24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

24ο Ευαγγέλιο: Όταν στέγνωσαν τα δάκρυα του Μανδά

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το 24ο Ευαγγέλιο καταγράφει πώς ο Χρήστος Μανδάς βίωσε μια βραδιά που από παιδί έγινε άνδρας: από το "συγγνώμη αδερφέ" του Μάνταλου και τους 3 παρηγορητές (Μέγερι, Ούμπιντες, Μπάρκα) στην απόλυτη σιγή/απομόνωση του δωματίου του. Το μεταμεσονύχτιο "καταφύγιο", τα μηνύματα συμπαράστασης φίλων της ΑΕΚ, το τηλεφώνημα/ παραπομπή στην γκάφα του κίπερ της Βέρντερ και ο... Ολυμπιακός!

Ο Χρήστος Μανδάς είναι βέβαιο πως ονειρευόταν διαφορετικά την παρουσία του στο ΟΑΚΑ, κόντρα στην ΑΕΚ. Έχοντας καταφέρει μόλις στα 18 του χρόνια να ξεκινάει στην ενδεκάδα του Ατρόμητου, εκμεταλλευόμενος αρχικά τον τραυματισμό του έμπειρου Ούγγρου κίπερ Μέγερι και στη συνέχεια διατηρώντας (δικαιωματικά) με τις εμφανίσεις του τα γάντια του βασικού, προφανώς και δεν φανταζόταν πως η μοίρα του επιφύλασσε στη συγκεκριμένη αναμέτρηση... ρόλο που παραπέμπει σε ήρωα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας!

Πόσο μάλλον σε μια βραδιά που για χάρη του βρίσκονταν στις εξέδρες του γηπέδου σκάουτς από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Άλλωστε η φήμη του... Έλληνα Ντοναρούμα κυκλοφορεί στην διεθνή πιάτσα agents εδώ και περίπου 1,5 χρόνο.

Ήταν γνωστός δηλαδή στους... επαγγελματίες του εξωτερικού ο Μανδάς αλλά πια το -έτσι κι αλλιώς- δυνατό αγωνιστικά "πακέτο" ενός 18χρονου πορτιέρε, ο οποίος φημίζεται για την ικανότητα του στο παιχνίδι με τα πόδια και παίζει βασικός στην ελληνική Super League, έγινε ακόμη πιο εντυπωσιακό/ελκυστικό! Κυρίως αρέσει πλέον χωρίς δισταγμούς σε πολλούς περισσότερους...

Και όμως, το μεγάλο του προσόν, για αυτό που οι σκάουτς τον κατατάσσουν στους κορυφαίους της ηλικίας του στην θέση του, ήταν αυτό που τον... πρόδωσε/εξέθεσε, ομολογουμένως με τον πιο σκληρό τρόπο, στο ματς με την ΑΕΚ. Ο Μανδάς, λοιπόν, στο 71΄της χθεσινής αναμέτρησης δέχεται ένα γύρισμα της μπάλας από τον Γούτα βρισκόμενος εντός της περιοχής και έχοντας τον Ολιβέιρα να τον... παρακολουθεί/πιέζει.

Ο 18χρονος κίπερ του Ατρόμητου θα μπορούσε εύκολα να διώξει/απομακρύνει την μπάλα και όπου πήγαινε ή και να την πετάξει πλάγιο. Επιλέγει να... παίξει μπάλα, να κάνει το λεγόμενο μπιλντ απ ή όπως έλεγε μετά την λήξη, σε προπονητή και συμπαίκτες του, να σπάσει το αντίπαλο πρέσινγκ. Ούτε δεύτερη σκέψη έκανε ο πιτσιρικάς, ούτε... πλήρωσε την δεδομένη απειρία του. Ήταν μια συνειδητή επιλογή, απόρροιά της ποδοσφαιρικής μενταλιτέ του και του ο τι είναι και νιώθει... μπαλάτος τερματοφύλακας.

Κάπως έτσι προέκυψε το τσάφ/γκέλα του Μανδά και επειδή τέτοια λάθη στους κίπερ δεν συγχωρούνται, όταν μάλιστα ο αντίπαλος φορ είναι της κλάσης του Ολιβέιρα, έγινε...viral όπως και το αυθόρμητο κλάμα του τερματοφύλακα του Ατρόμητου, μετά το τελευταίο σφύριγμα του Φωτιά. Αυτές όμως, είναι οι ξεχωριστές ιστορίες, με πρωταγωνιστές θετικούς ή αρνητικούς, κάθε ηλικίας, που φτιάχνει το ποδόσφαιρο...

ΤΟ "ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΔΕΡΦΕ" ΤΟΥ ΜΑΝΤΑΛΟΥ

Ο Χρήστος Μανδάς, με εξαίρεση ίσως μια φάση, έχει κάνει ένα καλό πρώτο ημίχρονο, συμβάλλοντας καταλυτικά στην διατήρηση του προβαδίσματος στο σκορ(0-1) υπέρ της ομάδας του. Για να ακολουθήσει ένα μάλλον ... εφιαλτικό για τον ίδιο δεύτερο ημίχρονο.

Καταρχήν στην φάση της ισοφάρισης της ΑΕΚ, όταν πέφτει στην γωνία του δεν βρίσκει την μπάλα κι αυτή καταλήγει με μια διαβολική τροχιά/καραμπόλα κάθετο δοκάρι – πλάτη Μανδά – δίχτυα! Η τύχη του δείχνει εκεί πως αρχίζει να τον εγκαταλείπει...

Στην εξέλιξη της φάσης, με τον Πέτρο Μάνταλο να πηγαίνει να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα για να δώσει γρήγορα συνέχεια στο ματς, καταγράφεται το στιγμιότυπο με τον διεθνή μέσο της Ένωσης να δίνει το χέρι του στον πεσμένο τερματοφύλακα. Πολλοί εκεί θεώρησαν πως επιχείρησε να παρηγορήσει τον νεαρό Μανδά. Μάλιστα "μνημονεύθηκε" στα ΜΜΕ η στιγμή που ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής θέλησε να στηρίξει έναν νεαρό συνάδελφό του, σε μια δύσκολη στιγμή του.

Η αλήθεια είναι πως ο Μάνταλος που προηγουμένως είχε πατήσει τον Μανδά πήγε να του... απολογηθεί λέγοντάς του: "Συγγνώμη αδερφέ..."!

ΟΙ 3 ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΕΣ ΚΑΙ Η... ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Ο Χρήστος Μανδάς όντως μετά την λήξη... κατέρρευσε ψυχολογικά. Το λάθος του στην φάση του 2-1 δεν μπορούσε να το αντέξει και να το διαχειριστεί εκείνη την στιγμή. Ήταν γεμάτος ενοχές, παρότι ο Ατρόμητος στην συνέχεια ισοφάρισε αλλά δέχθηκε ένα ακόμη φθηνό γκολ, για το 3-2 στα τελειώματα των καθυστερήσεων.

Τα δάκρυα του πιτσιρικά έγινε κλάμα καθώς αποχωρούσε από το χορτάρι του ΟΑΚΑ, με τους συμπαίκτες του Μέγερι, Ούμπιντες αλλά και τον αντίπαλο (πρώην Περιστεριώτη και αγωνιζόμενο στην ίδια θέση) Μπάρκα να αναλαμβάνουν ρόλο... παρηγορητών. Στα αποδυτήρια του Ατρόμητου τον στήριξαν κι άλλοι, όπως και ο προπονητής του, στην σύντομη συνομιλία που είχαν. Ο ίδιος όμως, "κλείδωσε"΄, δεν ήθελε να μιλήσει σε κανέναν, ούτε καν στους γονείς του.

Αμίλητος στη θέση του συνοδηγού στο αυτοκίνητο (δεν έχει καν δίπλωμα, όχι δικό του όχημα) κατά την διαδρομή μέχρι το πατρικό του στον Κορυδαλλό. Και όταν έφτασε εκεί έβαλε μέχρι και το κρεβάτι του πίσω από την πόρτα του δωματίου του, για να απομονωθεί και να είναι μόνος με τον .. εαυτό του! Κάποια στιγμή μόνο, περασμένα μεσάνυχτα, ζήτησε να τον πάνε στο σπίτι ενός συμπαίκτη του για να κοιμηθεί εκεί όπως και έγινε...

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΕΚ

Η επόμενη ημέρα (Δευτέρα) ήταν μια άλλη μέρα πάντως για τον Χρήστο Μανδά. Έπαιξαν ρόλο βέβαια τα λόγια και τα μηνύματα στήριξης από συμπαίκτες/φίλους ακόμη κι άγνωστους (μεταξύ άλλων δέχθηκε δεκάδες στα social media από φίλους της ΑΕΚ που τον επιδοκίμαζαν γιατί αντί να την "ματσουκιάσει" προσπάθησε να παίξει μπάλα).

Όπως και το τηλεφώνημα του ατζέντη του, Πολ Κουτσολιάκου, ο οποίος μεταξύ άλλων του έφερε ως παράδειγμα και το τραγικό λάθος του γκολκίπερ της Βέρντερ Βρέμης στο ματς με την Φράιμπουργκ.

Στην ηλικία του super talent Χρήστου Μανδά τέτοια βράδια, όπως αυτό με την ΑΕΚ, είναι που τον κάνουν από παιδί άντρα και μπορούν να τον βοηθήσουν να κτίσει μια μεγάλη καριέρα, ανάλογη των προσόντων του. Αρκεί και η ομάδα του να τον στηρίξει μετά το πρώτο του μεγάλο λάθος και ο ίδιος να... υποστηρίξει (δείχνοντας δυνατός και μένοντας ανεπηρέαστος) το πρότζεκτ που τον έχει πρωταγωνιστή! Κι αν μας μεταφέρθηκε σωστά ο Μανδάς ήδη βλέπει το επερχόμενο ακόμη πιο δύσκολο εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό ως ευκαιρία για άμεση εξιλέωση...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ - Ατρόμητος: Τα δάκρυα του Μανδά δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Μάνταλο
ΑΕΚ - Ατρόμητος: Η μεγάλη νίκη του Γκάλο στο ΟΑΚΑ
ΑΕΚ - Ατρόμητος 3-2: "Ζωντανή" με ανατροπή και συγκλονιστικό Ολιβέιρα
TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ