ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι

Ο Βόβορας δίνει οδηγίες στον Νέντοβιτς
Ο Βόβορας δίνει οδηγίες στον Νέντοβιτς EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός την πάτησε και στο Βελιγράδι και ο Βασίλης Σκουντής αναφέρεται στη γεμάτη από θέματα SOS ατζέντα του Γιώργου Βόβορα…

Ο Αϊ Βασίλης που δεν το κούνησε ρούπι εφέτος, λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό, φοράει κόκκινα, αλλά το βράδυ της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου, παρά λίγο να σκάσει μύτη ντυμένος στα πράσινα!

Προέβη σε τέτοια μεταμόρφωση, μετάλλαξη και αντιποίηση αρχής ο Ιωάννης Παπαπέτρου, αλλά τζίφος!

Αυτή είναι μια γλαφυρή μεταφορική αναπαράσταση της υπόθεσης, αλλά η πραγματικότητα διαφέρει και δεν είναι καθόλου ευχάριστη για τον Παναθηναϊκό που απέδειξε πως όντως των ανθρώπων πρώτα τους βγαίνει η ψυχή κει μετά το χούι!

Ποιο είναι το δικό του χούι: Να τα φορτώνει στο σορολόπ στην αρχή των αγώνων, να κάνει καθυστερημένες εκκινήσεις κι όταν αποφασίζει να παίξει μπάσκετ, ε τότε είναι αργά για δάκρυα Στέλλα!

Εξις δευτέρα φύσις έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: η συνήθεια που γίνεται δεύτερη φύση και για τους Πράσινους καταντάει και λατρεία!

ME ULTREX ΛΟΥΣΤΗΚΕΣ;

Βασικά καταντάει μια ανίατη ασθένεια που εκτός από… εμβόλιο, (θαρρώ πως) χρειάζεται και μπόλικη πλύση εγκεφάλου από τον Βόβορα, τους συνεργάτες του, τον Αλβέρτη, τον Διαμαντίδη και πάει λέγοντας…

Μιας και το 'φερε η κουβέντα στα πλυσίματα (άρα και στα λουσίματα) ο δόλιος ο Βόβορας απόψε μου θύμισε μια στιχομυθία που είχε διαμειφθεί πριν από 23 χρόνια στο Περιστέρι…

Τράβαγε τα μαλλιά του, λοιπόν, ο Ντούσαν Ιβκοβιτς με αυτά που έβλεπε (στον αγώνα Περιστέρι - Ολυμπιακός) άλλαζε τον έναν μετά τον άλλον τους παίκτες και κάποια στιγμή γύρισε απελπισμένος προς τον πάγκο και είπε απευθυνόμενος προς τον Κώστα Μπογατσιώτη…

"Τα δοκίμασα όλα"!

Πετάχτηκε τότε από την εσχατιά του πάγκου ο Δημήτρης Παπανικολάου και ψιθύρισε χωρίς να τον ακούσει ο Ντούντα…

"Με Ultrex λούστηκες; Λούσου με Ultrex και θα δεις"!

Βεβαίως ο Βόβορας δεν έχει πιτυρίδα για να δοκιμάζει τα σαμπουάν: έχει όμως μια ομάδα που μαθαίνει την τέχνη της κομμωτικής στου κασίδη το κεφάλι!

Αλλά, διάβολε, ο Νέντοβιτς δεν είναι ούτε πρωτάρης, ούτε παίκτης της σειράς, ούτε ρούκουνας (όπως έλεγε κάποτε ο Γιώργος Καλαφατάκης για τον Ρούμπεν Πάτερσον) για να εμπίπτει στο νόημα της παροιμίας…

ΠΡΩΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ

Είναι όμως κάποιος που έχει ένα εγγενές κακό συνήθειο: να παίρνει τις αποφάσεις (της πάσας, της διείσδυσης ή του τζαμπ σουτ) πάνω στον αέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Όπως είχε πει κάποτε κι ένας Έλληνας πολιτικός για κάποιον ομόλογο του, "πρώτα πυροβολεί και μετά σημαδεύει και γι’ αυτό τα σκάγια πάνε πάνω του"!

Συν τοις άλλοις ο Νέντοβιτς δεν θα βάζει κάθε φορά στην καθισιά του 39 πόντους, όπως συνέβη στο Τελ Αβίβ, ούτε θα βαράει τρίποντα σαν να ρίχνει βότσαλα στον ωκεανό…

Μια αραβική παροιμία λέει πως υπάρχουν τρία πράγματα που δεν γυρίζουν πίσω: τα λόγια που ειπώθηκαν, τα βέλη που ρίχτηκαν και οι ευκαιρίες που πέρασαν!

Ουδέν αληθέστερον τούτου, ειδικώς δε οι χαμένες ευκαιρίες στα σπορ δεν έχουν ποτέ την ιδιότητα του μπούμερανγκ…

Ο Βόβορας-για να επιστρέψω στη δική του υπόθεση- δεν παρατάει ποτέ κανένα ματς: κράτησε στην αρχή τον Νέντοβιτς ως έκτο παίκτη, ενάλλασσε τα ψηλά με τα χαμηλά σχήματα, έπαιξε κάποια στιγμή με τρία… γομάρια μαζί, διαχειρίσθηκε κατά περίπτωση την παρουσία του φορμαρισμένου Παπαγιάννη, εμπιστεύθηκε ξανά τον τίμιο Κασελάκη, έδωσε την μπάλα στα χέρια του Παπαπέτρου για την τελική αντεπίθεση η οποία μάλιστα εξελίχθηκε τρόπον τινά σε hero ball του Ιωάννη…

Έκανε, έρανε, μόνο σπαθιά δεν κατάπιε!

ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΟΥΡΛΟΥΜΠΟΥΚΙΑ

Την ίδια στιγμή όμως οι αποφάσεις, οι αντιδράσεις και οι συμπεριφορές στον αγωνιστικό χώρο παρέπεμπαν σε αρχάριους!

Έχω τρία κλασικά παραδείγματα που διατρανώνουν αυτή την άποψη και τα παραθέτω…

Στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός είχε και τα 24 δευτερόλεπτα στη διάθεση του, μα ο Σαντ Ρος τα χαράμισε με μια ανεκδιήγητη επιλογή.

Στη λήξη της τρίτης περιόδου πάλι, ο (επί οκτώ συναπτές σεζόν θητεύσας στο ΝΒΑ) Μακ άφησε να πάει στράφι η τελευταία κατοχή με άλλο ένα τουρλουμπούκι!

Το κακό τρίτωσε ενώ απέμεναν 21 δευτερόλεπτα για τη λήξη της παρτίδας με το λάθος του Νέντοβιτς στον αέρα, στο καπάκι το σκορ έγινε 72-68 και οι ελπίδες έμελλε να αποδειχθούν φρούδες…

Είναι κακό βεβαίως να στοχοποιούνται παίκτες, διότι στα σπορ όλοι μαζί χάνουν και όλοι μαζί νικούν…

Δεν ξέρω εάν ο Παναθηναϊκός είδε το τυράκι, αλλά παρέβλεψε τη φάκα…

Τι εννοώ; Απλούστατα, ότι παρά την απουσία τεσσάρων παικτών (και δη του Λόιντ) και τη συντριβή τους από την Ιγκοκέα, οι Σέρβοι δεν θα σήκωναν τα χέρια, ούτε θα άνοιγαν τα πόδια για να στήσουν αψίδα στον Παναθηναϊκό.

Συνήθως οι απουσίες, τα προβλήματα και οι βαριές ήττες που προηγούνται συσπειρώνουν τις ομάδες, χώρια άλλη μια συνθήκη που δημιουργήθηκε: η παρουσία του καινούργιου (αλλά παλιού) προπονητή στον οποίο, ως είθισται, όλοι παίκτες ήθελαν να αποδείξουν ότι αξίζουν να παίζουν…

Ίσως ήθελαν κιόλας να αποδείξουν στον Ράντονιτς ότι τους αδικούσε ο (Σάσα) Ομπράντοβιτς!

Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η εικόνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο εξελίχθηκε σε… πρωτοχρονιάτικη για τους Σέρβους, μολονότι οι λεγάμενοι είναι παλιοημερολογίτες!

Έχανε αμυντικά ριμπάουντ (7), έκανε λάθη (10) και έτρωγε τα τρίποντα (10/18), όπως οι Χιτ από τους Μπακς!

Μ' αυτά και μ' αυτά, που πας ρε Καραμήτρο!

Οσο ακραίο ή ακόμη και αιρετικό κι αν θεωρηθεί, πιστεύω ότι το ματς για τον Παναθηναϊκό εντέλει δεν χάθηκε από τις 6/6 βολές των Σέρβων στα τελευταία 37 δευτερόλεπτα, ούτε από το μοιραίο λάθος του Νέντοβιτς, ούτε από την αργοπορία του Μακ να βρει μια καθαρή πάσα για ένα τρίποντο (όπως τον είχε ορμηνέψει στα πεταχτά ο Βόβορας) στην τελευταία κατοχή.

Με το φτωχό μου το μυαλό, εκτιμώ ότι οι Πράσινοι καταδικάσθηκαν πολύ νωρίτερα: στην τρίτη περίοδο, όταν ενώ στάνιαραν στην άμυνα, προστάτεψαν τη ρακέτα τους και δεν πούλαγαν τις μπάλες μπιρ παρά, δεν κατάφεραν να ψαλιδίσουν τη διαφορά…

Εάν δεν το πήραμε χαμπάρι, το ξαναγράφω εδώ για να το εμπεδώσουμε: στο τρίτο δεκάλεπτο το επί μέρους σκορ ήταν 9-9!

Ναι, σύμφωνοι, ο Παναθηναϊκός πέτυχε το come back και αξιώθηκε με το 11-0 και το ηρωικό κρεσέντο του do-it-all Παπαπέτρου να φέρει το ματς στα ‘ίσια στους 68 πόντους, αλλά επιμένω ότι το πουλάκι είχε πετάξει νωρίτερα και αποδείχθηκε αποδημητικό!

ΥΓ-1: Τελικά-και για να μην παρεκκλίνω από το πνεύμα του προλόγου μου- ο Αι Βασίλης ήταν πράσινος και μάλιστα πολύ κουβαρντάς!

ΥΓ-2: Στην αυριανή προπόνηση ο Βόβορας πρέπει να βάλει τους παίκτες να γράψουν από εκατό φορές στα τετράδια τους ότι "ένας αγώνας μπάσκετ δεν αρχίζει στο τριακοστό λεπτό"!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ