OPINIONS

Ο Ολυμπιακός έχασε στο τσάμικο

Ο Ολυμπιακός έχασε στο τσάμικο

Η επιθετικότητα που έλειψε, σε ένα παιχνίδι πιο αργό κι από τσάμικο. Η "πιστολιά" στην αποβολή, ο Μεριά που είναι παντρεμένος με το λάθος, η ευθύνη Σεμέδο-Μπουχαλάκη. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το ματς που "τσαλάκωσε" τον Μαρτίνς.

Από τις 17.38 το ξέραμε το έργο. Από την ώρα που ο Δημήτρης Σαμόλης έβγαλε στο Sport 24 την ενδεκάδα με την οποία θα κατέβαινε ο Ολυμπιακός στο Μαρακανά απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα, οι επιλογές του Μαρτίνς θα ήταν στο επίκεντρο. ‘Η “τι γίγαντας είσαι Πορτογάλε, τι τους έκανες με τα δεύτερα” ή “τι όνειρο είδες ρε Πορτογάλε, ποιος βάζει τα δεύτερα στο Champions League”.

Η μπίλια έκατσε στο 2ο. Ο Ολυμπιακός δεν πήρε αποτέλεσμα παρότι προηγήθηκε, έχασε 3-1 και μάλιστα με ανατροπή. Αν κάνεις τέτοιες επιλογές και χάσεις, θα τα ακούσεις. Φταις, δεν φταις, σου βγήκαν ή όχι.

"ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ;"

Μια απλοϊκή προσέγγιση θα έλεγε πως ο Ολυμπιακός δεν πλήρωσε τις επιλογές του Μαρτίνς. Δεν του κόστισαν, από τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι έλεγξαν το ματς στο 11vs11, δεν απειλήθηκαν καθόλου στην κανονική ροή του αγώνα, προηγήθηκαν με τον Σεμέδο και το δώρο του τερματοφύλακα.

Όλα πήγαν καλά με τις αρχικές επιλογές, η αποβολή και τα ατομικά λάθη έφεραν την ανατροπή και την ήττα. Ναι, αλλά όχι.

ΤΟ ΠΙΟ ΑΡΓΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Όχι, γιατί δεν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ναι, ο Ολυμπιακός στην πρώτη ματιά δεν είχε σοβαρά προβλήματα από τις επιλογές της πρώτης ενδεκάδας. Η δεύτερη ματιά όμως πρέπει να είναι πιο προσεκτική.

Πρέπει να δούμε καταρχάς το παιχνίδι, τον αντίπαλο. Ίσως το πιο αργό παιχνίδι στην ιστορία του Champions League. Αν ήταν χορός, θα ήταν απ’αυτά τα τσάμικα του θανάτου, που ένας κρατάει, ένας είναι στις φιγούρες και 10 όρθιοι καμαρώνουν ακίνητοι με τα χέρια πιασμένα ψηλά.

ΜΗΔΕΝ ΣΟΥΤ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΕ OPEN PLAY

Ματς χαμηλών απαιτήσεων, αργός ρυθμός από τους γηπεδούχους, σχεδόν μηδενική δημιουργία με την μπάλα, καμία πίεση ψηλά, πιο ματς Super League δεν γίνεται. Ναι, ο Ολυμπιακός έλεγξε και προηγήθηκε σε αυτές τις συνθήκες.

Όμως, οι συνθήκες προσφέρονταν για πολλά περισσότερα. Για κάτι καλύτερο από μηδέν σουτ εντός περιοχής σε open play. Μόνο δύο σουτ μέσα στο κουτί είχε ο Ολυμπιακός και τα δύο από στημένες φάσεις. Λοβέρα και Μπενζιά έδωσαν ελάχιστα, ο Μασούρας χάθηκε χωρίς τους κλασικούς συμπαραστάτες του, ο Καμαρά έκανε μέτρα με την μπάλα, αλλά έχει πια την εμμονή να τα τελειώνει με καταδικασμένα σουτ, ο Γκιλιέρμε έλειψε.

ΤΙ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ ΠΟΝΤΕΝΣΕ

Χωρίς Βαλμπουενά και Ποντένσε, οι ερυθρόλευκοι είχαν έλεγχο, αλλά όχι απειλή, όχι μέτρα με την μπάλα, κερδισμένα φάουλ, μπούκες, συνδυασμούς. Δεν ξέρουμε με σιγουριά τι θα έκαναν οι δυο τους αν έπαιζαν.

Μπορούμε όμως να εικάσουμε πως ο Ολυμπιακός δεν θα είχε κορυφαίους στις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου τον Καμαρά και τον Μασούρα με μόλις πέντε(!) εύστοχες πάσες ο καθένας.

ΑΥΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕΝΑΜ

Βαλμπουενά και Ποντένσε είχαν 17 τέτοιες πάσες απέναντι στην Τότεναμ κι οι δύο μαζί 34. Οι ερυθρόλευκοι με 11 παίκτες στο πρώτο ημίχρονο στο Βελιγράδι είχαν όλοι μαζί μόλις 17 εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, ενώ με την Τότεναμ στα πρώτα 45’ είχαν 49. Ναι, στην έδρα τους, αλλά απέναντι σε ομάδα του τοπ επιπέδου.

Κάνουμε υποθέσεις για το τι θα έφτιαχναν αν ξεκινούσαν ή αν έπαιρνε φανέλα βασικού ένας από τους δύο. Ξέρουμε όμως σίγουρα τι έκανε ο Ποντένσε από την ώρα που μπήκε στο γήπεδο. Έπαιξε στο διάστημα που ο Ολυμπιακός είχε παίκτη λιγότερο και παρόλα αυτά πρόλαβε να φτιάξει τις περισσότερες ευκαιρίες για τον Ολυμπιακό (3) και μαζί και την κορυφαία του αγώνα, το πλασέ από κοντά του Μεριά.

Μάλλον θα έφτιαχνε ακόμα περισσότερα αν ξεκινούσε.

ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ

Η ομάδα του Μαρτίνς πήρε λοιπόν το προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο, όμως είχε φτιάξει ελάχιστα πράγματα με την μπάλα και πάνω απ’όλα δεν έστειλε ποτέ μήνυμα ανωτερότητας στον Αστέρα.

Δεν του έδειξε πως είναι πολύ καλύτερη ομάδα, ενώ είναι. Του πήρε χαλαρά κι ωραία το 0-1 σε 45’ σε έναν τραγικά αργό ρυθμό. Ήταν σαν να είπε στους γηπεδούχους “αν προσπαθήσετε περισσότερο, αν μπείτε πιο δυνατά, το έχετε το ματς”.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά, κέρδισαν μέτρα και έστειλαν το μήνυμα με την καλύτερή τους ευκαιρία στο ματς, το πλασέ του Φαν Λα Πάρα από κοντινή απόσταση λίγο πριν την αποβολή. Ο Μαρτίνς δεν αντέδρασε.

Ναι, η κόκκινη έκανε πολύ χειρότερα τα πράγματα. Και, ναι, ο Ολυμπιακός έφαγε πιστολιά στη φάση. Μια απλή διεκδίκηση είναι, ο Μπενζιά τρέχει προς την μπάλα κι απλώνει το αριστερό για να το βάλει μπροστά από τον Κάνιας. Ο παίκτης του Αστέρα έχει προλάβει να προστατεύσει με το δεξί, ο Μπενζιά τον βρίσκει στη γάμπα.

Φάουλ είναι, αλλά δεν είναι τάκλινγκ, δεν είναι προβολή, δεν είναι πάτημα, δεν είναι υπερβολική χρήση βίας, δεν είναι καν σκόπιμο φάουλ για να σταματήσει υποσχόμενη επίθεση, η φάση είναι κάτω από τη σέντρα, ο Κάνιας έχει πλάτη στο τέρμα του Ολυμπιακού.

Δεν στοιχειοθετείται κίτρινη, με κανέναν τρόπο. Διαιτητής είναι, ο,τι θέλει κάνει, εκείνος βάζει την αυστηρότητα όπου επιθυμεί, αλλά είναι δύσκολο να πείσει πως ένα απλό φάουλ σαν κι αυτό πρέπει να τιμωρηθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Το δεύτερο ημίχρονο θα ήταν ούτως ή άλλως δύσκολο για τον παθητικό Ολυμπιακό και μόλις είχε γίνει ακόμη δυσκολότερο.

Οι ερυθρόλευκοι θα δέχονταν σίγουρα πίεση, ειδικά από τη στιγμή που μπήκε στο ματς ο Μποάκι. Αμέσως έφτιαξε τη φάση του 1-1, ξανά ο Μεριά έδειξε πως το λάθος του είναι ανεξάρτητο με την απόδοσή του, είναι σχεδόν παντρεμένος με αυτό. Καλά παίζει, άσχημα παίζει, ο Μεριά μπορεί να κάνει αχρείαστο πέναλτι στον Κέιν, αχρείαστο πέναλτι στο ΟΑΚΑ και να κάνει λάθος διώξιμο - τρύπιο μπλοκ μέσα σε δύο δευτερόλεπτα στο Βελιγράδι.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗ

Κι αφού ο Τυνήσιος δεν έκανε το 1-2, το χορτάρι ήρθε να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό. Εύκολο είναι να πεις ότι στοίχισαν ατομικά λάθη, συγκέντρωση στις δύο κεφαλιές που έριξαν τους ερυθρόλευκους στο καναβάτσο. Η αλήθεια είναι πως η ομάδα του Μαρτίνς είχε παίξει με τη φωτιά: οκτώ φορές πήγε συνολικά στο κόρνερ ο Μάριν και τις επτά η μπάλα βρήκε συμπαίκτη του. Μια, δυο, τρεις, θα το πληρώσεις.

Όχι πως αλλάζει κάτι, αλλά βλέπω πολύ μεγαλύτερη ευθύνη του Μπουχαλάκη, παρά του Σεμέδο. Η μπάλα κατεβαίνει ακριβώς στην πλάτη του Πορτογάλου, στον χώρο ευθύνης του Έλληνα. Πάμπολλες φορές βλέπουμε παίκτες να "κολλάνε" στην πλάτη συμπαίκτη, να πηδάνε σχεδόν πάνω του, γιατί εκεί πρέπει να πάνε για να καθαρίσουν τη φάση.

Ο Σεμέδο δεν έκανε πίσω βήματα, ο Μπουχαλάκης δεν κινήθηκε σωστά, ο Ολυμπιακός τρυπήθηκε στην καρδιά της περιοχής.

"ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΟΣ" ΜΑΡΤΙΝΣ

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε ελάχιστους να ασχολούνται με το γλέντι της αδελφοποίησης, το πάρτι ήταν πια παράταιρο. Ο Ολυμπιακός επιστρέφει ηττημένος, με τον Μαρτίνς "τσαλακωμένο" και την απορία να πλανάται για το πως του χάλασε τόσο πολύ το μυαλό που κατέβασε σε Champions League ενδεκάδα που θα ήταν θέμα συζήτησης ακόμα και απέναντι στη Λαμία.

Ο χρόνος θα μας δώσει τις απαντήσεις. Μέχρι τότε, κρατάμε το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι έχασαν σε ένα ματς τελικό για την τρίτη θέση σε απίστευτα ευνοϊκές συνθήκες για εκτός έδρας παιχνίδι Champions League. Δύσκολα βρίσκεις πιο εύκολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ