FOOTBALL ANALYSIS

Καίσαρης Blog: Ο Εμβιλά που "τρακάρει" με τον Μπουχαλάκη και η γραμμή του VAR

Καίσαρης Blog: Ο Εμβιλά που "τρακάρει" με τον Μπουχαλάκη και η γραμμή του VAR

Ο Εμβιλά έχει γίνει αλλαγή στο ημίχρονο και τις δύο φορές που έχει ξεκινήσει μαζί με τον Μπουχαλάκη και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το "τρακάρισμα" στον χώρο του κέντρου και τη διαφορά με το παιχνίδι του Γκιλιέρμε.

Θα φτάσουμε και στο τέλος. Στο 91', στο γκολ του Χασάν και το οφσάιντ στον Αραμπί. Αλλά η ματιά στο ΠΑΣ - Ολυμπιακός 1-1 πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από το χορτάρι, αυτό που είναι πάντα η προτεραιότητά μας.

ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΤΣ

Ο Ολυμπιακός πήγε στα Γιάννενα να πάρει τρίτη φορά το ίδιο ματς. Τέταρτη αν υπολογίσει κανείς και το πρώτο ματς με την Ομόνοια στο "Καραϊσκάκης". Το ματς που στο ημίχρονο δεν έχει τη νίκη και στο δεύτερο είτε ο Βαλμπουενά, είτε ο Φορτούνης έρχονται από τον πάγκο και δίνουν τη νίκη.

Στην πρεμιέρα με τον Αστέρα μπήκε ο Φορτούνης, στο επόμενο ματς με τον Παναιτωλικό μπήκε ο Βαλμπουενά, στα Γιάννενα ήταν σειρά πάλι του Έλληνα μεσοεπιθετικού. Ο,τι έφτιαξε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο για να πάρει το διπλό ξεκίνησε από τα πόδια του. Αυτή τη φορά το ημίχρονο δεν ήταν στο 0-0, αυτή τη φορά η ομάδα του Μαρτίνς ήθελε δύο γκολ κι έτσι έμεινε στο 1-1

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗ, ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑΓΗ

Όμως, το πρότυπο των αλλαγών που παίρνουν ή προσπαθούν να πάρουν το ματς στο δεύτερο ημίχρονο δεν είναι το μοναδικό που παρατηρεί κανείς στις πρώτες αγωνιστικές. Υπάρχει κι αυτό με τον Εμβιλά.

Ο Γάλλος έχει ξεκινήσει βασικός και στα τρία ματς του Ολυμπιακού στη Super League Interwetten. Σε δύο απ'αυτά έγινε αλλαγή στο ημίχρονο. Και στα δύο, είχε ξεκινήσει παρέα με τον Μπουχαλάκη στους χώρους πίσω από τον Καμαρά. Καθόλου τυχαία.

"ΤΡΑΚΑΡΟΥΝ" ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Είναι ακόμα νωρίς, το δείγμα είναι μικρό, αλλά σ'αυτά τα δύο ματς έχει φανεί πως το Μπουχαλάκης - Εμβιλά δεν τσουλάει. Οι δυο τους "τρακάρουν" στο κέντρο, πατούν στους ίδιους χώρους και τους αρέσουν οι ίδιες δουλειές. Τους αρέσει η άμεση μεταβίβαση μπροστά, δεν κουβαλάνε την μπάλα, ειδικά ο Γάλλος.

Πλέον το SPORT24 είναι σε θέση να υποστηρίζει την άποψη με γεγονότα. Η συνεργασία με την Opta και τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι εργαλεία ανάλυσης που βασίζεται σε γεγονότα.

Πάμε να δούμε τι λένε αυτά.

Ο ΕΜΒΙΛΑ ΠΑΣΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ξεκινάμε από τον Γάλλο. Στο πρώτο γράφημα θα δείτε τα σημεία από όπου πασάρει ο Εμβιλά μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Το γήπεδο είναι χωρισμένο σε κομμάτια και σε κάθε ένα απ'αυτά βλέπετε πόσες πάσες έχει από εκεί, αλλά και από ποια σημεία του γηπέδου πασάρει περισσότερο.

Ο Εμβιλά πασάρει είτε από χαμηλά από το κέντρο είτε από αριστερά πάνω από τη σέντρα.
Ο Εμβιλά πασάρει είτε από χαμηλά από το κέντρο είτε από αριστερά πάνω από τη σέντρα.

Ο χωρός λοιπόν του Εμβιλά είναι στο 6, αφού εκεί κεντρικά έχει δώσει το 24% των μεταβιβάσεών του. Όμως, το ίδιο "αγαπημένος" του χώρος, το σημείο αριστερά λίγο πάνω από τη σέντρα, αφού άλλο ένα 2% των πασών του Γάλλου έχουν έρθει από αυτό το σημείο.

Κι αυτό το σημείο, εκεί στα αριστερά το γηπέδου, είναι το πιο σημαντικό.

ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Συνεχίζουμε με τον Μπουχαλάκη. Πάμε να δούμε το ίδιο γράφημα για τον 27χρονο σ'αυτό το ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Μπουχαλάκης πασάρει από τους ίδιους χώρους, κεντρικά και αριστερά.
Ο Μπουχαλάκης πασάρει από τους ίδιους χώρους, κεντρικά και αριστερά.

Πρώτος "αγαπημένος" χώρος και για τον Μπουχαλάκη είναι στο 6, κεντρικά κάτω από τη σέντρα, και δεύτερος λίγο πάνω απ'αυτήν. Τρίτος πιο "αγαπημένος" χώρος, τι σύμπτωση, ο ίδιος με τον Εμβιλά, στα αριστερά του γηπέδου πάνω από τη σέντρα: το 10% των μεταβιβάσεων του Μπουχαλάκη έχουν έρθει από εκεί.

Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΤΟΥ ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗ

Το δείγμα δεν είναι μεγάλο, τα ματς είναι μόλις τρία, αλλά παρατηρείται ένα πρότυπο. Για να έχουμε μεγαλύτερη εικόνα, πάμε να δούμε τι συνέβαινε πέρυσι στον Ολυμπιακό.

Ξεκινάμε με τον Μπουχαλάκη. Το επόμενο γράφημα είναι για ολόκληρη την περσινή σεζόν του στη Super League.

Οι πάσες του Μπουχαλάκη σε όλη την περσινή σεζόν.
Οι πάσες του Μπουχαλάκη σε όλη την περσινή σεζόν.

Τα "αγαπημένα" σημεία του Μπουχαλάκη ήταν πέρυσι τα δύο κεντρικά, από όπου συνολικά έκανε το 31% των μεταβιβάσεών του. Τρίτο "αγαπημένο" σημείο, νά'το, αριστερά πάνω από τη σέντρα. Από εκεί έγινε το 13% των πασών του Μπουχαλάκη.

Ο ΓΚΙΛΙΕΡΜΕ ΠΟΥ "ΑΝΟΙΓΕ" ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ

Και ο Γκιλιέρμε; Εκεί είναι το ζουμί. Είδαμε τι έκανε πέρυσι ο Μπουχαλάκης σε 36 αγωνιστικές, είδαμε ότι τα ίδια θέλει να κάνει και φέτος, το θέμα είναι τι έκανε ο διπλανός του.

Πάμε λοιπόν στο αντίστοιχο γράφημα του Γκιλιέρμε από την περσινή σεζόν να δούμε τις συνήθειες του Βραζιλιάνου.

Οι πάσες του Γκιλιέρμε πέρυσι. Ο Βραζιλιάνος "άνοιγε" προς τα δεξιά.
Οι πάσες του Γκιλιέρμε πέρυσι. Ο Βραζιλιάνος "άνοιγε" προς τα δεξιά.

Και αυτός είχε Νο1 αγαπημένο χώρο το κέντρο κάτω από τη σέντρα, αλλά δείτε πόσο εύκολος ήταν να πάει στο πλάι. Ο Γκιλιέρμε είχε 260 πάσες που ξεκίνησαν κεντρικά και 251 από τα δεξιά του γηπέδου.

Στην ουσία είχε δύο αγαπημένους χώρους: είτε να κατεβαίνει χαμηλά για να μοιράζεται το βάρος της πρώτης πάσες με τον Μπουχαλάκη, είτε να ανοίγει προς τα δεξιά του γηπέδου, να πλησιάζει τη γραμμή.

Τρίτος πιο "αγαπημένος" χώρος του Γκιλιέρμε ήταν πάνω από τη γραμμή στα δεξιά. Στην ουσία οι περισσότερες πάσες του Βραζιλιάνου σε μια ολόκληρη σεζόν δόθηκαν από τα δεξιά του γηπέδου: το 17% κάτω από τη σέντρα, το 13% πάνω από αυτή, σύνολο 30% των μεταβιβάσεων του Γκιλιέρμε έγιναν από τα δεξιά του γηπέδου.

Απέναντι δηλαδή από τον Μπουχαλάκη που προτιμούσε, και προτιμάει ακόμα, την αριστερή πλευρά.

Ο ΓΚΙΛΙΕΡΜΕ ΕΤΡΕΧΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Το πράγμα δούλευε ρολόι για τον Μαρτίνς. Γκιλιέρμε και Μπουχαλάκης μοιράζονταν τον βάρος του να κατεβαίνουν χαμηλά κεντρικά για την πρώτη πάσα, αλλά εκτός από αυτό είχαν ο καθένας τον χώρο του. Ο Μπουχαλάκης στα αριστερά, ο Γκιλιέρμε δεξιά.

Εννοείται πως γι'αυτήν την μοιρασμένη εικόνα παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα. Το πρώτο είναι ο χρόνος, αφού οι δυο τους έπαιξαν δίπλα-δίπλα για δύο σεζόν, απέκτησαν αυτοματισμούς στις περιστροφές στον χώρο του κέντρου. Το δεύτερο είναι τα ατομικά χαρακτηριστικά: ο Γκιλιέρμε ήταν πιο εύκολος στο κουβάλημα της μπάλας, στο να κάνει μέτρα με αυτήν.

Ο ΕΜΒΙΛΑ "ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ" ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΤΡΕΧΕΙ

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά φαίνεται να λείπουν σ'αυτά τα πρώτα στάδια της συνύπαρξης του Εμβιλά με τον Μπουχαλάκη. Ο χρόνος δουλειάς ώστε να μάθει ο ένας τον άλλον, αλλά και ο τρόπος παιχνιδιού του Γάλλου. Ο Εμβιλά ποτέ δεν ήταν μέσος που έκανε μέτρα με την μπάλα, που του άρεσε να την έχει στα πόδια του πάνω από τη σέντρα ή κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Γάλλος παίζει στο έξι κι από εκεί η μπάλα φεύγει από τα πόδια του. Το παιχνίδι του είναι να την ταξιδέψει γρήγορα προς τα μπροστά. Είτε κεντρικά σε παίκτες που θα ζητήσουν μπάλα στα μεσοδιαστήματα, είτε διαγώνια σε παίκτες που κάνουν κίνηση προς τα άκρα.

Δεν παίζει ρόλο αν τον πιέζουν οι αντίπαλοι ή αν έχει χώρο μπροστά του. Ο,τι κι αν συμβαίνει, ο Γάλλος δεν θα έχει ως πρώτη σκέψη να κουβαλήσει την μπάλα ή να τη δώσει και να τη ζητήσει ξανά πάνω από τη σέντρα. Θα τη δώσει αμέσως.

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Σ'αυτά τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν έχει φανεί πως το δίδυμο με τον Μπουχαλάκη δεν "τσουλάει". Πατάνε στους ίδιους χώρους, κεντρικά και αριστερά, και ο Εμβιλά δεν έχει τη συμπεριφορά που είχε ο Γκιλιέρμε στο κέντρο του Ολυμπιακού.

Γράφουμε "έχει φανεί" και όχι "έχει αποδειχθεί", γιατί το δείγμα είναι μικρό και ο χρόνος μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα. Μέχρι τότε, είναι σαφές πως υπάρχει δυσλειτουργία στη συνύπαρξη Εμβιλά - Μπουχαλάκη σε must win παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, για τους λόγους που εξηγήσαμε με σαφήνεια και με στοιχεία.

ΤΟ ΧΕΡΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΦΣΑΪΝΤ, ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΡΙ

Α, ναι χρωστάμε κάτι και για το οφσάιντ. Πάμε να το δούμε κι αυτό. Ναι, τα χέρια αμυνόμενων και επιτιθέμεων δεν μετράνε στο οφσάιντ, ίσχυε και εξακολουθεί να ισχύει.

Άλλαξε κάτι άλλο όμως. Άλλαξε το τι θεωρείται χέρι και τι όχι. Το SPORT24 σας ενημέρωσε γι'αυτό πολύ έγκαιρα, σε σχετικό κείμενο πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Καίσαρης Blog: Ο Εμβιλά που "τρακάρει" με τον Μπουχαλάκη και η γραμμή του VAR

Το πράσινο κομμάτι του γραφήματος από φέτος δεν θεωρείται κομμάτι του χεριού. Οι αμυνόμενοι μπορούν να παίξουν με αυτό την μπάλα χωρίς να δοθεί πέναλτι και οι επιθετικοί μπορούν να σκοράρουν, χωρίς να ακυρωθεί το γκολ για χέρι.

Αφού λοιπόν με αυτό το κομμάτι μπορείς να αμυνθείς και μπορείς να σκοράρεις, τότε θεωρείται μέρος του σώματος, όχι του χεριού. Και πλέον οι γραμμές του VAR οφείλουν να το συμπεριλαμβάνουν.

Στο SPORT24 σας το γράψαμε από τις 11 Σεπτεμβρίου. Δεν το γράψαμε για να πάρουμε θέση σε ένα σφύριγμα, ούτε για κάποια συγκεκριμένη φάση. Πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, σας ενημερώσαμε πως η αλλαγή στο το τι είναι χέρι θα επηρεάσει και τις γραμμές του οφσάιντ.

Ήταν δεδομένο πως θα συμβεί και συνέβη την 4η αγωνιστική. Το χέρι εξακολουθεί να μην παίζει ρόλο στο οφσάιντ. Αυτό που έχει αλλάξει είναι τι θεωρείται χέρι.

Μάλιστα, στο σχετικό κείμενο είχαμε και παράδειγμα από φάση της La Liga από την επανέναρξη του καλοκαιριού.

Καίσαρης Blog: Ο Εμβιλά που "τρακάρει" με τον Μπουχαλάκη και η γραμμή του VAR
TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ