24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Xριστογεώργος για νέος Βλαχοδήμος

Xριστογεώργος για νέος Βλαχοδήμος

Ο Ουζουνίδης που στην πρώτη προπόνηση τον πέρασε για αδερφό του Οδυσσεά, ο προπονητης τερματοφυλάκων που τον είδε και τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα ενώ δεν έπαιζε στην Κ19, η "συμφωνία" Δώνη - Ρόκα για τον Νικόλα Χριστογεώργο, οι ομοιοτητες του με τον Βλαχοδήμο και η terra incognita περιοχή του. Διαβάστε λεπτομέρειες στο 24ο Ευαγγέλιο.

Η 1η Ιουλίου του 2020 σίγουρα θα αποτελέσει μια σημαδιακή ημέρα στην ζωή, πιθανότατα και στην ποδοσφαιρική καριέρα, του Νικόλα Χριστογεώργου. Έκανε το πολυπόθητο (για τον ίδιο) ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού κόντρα στον Άρη, κράτησε το μηδέν παθητικό και με την συνολική του παρουσία στην αναμέτρηση, ανάγκασε την επομένη ημέραόλα τα φώτα των ΜΜΕ να πέσουν πάνω του.

Ζητούμενο βέβαια για τον 20 χρονών και 6 μηνών γκολκίπερ(έχει και δυο αδερφές, με την μια αθλητρια του στίβου να σπουδάζει με αθλητική υποτροφία στις ΗΠΑ), που γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να μένουν με την οικογενειακά του (από ...άποψη) στην γειτονιά τους στο Ζεφύρι (για τους περισσότερους που ζούνε είτε στο ευρύτερο αθηναϊκό κέντρο ή σε προάστια trendy ή πιο λαϊκά, το Ζεφύρι είναι απο τις terra incognita περιοχές), δεν αποτελούσε/δεν αποτελεί να κερδίσει μια πρόσκαιρη δημοσιότητα.

Ή να περιοριστεί στο να ανανεώσει το συμβολαιό του με τον Παναθηναϊκό (λήγει το επόμενο καλοκαίρι, άρα απο τον Γενάρη θα μπορεί να υπογράψει όπου θέλει), συνεχίζοντας ως δεύτερος στην ιεραρχία των πράσινων γκολκίπερς, αρκούμενος να γίνει ο "ήρωας της μιας Κυριακής". Δεν ονειρευόταν δηλαδή απο πιτσιρικάς, όταν αποφάσιζε να παίξει τερματοφύλακας... σκιές ή στιγμές αλλά μια καριέρα με διάρκεια και γάντια βασικού!

H ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Ο Νικόλας Χριστογεώργος όσο αθόρυβος αλλά τόσο πεισματάρης και φιλόδοξος είναι. Δουλευταράς, εγωϊστής, "σκληραγωγημένος" αφού μέχρι τώρα τίποτα δεν ήταν έυκολο για αυτόν και σχεδόν τίποτα δεν του χαρίστηκε. Για την ακρίβεια η φύση ( ή το πατρικό dna, αν προτιμάτε) του χάρισαν ένα σωματότυπο ιδανικό για σύγχρονο πορτιέρε τοπ επιπέδου. Ψηλόλιγνος (κοντά στο 1,93 μ.) και με μακριά άκρα, ο πρώτος δαίμονας που έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν η περίπου... ανορεξία που είχε.

Για να μην βερμπαλίζω ήταν υπερβολικά αδύνατος καi συχνά ξεχνούσε να φάει. Πως το ξεπέρασε;

Με βοήθεια απο ειδικούς (διατροφολόγο και γυμναστή), τους οποίους εμπιστεύτηκε η οικογενειά του και οι οποίοι κατάφεραν να εμπνεύσουν τον μικρό Χριστογεώργο (σε αντίθεση με τον μπαμπά και την μαμά σε αυτό το κομμάτι). Με επιμονή και υπομονή, πειθαρχία και προσπάθεια ( σε βαθμό να κυκλοφορεί πάντα με ένα σάντουιτς ή ένα σνακ), μετρώντας στην αρχή κάθε εβδομάδα και τα γραμμάρια που έπαιρνε, ο Χριστογεώργος κατάφερε να βάλει τα κιλά που έπρεπε (πήρε μαζεμένα πάνω απο 10 σε ένα χρόνο), ώστε στην συνέχεια το τημ που τον δούλευε (εκτός Παναθηναϊκού) να τον "κτίσει" και να του φτιάξει το απαραίτητο μυικό ογκο για τερματοφύλακα χωρίς να χάσει σε έκρηξη κι αντανακλαστικά.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΑΝ

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα που κέρδισε ο Νικόλας τον βοήθησε με μεθοδικότητα/στόχευση/υπομονή να εξελίσεται/βελτιώνεται συνεχώς και να ανεβαίνει στην βαθμίδα/ιεραρχεία. Κι ας μην ήταν απο πλούζιο τζάκι, κι ας μην διέθετε τις λεγόμενες παραδοσιακές άκρες στο ποδοσφαιρο, κι ας έφαγε χοντρή απόρριψη στο ξεκίνημα.

Όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στην Κ19 του Παναθηναϊκού υπήρχαν δυο τερματοφύλακες επαγγελματίες και μεγαλυτεροί του ηλικιακά, οι Ξενόπουλος και Χαλκίδης. Οι θέσεις ήταν , λοιπόν, κλεισμένες αλλά ακόμη και στα φιλικά με την πρώτη ομάδα που γινόντουσαν συχνα στο Κορωπί, ο Χριστογεώργος δεν έπαιζε ούτε δεκάλεπτα. Για τους προπονητές του μπορεί να ήταν και θέμα... επετηρίδας (στην Ακαδημία). Για να φανεί σύντομα πως δεν ήταν και... αξιοκρατικό. Σε αυτό μάλλον στάθηκε τυχερός ο πιτσιρικάς.

Σε ένα, λοιπόν, απο τα πρώτα αυτά φιλικά, ο Χρηστογεώργος ήταν εκτός της ομάδας της Κ19 που θα αντιμετπώπιζε την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού(με προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη) και έκανε ατομική προπόνηση με τον γυμναστή τερματοφυλάκων της Aκαδημίας, τον Βραζιλιάνο Ρόμπσον.

Κάποια στιγμή πλησιάζει τον τελευταίο o Kώστας Παγανιάς, μέλος του τημ Ουζουνίδη ως προπονητής τερματοφυλάκων. Kι ακολουθεί ο εξής χαρακτηριστικός διάλογος με τον Βραζιλιάνο συναδερφό του:

- Ποιός είναι αυτός;

" Ο τρίτος τερματοφύλακας της Κ19..."

- Και γιατί εγώ δεν τον έχω ξαναδεί; Δεν μου τον έχετε στείλει ποτέ πάνω...

" Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για αυτό..."!

- Εγώ όμως, αυτόν θέλω!!

ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΓΑΝΙΑ

Καί όντως έγινε το παράδοξο: ο Χριστογεώργος να μην εχει ούτε συμμετοχή στην Κ19 του Παναθηναϊκού αλλά να τον καλούν πολύ συχνά στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας για να βγαίνει το πρόγραμμα και να δουλεύει υπό τις οδηγίες του Παγιανιά! Κάτι που δεν άρεσε στην Ακαδημία και υπήρξε αντίδραση αλλά πέρασε το δικό του.

Με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2018 να υπάρχει θετική εισήγηση για να γίνει επαγγελματίας αλλά και πολύ καλή άποψη του νέου τεχνικού διευθυντή Νίκου Νταμπίζα για τα προσόντα του Χριστογέωργιου που υπέγραψε συμβόλαιο μαζί του ως το 2021...

"O AΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ"

Δεν αποτελεί ψέμμα πως στο τημ του Μαρίνου Ουζουνίδη, όταν ήταν στο πάγκο του Παναθηναϊκού, έβλεπαν στον Χρηστογεώργο τον... νέο Βλαχοδήμο. Άλλωστε υπάρχει και η εξής ανέκδοτη ιστορία: όταν ο Νικόλας ανέβηκε για πρώτη φορά να προπονηθελί με την πρώτη ομάδα και έτρεχε δίπλα στον Οδυσσσέα Βλαχοδήμο και τον Λουκ Στιλ, ο Ουζουνίδης αφού τους παρατηρούσε φώναξε: "Οδυσσέα έφερες και το αδερφάκι σου για προπόνηση σήμερα;"!

Από τότε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, που ο Νικόλας Χρηστογεώργος έκανε 90λεπτο ντεμπούτο φορώντας τα βασικά γάντια του γκολκίπερ του Παναθηναϊκού συνέβησαν διάφορα. Ο αδυνατος κι ανορεκτικός πιτσιρικάς έχει γίνει ένας εντυπωσιακός (σωματοτυπικά) πορτιέρε, που βελτιώθηκε πάρα πολύ στο κομμάτι που υστερούσε, αυτό με την μπάλα στα πόδια (πρώτα το αριστερό του πόδι το είχε για να ...στηρίζεται) ενώ έφτιαξε και υψηλή αυτοεκτίμηση. Kάτι που φάνηκε προχθες τόσο απο την... γλώσσα του σώματος του, όσο και απο το χαμογελαστό/ψυχραιμο προφίλ του λές και δεν ήταν το παρθενικό του ματς στην πρώτη ομάδα.

Στο δια ταύτα: ο Γιώργος Δωνης αν έμενε στον Παναθηναϊκό θα είχε Νο 2, πίσω απο τον Διούδη, τον Χριστογέωργο. Πιστεύει πως έχει τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε τοπ κλάσης γκολκίπερ και το μόνο που ήθελε να "τσεκάρει" την επόμενη σεζόν ήταν αν άντεχε πνευματικά και ψυχολογικά την ευθύνη/βάρος της θέσης. Αντίστοιχη άποψη για τον Χριστογεώργο φαίνεται πως έχει διαμορφώσει πλέον και ο Τσάβι Ρόκα, που βάζει στο...συρτάρι την αρχική σκέψη για απόκτηση έμπειρου ξένου κίπερ(ο Κότσαρης θα πάει για δανεικός).

Tι λέτε, ο νέος Βλαχοδήμος έρχεται;

ΥΓ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ τυχερό γιατί ενώ διαθέτει δυο πρωτοκλασάτους γκολκίπερ στην Εθνική Ανδρών όπως οι Μπάρκας - Βλαχοδήμος έρχονται απο πίσω τρία σούπερ ταλέντα όπως ο 20χρονος Χριστογεώργος, ο 18χρονος Μανδάς και ο 17χρονος Τζολάκης! Η ελληνική άνοιξη των γκολκίπερ.

TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ