ΑΕΚ

Όλα καλά στην ΑΕΚ, "πετάει'' ο Τζούντα Γκαρσία

SUPERLEAGUE 2020-2021 / PLAY OFF /  -  ( )
SUPERLEAGUE 2020-2021 / PLAY OFF / - ( ) EUROKINISSI SPORTSD

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την τιμωρία και την τριετή αυτοκαταστροφή της, που περιμένει την ΑΕΚ στη γωνία εφόσον δεν βγει στην Ευρώπη. Αλλά δεν τρέχει και τίποτα, την επομένη κάποιος θα βγάζει μάτια στην προπόνηση.

Ασφαλώς και ο τίτλος του κειμένου, είναι περιπαικτικός... Τι να φταίει ένας νέος (σχεδόν) 21 ετών που μόλις αφίχθη από τη Β' Ινδίας -πρωτάθλημα επιπέδου τοπικού Ανατολικής Αττικής-, με market value 50.000 δολάρια επειδή πρέπει σώνει και καλά να πιστέψουμε ότι έγινε ενδελεχές scouting για την απόκτησή του και ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για να νιώσει καλύτερα ο μαραζωμένος αδερφός του Λιβάι; Γιατί να σχετίζεται επίσης με το τελευταίο αγωνιστικό στραπάτσο της ΑΕΚ, εύλογα θα ρωτήσει κάποιος. Όλα έχουν την εξήγησή τους...

Στην ΑΕΚ, η οποία από το καλοκαίρι του 2018 έως σήμερα -έχοντας πλέον φτάσει στο απόλυτο αγωνιστικό κατάντημα της ''νέας εποχής'' της- αποδομείται κατ' εξακολούθηση εκ των έσω, είναι πολύ εύκολο να διοχετευτούν φρούδες ελπίδες για την επερχόμενη αλλαγή της προς το καλύτερο, ακόμα και μέσα από τέτοιες απίθανες ιστορίες. Είναι ενδεικτικό της γενικευμένης στραβής νοοτροπίας που επικρατεί, σε μια περίοδο που θα έπρεπε ήδη να έχουν καταγραφεί με σοβαρές αποδείξεις, αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση με πιο δυναμική στελέχωση του μεταγραφικού τμήματος και με ενίσχυση του δικτύου συνεργασίας με -εκτός ομάδας- ανθρώπους που γνωρίζουν πως γίνονται οι κινήσεις για σοβαρούς παίκτες στο εξωτερικό και όχι για τύπου... Νταντσένκο.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά αντι-παραδείγματα για το πως μια ομάδα πρέπει να διοικείται ποδοσφαιρικά -διότι η αλήθεια είναι ότι στα άλλα κομμάτια της, δηλαδή στα έργα, γίνονται θαύματα- κι εμείς καθόμαστε να συζητάμε το γιατί ο Μανόλο Χιμένεθ και αυτή η παρέα ηττοπαθών ποδοσφαιριστών, αδυνατούν να κερδίσουν ένα ντέρμπι. Είναι 6 Μαΐου, η ΑΕΚ κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης -κι εδώ που τα λέμε, αν προκύψει θα είναι μια δίκαιη τιμωρία για όλα αυτά τα αυτομαστιγώματα 3 ετών- και το μόνο που αναπαράγεται είναι τα ταξίδια του Κονέ και του Ταυλαρίδη.

Μακάρι να είμαι εγώ λάθος και με το τέλος της σεζόν, να έρθουν άμεσα τερματοφύλακας, κεντρικός αμυντικός και ένας μπακ για αρχή, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν καμιά 10αρια ακόμα. Εξυπακούεται μαζί με τον επόμενο προπονητή, αφού αυτό στη διοίκηση έχουν αποφασίσει. Γιατί όμως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι υπάρχοντες θα καταφέρουν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο πλάνο; Διότι ο ίδιος ο οργανισμός έχει δώσει αυτά τα 3 χρόνια το δικαίωμα να περιμένεις το χειρότερο. Και αυτό από μόνο του δεν αντανακλάται μόνο σε όσους δημοσιογράφους θέλουν να βλέπουν την αλήθεια ή στον κόσμο που ακολουθεί την ΑΕΚ, αλλά και στις ξένες αγορές. Εκεί όπου η ομάδα απλά υποφέρει από έλλειψη οργάνωσης και διασυνδέσεων.

ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕ ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ 2021

Συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι ο Μανόλο Χιμένεθ δεν κατάφερε αυτή τη φορά -με τις πολλές και τρανταχτές δικαιολογίες βέβαια υπέρ του- να συμμαζέψει την κατάσταση. Αυτή είναι η αλήθεια. Όμως είναι πολύ λιγότερη και από τη μισή. Ο Ισπανός, με δική του δουλειά για 1,5 σεζόν, άφησε πίσω του μια όμορφη και δεμένη παρέα το 2018, μια αληθινά καλή ομάδα που μάλιστα ήταν πρωταθλήτρια. Τρία χρόνια μετά, θα την αφήσει για τον επόμενο στο χειρότερο χάλι που υπήρξε ποτέ από το 2015 -επιστροφή στην Α' Εθνική- κι εντεύθεν.

Στο ενδιάμεσο αυτής της 3ετίας, επέστρεψε δύο φορές για να ξεπλύνει τις ''ακαθαρσίες'' των προηγούμενων. Ή μήπως όχι; Την πρώτη φορά, αντικαθιστώντας τον Ουζουνίδη, η ομάδα έφτασε πάλι στον τελικό του Κυπέλλου. Βέβαια τον έχασε... Ωστόσο έγινε μια αξιοπρεπής δουλειά και μάλιστα ήταν να συνεχίσει για να χτίσει από την αρχή. Τελικά τον ''άδειασαν'' για το λαοπλάνο σχέδιο ''Αγιά Σοφιά με Καρντόσο''. Με συνέπεια να δούμε ό,τι χειρότερο έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες, αμέσως μετά από θερινή προετοιμασία ομάδας.

Ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι αυτή τη φορά, δεν κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση. Ουδείς όμως έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ικανότητα του ανατροπέα, όταν αυτό που παραλαμβάνει δεν ανταποκρίνεται. Αυτό είναι το τίμημα για κάθε ομάδα που αποτυγχάνει στο θερινό πλάνο της και προσπαθεί μεσούσης της σεζόν να αλλάξει την κατάσταση με έναν και μόνον άνθρωπο, δίχως μάλιστα την παραμικρή μεταγραφική υποστήριξη -εκτός αν θεωρείτε εσείς ως τέτοια τον Νταντσένκο- τουναντίον με απώλειες σημαινόντων παικτών όπως ο Λιβάγια.

Η άποψή μου είναι καταγεγραμμένη από τότε. Το λάθος του ήταν ότι δεν ζύγισε σωστά την κατάσταση, είχε μια στρεβλή εικόνα γι αυτό που θα αναλάμβανε και μέσα από την αγάπη του για τηνΑΕΚ, δεν μπορούσε να δει ότι για ακόμα μία φορά, αν το πράγμα στράβωνε, θα ήταν το εξιλαστήριο θύμα, ο εύκολος στόχος. Κακώς επέστρεψε, κακώς δεν απαίτησε για τον εαυτό του μια καθαρή δεύτερη ευκαιρία για να χτίσει κάτι δικό του. Τώρα, θα πιει και εκείνος το πικρό ποτήρι μέχρι τον πάτο, έχοντας ασφαλώς το δικό του μερίδιο ευθύνης σε ενδεχόμενη αποτυχία εξόδου στην Ευρώπη.

Δεν τρέχει και τίποτα! Από την επόμενη ημέρα, ο Τζούντα Γκαρσία -που παρεμπιπτόντως, τίποτα το ιδιαίτερο δεν έδειξε- θα βγάζει μάτια στις προπονήσεις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ