24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

24ο Ευαγγέλιο: Οι τρεις δρόμοι για Φορτούνη

24ο Ευαγγέλιο: Οι τρεις δρόμοι για Φορτούνη

Τα θέλω του Κώστα Φορτούνη και η ρεαλιστική προσέγγιση του Ολυμπιακού στο θέμα της ανανέωσης, το ραντεβού με Μαρινάκη που... καθυστερεί, η Πρεμιερλιγκάτη "ανταγωνίστρια" της Γουέστ Χαμ, ο "αντί-Φορτούνης" που είναι σταντ μπάι.

Η μεταγραφική υπόθεση Φορτούνη - Γουέστ Χαμ έχει την... τιμητική της στα αγγλικά ΜΜΕ εδώ και τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Με πιο πρόσφατο ασφαλώς το δημοσίευμα της Πέμπτης στην "Daily Star", που εμφάνιζε τα "σφυριά" να βολιδοσκοπούν τις προθέσεις του Ολυμπιακού, για το αν θα έλεγε "ναι" στην περίπτωση που του καταθέσουν προσφορά 17 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του διεθνή Έλληνα μέσου.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της "Express", στο οποίο αναφερόταν η εκτίμηση πως στα 16 εκατομμύρια λίρες, ποσό που μπορεί να προσφέρει η Γουέστ Χαμ, θα υπάρξει deal με τον Ολυμπιακό για Φορτούνη. Και πριν από αυτή ήταν μια άλλη αγγλική εφημερίδα, η "Sun", που είχε γράψει για 18 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη πλευρά υπήρξαν και αγγλικές ιστοσελίδες που με... επιχειρήματα επισημαίνουν πως παρότι ο Φορτούνης αρέσει πολύ στον Αθλητικό Διευθυντή της Μάριο Αρμάντο Ουσίγιος, η Γουέστ Χαμ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα "θέλω" του Ολυμπιακού για το "δεκάρι" του.

Κάνοντας παράλληλα λόγο για "ταβάνι" των "σφυριών" σε ποσά που κυμαίνονται -ανάλογα την πηγή- από 8 ως 10 εκατομμύρια. Εδώ να θυμίσουμε πως το Sport24 Radio 103,3 αποκάλυψε στις 22 Μαΐου πρόταση 10 εκατ. € της Γουέστ Χαμ για Φορτούνη, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον Ολυμπιακό.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ Η ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ

Σύμφωνα δε με την πιάτσα agents, από τότε οι "ερυθρόλευκοι" έχουν στείλει "μήνυμα" στο Λονδίνο, για την περίπτωση που η Γουέστ Χαμ επιστρέψει, ότι δεν πέφτουν από τα 15.000.000 (για το αν μιλάμε για λίρες ή ευρώ δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ούτε κι... ασήμαντο αφού η διαφορά στην ισοτιμία ανέρχεται περίπου στα 2 εκατομμύρια).

Οπότε πολύ πιθανόν οι ... οικονομικές αναφορές στο διάστημα που ακολούθησε, από πλευράς των αγγλικών ΜΜΕ, να είχαν περισσότερο να κάνουν με... προσέγγιση των "ερυθρόλευκων" απαιτήσεων, σε συνδυασμό με το ντε φάκτο ενδιαφέρον της Γουέστ Χαμ για τον Φορτούνη. Το τελευταίο, άλλωστε, το επιβεβαιώνει και ο μετριοπαθής στα μεταγραφικά σενάρια "Guardian",επιμένοντας πως ο Φορτούνης αποτελεί βασικό στόχο των "σφυριών".

Πάμε και στο δια ταύτα: Με την Γουέστ Χαμ γίνεται όντως σοβαρό "παιχνίδι" στην υπόθεση Φορτούνη. Αν πιστέψουμε όμως, την αγγλική πιάτσα agents η συγκεκριμένη ομάδα του Λονδίνου δεν θα... δώσει ποτέ τα 15 εκατομμύρια, ποσό από το οποίο ξεκινάει ο Ολυμπιακός για τον σταρ του. Μάξιμουμ ενδεχομένως θα μπορούσε να φτάσει τα 11 με 12 εκατομμύρια.

Η ΑΛΛΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΗΣ PREMIER LEAGUE

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως, υπάρχει κι άλλη ομάδα της Premier League που θέλει/ασχολείται εξίσου ζεστά με τον Φορτούνη, παρακολουθεί πως εξελίσσεται το... σίριαλ με την Γουέστ Χαμ, γνωρίζει ακριβώς για τις απαιτήσεις του Ολυμπιακού, άρα και τι χρειάζεται ώστε να καθίσει με... προϋποθέσεις για ντιλάρισμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, όπως μας μεταφέρθηκε, το ενδιαφέρον της εν λόγω "Πρεμιερλιγκάτης" ομάδας δεν είναι... φρέσκο ενώ όσο παραμένει στο "σκοτάδι" τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει συγκριτικά με το αντίστοιχο της Γουέστ Χαμ. Και κυρίως στο να μην καεί. Το θέμα είναι αν και πότε θα καταθέσει επίσημη πρόταση και κυρίως τι θα γράψει μπροστά (ο πρώτος αριθμός από) το οκταψήφιο νούμερο.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ... ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ

Εννοείται βέβαια πως γίνεται κι ένα παιχνίδι τακτικής από την κάθε πλευρά στην υπόθεση Φορτούνη. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο παίκτης θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και να φτάσουν σε μια πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του ως το 2023 αλλά το... ποσό που τους χωρίζει από ότι φαίνεται τελικά δεν πρέπει να είναι τόσο μικρό.

Γιατί ακόμη κι αν δεν υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις, τόσο η μια όσο και η άλλη πλευρά γνωρίζουν πάνω κάτω που πάει το... έργο.Πόσα θέλω, πόσα σου προσφέρω, πόσο πέφτω, πόσο ανεβαίνω κτλ. Άλλωστε αν διαφαινόταν ως το πλέον πιθανό μια... (οικονομική) σύγκλιση, δηλαδή αν υπήρχε έστω η αίσθηση πως βρίσκονται κοντά, θα είχε γίνει ήδη το ραντεβού μεταξύ Μαρινάκη και Φορτούνη, το οποίο εκκρεμεί από τέλη Απριλίου και έχει πάει από... Τρίτη (δηλαδή μετά τα δυο ματς της Εθνικής Ελλάδας).

Μην ξεχνάμε πως ο Κώστας Φορτούνης έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, το οποίο επειδή ακριβώς προβλέπει κλιμακωτές αποδοχές, στην τελευταία του σεζόν προσεγγίζει το 1,3 εκατομμύρια €. Αυτό μπορεί να δίνει μια σχετική... άνεση χρόνου στους "ερυθρόλευκους" αλλά βέβαια από τον Γενάρη του 2020 θα μπορεί ο παίκτης να διαπραγματευτεί με οποία ομάδα θέλει.

Το 24ο Ευαγγέλιο πάντως σχεδόν αποκλείει την πιθανότητα να φτάσουν εκεί! Εξηγούμεθα:

ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ

Ο Κώστας Φορτούνης είναι λογικό, μετά κιόλας την χρονιά που έκανε, όντας ο καλύτερος Έλληνας δημιουργικός χαφ, βρισκόμενος στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, να προσβλέπει σε νέο συμβόλαιο με υψηλότερες ή τουλάχιστον αντίστοιχες αποδοχές με το τρέχον.

Με τον Ολυμπιακό όμως, να το προσεγγίζει μέχρι τώρα μάλλον πιο ψυχρά/ρεαλιστικά, στη βάση του ο τι άλλαξαν οι εποχές (δεν υπάρχουν τα δεδομένα έσοδα του Champions League) και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Έλληνας ποδοσφαιριστής στη Super League που να πλησιάζει έστω το εκατομμύριο το χρόνο (τα άλλα δυο "δεκάρια" της Εθνικής, Μάνταλος και Πέλκας καθαρίζουν 550.000 και 450.000 € αντίστοιχα).

Βέβαια δεν κυκλοφορεί κι άλλος... Φορτούνης στα ελληνικά γήπεδα. Για αυτό και το κασέ του πλέον, όσον αφορά στους Έλληνες ποδοσφαιριστές, το έχουν λίγοι και αποκλειστικά παίζοντας στο εξωτερικό.

Για την πλευρά Φορτούνη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Προτεραιότητά του να μείνει στον Ολυμπιακό, κάνοντας συμβόλαιο με καλύτερες ή στη χειρότερη ίδιες αποδοχές. Χοντρικά, αν πιστέψουμε την πιάτσα agents, ο Φορτούνης θα ήθελε ένα συμβόλαιο συνολικά περίπου 4 εκατομμυρίων για 3 χρόνια ή 5 εκατομμυρίων για 4ετές.

Ασφαλώς ο παίκτης μπορεί να ποντάρει και στο πολύ δυνατό Γραφείο που τον εκπροσωπεί (η Rogon και ο Πολ Κουτσολιάκος), με πολύ δυνατές άκρες σε Premier League και Bundesliga (δηλαδή από πρωταθλήματα που μπορούν να βρεθούν ομάδες με... μπάτζετ Φορτούνη) αλλά και με καλή σχέση με τους Μαρινάκη - Βρέντζο και τελευταία του δουλειά την πώληση 22 εκατ. € του Ρέτσου στη Λεβερκούζεν.

Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ "ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΩΝ"

Για τον Ολυμπιακό, τουλάχιστον έτσι όπως προσεγγίζει την υπόθεση το 24ο Ευαγγέλιο, τα πράγματα δεν φαίνονται το ίδιο ξεκάθαρα, στο αν η ανανέωση του Φορτούνη αποτελεί μονόδρομο για τους "ερυθρόλευκους" ή πλέον σκέφτονται σοβαρά και την πώληση του.

Το ότι υπάρχει ανά πάσα στιγμή σταντ μπάι ο Ζοάο Καρβάλιο (ο Πορτογάλος φέρεται να είναι σχετικά ενημερωμένος) για "αντι-Φορτούνης", σίγουρα δείχνει μια τάση.

Το πρώτο ερώτημα είναι μέχρι ποιο φιξ ποσό (για πάνω από εκατομμύριο μιλάμε) μπορεί να φτάσει η προσφορά στον Φορτούνη. Και κατά πόσο κάποια γενναία μπόνους θα "κάμψουν" την πλευρά του Φορτούνη, ως προς τις αρχικές απαιτήσεις του.

Και το δεύτερο ερώτημα είναι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία και προχωρήσουμε στο καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός θα ρίξει την όντως υψηλή τιμή πώλησης του Φορτούνη; Ή μπορεί να παγώσει τις συζητήσεις για την ανανέωση μέχρι το φθινόπωρο, θέλοντας να δουν μέχρι τότε και πως θα πάνε στα προκριματικά;

Υπάρχει βέβαια πάντα ο Βαγγέλης Μαρινάκης που μπορεί να δώσει την τελική λύση ενώ ο Φορτούνης αποτελεί δεδομένα και ποδοσφαιρική αδυναμία του.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, λοιπόν, στην υπόθεση ανανέωσης του Φορτούνη, που λογικά από την Τρίτη θα ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα. Είτε για συμφωνία (πολύ πιθανό), είτε για "πάγωμα"/αναβολή της. Αν πάντως γίνει τελικά το ραντεβού του Μαρινάκη με τον Φορτούνη, το πρώτο ενδεχόμενο (του happy end) θα έχει πολλές πιθανότητες

ΥΓ1. Θεωρητικά μιλώντας σε τέτοιες υποθέσεις δεν ισχύει μόνο: " Πόσες και τι προτάσεις μπορείς να φέρεις, για να αξίζει τέτοιες αποδοχές" αλλά και το : " Οι απαιτήσεις σας πρέπει να είναι αντίστοιχες και με τις αποδοχές που προτείνεται".

TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ