24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Αλλάζει ο κόσμος, αλλάζει και το ποδόσφαιρο

SUPERLEAGUE / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το 24ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ γράφει για τις απαγορευμένες λέξεις και το μεγάλο οικονομικό τσουνάμι που φέρνει ο κορονοϊός, προβλέποντας ένα καλοκαίρι με μετρημένες μεταγραφές, περιορισμένο χρήμα και λίγες αλλαγές στις ομάδες.

Παγκοσμίως όλοι περιμένουν κάποια στιγμή, προφανώς όσο πιο σύντομα γίνεται, να επανέλθουμε σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως κανονικότητα ζωής. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι (με την σχετική επιχειρηματολογία) ανά την υφήλιο, που ήδη εκτιμούν ο τι τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια, ούτε καν μετά από μερικούς μήνες. Γιατί πολύ απλά κάποια πράγματα δεν μπορούν να είναι ξανά τα ίδια κι αυτό θα δεν έχει να κάνει μόνο με την απώλεια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων...

Δυστυχώς η φονική πανδημία τoυ COVID-19, αυτός ο... αόρατος εχθρός που σπέρνει τον θάνατο και όλο και περισσότερο αναγάγεται σε παγκόσμιο πόλεμο, δεν δείχνει σαν μια προσωρινή αναστάτωση. Περισσότερο φαντάζει σαν το ξεκίνημα ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, στον οποίο η λεγόμενη “κοινωνική απόσταση” εμφανίστηκε για να καθιερωθεί ή ακόμη κι αν χρειαστεί για να ... επιβληθεί μακροπρόθεσμα!

Παρεμπιπτόντως, ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει πως μέρα με την μέρα αυξάνονται τα δημοσιεύματα που αφορούν στα... παράπλευρα, θετικά, αποτελέσματα του παγκόσμιου lockdown! Βεβαίως δε γίνεται σε 1-2 μήνες να εξυγιανθεί ο πλανήτης από δεκαετίες μόλυνσης... Και όπως φαίνεται, λοιπόν, οι επιδημίες λόγω ιών θα συνεχιστούν, με φυσικό επακόλουθο σε αυτή την περίπτωση να εφαρμόζονται και... καραντίνες.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ 3 ΔΙΣ

Βλέπουμε πως βραχυπρόθεσμα, η πανδημία πλήττει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην μαζική συγκέντρωση ανθρώπων. Με την... βιομηχανία του αθλητισμού να είναι μια από αυτές που έχουν κτυπηθεί περισσότερο από τον κορονοϊό. Όπως θα πλήξει και τον οποιονδήποτε (είτε φυσικό πρόσωπο, είτε εταιρία) που δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να αντέξει μια εισοδηματική αστάθεια μεγάλης ή και απροσδιόριστης διάρκειας.

Και επειδή η ζωή αλλάζει αλλά πρέπει να συνεχιστεί κιόλας θα υπάρξουν/προκύψουν σημαντικές... προσαρμογές, οι οποίες ήδη “επεξεργάζονται”/συζητούνται. Κυρίως σε δεύτερο ή και τρίτο πλάνο αφού τώρα προέχει η ανθρώπινη επιβίωση και η νίκη κατά του Κορονοϊού!! Άλλωστε η... απομόνωση ως τρόπος ζωής δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος, κατά συνέπεια πολύ δύσκολα θα συντηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν ο άλλος δεν έχει για να ζήσει ή θα απολυθεί ή οτιδήποτε άλλο δεν πρόκειται να κάτσει σπίτι...

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ

Είναι εμφανές πως ο κόσμος τώρα αλλάζει ξανά. Και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Έτσι , λοιπόν, η διακοπή αγώνων και διοργανώσεων έχει σκορπίσει αναστάτωση κι αβεβαιότητα σε κλαμπ, Λίγκες, ιδιοκτήτες, παράγοντες, ποδοσφαιριστές, προπονητές κ.λ.π. Μιλάμε ουσιαστικά πλέον για... αχαρτογράφητα νερά. Οι 5 κορυφαίες ευρωπαϊκές Λίγκες, που πιέζουν να τελειώσουν ακόμη και... Ιούλιο μήνα τα πρωταθλήματα, το κάνουν γιατί διαφορετικά οι απώλειες του υπολογίζονται χονδρικά πως θα ξεπεράσουν τα 3 δις ευρώ!!

Πάμε και στο... ποδοσφαιρικό παρασύνθημα: στην Ιταλία έγινε ήδη συζήτηση μεταξύ των ιδιοκτητών των ομάδων της Serie A για μη καταβολή του μισθού του Μαρτίου αλλά και γενικότερα για κούρεμα συμβολαίων ύψους 30%! Στην Ισπανία, στις μικρότερες κατηγορίες, ήδη διακόπτονται συμβάσεις ποδοσφαιριστών ενώ και στην Primera υπάρχουν ομάδες που με πιο... δημοκρατικό τρόπο (διαπραγμάτευση) ζητάνε να... πέσει μισθολογικό “ψαλίδι” (ξεκινώντας από την... Μπαρτσελόνα). Στην Ελβετία ο ιδιοκτήτης της Σιόν “απέλυσε” 9 παίκτες (μεταξύ των οποίων και τον Κασάμι) γιατί δεν δέχθηκαν μείωση ως 70% στις αποδοχές τους. Και η Λυών (μέσα στο τοπ 25 των κλαμπ με τα περισσότερα έσοδα παγκοσμίως) ανακοίνωσε πως αναστέλλει προσωρινά τις συμβάσεις και την καταβολή του μισθού στους παίκτες της!

Την ίδια ώρα που τα μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ της Ευρώπης, μέσω της Ένωσης της (ECA), κάνουν πλάνα για να ζητήσουν από τους ποδοσφαιριστές μειώσεις μισθών και γενικότερα στις μικρότερες ευρωπαϊκές Λίγκες σκέφτονται απολύσεις και προσωρινές αναστολές συμβάσεων, στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει διαρρεύσει κάτι αντίστοιχο. Όχι βέβαια πως δεν γίνονται οι σχετικές διεργασίες. Κοντός ψαλμός αλληλούια βεβαίως... Θα τα βρούμε μπροστά μας αφού ό ο οικονομικός αντίκτυπος στην ελληνική Super League αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος!!

ΟΙ... ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Εν κατακλείδι, ο κορονοϊός φέρνει μεγάλο οικονομικό τσουνάμι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, διαφορετικά θα πάμε σε... κραχ. Παραδείγματα: για τις ομάδες της Serie A το τεράστιο πρόβλημα δεν θα προκύψει από την απώλεια των εσόδων από τα εισιτήρια αλλά βασικά από τα τηλεοπτικά έσοδα αφού κινδυνεύουν να χαθούν 600 εκατ. ευρώ! Στην Premier League, στο αντίστοιχο σενάριο, μπορεί να είναι πάνω και από 1 δις...

Εδώ και 20 ημέρες “μεταγραφές/ανανεώσεις”, “μπάτζετ/ποσά”, “κλεισμένοι/διαπραγματεύσιμοι παίκτες” είναι σχεδόν... απαγορευμένες λέξεις για τα ευρωπαϊκά κλαμπ, μεγάλα και μικρά. Δεν ασχολούνται καν με αυτά και ας γράφουν τις δικές τους ιστορίες και... αναπαραγωγές τα ΜΜΕ. Αυτή είναι η κυνική αλήθεια. Ο κόσμος αλλάζει, το ποδόσφαιρο θα αλλάξει και η νέα πραγματικότητα θέλει προσαρμογές κι αναπροσαρμογές προς τα κάτω! Είτε μιλάμε για το ποδόσφαιρο στην Αγγλία/Ιταλία , είτε στην... Ελλάδα.

ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ, ΛΙΓΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ

Στην... επόμενη ημέρα, λοιπόν, του φονικού κορονοϊού, προβλέπω πως οι περισσότερες ομάδες θα παραμείνουν πάνω κάτω ως έχουν. Με τις σεζόν να ολοκληρώνονται καλό Ιούλιο, χωρίς χρόνο προετοιμασίας, χωρίς χρήματα και χωρίς καν διάθεση είναι πιο λογικό να κρατήσεις την ίδια ομάδα. Όπως και για κόουτς ή παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους θα είναι δύσκολο σε μια τέτοια κατάσταση παγκόσμιας αβεβαιότητας να φύγεις από κάπου που είσαι εγκαταστημένος και είσαι καλά. Και οι ειδικοί/ επαγγελματίες περιμένουν ένα περίεργο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι, μετρημένες μεταγραφές, με κατακόρυφη πτώση στα λεφτά που θα κινηθούν ακόμη κι από τις κορυφαίες Λίγκες.

Στο δια ταύτα και επειδή γράφονται διάφορα τις τελευταίες ημέρες που δεν υπάρχει και ειδησιογραφία λόγω lock down, το 24ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ θα επισημάνει τα εξής:

στην Ιταλία κι ανεξάρτητα από τα μεταγραφικά θέλω και γούστα , δεν ασχολούνται με Τσιμίκες, Γιαννούληδες ή Μπάρκες (ενδεικτικά παραδειγματα αναφέρω, με παίκτες που δεδομένα ενδιαφέρουν καλές ιταλικές ομάδες). Όπως και σε Αγγλία, Ισπανία έχουν παγώσει τα πάντα...

ΔΕΝ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΗΦΑΝΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Επίσης, ο Τσιμίκας δεδομένα αρέσει στην Νάπολι. Αποδείχθηκε και τον Γενάρη, άσχετα αν δεν υπήρξε τότε ντιλάρισμα. Προβλέπω όμως, να μην γίνεται κάτι και το ερχόμενο καλοκαίρι. Με τέτοια απώλεια εσόδων για τις ομάδες (οι παράπλευρες απώλειες του κορονοϊού) και χωρίς κανείς να μπορεί να διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρξει και δεύτερο κύμα του φονικού ιού το φθινόπωρο, η Νάπολι γιατί την προσφορά των 14 να τα κάνει 20 για τον Τσιμίκα και να μην την μειώσει στα 10 εκατ. ευρώ; Κι ας έχει κάνει σούπερ σεζόν. Ή ο ΠΑΟΚ πως θα πάρει 6-7 εκατομμύρια από τον Γιαννούλη, όταν αυτά τα λεφτά δεν ήρθαν τον Γενάρη κι ενώ από τότε ο άσος βρίσκεται και σε πτωτική πορεία; Πρόβλεψη: αυτό το μεταγραφικό καλοκαίρι πολύ δύσκολα θα δούμε κάποια υπερήφανη πώληση στην Ελλάδα, ακόμη και από το μετρ του είδους Ολυμπιακό...

TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ