά που αναμένεται στην Ελλάδα στις 16.35 το απόγευμα, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εξαιρετική του ταχύτητα, ιδιαίτερα στα πρώτα μέτρα. Έχει πολύ καλά πατήματα, είναι πολύ δυνατό σκαρί, δεν είναι soft αμυντικός. Στη διεκδίκηση θα κάνει τα πάντα να σταματήσει τον αντίπαλο. Συνηθίζει το επιθετικό μαρκάρισμα, το να βγει δηλαδή πρώτος στη μπάλα και στην προσπάθειά του να την πάρει… δαγκώνει. Θα σπρώξει, θα χρησιμοποιήσει το κορμί του, ακόμη και τα χέρια του, αν δεν βρει άλλο τρόπο να αποσπάσει τη μπάλα δεν θα διστάσει να κάνει φάουλ. Γενικά, έχει τρομερά προσόντα, θεωρείται παίκτης που διαθέτει σπάνια προοπτική, αλλά υπάρχουν και τομείς για να βελτιώσει. Ποιοι είναι αυτοί; Στη Γουλβς έπαιζε όλη την πλευρά στο 3-5-2. Κάποιες φορές, λοιπόν, μπαίνει στο μαρκάρισμα ως χαφ κι όχι ως μπακ.

2. ΜΑΡΚΑΡΕΙ ΩΣ ΧΑΦ

Υπό την έννοια ότι δεν νιώθει τελευταίος αμυντικός, προκειμένου να παίξει με περισσότερη σκοπιμότητα. Να δώσει χώρο για παράδειγμα και να μην ορμήσει στη μπάλα σαν αγρίμι, με κίνδυνο να “φάει” ντρίμπλα. Δεν θα πάρει το χώρο για να καθυστερήσει την ανάπτυξη της αντίπαλης επίθεσης, αν χρειαστεί. Βέβαια, με τα προσόντα που διαθέτει και δη την ταχύτητά του και ντρίμπλα να δεχθεί, θα προλάβει τις περισσότερες φορές να επιστρέψει και να βρεθεί ξανά μπροστά στον αντίπαλο, άρα μικρό το κακό.

Με άλλα λόγια δεν έχει όσο ανεπτυγμένο πρέπει το αίσθημα του αμυντικού, δεν είναι καθαρό μπακ στην άμυνα, αλλά σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό με το “πακέτο” που διαθέτει -λογικά- θα κάνει περίπατο, απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των αντιπάλων. Πρόβλημα, αν προκύψει τέτοιο, θα είναι σε παιχνίδια απέναντι σε τοπ επιθετικούς ή εξτρέμ.

3. ΚΑΛΕΣ ΣΕΝΤΡΕΣ -ΞΥΡΑΦΙΕΣ

Στο επιθετικό κομμάτι, ο Βινάγκρε θυμίζει… άτι. Μπορεί να κουβαλήσει τη μπάλα, με καλό οδήγημα 20 και 25 μέτρα και να σεντράρει σωστά. Δεν έχει αποκτήσει ακόμη την ωριμότητα να ζυγίζει πάντα τις επιλογές του, αλλά είναι τόσο εκρηκτικός που μπορεί να αποφύγει τον προσωπικό του αντίπαλο και να πασάρει με καλές πιθανότητες να βρει συμπαίκτη. Έχει και καλή επιτάχυνση και πολύ καλή αποτελεσματικότητα στις επαφές του με τη μπάλα, αν και ορισμένες φορές δεν μπορεί να κοντρολάρει το κορμί του. Είναι τόσο γρήγορος και τόσο ικανός με τη μπάλα που ορισμένες φορές ξεχνάει να φρενάρει και να πασάρει όταν πρέπει. Ένα άτι χωρίς γκέμια. Αυτό είναι, όμως, καθαρά θέμα εμπειρίας, το οποίο θα έχει ισορροπήσει σε ένα – δύο χρόνια μέσα από τις συμμετοχές που θα πάρει και την ωριμότητα που αναπόφευκτα θα αποκτήσει.

4. ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΑ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Όσοι τον έχουν δει να παίζει θεωρούν ότι είναι ένα βήμα πριν από την απογείωση κι όταν αυτό συμβεί θα είναι το “κάτι άλλο”, χωρίς διάθεση υπερβολής. Στο επιθετικό κομμάτι μπορεί να ντριμπλάρει και εσωτερικά, αλλά και από την εξωτερική πλευρά τον προσωπικό του αντίπαλο και θα βελτιώνεται διαρκώς μέσα από τη διαδικασία ωρίμανσης που θα υποβληθεί από τον προπονητή του Ολυμπιακού.

Ένα άλλο στοιχείο που τον διακρίνει είναι οι προσποιήσεις που του αρέσουν πριν επιχειρήσει κάποια ασίστ προς τους συμπαίκτες του, ορισμένες από τις οποίες θυμίζουν κάτι από το ρεπερτόριο του διάσημου συμπατριώτη του Κριστιάνο Ρονάλντο. Σε αντίθεση με τον Ματέους Ρέις δεν είναι τόσο ισορροπημένος, καθώς ο Βραζιλιάνος είναι και τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος, αλλά από πλευράς προσόντων ο Βινάγκρε υπερτερεί σε όλους -ανεξαιρέτως– τους τομείς κι αυτό θα φανεί σύντομα στο γήπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ρούμπεν Βινάγκρε: Αυτός είναι ο αντί - Τσιμίκας που παίρνει ο Ολυμπιακός από τη Γουλβς
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ