24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Τι παίζει με Κουλούρη και Tάσο Δώνη

Τι παίζει με Κουλούρη και Tάσο Δώνη

Ρεπορτάζ με ποσά, υποχρεωτικούς όρους κι αστερίσκους αλλά και το παρασκήνιο που προκύπτει για Κουλούρη απο τον υποβιβασμό της Τουλούζ, για Δώνη απο το ευρωπαικό εισιτήριο της Ρεμς. Κι αν υπάρχει ελληνικό σενάριο.

Μπορεί η Ολλανδία να ήταν το πρώτο μεγάλο ευρωπαικό πρωτάθλημα στο οποίο μπήκε οριστικά λουκέτο για την σεζόν 2019-20 λόγω Covid-19, αλλά η Γαλλία που ακολούθησε ήταν η πρώτη απο τo top-5 των ευρωπαϊκών Λιγκών.

Τι κι αν οι ομάδες της Ligue 1 ήθελαν να επιστέψουν στις 17 Ιουνίου και να ολοκληρώσουν αγωνιστικά μέσα στο καλοκαίρι την σεζόν, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, είχε αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί προτεραιότητα στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού...

Το αποτέλεσμα ήταν η γαλλική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να επικυρώσει ως τελική την βαθμολογία που είχε διαμορφωθεί μέχρι την διακοπή και έτσι η Παρί στέφθηκε πρωταθλήτρια, Μαρσέιγ και Ρεν θα πάνε στα προκριμματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, η Λιλ στους ομίλους του Γιουροπα, με τις Ρεμς και Νις στα προκριμματικά της ίδιας διοργάνωσης ενώ Αμιάν και Τουλούζ υποβιβάζονται.

Ο παραπάνω μεγαλούτσικος πρόλογος απαραίτητος προκειμένου να... πάρουμε πάσα για τους δυο διεθνείς Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Σαμπιονά και μάλιστα σε ομάδες που ευννοούνται ή πλήττονται απο την οριστική διακοπή της σεζόν...

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΔΩΝΗΣ/ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

Ο λόγος για τους Ευθύμη Κουλούρη (Τουλούζ) και Τάσο Δώνη (Ρέμς) και το... παρασκηνιακό ενδιαφέρον της στήλης, που το κάνει και θέμα, είναι για το τι ισχύει με τα συμβολαιά τους, τα οποία παρουσάζουν μια, διαφορετική μεταξύ τους, περιπλοκότητα (ειδικά του Δώνη).

Κουλούρης και Τάσος Δώνης είναι γεννημένοι και οι δυο το 1996, με τον πρώτο 6 μήνες νωρίτερα (τον Μάρτιο) Και οι δυο βρέθηκαν στον Σαμπιονά στο μεταγραφικό παζάρι του περασμένου καλοκαιριού, με τον Κουλούρη να προηγείται (το δικό του deal έκλεισε απο τον Ιούνιο του 2019) και τον Δώνη κυριολεκτικά να υπογράφει στο...πάρα ένα (στις 2 Σεπτεμβρίου)....

Ο Κουλούρης όταν πήγε στην Τουλούζ η χρηματιστηριακή του τιμή είχε... ταβανιάσει, ήταν στα 5 εκατομμύρια ενώ πλέον έχει πέσει στα 2,4 εκατ. ευρώ. Παρότι ξεκίνησε εντυπωσιακά, μετά παρασύρθηκε απο την κακή πορεία της ομάδας του και τις πολλές αλλαγές προπονητών, έχοντας συνολικά καταγράψει 26 ματς -1723´ συμμετοχής, με 4 γκολ και 2 ασίστ!

Ο Τάσος Δώνης όταν πήγε στην Ρέμς η χρηματιστηριακή του αξία (είχε διατηρηθεί απο τον Δεκέμβριο του 2018) βρισκόταν επίσης στην υψηλότερη τιμή της μέχρι τώρα καριέραςτου, δηλαδή στα 4 εκατομμύρια. Τώρα έχει πέσει στα 2 εκατ. ευρώ, παρότι η ομάδα του έκανε μια πολύ καλή σεζόν και εξαρχής ήταν μέσα την μάχη διεκδίκησης ενός εισιτηρίου (που τελικά το πήρε).

Βέβαια ο Δώνης είναι αλήθεια πως ταλαιπωρήθηκε κι απο τραυματισμούς/υποτροπές που δεν τον βοήθησαν να καθιερωθεί στην Ρέμς έχοντας ένα μάλλον φτωχό απολογισμό με 21 μάτς αλλά μόλις 809´ συμμετοχής, μηδέν γκολ και μηδέν ασίστ!!

Πάμε τώρα και στο ζουμί της της σημερινής διπλής ιστορίας του 24ου Ευαγγελίου:

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 1,7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 3ΕΤΙΑ

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: έχει ένα ισχυρό, κλειστό συμβόλαιο, για άλλα 3 χρόνια με την Τουλούζ (ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2023). Οι καθαρές ετήσιες αποδοχές του ανέρχονται στις 550.000 ευρώ. Και εδώ κρύβεται ένα... μυστικό.

Τόσο στην Γαλλία, όσο και στην Γερμανία, συνηθίζεται όταν οι ομάδες υποβιβάζονται απο την πρώτη κατηγορία (λόγω της τεράστιας διαφοράς στα έσοδα),στα συμβόλαια (ειδικά τα λεγόμενα υψηλά) να πέφτει γερό κούρεμα. Στο συβόλαιο όμως, του 24χρονου Έλληνα φόρ είχε προβλεφθεί απο τον ατζέντη του, να μπεί ειδικός όρος που δεν θα επιτρέπει να γίνει καμία τέτοια μείωση, δηλαδή σε ενδεχόμενο υποβιβασμό της Τουλούζ!!

Και για να μην δημιουργηθεί... μπέρδεμα αυτό δεν έχει σχέση με το κούρεμα 20 ή 30 % που ακούγεται στο Σαμπιονά πως θα ισχύσει συνολικά για τα συμβόλαια των παικτών σε όλες τις ομάδες...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η... ΕΛΛΑΔΑ

Όσον αφορά στο μέλλον του Ευθύμη Κουλούρη και την προοπτική να κάνει νέα μεταγραφή, έστω και με δανεισμό το ερχόμενο καλοκαίρι , όλα είναι θολά και στον αέρα ακόμη. Τόσο λόγω της παγκόσμιας κατάστασης/ύφεσης που έχει πλήξει και την μπάλα, όσο και επειδή είναι άγνωστο ο σχεδιασμός της Τουλούζ για την επόμενη σεζόν.

Δύσκολα πάντως θα βρεθεί ομάδα που θα της σκάσει τα 3,5 εκατ. ευρώ που δαπάνησε για να αγοράσει απο τον ΠΑΟΚ τον πρώτο σκόρερ της περσινής Σούπερλιγκ. Παρότι ο Κουλούρης έχει δεδομένα... πέραση σε ομάδες της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της αγγλικής Τσάμπιονσιπ. Για πρόωρη επιστροφη του πάντως στην Ελλάδα, δεν το συζητάει...

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΙ...

ΔΩΝΗΣ: απο την στιγμή που η Ligue 1 επικύρωσε την βαθμολογία και το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και τυπικά πλέον η Ρέμς είναι υποχρεωμένη να ενεργοποιήσει την αγορά του απο την Στουτγκάρδη.

Στην συμφωνία δανεισμού του Δώνη τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεταξύ Ρεμς και Στουτγκάρδης, εκτός απο το ποσό του ενοικίου μπήκε και ο όρος της υποχρεωτικής αγοράς του με συγκεκριμένο τίμημα, μαζί με κάποιους άλλους πολύ σημαντικούς αστερίσκους. Για παράδειγμα, το συγκεκριμένο ντιλάρισμα δεν θα ίσχυε αν τον Ιανουάριο οι δυο ομάδες συμφωνούσαν να σπάσει ο δανεισμός του και ο 24χρονος εξτρεμ πήγαινε αλλού.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρεωτική αγορά του Τάσου Δώνη απο την Ρεμς μεταφράζεται (χοντρικά) σε 5+3=8 εκατ. ευρώ! Οι Γάλλοι (σε ΝΟΡΜΑΛ ΣΥΝΘΗΚΕΣ) θα κληθούν να πληρώσουν σε 3 ισόποσες δόσεις(περιπου 1,4 εκατ. η καθεμία) την Στουτγκάρδη ενώ ήδη της έχουν καταβάλει 590.000 ευρώ για τον μονοετή δανεισμό του. Τα υπόλοιπα 3 εκατ. είναι εγγυημενα μπόνους για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό που δεν έχουμε απάντηση, είναι αν η Στουτγκάρδη μπορεί να τα πάρει ακόμη κι αν έχει φύγει απο την Ρεμς ο Δώνης.

Με τα νέα... κορονοϊκά δεδομένα βέβαια που προέκυψαν παγκοσμίως, σε συνδιασμό με την μετριότατη σεζόν του Δώνη αλλά και το γεγονός πως ο Τάσος δεν δείχνει να περνάει καλά και να χαίρεται που αποτελεί μέλος της Ρεμς ( θα ήθελε να επιστρέψει στην Μπουντεσλίγκα), το εύλογο ερώτημα είναι αν μπορεί, πως και με τι κόστος, ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ το εν λόγω (όντως περίπλοκο) deal. Λογικά βέβαια για να συμβει κάτι τέτοιο θα πρέπει απριόρι να το θελήσουν και οι τρεις πλευρες αλλά και πάλι ίσως να μην φτάνει. Για διαφορετικούς λόγους...

Απο εκεί και πέρα σίγουρα θα μετρήσουν και οι σούπερ αποδοχές του Τάσου Δώνη (σε deal που έφερε την υπογραφή του Αντώνη Αποστολόπουλου), που δεν θα είναι καθόλου εύκολο πλέον να τις βρει αλλού. Ακούγεται πως τους κοστίζει περίπου 900.000 ευρώ ετησίως ενώ απο την στιγμή που η Ρεμς εξασφάλισε ευρωπαικό εισιτήριο θα πρέπει να εισπράξει και μπόνους κοντά στα 100 χιλιάρικα!

TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ