OPINIONS

Δεν φεύγει ο Μέσι, η Μπαρτσελόνα τον διώχνει

Δεν φεύγει ο Μέσι, η Μπαρτσελόνα τον διώχνει

Είτε φύγει, είτε μείνει ο Μέσι, η Μπαρτσελόνα είναι αυτή που τον διώχνει από τη Βαρκελώνη. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το παιδί που δεν νοιαζόταν για νέα τοπία και το συμβόλαιο που δεν αντέχει καμία ομάδα στον κόσμο.

O Μέσι έριξε τη βόμβα και το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου θα σείεται για πολύ καιρό ακόμα. Αποχώρηση του Αργεντινού από την Μπαρτσελόνα θα ήταν τεράστιο θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή της καριέρας του.

Πόσο μάλλον τώρα. Στα 33. Μετά από 8-2 και τρεις προπονητές τους τελευταίους 12 μήνες. Με τις δύο πλευρές να είναι ήδη στα μαχαίρια σχετικά με το συμβόλαιό του.

Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΡΗΤΡΑ

Σ'αυτό υπάρχει ρήτρα που λέει πως ο Μέσι μπορεί να μείνει ελεύθερος, αρκεί να ενημερώσει τον σύλλογο πριν το τέλος της σεζόν, στις 30 Ιουνίου. Η Μπαρτσελόνα λέει πως η ημερομηνία πέρασε, ο Αργεντινός έχει συμβόλαιο και άρα όποια ομάδα τον θέλει πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με τους Καταλανούς, που φέρονται να ζητάνε όσα κόστισε και ο Νεϊμάρ: 222 εκατομμύρια.

Η πλευρά του Αργεντινού υποστηρίζει πως είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει. Γιατί η σεζόν δεν τελείωσε στις 30 Ιουνίου όπως κάθε χρόνο, αλλά εξαιτίας της πανδημίας παρατάθηκε μέχρι τις 23 Αυγούστου. Αφού άλλαξε το τέλος της σεζόν, λέει η πλευρά Μέσι, άλλαξε και η προθεσμία για τη ρήτρα. Πήγε στις 23 Αυγούστου και ο Αργεντινός ενημέρωσε για τις προθέσεις του τρεις μέρες πριν, στις 20 του μήνα.

Το ποιος έχει δίκιο μπορεί να το καθορίσει μόνο ένα δικαστήριο. Και μια τέτοια υπόθεση θα είναι απίθανο να λυθεί σύντομα ή μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, όταν και λήγει η τρέχουσα μεταγραφική περίοδος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 222 ΕΚΑΤ.

Για να μην πάνε τα πράγματα μακριά, θα πρέπει να εμφανιστεί μια ομάδα και να δώσει τα 222 εκατομμύρια ή έστω να κάνει μια πρόταση πάνω από τα 120-150. Με την πανδημία να έχει γονατίσει την πλειοψηφία των ομάδων, το μυαλό του οποιουδήποτε πάει στη Σϊτι και την Παρί.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα λεφτά που ζητάει η Μπαρτσελόνα. Ακόμα κι ελεύθερος να είναι ο Μέσι, είναι σχεδόν αδύνατο να βρει ομάδα που να καλύψει τα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Ο ΜΕΣΙ ΠΑΙΡΝΕΙ 80+ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Πόσα παίρνει ο Μέσι τον χρόνο; Σίγουρα 70 εκατομμύρια ευρώ, 60 ως μισθό και 10 για την εμπορική εκμετάλλευση του προσώπου του. Στα 70 προστίθενται ακόμα τα μπόνους: μπόνους αν παίξει το 60% των αγώνων, αν βγει πρώτος σκόρερ, μπόνουςγια κάθε γύρο του Champions League που περνάει η ομάδα. Το ύψος των χρημάτων για στόχους είναι 13 εκατομμύρια ευρώ, ο Μέσι "πιάνει" κάθε χρόνο τα 10 εξ αυτών.

"Εγγυημένα" το χρόνο είναι 80 εκατομμύρια ευρώ και δεν τελειώσαμε εκεί. Ο Μέσι πήρε άλλα 60 εκατομμύρια ως μπόνους υπογραφής, "σπασμένο" στη διάρκεια του συμβολαίου του. Φτάσαμε τα 90 εκατομμύρια. Και δεν τελειώσαμε, γιατί υπάρχει και το περίφημο Loyalty Bonus, αλλά σε αυτό θα πάμε πιο κάτω.

ΜΟΝΟ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ SUGAR DADDY

Ενενήντα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ακόμα και αν η Μπαρτσελόνα δεν πάρει ούτε ευρώ. Δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο που να έχει να δώσει αυτά τα χρήματα. Διορθώνω: υπάρχουν τρεις ομάδες στον κόσμο που έχουν να δώσουν αυτά τα χρήματα.

Αυτές που δεν ξοδεύουν από τα έσοδά τους, αλλά από την τσέπη των sugar daddys. Η Παρί που ανήκει στο κράτος του Κατάρ, η Σίτι που ο,τι της λείπει στο ταμείο το συμπληρώνει το Άμπου Ντάμπι και η Τσέλσι του Αμπράμοβιτς.

Ομάδα δεν έχει αυτά τα χρήματα, μόνο τρία αφεντικά που κλείνουν τρύπες, "κλέβοντας" το FFP.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ "ΒΓΑΛΕΙΣ"

Και μην έχετε καμία αμφιβολία. Όποια ομάδα κι αν αναλάβει να πληρώσει ένα τέτοιο συμβόλαιο, δεν πρόκειται να πάρει πίσω αυτά τα λεφτά. Ξεχάστε τους μύθους πως τάχα βγαίνουν από τις φανέλες. Οι ομάδες συνήθως παίρνουν το 7% από κάθε φανέλα, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις το 20%. Η Μπαρτσελόνα πουλάει περίπου δύο εκατομμύρια φανέλες τον χρόνο, ίσα που φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

"Μα θα τα πάρουν από το Champions League που θα κατακτήσουν με τον Μέσι". Όχι, γιατί ήδη παίρνουν χρήματα από το Champions League. Δεν είναι στο μηδέν. Αν το σηκώσουν, άντε να φτάσουν τα 60-70 εκατομμύρια. Σιγά τη διαφορά που θα κάνει για την Παρί ή τη Σίτι η κατάκτηση αντί για τελικό ή προημιτελικό, κτλ.

Αν ο Μέσι συνεχίζει να θέλει να παίρνει τόσα, δεν βγαίνουν αυτά τα χρήματα, δεν γυρίζουν πίσω στην ομάδα που θα του τα δώσει. Τα "πετάς", τα δίνεις όχι μόνο αν τα έχεις, αλλά και αν δεν σε νοιάζει το να μεγαλώσεις κι άλλο το ετήσιο άνοιγμά σου.

Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;

Κι εδώ έρχεται η ερώτηση. Αν η απόκτηση του Μέσι είναι τρομερά δύσκολη για κάθε υποψήφια ομάδα, πόσο εφικτή ήταν για την Μπαρτσελόνα η παραμονή του Αργεντινού;

Η πανδημία κόστισε 200 εκατομμύρια στους Καταλανούς, τόσο μεγάλη ήταν η τρύπα που άνοιξε ο κορονοϊός, καθιστώντας τρομερά δύσκολη την απόκτηση νέων παικτών το καλοκαίρι. Να πάρουν παίκτες είναι δύσκολο αν δεν πουλήσουν, αλλά το ερώτημα είναι άλλο: έχουν να πληρώσουν τον Μέσι;

ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ 2021 ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ 150 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ο Αργεντινός μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Και μαζί με τα "εγγυημένα" 80 εκατομμύρια θα πρέπει να λάβει και το μπόνους για την εξάντληση του συμβολαίου, ύψους 70 εκατομμύρίων ευρώ. Ναι, τα ποσά ζαλίζουν, αλλά αν ο Μέσι μείνει στην Μπαρτσελόνα θα πρέπει να πάρει 150 εκατομμύρια μέσα στο 2021.

Και σ'αυτά δεν υπολογίζουμε αυτά που θα χρειάζονταν ώστε να ανανεώσει και να υπογράχει νέο συμβόλαιο. Υπάρχουν αυτά τα λεφτά; Ή μήπως η Μπαρτσελόνα δεν τα έχει και τον ωθεί σε έξοδο.

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Φέτος δεν έχουν συμβεί λίγα. Όταν έφυγε ο Βαλβέρδε, ο Αμπιντάλ υπονόησε πως ο Μέσι ήταν υπεύθυνος για την απόλυση του Ισπανού, γεγονός που ώθησε τον Αργεντινό σε οργισμένη απάντηση στα social media, όταν και μίλησε για "λάσπη και ψευδείς ειδήσεις". Την εποχή της πανδημίας ο σύλλογος έγινε άνω κάτω για τις μειώσεις στα συμβόλαια. Πάλι ο Μέσι μίλησε, ανακοινώνοντας το "ψαλίδι" της τάξης του 70%, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές προς τη διοίκηση.

Ήρθε το καλοκαίρι, χάθηκε το πρωτάθλημα και ήρθε και ο ιστορικός εξευτελισμός του 8-2 απέναντι στην Μπάγερν. Η διοίκηση και ο Μπαρτομέου δεν μίλησαν ποτέ με τον Μέσι μετά το τέλος της σεζόν. Ο Σετιέν έφυγε και ήρθε ο Κούμαν, μια μάλλον περίεργη επιλογή. Ο Τύπος άρχισε τα ρεπορτάζ για τους παίκτες που θα αποτελέσουν παρελθόν, που θα γίνουν "περιφερειακοί", κτλ.

Ο Σουάρες, κολλητός και οικογενειακός φίλος του Μέσι την τελευταία πενταετία, έμαθε από τον Τύπο πως περισσεύει και δεν υπολογίζεται, γεγονός πως το έκανε να δηλώσει "όποιος θέλει να φύγω, να έρθει να μου το πει".

Σε κάνει να αναρωτιέσαι αυτό που ρητορικά έθεσε στο Twitter και ο Τομ Άλνουτ, ο ανταποκριτής του AFP στην Ισπανία. "Η Μπαρτσελόνα ήθελε να φτιάξει τα πράγματα με τον Μέσι;"

ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ;

Θεωρίες συνωμοσίας; Μπορεί. Είναι βέβαια δύσκολο να αποδεχθεί κανείς πως ακόμα κι ένας σύλλογος που διοικείται τόσο ερασιτεχνικά όσο η Μπαρτσελόνα της τελευταίας τριετίας θα μπορούσε να χειρίζεται με τέτοιον τρόπο την υπόθεση του Μέσι.

Μπορεί να μην έχουν ένα ξεκάθαρο μεταγραφικό σχέδιο, μπορεί να ξοδεύουν ένα σκασμό λεφτά για να παρουσιάζουν το πιο ακριβό τίποτα της ιστορίας, αλλά δεν μπορεί, με τον Μέσι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Είναι σίγουρο ότι όλα αυτά φέτος έχουν γίνει από ερασιτεχνισμό; Ο Μέσι φεύγει από την Μπαρτσελόνα ή η ομάδα είναι αυτή που τον "διώχνει";

ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΕΙ Η ΠΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ

Κι εδώ τελειώνουν οι θεωρίες. Τέρμα, τίποτα δεν έχει γίνει επίτηδες, η Μπαρτσελόνα έχει τα λεφτά να κρατήσει τον Μέσι. Ακόμα κι έτσι να είναι, η ουσία δεν αλλάζει. Και χωρίς θεωρίες συνωμοσίας, η Μπαρτσελόνα είναι αυτή που διώχνει τον Μέσι.

Όχι χθες, όχι στο 8-2, όχι φέτος, αλλά με όσα έχουν συμβεί την τελευταία τριετία. Αυτή η πτώση χωρίς αλεξίπτωτο που οδήγησε το πιο ακριβοπληρωμένο ρόστερ στον κόσμο να χρειάζεται κάθε χρόνο ανανέωση. Αυτοί οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί που δεν κατάφεραν ποτέ να φτιάξουν γύρω από τον Μέσι κάτι κανονικό, σύγχρονο, αναγνωρίσιμο ως πραγματικό ποδοσφαιρικό σχέδιο.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΑ

Όλα αυτά μαζί, ακόμα και χωρίς θεωρία συνωμοσίας, είναι αυτά που μας έφεραν μπροστά σ'αυτό που κανείς δεν φανταζόταν ποτέ. Τον Μέσι να θέλει να φύγει από την Μπαρτσελόνα μετά από 20 χρόνια στον σύλλογο. Όχι επειδή θέλει μια πρόκληση, όχι γιατί τα πήρε όλα, όχι στην κορυφή, αλλά αηδιασμένος, ντροπιασμένος.

Ποιος, το παιδί που έγινε σύμβολο του "δεν πάω πουθενά". Κάποιοι θέλουν να δουν τον κόσμο και ψάχνουν διαρκώς το νέο. Ο Μέσι μας έπεισε πριν πολλά χρόνια πως είναι απ'αυτούς που θέλουν το "εδώ" και το γνώριμο, δεν νοιάζονται για νέα τοπία.

Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ

Μπορεί τελικώς να μείνει. Γιατί κάτι θα αλλάξει στον σύλλογο, γιατί μπορεί να αποδειχθεί πως δεν είναι ελεύθερος, γιατί μπορεί να μην υπάρχει ομάδα να δώσει αυτά που χρειάζονται.

Ο,τι κι αν συμβεί, ο Μέσι είπε "φεύγω". Και το είπε γιατί η Μπαρτσελόνα τον ανάγκασε να το κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ