OPINIONS

Ο Καρέρα έβαλε την ΑΕΚ να ξαναπαίξει μια προηγούμενη πίστα

SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη λανθασμένη προσέγγιση του ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό από την πλευρά της ΑΕΚ, κάτι που με τον τρόπο του, παραδέχθηκε και ο εμπνευστής αυτού του, τρόπον τινά, πισωγυρίσματος.

Το δώρο του Ολυμπιακού ήταν αυτό που περίμενε, το καλύτερο που θα μπορούσε να της δοθεί, ένας επιπλέον λόγος να παραταχθεί στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ με ορμή και τόλμη για να αποκτήσει προβάδισμα στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Άλλωστε, απέναντί της είχε τον Παναθηναϊκό σε ακόμα μια περίοδο εσωστρέφειας και έλλειψης στόχου, σε σημαντικό βαθμό και κινήτρου. Πλην αυτό της διάθεσης των παικτών του να παίξουν ξανά ποδόσφαιρο. Αλλά μιλάμε για την ΑΕΚ, την ομάδα που μπορεί από μόνη της να τα κάνει θάλασσα.

Ασφαλώς η λανθασμένη κεντρική ιδέα για το τι ήθελε και πως θα έπρεπε να το ζητήσει στο γήπεδο, ανήκει στον προπονητή της. Ο ίδιος ο Μάσιμο Καρέρα άλλωστε, προς τιμήν του, παραδέχθηκε ότι η ομάδα δεν ήταν σωστά στημένη στον αγωνιστικό χώρο. Επί της ουσίας, ο Ιταλός επέλεξε να τη βάλει να παίξει μια προηγούμενη πίστα. Έμοιαζε πάρα πολύ με εκείνη που η ΑΕΚ προσπαθούσε να περάσει, πετώντας ένα-ένα τα κανονάκια της στα σκουπίδια, πριν εκείνος την αναλάβει. Όλοι πιστεύαμε ότι αυτό το στάδιο, το είχε πλέον αφήσει πίσω της. Να όμως που όχι...

Ο προπονητής το φοβήθηκε το παιχνίδι. Ήταν ένα back to the basics πλάνο από μεριάς του, στηριζόμενο στη λογική που (ορθώς τότε) κυριαρχούσε στη σκέψη του όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Την περίοδο εκείνη είχε ξεκάθαρα στο μυαλό του να μη χάσει και σε 2-3 φάσεις να βρει (αν το βρει) το γκολ της νίκης. Η μακρά αποχή από τη δράση, τον έβαλε στη διαδικασία να το ξανακάνει. Η ΑΕΚ ήταν στημένη πίσω από τη μπάλα, την άφηνε στον Παναθηναϊκό και προσπαθούσε με πίεση ψηλά και πολύ τρέξιμο να τον αναγκάσει σε λάθη. Δεν τα κατάφερε...

Η ΑΛΛΑΓΗ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΦΟΡ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Προφανώς και είναι κάπως οξύμωρο αυτό που ο Καρέρα εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια της μίνι-προετοιμασίας ενόψει της επανέναρξης των αγώνων και εφάρμοσε κόντρα στον ΠΑΟ. Με τον Μάνταλο "ψευτοεννιάρι" για να μην αποσπάσει τον Λιβάγια από το ρόλο που τον έχει μονιμοποιήσει στα αριστερά, ο Ιταλός εν τέλει έβγαλε και τους δύο εκτός ματς. Με τον αρχηγό της σε έναν ρόλο που ξεκάθαρα δεν ήξερε πως να υπηρετήσει, ακυρώθηκαν και οι συνεργασίες που ο δυο τους θα μπορούσαν να έχουν. Ζήτημα είναι αν ο Κροάτης πήρε τη μπάλα σωστά περισσότερες από τρεις φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου.

Η συγκυρία ήταν τέτοια ώστε ουδείς εκ των Αραούχο ή Ολιβέιρα να είναι απολύτως έτοιμοι. Ωστόσο μιλάμε για δύο φορ κλάσης, ο καθένας εκ των οποίων είναι σε κατάσταση να παίξει τουλάχιστον ένα ημίχρονο. Θα μπορούσε να ξεκινήσει ο Πορτογάλος και να τον αντικαταστήσει ο Αργεντινός. Ή το αντίστροφο. Ο Καρέρα επέλεξε την τρίτη, μη ορθολογική λύση και αυτή δεν του βγήκε. Ίσως και για να αιφνιδιάσει, αν και το πλάνο του διοχετεύτηκε περιέργως στον Τύπο, πριν καν το δοκιμάσει στην προπόνηση!

Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Ιταλός αναρωτιόταν (και ψαχνόταν) πως είναι δυνατόν να βγήκε από την ομάδα κάτι που είχε συζητήσει με 3-4 ανθρώπους, δίχως να το δει ο ίδιος ακόμα στα Σπάτα. Ασφαλώς είναι μια λεπτομέρεια που δεν αλλάζει το παραμικρό στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά λέει κάτι για όσα εντός των τειχών συμβαίνουν. Όπως και να το κάνουμε πάντως, αυτή η έμπνευση αποδείχτηκε ατυχής.

Με την είσοδο κανονικού φορ, η ΑΕΚ πήρε τα μέτρα που έπρεπε, έφτασε στην ισοφάριση, ίσως να έπαιρνε και το ματς αν υπήρχε ένα δεκάλεπτο ακόμα, καθώς οι ποδοσφαιριστές της έμοιαζαν να έχουν περισσότερες δυνάμεις και αντοχές. Αυτό είναι ένα στοιχείο άκρως ενθαρρυντικό, το οποίο κρατά ενόψει της συνέχειας. Κατά τα άλλα, το πλάνο που είδαμε, πρέπει να το πετάξει στα σκουπίδια και να επιστρέψει σε αυτά που έκανε καλά πριν από τη διακοπή.

ΥΓ. Είχα γράψει για τον Βέρντε και τους προβληματισμούς εντός της ομάδας για το πρόσωπο που (δεν) έχει παρουσιάσει. Από μόστρα ο Ιταλός σκίζει. Ωραίο παπούτσι, δυνατές επικαλαμίδες, στυλ και φινέτσα. Από ουσία όμως τίποτα. Του κλείνεις την πλευρά στο ανάποδο πόδι και δυσκολεύεται περισσότερο και από τον Μπακάκη που είναι αμυντικός. Η ΑΕΚ παντρεύτηκε για μια τριετία έναν παίκτη τον οποίο για ακόμα μία φορά, δεν διάβασε σωστά. Στερνή μου γνώση...

ΥΓ1. "Δεν έγινε τίποτα" είπε ο Καρέρα για τον τσαμπουκά του Βέρντε με τον Βράνιες. Δεν έχει άδικο, αυτά συμβαίνουν. Να ξέρετε πάντως ότι ο Ιταλός είναι παιδί-"κορίτσι" και για να αντιδράσει κατά αυτόν τον τρόπο, κάτι άσχημο (έως πολύ άσχημο) άκουσε από τον Βόσνιο. Το κρατάμε πάντως, διότι αυτά συνήθως ο Βράνιες δεν τα αφήνει να περάσουν δίχως να δώσει συνέχεια.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ