OPINIONS

Όλοι οι άνθρωποι που θέλουν ή δεν θέλουν τον Βράνιες

Όλοι οι άνθρωποι που θέλουν ή δεν θέλουν τον Βράνιες
EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για όλα τα πρόσωπα γύρω από τη διαφαινόμενη επιστροφή του Όγκνιεν Βράνιες στην ΑΕΚ. Ποιοι χαίρονται, ποιοι όχι, ποιοι προβληματίζονται και ποιοι είναι βέβαιοι ότι κάτι θα κάνει ξανά για να προκαλέσει.

Όσοι πίστεψαν και μίλησαν για την επιστροφή του Βράνιες στην ΑΕΚ, ακόμα και όσοι υπονόησαν ότι ο τρόπος που έφυγε από την ομάδα ανάβλυζε έντονο παρασκήνιο περί συνεννόησης με το ίδιο το κλαμπ για όσα θα επακολουθούσαν, θεωρώ ότι έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι δικαιώθηκαν. Βέβαια, όλοι είχαμε την υπόνοια ότι αυτή η ιστορία δεν είχε τελειώσει, μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψης το πρωί του Σαββάτου, για την οριστική συμφωνία και το καθοριστικό ραντεβού.

Από όπου κι αν την πιάσεις αυτή την υπόθεση, το συμπέρασμα είναι ένα και δεν αλλάζει για τον Βόσνιο κεντρικό αμυντικό. Πρόκειται για μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών στην ΑΕΚ. Οπότε το να επαναλάβουμε τα όσα έχουν γίνει ή να καταπιαστούμε ξανά με τα ''ανδραγαθήματά'' του, θα είναι κουραστικό. Έχει ωστόσο περισσότερο ενδιαφέρον μια προσέγγιση για όσους τον ήθελαν ή δεν τον ήθελαν πίσω, εντός ή εκτός ομάδας. Για πάμε λοιπόν:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ: Είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Βράνιες εντός της ομάδας, ο "capo dei capi", όπως ο Βόσνιος αποκαλεί τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ. Του έχει συγχωρέσει τόσα και τόσα, γιατί όχι ακόμα μία φορά; Ούτως ή άλλως, ο "τίγρης" έχει τους δικούς του κώδικες προσέγγισης καταστάσεων, τα δικά του παιδιά ή αποπαίδια, δεν θα ακούσει ποτέ κάποιον άλλον ή και όλο τον κόσμο μαζί, όταν έχει αποφασίσει να πράξει το δικό του (π.χ. θέμα ένστασης).

Μεσούσης της σεζόν, είχε καταλήξει ότι δεν τον θέλει ξανά στην ομάδα, σήμερα ισχύει κάτι άλλο. Έτσι συμβαίνει όταν αγαπάς κάποιον και του έχεις ξεχωριστή αδυναμία, ασχέτως με το αν αυτή η επιλογή δεν αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα για το σύνολο. Συγχωρείς διαδοχικά λάθη και πορεύεσαι με αυτά.

ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ: Χάθηκε και αυτό το καλοκαίρι η ευκαιρία για τον τεχνικό διευθυντή της ΑΕΚ, να προσθέσει στο ρόστερ έναν στόπερ δικής του επιλογής. Δεν τα κατάφερε με τον Φεντερίκο Μπάρμπα λόγω μεγάλης απόστασης στο οικονομικό, ούτε με τον Πλάνιτς καθώς ο Μηνάς Λυσάνδρου άναψε κόκκινο στην προσπάθεια απόκτησής του, εκτιμώντας ότι η μπερδεμένη υπόθεση του Σέρβου με τη Στεάουα, ίσως βάλει την Ένωση μελλοντικά σε νομικούς μπελάδες.

Ο Ίβιτς ήταν υπέρ της αναζήτησης κάτι καινούργιου όταν συνέβη το τελευταίο περιστατικό με τον Βράνιες το οποίο οδήγησε στην πρόωρη αποχώρησή του, όταν και άφησε την ομάδα στα κρύα του λουτρού, εν μέσω κρίσιμων αγώνων. Ωστόσο όταν πρόεδρος και προπονητής τάσσονται υπέρ της επιστροφής του, τότε οφείλει να ακολουθήσει. Ίσως να έχει την ευκαιρία του για μια δική του πινελιά, αν η Ένωση καταφέρει να απεμπλακεί από το συμβόλαιο του Μάριου Οικονόμου.

ΜΑΣΙΜΟ ΚΑΡΕΡΑ: '' Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: όλοι θα είμαστε ευτυχείς αν επιστρέψει ο Όγκι''. Όταν ο προπονητής της ομάδας κάνει τόσο ξεκάθαρη τη θέση του απέναντι σε ένα γεγονός, δείχνει στη διοίκηση το δρόμο. Ειδικά σε μια περίοδο που χρειάστηκε εντατικό φροντιστήριο από τον Ίβιτς και άλλα μέλη της ομάδας, για να συνειδητοποιήσει τους λόγους για τους οποίους η ΑΕΚ "σκόρπισε" έτσι απλά, την ευκαιρία της δεύτερης θέσης. Μπορεί να κράτησε αποστάσεις, αλλά δεν το θεώρησε και λογικό...

Η αλήθεια είναι ότι με τον Καρέρα στα αποδυτήρια, ο Βράνιες έκοψε τις μαγκιές. Αν εξαιρέσει κανείς το επεισόδιο με τον Βέρντε, η συνέχεια του οποίου ήταν να λογομαχήσει έντονα με τον Ίβιτς μπροστά σε όλη την ομάδα, ο Βόσνιος δεν τόλμησε να ''κουνηθεί'', απλούστατα επειδή ο Ιταλός του είχε εξηγήσει ότι στην πρώτη στραβή εις βάρος του συνόλου και των αποδυτηρίων, θα βρεθεί στην εξέδρα. Βέβαια μια δέσμευση τριών ή τεσσάρων ετών με τον Βράνιες, δεν συνεπάγεται ότι παρών θα είναι και ο Καρέρα για να τον... κουλαντρίζει.

ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ: Δεν θα βρεις πολλούς που να πετούν τη σκούφια τους με αυτή την εξέλιξη, δεν έχει πολλές συμπάθειες στα αποδυτήρια. Δεν θα έστηναν ένα πάρτι επιστροφής, όπως για παράδειγμα θα συνέβαινε αν ήταν ο Μπακασέτας. Ασφαλώς όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ ξεχωριστός αμυντικός και ότι βοηθάει τρομερά την ομάδα όταν είναι ήρεμος. Ο Βράνιες επί Καρέρα είναι υποφερτός και στα όρια του ευπρόσδεκτου.

ΤΥΠΟΣ: Εδώ συναντάς όλων των ειδών τις προσεγγίσεις. Όλοι συμφωνούμε ότι αμιγώς αγωνιστικά, είναι ένας εξαιρετικός στόπερ. Κάποιοι θα πουν ότι και ο γάιδαρος πετάει για να ωραιοποιήσουν την κατάσταση ή επειδή έτσι του λένε να πουν, άλλοι ήδη εγείρουν προβληματισμούς, λιγότεροι μιλούν για λάθος απόφαση. Υπάρχουν εκείνοι που δεν τους αρέσει ότι πουλάει ''οπαδίλικι'' (βάλτε με μέσα σε αυτούς) και άλλοι που τον αποθεώνουν επειδή το κάνει. Απόψεις είναι αυτές...

ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΟΠΑΔΟΙ: Τον αντιμετωπίζουν σαν έναν από εκείνους, τον γουστάρουν, τον θέλουν στην ομάδα, τον επιζητούν να τους επισκέπτεται στα κλαμπ τους. Σύμφωνα με το δικό τους σκεπτικό, ο Βράνιες είναι μια εμβληματική φιγούρα για την ΑΕΚ, ενδεχομένως και για τη φιλοσοφία του οπαδικού κινήματος.

ΠΙΟ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔΟΙ: Χωρίς να σημαίνει ότι πιο φανατικοί δεν είναι και σκεπτόμενοι, υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν ακόμα ένα μεγάλο "φάουλ" σε αυτή την απόφαση, απέναντι στην ομάδα, στις αρχές της, στα αποδυτήριά της. Επίσης αναρρωτιούνται γι αυτό το κόλλημα της ομάδας στα ίδια και τα ίδια, αλλά η απάντηση είναι απλή: η ΑΕΚ σε θέματα ποδοσφαιρικής οργάνωσης και λετουργίας, απέχει πολύ από το να θεωρείται οργανισμός της προόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

"AEK - Άντερλεχτ διαπραγματεύονται τη μεταγραφή του Βράνιες"
Όχι άλλο Βράνιες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ