ΑΕΚ

Όταν ο βιονικός Σάκχοφ έκανε το περίπλοκο

Ο Σάκχοφ πανηγυρίζει μαζί με τον Μάνταλο το γκολ που πέτυχε στο ΑΕΚ-ΟΦΗ
Ο Σάκχοφ πανηγυρίζει μαζί με τον Μάνταλο το γκολ που πέτυχε EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τον Γεβγέν Σάκχοφ ο οποίος δίχως προετοιμασία και με οκτώ διαδοχικά 90λεπτα σε διάστημα 38 ημερών, εξελίσσεται σε κολόνα της μεσαίας γραμμής σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ΑΕΚ.

Ήταν μία από τις τελευταίες προσθήκες της θερινής (και παρατεταμένης καθώς διήρκεσε έως τον Οκτώβρη) θερινής μεταγραφικής περιόδου. Η ΑΕΚ αναζητούσε έναν μέσο με ύψος, ικανότητα στην πάσα και επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, όμως ο χρόνος που απέμενε, δεν της επέτρεπε να βρει κάτι πολύ καλό στην αγορά.

Θεωρητικά πάντα, γιατί στο τέλος το βρήκε, έστω κι αν η επιλογή του Ουκρανού χαφ Γεβγέν Σάκχοφ, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και όχι πάντα ευμενώς από τους φίλους της ομάδας, οι οποίοι στο πρόσωπο του πρώην μέσου του ΠΑΟΚ, είδαν στην αρχή ένα... ξαναζεσταμένο φαγητό. Κάποιοι, όσο (δεν) μπορούν να αντιληφθούν τη δουλειά του, θα το βλέπουν έτσι στο διηνεκές.

Κι όμως, ο διεθνής Ουκρανός μέσος ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η ΑΕΚ. Αγώνα με τον αγώνα, ο Σάκχοφ δείχνει πόσο καλός ποδοσφαιριστής είναι για το σύνολο κι ας κατηγορείται ως αργός. Ναι, δεν είναι γρήγορος, όμως έχει την ταχύτατη σκέψη που απαιτείται για να λειτουργήσει πιο σβέλτα από εκείνους που διακρίνονται για το συγκεκριμένο προσόν, αλλά τρέχουν άσκοπα.

Το κοφτερό μυαλό του Ουκρανού, η απλότητά του και η γνώση του ποδοσφαίρου όσο χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει το οτιδήποτε περιττό, είναι το δύσκολο στο άθλημα. Και ακριβώς αυτή η οξυδέρκεια τον οδήγησε στη σωστή απόφαση, σε μια στιγμή κατάθεσης προσωπικών ικανοτήτων, η οποία τον οδήγησε σε κάτι πολύ πιο περίπλοκο από αυτά στα οποία ειδικεύεται, σε ένα τόλμημα!

Πάτησε την περιοχή του ΟΦΗ από πλάγια θέση, έκανε ντρίμπλα σε πολύ στενό χώρο που θα ζήλευαν ο Λιβάγια και ο Τάνκοβιτς, κοίταξε το τέρμα καλά και μαζί δύο παίκτες να περιμένουν πιο δίπλα. Ο σωστός Σάκχοφ θα είχε επιχειρήσει την ασίστ, όμως αποφάσισε ότι ήταν η ιδανική στιγμή για να κάνει εκείνος το δικό του. Το τελείωμα ήταν ιδανικό...

Όχι απλώς δεν λάθεψε, αλλά έστειλε και τη μπάλα στο σημείο που δεν θα μπορούσε να αντιδράσει ο Βάτερμαν, από το χώρο στο οποίο βρισκόταν εκείνος επιχειρώντας να σκοράρει. Μια προσωπική επιλογή για να τρυπήσει την -έως εκείνο το σημείο- ακλόνητη αυτοπεποίθηση του Ολλανδού γκολκίπερ με τις διαδοχικές σπουδαίες επεμβάσεις.

Ο Σάκχοφ, δίχως θερινή προετοιμασία στα πόδια του και με ανάγκη για περισσότερη υπομονή και χρόνο, καθώς πέραν της αποχής του, πρόκειται για βαρύ κορμί που συνήθως χρειάζεται ένα διάστημα δουλειάς με προοδευτική ένταση μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, μπήκε αμέσως στη διαδικασία συνεχών 90λεπτών. Με αυτό απέναντι στον ΟΦΗ συμπλήρωσε 8 συνεχόμενα (με εξαίρεση μια φορά που έγινε αλλαγή στο 86') σε διάστημα 38 ημερών.

Άλλος, θα είχε ζητήσει από μόνος του να μην παίξει ή θα έβγαζε μυϊκό πρόβλημα. Ευτυχώς για την ΑΕΚ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία λειψανδρίας στη μεσαία γραμμή της, ο Ουκρανός αποδεικνύεται βιονικός.

Στα του ματς, το ζητούμενο επετεύχθη με τρόπο δύσκολο, όπως και στα Γιάννενα. Σημασία για την Ένωση, είναι να μένει όρθια και να προχωράει δίχως απώλειες, περιμένοντας τη διακοπή του πρωταθλήματος και την επιστροφή σημαινόντων παικτών της, όπως ο Σιμόες, ο Σιμάνσκι, ο Τσιγκρίνσκι και ο Λιβάι Γκαρσία.

Κατά δεύτερον και ο Γαλανόπουλος που είναι ήδη έτοιμος, αλλά έχει 10 μήνες αποχή στην πλάτη και θα δυσκολευτεί περισσότερο από όλους να βρει ρυθμό. Ήταν γενναίο αυτό που κατάφερε χθες η ομάδα, ανατρέποντας το εις βάρος της σκορ, δίχως να απογοητευτεί στο διάστημα των μεγάλων χαμένων ευκαιριών, ειδικότερα εκείνων των δύο του Μαχαίρα που έκανε πολύ καλά τελειώματα, αλλά δεν είχε την τύχη με το μέρος του, μία με το δοκάρι και την άλλη ελέω Βάτερμαν.

Στη φάση που η ΑΕΚ βρίσκεται, έχοντας κάνει επιστήμη το ''βαστάτε παλικάρια'' για να βγει ένα πρόγραμμα σκληρό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, η απαίτηση για κάτι περισσότερο πέρα από νίκες είναι πέραν των δυνάμεών της. Τώρα μπροστά της έχει τα πλέον δύσκολα αυτής της σειράς αγώνων, καθώς την Πέμπτη στην Ουκρανία (κόντρα στη Ζόρια) παίζεται η τελευταία ελπίδα για κάτι καλό στους ομίλους του Europa League και "καπάκι" την Κυριακή, την περιμένει ο πρωτοπόρος Άρης στη Θεσσαλονίκη, απειλώντας την να χάσει αρκετά την επαφή με την κορυφή. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ