ΑΕΚ

Ο αγαπητικός του "Τυφώνα"

Ο αγαπητικός του "Τυφώνα"

Ο Θαντ Μακ Φάντεν αναγορεύθηκε MVP του Final 8 του Basketball Champions League και ο Βασίλης Σκουντής αναπλάθει την ερωτική σχέση του με τον Θανάση Γιαννακόπουλο και το ελληνικό μπάσκετ.

Κρίμα που δεν βρίσκεται πια στη ζωή ο Θανάσης Γιαννακόπουλος...

Γενικώς το γράφω αυτό, αλλά ταιριάζει και ειδικώς...

Εάν στις 19 Μαρτίου του 2019 δεν είχε αποδημήσει εις Κύριον ο λαοφιλής «Τυφώνας», την Κυριακή το βράδυ μπορεί να βρισκόταν θρονιασμένος στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, αλλά είτε εκεί, είτε μπροστά στην τηλεόραση του σπιτιού του, θα αντιμετώπιζε ένα δίλημμα...

Ποιον θα υποστήριζε άραγε;

Την ΑΕΚ που είναι μια ελληνική ομάδα ή τον αγαπημένο του, Θαντ ΜακΦάντεν που τον περιέθαλπε κιόλας δίκην protégé και τον λιμπιζόταν για το ρόστερ του Παναθηναϊκού;

Ελα μου ντε!

Όπως λέει και ο στίχος στο τραγούδι του Μάκη Χριστοδουλόπουλου και της Λίτσας Διαμάντη, που βεβαίως χρήζει μιας χρονολογικής παραφθοράς, εδώ υπήρχε ένας έρωτας μεγάλος.

Πόθεν γεννήθηκε αυτός ο έρωτας; Ξαφνικά πληγώθηκαν και οι δυο από τα βέλη του, απλώς δεν κατάφεραν να τον εξελίξουν σε γάμο και εντέλει αυτή η σχέση έμεινε πλατωνική!

Το ρολόι γυρίζει δυόμισι χρόνια πίσω: στις 13 Μαρτίου του 2018 ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν στο ΟΑΚΑ την Κύμη την οποία νίκησε άνετα με 87-64 και εκείνο το απόγευμα ο ΜακΦάντεν δεν ήταν και πολύ στα κέφια του.

«Εχω γίνει μεγάλος φαν της ομάδας σας και σας αξίζουν συγχαρητήρια» είπε πριν από την έναρξη του ματς σε συνέντευξη του στην Cosmote TV απευθυνόμενος τον Αλέξανδρο Θεοδώρου.

Και συνέχισε: «Έχετε έναν παρά πολύ μεγάλο παίκτη, τον ΜακΦάντεν και φροντίστε να τον κρατήσετε. Διαφορετικά, αν θέλετε, να ξέρετε ότι στον Παναθηναϊκό είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος και εύχομαι κάποια στιγμή να φορέσει την πράσινη φανέλα»

Στον επιγενόμενο αγώνα ο ΜακΦάντεν σκόραρε 13 πόντους με 4/12 σουτ και έκανε και επτά λάθη, αλλά του συχωρεμένου του Θανάση του άρεσε το στιλ του και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!

Εκ των υστέρων ο Αμερικανός γκαρντ ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις και μάλιστα είπε ότι «απ’ ό,τι έμαθα ο κύριος Θανάσης είναι ένας θρύλος και γι’ αυτό τα τιμητικά σχόλια που έκανε για εμένα αποκτούν μεγαλύτερη αξία».

Τον ΜακΦάντεν τον γνωρίσαμε από κοντά τη σεζόν 2016-17, όταν ο Σούλης Μαρκόπουλος τον στρατολόγησε από τη Νανσί και δεν ξέρω κιόλας μπας και πήρε κάποια συστατική επιστολή από τον Κώστα Φλεβαράκη που τον είχε στη δούλεψη του τέσσερα χρόνια νωρίτερα στη γερμανική Μπραουνσβάιγκ, μαζί με τον Ντένις Σρούντερ!

To καλοκαίρι του 2017 ο γιος του Θαντ Μακ Φάντεν σίνιορ που υπήρξε επαγγελματίας παίκτης του φούτμπολ, κάποια στιγμή μπήκε στη φυλακή και δεν κατάφερε να κάνει τον κανακάρη του να βαδίσει στα χνάρια του, πετάχτηκε μια βόλτα μέχρι τα Σκόπια, αλλά φαίνεται πως είχε δαγκώσει για τα καλά την ελληνική λαμαρίνα.

Εκείνες τις μέρες η Κύμη βρισκόταν στον πάτο της βαθμολογίας της Basket League και η εκκίνηση της με έξι απανωτές ήττες σε ισάριθμους αγώνες δεν προσφερόταν για αισιόδοξες σκέψεις.

Δεν προσφερόταν;

Πριτς!

Στις 22 Νοεμβρίου του 2017 ο ΜακΦάντεν έβαλε μια τζίφρα ενώπιον του Αλέξανδρου Θεοδώρου, έκανε την πρώτη προπόνηση του υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καστρίτη και από εκείνη τη στιγμή οι Ευβοιώτες άρχισαν να επιβεβαιώνουν απολύτως ένα (μοναδικό παγκοσμίως) φαινόμενο που το γνωρίζουν πολύ καλά.

Την παλίρροια του Ευρίπου!

Εκεί τα υδάτινα ρεύματα αλλάζουν φορά κάθε έξι ώρες, αλλά μερικές μέρες αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και 14 φορές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Επί ημερών Μακ Φάντεν συνέβησαν και τα δυο: άμα τη εμφανίσει του (κι ενώ επέδωσε με το καλημέρα τα διαπιστευτήρια του σκοράροντας 35 πόντους απέναντι στον Πανιώνιο) διεκόπη το σερί των έξι ηττών και η Κύμη άρχισε μια επιχείρηση πρωταθλητισμού καταλήγοντας έβδομη στην τελική κατάταξη με 14 νίκες σε 26 αγώνες!

Τουτέστιν, επί των ημερών του γκαρντ από το Φλιντ του Μίσιγκαν, η Κύμη γνώρισε έξι ήττες σε 20 ματς και συν τοις άλλοις στρίμωξε για τα καλά τον Ολυμπιακό στα σχοινιά στον πρώτο αγώνα των πλέι οφς.

Το απόγευμα της 16ης Μαΐου του 2018 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 36-11, αλλά χάρη σ’ αυτόν (21 πόντοι, 6 ασίστ) οι Κουμιώτες γύρισαν από το -25 και ισοφάρισαν σε 72-72.

Στη συνέχεια ο ΜακΦάντεν μείωσε σε 76-75 και στο καπάκι σταμάτησε με το πέμπτο φάουλ του τον Βασίλη Σπανούλη ο οποίος στα 4’’ με 2/2 βολές λύτρωσε τον Ολυμπιακό (78-75).

Σε κάθε περίπτωση εκείνη τη σεζόν για την Κύμη ο Θαδδαίος ΜακΦάντεν έγινε όνομα και πράμα ο συνονόματος του Απόστολος του Ιησού και Άγιος της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας!

Από τότε στη ζωή του τίποτε δεν είναι πια το ίδιο: από τον πορθμό του Ευρίπου (όπου πάντως πέρναγε ζάχαρη και έκανε ζωάρα) βρέθηκε στην Κίνα και από εκεί στην Ισπανία, φορώντας διαδοχικά τις φανέλες της Τενερίφης, της Τζουβεντούτ Μπανταλόνα και της Σαν Πάμπλο Μπούργος.

Αναβάθμισε το status του από αγωνιστικής και οικονομικής πλευράς και συν τοις άλλοις βρέθηκε κιόλας στην αγκαλιά του Ηλία Ζούρου και του συνεργάτη του Γιώργου Λιμνιάτη.

Παρεμπιπτόντως αμφότεροι βρίσκονταν την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, ο ένας ως συνεργάτης του Ηλία Παπαθεοδώρου και ο άλλος ως θεατής.

Τέτοιο κελεπούρι δεν το αφήνεις και να πώς ο ΜακΦάντεν έγινε ο άνθρωπος που χρειάζονταν ο Τόκο Σενγκέλια και ο Γκιόργκι Σερμαντίνι στην Εθνική ομάδα της Γεωργίας.

Αμ’ το άλλο; Όταν δεν μπορούν αυτοί, τότε καθαρίζει μόνος του!

Το εννοώ αυτό διότι στις 20 του περασμένου Φεβρουαρίου, ο 33χρονος γκαρντ έκανε τους Σέρβους να βλέπουν κόκκινες, πράσινες και κίτρινες πεταλούδες που λέει και η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο»!

Εκείνο το βράδυ, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Eurobasket οι Γεωργιανοί άλωσαν την «Aleksandar Nikolic Arena» με 94-90 χάνοντας τον Μακ Φάντεν από τα ραντάρ τους: υπό το πανικόβλητο βλέμμα και του τωρινού συμπαίκτη του (στη Σαν πάμπλο) Ντέγιαν Κράβιτς ο Μακ Φάντεν σκόραρε 33 πόντους (5/6δ., 4/11τρ., 11/11β.), μοίρασε επτά ασίστ και έκανε τη δουλειά όμορφα και παστρικά!

Τριάντα τρεις πόντοι, λέει. Σιγά τα ωά!

Στις 6 Ιανουαρίου του 2018 κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου , σε ματς που κρίθηκε στην παράταση με 93-89, είχε βάλει 42 (6/8δ., 8/16τρ., 6/6β.), ενώ δυο εβδομάδες αργότερα αποδείχθηκε ατζαμής σε δυο σουτ τριών πόντων στα τελευταία εκατό δευτερόλεπτα και η ΑΕΚ απέδρασε με τη νίκη από τη Χαλκίδα (77-79).

Τότε τα έχασε, την Κυριακή τα έβαλε και δεν ήταν ο μόνος που βάραγε κανονιοβολισμούς από τα 6μ.75.

Απλώς επειδή έχει παιδιόθεν έναν φόβο για τα αεροπλάνα, φαντάζομαι πως επίτηδες χαριεντιζόταν στη συνέντευξη Τύπου για να μη σκέπτεται την πτήση της επιστροφής στο Μπούργος!

Φοβάται επίσης και το θαλασσινό νερό, αλλά αυτό δεν το ένοιαζε εκείνη τη στιγμή.

Δεν θα γύριζαν δα με το καράβι, ούτε και κολυμπώντας!

Τι σόι παίκτης είναι ο ΜακΦάντεν;

Αντί ν’ απαντήσω εγώ, απηύθυνα την ερώτηση στον Ηλία Ζούρο που τον έχει στη δούλεψη του στην Εθνική ομάδα της Γεωργίας και ιδού τι μου είπε.

«Έχει φοβερό ένστικτο στην επίθεση και μπορεί να σκοτώσει οποιαδήποτε ομάδα στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός, επειδή μπορεί να δημιουργήσει και να τελειώσει δικές του φάσεις. Επίσης δεν τεμπελιάζει, ούτε κρύβεται στην προσωπική άμυνα και το έδειξε αυτό στον τελικό με την ΑΕΚ, όταν πίεσε τον Λάνγκφορντ. Στον αντίποδα είναι επιρρεπής σα λάθη, όταν δέχεται πίεση και πέφτει σε παγίδες».

Κομψά το είπε ο Ζούρος: στην πραγματικότητα ο MVP του Final Eight παθαίνει συχνά... ταραχή όταν τον αντιμετωπίζουν με double team στα pick n’ roll.

Πρόκειται για ένα δυάρι σε κορμί άσου, που χρειάζεται ντρίμπλα για να εκτελέσει και δεν έχει στο ρεπερτόριο του το catch and shoot, αλλά άμα βρει μπόσικη μια άμυνα, τότε… «με τέτοιο χέρι, χαίρετε» όπως έλεγε παλιά και ο δημοσιογράφος Νίκος Κατσαρός!

Στη ζωή του, εκτός των τεσσάρων γραμμών, ο ΜακΦάντεν είναι πρόσχαρος, μανούλα για παρέα, ενώ έχει για γούρια πριν από τα ματς να ξυρίζει το κεφάλι του, να κάνει χάλια το σπίτι του και να τρέχει στην τουαλέτα μόλις οι διαιτητές σφυρίξουν τρία λεπτά πριν από την έναρξη!

Συνάμα είναι αφηρημένος, ξεχασιάρης και ακατάστατος. Κάποιοι πρώην συμπαίκτες του λένε ότι ξέχναγε τα συστήματα και γι’ αυτό ενεργούσε κατά το δοκούν.

Ε, πώς κάνετε έτσι; Όπως λένε και στην πατρίδα του, nobody is perfect!

TAGS ΑΕΚ BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ