ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Εμένα δεν θα με διώξετε όπως τον... Βόβορα

Ο Τσάβι Πασκουαλ σε στιγμιότυπο από αγώνα Ρεάλ - Παναθηναϊκός την σεζόν 2018/19
Ο Τσάβι Πασκουαλ σε στιγμιότυπο από αγώνα Ρεάλ - Παναθηναϊκός EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται το... υβρίδιο του και ο Βασίλης Σκουντής παραποιεί την κουβέντα που πρωτοείπε στα αποδυτήρια ο Ρικ Πιτίνο για το σχόλασμα του Τσάβι Πασκουάλ.

Πώς και πώς περίμενε εδώ και τρεις μήνες ο «Μπίδης να αναπνεύσει κανονικά εν ώρα δράσεως...

Τον Κώστα Χαραλαμπίδη, εννοώ, ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής σε αγώνα της Ευρωλίγκας, χωρίς να έχει διαρκώς στο νου του μπας και κατέβει η μάσκα κάτω από τη μύτη του!

Όχι τίποτε άλλο, αλλά τις προάλλες ο Παναθηναϊκός έφαγε, λέει, πρόστιμο επειδή υπήρξαν κάποιες παραβάσεις στο πρωτόκολλο της διοργάνωσης και δη το σωστό φόρεμα της μάσκας.

Χωρίς μάσκα θα εμφανισθεί λοιπόν την Πέμπτη ο Χαραλαμπίδης, αλλά όχι και χωρίς το αναπόδραστο σε τέτοιες περιπτώσεις τρακ, έστω κι αν αυτή είναι μια déjà vu κατάσταση.

Του είναι γνώριμη από τις αρχές Νοεμβρίου του 2019 όταν αντικατέστησε τον Κώστα Φλεβαράκη και κράτησε τα ηνία του ΠΑΟΚ έως τον Μάρτιο, που κατέβηκαν τα ρολά της πανδημίας.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2020 ο Χαραλαμπίδης είχε υποβάλει την παραίτηση του, μετά την εντός έδρας από τον Κολοσσό Ρόδου, αλλά πιέστηκε να την ανακαλέσει και έμεινε στον πάγκο για άλλον έναν μήνα, μέχρι που μπήκε το λουκέτο στη λίγκα.

Πέντε νίκες σε 18 αγώνες είχε τότε ο ΠΑΟΚ, πέντε σε 16 μοστράρει τώρα ο Παναθηναϊκός.

ΟΥΔΕΝ... ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ!

Το καλοκαίρι του 2020 τον κατέβασε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα ο Βόβορας και πλέον θα γίνει ό,τι και ο πρώην προϊστάμενος του μέχρι τον περασμένο Ιούνιο όταν έλαβε το βραχύβιο (όπως αποδείχθηκε χρίσμα) του πρώτου προπονητή.

Υπηρεσιακός, πάει να πει προσωρινός, αν και όπως λέει μια σοφή κουβέντα, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!

Απλώς για τους προπονητές, τούτο το απόφθεγμα έχει και αντίστροφη ανάγνωση και ισχύ.

Ουδείς (από δαύτους) προσωρινότερος του μονίμου!

Δεν ξέρω τι έχει προλάβει να πει ή τι σκοπεύει να ξεφουρνίσει στα αποδυτήρια ο Χαραλαμπίδης ο οποίος προφανώς άκουσε, έμαθε και εμπέδωσε από τον Βόβορα τι σημαίνει το συμβόλαιο της μιας ημέρας κατά πως έλεγε και ο Πιτίνο.

Δεν αποκλείεται κιόλας, δεδομένου ότι στο καπάκι μετά τη Ζενίτ ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ και μέχρι τότε ενδέχεται να προσληφθεί ο επόμενος (προσωρινά μόνιμος) προπονητής, ο Χαραλαμπίδης να έχει υπογράψει στην κυριολεξία αυτό το μονοήμερο συμβόλαιο!

Παρεμπιπτόντως δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση του Πασκουάλ για κάμποσους λόγους.

Πρώτα απ’ όλα, σε αυτόν τον εκτός έδρας αγώνα, στον οποίο μάλιστα δεν θα έχει στη διάθεση του τον Αλεξ Πόιθρες , αντιμετωπίζει για πρώτη φορά την προηγούμενη ομάδα του με όποια συναισθηματική και όχι μόνο επιβάρυνση αυτό συνεπάγεται.

Δεύτερον, ο Πασκουάλ μπορεί να διαβάσει τη σκέψη του Βόβορα (τον οποίο είχε στο πλευρό του), αλλά προφανώς δεν ξέρει πόσο θα ανατρέψει το δεδομένο scouting του, η παρουσία του Χαραλαμπίδη και των συν αυτώ.

Τρίτον, που είναι κιόλας το σπουδαιότερο: σε όλα τα σπορ, σε όλες τις εποχές, σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ομάδες, όταν φεύγει ένας προπονητής, οι παίκτες βρίσκουν ένα παραπάνω κίνητρο να αποδείξουν είτε ότι εκείνος έφταιγε περισσότερο από τους ίδιους, είτε ότι τους αδικούσε.

ΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ, ΤΟ ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σε κάθε περίπτωση ο Καταλανός προπονητής επιστρέφει στο παλιό σπιτικό του και ελπίζει ότι θα οδηγήσει τη Ζενίτ στη νίκη και δεν θα λάβει νυχτιάτικα καμιά διαταγή από τα αφεντικά της Gazprom για να γυρίσουν στην Αγία Πετρούπολη με το πούλμαν!

Πίνουν κιόλας οι Ρώσοι, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειάζονταν πολλά περισσότερα από το ένα μπουκάλι ουίσκι που (όπως έχει πει ο ίδιος) έβαλε μπροστά του στις 26 Απριλίου του 2017 ο Γιάννης Μπουρούσης!

Ενάμιση χρόνο αργότερα ο Πασκουάλ δεν μπήκε σε πούλμαν, αλλά σε αεροπλάνο για να γυρίσει στη Βαρκελώνη, ενώ ο διάδοχος του εξελίχθηκε και σε αυτόκλητο συνήγορο του.

Την παραμονή λοιπόν, του αγώνα της 28ης Δεκεμβρίου του 2018 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (κι ενώ είχε μεσολαβήσει μετά την ήττα από τη Ρεάλ και την αποχώρηση του Πασκουάλ, το κοουτσάρισμα του Βόβορα στον αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο), ο Ρικ κοίταξε αυστηρά τους παίκτες και τους είπε μια κουβέντα που ακουγόταν ως απειλή.

«Δεν ξέρω τι κάνετε, αλλά εμένα δεν θα με διώξετε άδικα όπως τον Πασκουάλ»!

Οι παίκτες κοιτάχτηκαν τότε μεταξύ τους και χαμήλωσαν τα βλέμματα τους.

Τότε ο Πιτίνο με τη λογική «καρώτο και μαστίγιο» συνέχισε τον λόγο του.

«Το βίντεο δεν λέει ποτέ ψέματα. Στο χέρι σας είναι να μου πείτε την αλήθεια»!

Βουλωμένο γράμμα διάβαζε ο «Fabulous Rick» διότι το επόμενο βράδυ ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 96-84 σε μια βραδιά που γεννούσαν και τα κοκόρια του!

Γεννούσε ακόμη και ο Λούκας Λεκάβιτσους που ο Ρικ τον βάφτισε κιόλας «Skywalker».

Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

Εκείνο το βράδυ ο Πιτίνο έκανε τον Δημήτρη Ιτούδη να νιώθει τόσο άβολα, όσο πριν από 28 χρόνια ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και αυτό θα ήθελε να του(ς) συμβεί πάλι ο Χαραλαμπίδης.

Ψάχνοντας στα κιτάπια μου, λοιπόν, ανακαλύπτω μια τρομακτική σύμπτωση που θα υποβληθεί απόψε στη βάσανο του Παναθηναϊκού.

Τι συμβαίνει;

Κάθε φορά που ο Παναθηναϊκός αλλάζει προπονητή μεσούσης της σεζόν και βρίσκει απέναντι του έναν Έλληνα ή κάποιον που έχει, είχε ή έμελλε να έχει παρτίδες με την Ελλάδα, δεν χάνει ποτέ!

Το λένε και τα χαρτιά μου, όπως επέμενε στη δεκαετία του ‘80 από του βήματος της Βουλής ο τότε υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Τσοβόλας.

Ιδού λοιπόν τι λένε τα χαρτιά μου ανατρέχοντας από το κοντινό στο ποιο μακρινό παρελθόν.

Στις 19 Νοεμβρίου του 2019 στην τράμπα ανάμεσα στον Αργύρη Πεδουλάκη και στον Πιτίνο, ο Βόβορας ως υπηρεσιακός προπονητής οδήγησε τους Πράσινους στην εκτός έδρας νίκη με 86-85 επί της Ζαλγκίρις Κάουνας, που είχε στον πάγκο της τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Σαρούνας Γιαικέβιτσους.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2018 στην τράμπα από τον Πασκουάλ στον Πιτίνο (με ενδιάμεσο σταθμό τον Βόβορα) οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης επιβλήθηκαν της ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη με 96-84.

Στις 26 Οκτωβρίου του 2016, όταν έκανε το ντεμπούτο του ο Πασκουάλ (αντικαθιστώντας τον Πεδουλάκη και ενώ ο Βόβορας είχε καθίσει στον πάγκο στην εκτός έδρας ήττα με την ΤΣΣΚΑ με 81-77) ο Παναθηναϊκός πέρασε δια πυρός και σιδήρου από τη Βαμβέργη νικώντας με 84-83την Μπάμπεργκ του πρώην προπονητή της Εθνικής, Αντρέα Τρινκιέρι χάρη στο νικητήριο φόλοου του Νικ Καλάθη στα τρία δευτερόλεπτα.

Στις 14 Μαρτίου του 2014, όταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης διαδέχθηκε τον Πεδουλάκη (μετά την εντός έδρας ήττα από τη Λαμποράλ Κούτσα), οι Πράσινοι άλωσαν την Πόλη νικώντας με 65-60 την Εφές στον πάγκο της οποίας βρισκόταν ο Βαγγέλης Αγγέλου.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΝΙΛΑ ΤΟΥ ΖΟΤΣ

Last but not least, που λένε και οι γραμματιζούμενοι της αγγλικής: η νίλα του Δράμαλη, που προκάλεσε ο συχωρεμένος ο Κώστας Πολίτης στον Ομπράντοβιτς, την 1η Δεκεμβρίου του 1993, στη Γλυφάδα.

Μια εβδομάδα νωρίτερα στο ίδιο γήπεδο ο Παναθηναϊκός (στον εφεξής καλούμενο, «αγώνα με τις πέντε στημένες καρέκλες» της ζώνης του Αϊντίν Ερς) γνώρισε την ήττα από την Εφές Πίλσεν με 82-67 και το ίδιο βράδυ ο Παύλος Γιαννακόπουλος σχόλασε τον Παβλίσεβιτς και ανέθεσε την τεχνική ηγεσία στον Πολίτη.

Μάλιστα το ίδιο βράδυ πήγε ο ίδιος (ο Παύλος) στο σπίτι του «Τσολιά» στη Γλυφάδα, κρατώντας μια μεγάλη τούρτα για να γιορτάσουν τη συμφωνία τους!

Αυτό που ζήτησε ο Πολίτης από τους παίκτες του ήταν απλό: «Βάλτε το “εμείς” κάτω από το “εγώ” και θυσιαστείτε για την ομάδα” είπε στην πρώτη συνάντηση τους και σε μια μεγάλη συνέντευξη που μου έδωσε εκείνη την ημέρα για τα «ΝΕΑ» υπήρξε σαφής στο σκεπτικό του: «Αυτή η ομάδα και κάθε παίκτης ξεχωριστά μετά το ηλεκτροσόκ από την Εφές Πίλσεν, χρειάζονται μια μεγάλη νίκη επί της Μπανταλόνα για να αναθαρρήσουν»!

Εμένα δεν θα με διώξετε όπως τον... Βόβορα

Το έλεγε και το πίστευε αυτό ο Πολίτης, που δικαιώθηκε πανηγυρικά, όταν ο Παναθηναϊκός βάραγε σαν χταπόδι την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης (στο Τελ Αβίβ) και στο τέλος της βραδιάς την είχε διαλύσει με σκορ 85-61!

Απέναντι στην Μπανταλόνα ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε μεταμορφωμένος μάλιστα σούταρε με ποσοστό 79% στα δίποντα (31/39), προεξάρχοντος του 36χρονου Νίκου Γκάλη που έβαλε 30 πόντους (11/15δ., 1/1τρ., 5/7β.) και μοίρασε εννέα ασίστ!

«Είκοσι χρόνια που είμαι στα γήπεδα, ως παίκτης και τώρα ως προπονητής, δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου μια ομάδα να σουτάρει με τέτοια ποσοστά ευστοχίας. Με πιάνει τρέλα» ομολόγησε στη λήξη του αγώνα ο Ομπράντοβιτς, που επί σαράντα λεπτά έβγαζε όσους λαγούς είχε στο καπέλο του, αλλά τζίφος!

Άρχισε το ματς με man to man, αλλά ο Φραγκίσκος Αλβέρτης οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο 15-6 κι όταν άρον άρον γύρισε την άμυνα του σε ζώνη 1-3-1, δέχτηκε έξι στα έξι σουτ στη σειρά!

Όταν ο Ομπράντοβιτς δοκίμασε ένα pressing σε όλο το γήπεδο, το μετάνιωσε οικτρά, καθώς απέναντι σε αυτή την άμυνα ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα επί μέρους σκορ 20-5, ενώ αργότερα η διαφορά έφτασε τους 29 πόντους (67-38) και το ματς κατέληξε σε έναν απροσδόκητο σε μέγεθος, αλλά και σε σημασία, θρίαμβο με 85-61.

Είχε και τότε Παπαγιάννη στο ρόστερ του ο Παναθηναϊκός: όχι τον Μεγαρίτη Γιώργο, αλλά τον Πυργιώτη, Γιάννη!

Ο ΠΑΒΛΙΣΕΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟ UNFAIR

Σε μια επίδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης και αναγνώρισης, ο Πολίτης στο τέλος του αγώνα έκανε μια δήλωση που προξένησε μεγάλη εντύπωση: «Δεν έκανα τίποτε άλλο, παρά να βάλω ένα - δυο καινούργια στοιχεία, σε μια έτοιμη και πολύ καλή ομάδα. Είδα από την πρώτη στιγμή τη λάμψη στα μάτια όλων των παικτών, αλλά δεν είμαι μάγος και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κύριο Παβλίσεβιτς για την προσπάθεια του»!

Εμένα δεν θα με διώξετε όπως τον... Βόβορα

Ο Πολίτης περίμενε μάταια στην αίθουσα Τύπου τον Ομπράντοβιτς και αφού είδε κι απόειδε μίλησε μόνος του, αλλά δεν μπορούσε να χωνέψει τη συμπεριφορά του.

«Βρίσκομαι μόνος μου εδώ, αφού ο συνάδελφος νομίζει ότι έγινε μεγάλος προπονητής μέσα σ' έναν χρόνο»!

Μάλιστα ο «Ευρωκόουτς» πήγε στα αποδυτήρια της Μπανταλόνα και έκανε νουθεσία στον Ζοτς.

Εμένα δεν θα με διώξετε όπως τον... Βόβορα

«Σε θαύμαζα ως παίκτη, διότι ήσουν πολύ έξυπνος και θέλω να σε θαυμάζω και ως προπονητή. Να ξέρεις ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο και μετά τις νίκες και μετά τις ήττες».

Ο Ζέλικο του έγνεψε καταφατικά, αναγνώρισε το λάθος του, χαιρετήθηκαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα μελλούμενα.

Στην περυσινή σεζόν ο Παναθηναϊκός νίκησε και τις δυο φορές τη Ζενίτ, που τότε είχε στον πάγκο της τον Τζοάν Πλάθα: με τον Αργύρη Πεδουλάκη στην Αγία Πετρούπολη (89-79) και με τον Ρικ Πιτίνο στο ΟΑΚΑ (96-81).

ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο MISTER MANOS

Το ματς της Πέμπτης θα διεξαχθεί στην κυριολεξία μεταξύ συγγενών και φίλων, καθόσον η Ζενίτ αποτελεί ένα πράσινο υβρίδιο!

Στον πάγκο της ρωσικής ομάδας βρίσκεται ο Τσάβι Πασκουάλ, με συνεργάτες τον Ινιγο Θορθάνο και τον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο που τον πλαισίωναν και στον Παναθηναϊκό, στο παρκέ αλωνίζει ο Κέι Σι Ριβερς, ενώ στα πέριξ σουλατσάρει ως τζένεραλ μάνατζερ ο Μάνος Παπαδόπουλος.

Στα 33 χρόνια που βρισκόταν στο πράσινο μετερίζι ο μπασκετικός α λα Μαυροκουκουλάκης, «Mister Manos» κάθισε στο πλευρό 18 διαφορετικών (μόνιμων ή υπηρεσιακών) προπονητών και απόψε, εν τη απουσία του πλέον από το γίγνεσθαι του Παναθηναϊκού, θα γνωρίσει τον 19ο!

«Καλησπέρα κύριε Παπαδόπουλε, είμαι ο κόουτς και λέγομαι Κώστας Χαραλαμπίδης»!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ