24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Οι τέσσερις ομάδες που ήθελαν τον Μακέντα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Διαβάστε στο "24ο Ευαγγέλιο" που επιστρέφει στο Sport24.gr ποιες ήταν οι ομάδες που ήθελαν να εντάξουν στο δυναμικό τους τον Φεντερίκο Μακέντα και πώς ο Νταμπίζας κατάφερε να τον πείσει να φορέσει τα "πράσινα".

Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν η μοναδική ομάδα που ασχολήθηκε σοβαρά με τον Φεντερίκο Μακέντα. Για τον 27χρονο στράικερ, όμως, από την στιγμή που ένα βράδυ του Αυγούστου στην Ρώμη ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον των “πράσινων”, αυτομάτως ο... Panathinaikos αποτέλεσε την προτεραιότητά του.

Κι ας είχε καλύτερες, οικονομικά, προσφορές. Άλλωστε λεφτά έβγαλε πολλά στην Man U, τώρα για αυτόνπροέχει το restart καριέρας...

Αυτή είναι η μια... παρασκηνιακή πλευρά της μεταγραφικής υπόθεσης Μακέντα. Η άλλη έχει να κάνει με το... επικοινωνιακό κομμάτι της, που μάλλον αδίκησε τον Ιταλό. Γιατί αν πιστέψουμε αυτά που διέρρεαν από τα Γραφεία της εταιρίας του ιδιόρρυθμου agent Μίνο Ραϊόλα, τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την μυστική άφιξη του πελάτη του στην Αθήνα, ο Μακέντα είχε γίνει η Νο 1 επιλογή των Νταμπίζα – Δώνη για την θέση του ξένου σέντερ φορ (κι ας έκαναν, το ίδιο διάστημα, παρέλαση από εφημερίδες και ιστοσελίδες διάφορα άλλα ονόματα επιθετικών).

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και στην συνέχεια θα βάλουμε και κάποιες έξτρα... παρασκηνιακές πινελιές από την πρώτη... ελληνική/Παναθηναϊκή εβδομάδα του Μακέντα:

  1. Η καλύτερη, οικονομικά, προσφορά που είχε ο Μακέντα ήταν από αυστριακή ομάδα, με ετήσιες καθαρές αποδοχές 400.000 €. Η τελευταία κι ενώ βρίσκονταν πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό, ήταν η “σφήνα” από τον ΑΠΟΕΛ.

  2. Η κυπριακή ομάδα μέσω wyscout, στην κεντρική διαχείριση της εταιρίας του Ραϊόλα, τους ενημέρωνε επισήμως πως θέλουν τον παίκτη και είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν, καλύπτοντας τις όποιες απαιτήσεις τους. Και σε συμβόλαιο και σε... προμήθειες! Μόνο που ο Μακέντα δεν μπήκε καν στο... κόπο να την επεξεργαστεί στο μυαλό του έστω ως προοπτική αφού είχε αποφασίσει για τον Παναθηναϊκό!

  3. Προτάσεις ο Μακέντα είχε επίσης από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας και τουρκικές ομάδες. Κάποιος άλλος στην θέση του ενδεχομένως να είχε δελεαστεί στο άκουσμα της Γαλατά. Στον Φεντερίκο όμως, ούτε η Τουρκία αρέσει, ούτε τον συγκίνησε αυτό που άκουσε: στην “Τσιμ Μπομ” θα ξεκινούσε ως δεύτερος επιθετικός και θα αποτελούσε “έγκρισης” και όχι “επιλογής” Τερίμ...

  4. Στον Μακέντα από την πρώτη στιγμή που άκουσε για Παναθηναϊκό και Ελλάδα του έκανε... γκελ! Ακόμη και όταν ενημερώθηκε πως είναι μια... μνημονιακή ομάδα, σε μια μνημονιακή χώρα και το συμβόλαιό του δεν θα βρίσκεται στο “πράσινο” top 3 (Μουνιέ, Γιόχανσον, Κουρμπέλης), αυτός ψήφισε... Παναθηναϊκό!

  5. Ο άνθρωπος που σε... πρώτο χρόνο τον επηρέασε καταλυτικά υπέρ του “τριφυλλιού” ήταν ένας Ιταλός γυμναστής. Όχι τυχαίος αφού τον γνώρισε στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ ενώ δούλεψε και στην Ίντερ. Τι του είπε; “Φεντερίκο ο Παναθηναϊκός και το ελληνικό πρωτάθλημα, στο δεδομένο τάιμινγκ, είναι μια τρομερή επιλογή για σένα...”!

  6. Μπορεί να μιλάμε για ελεύθερο παίκτη αλλά κάτι το (απαιτητικό) Γραφείο στο οποίο ανήκει και κάτι οι περιορισμοί που είχε ο Παναθηναϊκός, έκαναν πολύ δύσκολη την υπόθεση. Ακόμη και στην σύνταξη του συμβολαίου του Μακέντα.

  7. Ο Νταμπίζας έπρεπε να κατεβάσει τις απαιτήσεις του Ραϊόλα ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία του “πράσινου” τεχνικού διευθυντή, που προέκυψε μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, ήταν πως κατόρθωσε να μην μπει ποσοστό μεταπώλησης στο 3ετές συμβόλαιο του Μακέντα. Όσοι γνωρίζουν καλά τις πρακτικές Ραϊόλα, ακόμη και σε 30χρονους πελάτες του, περνάει στις νέες ομάδες τους το δικό του ποσοστό μεταπώλησης. Με τον Μακέντα... πήγε πάσο στο τέλος!

  8. Ο Ιταλός φορ αποτέλεσε επιλογή τόσο του Δώνη, όσο και του Νταμπίζα στον Παναθηναϊκό ( έπαιξε ρόλο και το αγγλικό παρελθόν και των τριών). Αλλιώς, αν δηλαδή ο ένας από τους δύο είχε κάποιο προβληματισμό ή ένσταση, δεν θα περνούσε. Βέβαια ο τεχνικός διευθυντής των “πράσινων” έκανε προηγουμένως εξονυχιστικό έλεγχο της περίπτωσής του, μέχρι να καλυφθούν όλα τα απαραίτητα “κουτάκια”. Στην πορεία ο Ιταλός έγινε η 1η επιλογή για την θέση και όπως εκτιμάει η σοβαρή πλευρά της πιάτσας agent στο τέλος έκαναν ένα τελευταίο σκανάρισμα μήπως βρεθεί κάτι καλύτερο. Όχι όμως πως ήταν 2η ή 3η τους επιλογή!

  9. Ο Μακέντα δηλώνει πολύ ικανοποιημένος με όσα έχει συναντήσει στον Παναθηναϊκό και στην Αθήνα. Με αυτόν που κόλλησε από την πρώτη ημέρα είναι ο Μουνιέ και δεν ξέρουμε αν έπαιξε ρόλο πως διάλεξε και την ίδια γειτονιά με τον Γάλλο συμπαίκτη του για να μείνει: στη Γλυφάδα (βρήκε ήδη και σπίτι).

  10. Σε φίλους του στην Ιταλία ο Μακέντα έχει να το λέει πως όσα ακριβώς είχε ακούσει από Νταμπίζα και Δώνη, ό,τι του υποσχέθηκε ο Παναθηναϊκός, έγιναν! Δείγμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας και αξιοπιστίας, σε ένα κλαμπ που πριν λίγο καιρό όλα αυτά έμοιαζαν με... ανέκδοτο. Κι αυτά ο Νταμπίζας τα έχει καταφέρει ανεξάρτητα από το αν αλλάξει σελίδα ή όχι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Σε βαθμό που ο Μακέντα να λέει: “Τώρα πρέπει εγώ να.... δείξω και να τους δικαιώσω. Μου τα παρέχουν όλα”!.

TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ