SPORT24

Ελευθερόπουλος στον Sport24 Radio 103,3: "Όαση στην Ελλάδα το πρότζεκτ του ΟΦΗ"

Ελευθερόπουλος στον Sport24 Radio 103,3: "Όαση στην Ελλάδα το πρότζεκτ του ΟΦΗ"

Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας και νυν προπονητής, Δημήτρης Ελευθερόπουλος, φιλοξενήθηκε για δύο ώρες στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Ανατροπή και πέναλτι" με τον Σταύρο Γεωργακόπουλο.

Για όλους και για όλα μίλησε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος στην "Ανατροπή και Πέναλτι" του Sport24 Radio 103,3 και τον Σταύρο Γεωργακόπουλο. Ο 43χρονος τεχνικός ανέλυσε τις μάχες των ημιτελικών μεταξύ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού και ΑΕΚ - Άρη, τις κινήσεις και τη φιλοσοφία Μαρτίνς, Φερέιρα, Καρέρα, Ένινγκ, μίλησε για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ αναφέρθηκε και τις προπονητικές/ποδοσφαιρικές επιλογές του.

Παράλληλα, στάθηκε στη δυσκολία που έχει η θέση του τερματοφύλακα, εξήρε το ξεχωριστό πρότζεκτ του ΟΦΗ, μίλησε για τη συμπεριφορά των νεαρών παικτών, ενώ σχολίασε και το μέλλον του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Για τα ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός και ΑΕΚ - Άρης στο Κύπελλο: "Και τα δύο παιχνίδια είχαν καλό ρυθμό. Στο ΟΑΚΑ μέχρι τη διακοπή ο ρυθμός ήταν γρήγορος και η ΑΕΚ ανώτερη. Ο Άρης ισοφάρισε και αν δεν δινόταν το παρατράγουδο όπως διαβάσαμε στο ημίχρονο η συνέχεια θα ήταν καλύτερη. Η ΑΕΚ έχει καταφέρει ο προπονητής να τιθασεύσει ορισμένους δύσκολους χαρακτήρες. Έχει ένα πιο αποτελεσματικό προφίλ. Ο Άρης έχει μεσοεπιθετικά από τα καλύτερα ρόστερ. Με τους μεγάλους δεν επιθυμεί την κατοχή και είναι κάπως παράδοξο. Είναι μια ομάδα που σπάνια κάνει build up. Η ομάδα με την μπάλα στα πόδια νιώθει δυνατή και παίρνει αυτοπεποίθηση".

Για το προφίλ της ΑΕΚ και το τακτικό κομμάτι: "Οι εξαιρετικοί προπονητές εκπαιδεύουν ένα σύστημα και έχουν και ένα plan b. Προπονητικά δεν βλέπω μια τρομερά διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον Κωστένογλου. Από την άλλη ένας προπονητής σε μια τόσο καλή ομάδα και δύσκολα αποδυτήρια έχει σημασία να εμπνεύσει τους παίκτες και αυτό του το πιστώνω. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο Κάναντι στον Ατρόμητο. Τακτικά, λοιπόν, δεν έχουμε δει κάτι από τον Καρέρα".

Για τα αποδυτήρια και αν είναι το πιο σημαντικό για έναν προπονητή: "Δεν υπάρχει εγχειρίδιο, είναι ανάλογα με την περίσταση. Είχα την τύχη να δουλέψω με τον Αντσελότι και τον Σπαλέτι. Ο Αντσελότι είναι ένας τεράστιος διαχειριστής προσωπικοτήτων. Ο Σπαλέτι είναι μια ιδιοφυΐα στο τακτικό κομμάτι".

Για τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, με την Άρσεναλ και με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο: "Ο κόσμος δικαίως ή αδίκως κρίνει εκ του αποτελέσματος. Η προσέγγιση του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα είναι ότι κατέβηκε να κάνει χαμηλά άμυνα δηλαδή στο δικό του πρώτο τρίτο. Αυτό σου αφαιρεί τη δυνατότητα να πάρεις μπάλες. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα. Με την Άρσεναλ η άμυνά του ήταν ενεργητική. Η νίκη που είχε προηγηθεί στην Τούμπα είχε δώσει τεράστια αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Το παιχνίδι στο Λονδίνο ήταν πολύ καλά διαβασμένο. Ο Μπουχαλάκης πλαισίωνε τα στόπερ και ο Ολυμπιακός δεν είχε ρήγματα στις σέντρες, ενώ παράλληλα έκλεισε ο άξονας.

Ο Μαρτίνς απομόνωσε τον άξονα και άφησε την εύκολη πάσα στα μπακ που δεν το φοβόταν. Ο Αρτέτα σαν απάντηση κράτησε τον Τσάκα στην ανάπτυξη αριστερά στα στόπερ και ανέβασε ψηλά το μπακ ακυρώνοντας τα εξτρέμ. Ήταν ένα πολύ ωραίο παιχνίδι και στον ρυθμό και στα τακτικά. Στο ματς της Τούμπας για το Κύπελλο ο Ολυμπιακός είχε άλλη προσέγγιση. Ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα ήταν σε κακή μέρα. Στο Κύπελλο κατάφερε να αντιδράσει. Αν δεν είχε μειώσει γρήγορα σε 1-2 το σκορ θα μπορούσε να ξεφύγει. Γενικότερα ήταν εντυπωσιακό παιχνίδι και αυτό συνέβη λόγω της προσέγγισης του Ολυμπιακού. Στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός το έσβησε το παιχνίδι, η στάση του ήταν παθητική. Το παιχνίδι του Κυπέλλου ήταν μια διαφήμιση".

Για τους τερματοφύλακες της ΑΕΚ, Μπάρκα και Τσιντώτα: "Τον Μπάρκα τον θεωρώ έναν εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων. Μπορεί να εξελιχθεί να παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο Τσιντώντας είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση".

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: "Γνωρίζουμε ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου από τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου όποιος έχει την εξουσία προσπαθεί να επηρεάσει τη διαιτησία. Αυτό γίνεται δεκαετίες τώρα απ' όλες τις ομάδες. Είμαστε δυστυχώς σε μια αρνητική στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Σκωτία και η Κύπρος μας έχουν περάσει στη βαθμολογία, η εθνική ομάδα δεν έχει καλά αποτελέσματα. έρχεται η εξαίρεση του Ολυμπιακού για να εθελοτυφλούμε περισσότερο. Το ποδόσφαιρο νοσεί.

Στην Ισπανία έχασαν λεφτά οι μεγάλες ομάδες από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για να ενισχυθούν οι μικρότεροι. Έτσι όμως το πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό. Στην Ιταλία πριν τέσσερα χρόνια οι πρόεδροι είπαν ότι δεν πάει άλλο με το ποδόσφαιρο που έπαιζαν. Μετά οι τρεις τέσσερις ομάδες έπαιζαν σύστημα 4-4-2 σε ρόμβο και πήραν αρκετούς επιθετικογενείς παίκτες. Είδαμε πόσο μεγάλη βελτίωση έχουν. Εδώ όλο το πλαίσιο είναι λάθος".

Για το γεγονός ότι ορισμένες ελληνικές ομάδες επικεντρώνονται πιο πολύ στις εγχώριες διοργανώσεις: "Γιατί παίρνει μια ομάδα έναν προπονητή; έχουν ως επιλογές δύο τρεις προπονητές με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό μου δείχνει ότι δεν έχουν ιδέα τι θέλουν. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη στόχευση. Η θέση του τεχνικού διευθυντή είναι κομβική. Η ΑΕΚ έχει τον Ίβις που είναι πολυτέλεια και ο Παναθηναϊκός είχε τον Νταμπίζα και ο Ολυμπιακός τον Καρεμπέ.

Με τον ΠΑΟΚ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Υπάρχει ο Μπράνκο, αλλά το μοντέλο διοίκησης είναι πιο προσωποκεντρικό. Δεν μπορώ να μπορώ να κάνω εικασίες για τον Φερέιρα. Σαν προπονητής και στο ανθρώπινο κομμάτι μου αρέσει. Δεν ξέρω αν είναι έτοιμος για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου και για τον οργανισμό ΠΑΟΚ. Μπλέχτηκαν στα πόδια του πάρα πολύ μετά την ήττα από τον Άρη που έκανε αλλαγές. Μου θύμισε την περίπτωση του Κάτανετς που είχε μιλήσει για ψύχωση. Προπονητικά ήταν μπροστά από την εποχή του".

Για τη συμβίωση του προπονητή με τον τεχνικό διευθυντή: "Σε έναν υγιή οργανισμό μπορούν να έχουν πολύ καλή συνεργασία, χωρίς να σημαίνει ότι όλα θα είναι ρόδινα. Θα προτιμούσα να έχω στην ομάδα έναν τεχνικό διευθυντή του ποδοσφαίρου και όχι ένα φίλο του προέδρου που πουλούσε φρούτα, γιατί μου έχουν τύχη και αυτά".

Για τη συμπεριφορά των νεαρών παικτών και την παρουσία των ατζέντηδων: "Είναι μια άλλη εποχή. Όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να αποφασίσει αν θα διώξει τον Πογκμπά ή όχι λαμβάνει υπόψη της τους πόσους followers έχει στο instagram, μιλάμε για μια άλλη εποχή. Εμείς πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε την εποχή των social media".

Για το αν πρέπει σε συμβόλαιο νεαρού παίκτη να υπάρχει ο όρος για μίνιμουμ συμμετοχές: "Έτσι νομιμοποιούμε το χαρτάκι. Ο ποδοσφαιριστής αν δεν νιώσει από τη διοίκηση ότι στηρίζει τον προπονητή θα σου διαλύσει την προπόνηση και τα αποδυτήρια. Δεν καταλαβαίνουν οι παράγοντες ότι όταν δίνουν τέτοια εξουσία στον ποδοσφαιριστή υποδαυλίζουν την ίδια τους την ομάδα. Ή όταν φωνάζουν τους παίκτες για να αποφασίσουν για κάποιον προπονητή. Τότε υπήρξε Νέρωνας".

Για το αν έχει μετανιώσει ως προπονητής για ποδοσφαιρικές του επιλογές: "Όταν έγινα προπονητής θεώρησα ότι ορισμένες συμπεριφορές μου ήταν αλαζονικές. Ο προπονητής σκέφτεται το κοινό καλό, ο παίκτης το εγώ του".

Για το ποιος είναι καλύτερος προπονητής ο Γκουαρδιόλα ή ο Κλοπ: "Υπάρχουν προπονητές εξαιρετικοί που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όπως ο Τζιανπάολο που τον είχα στη Σιένα. Στο τοπ επίπεδο Γκουαρδιόλα και Κλοπ που έχουν διαφορετική προσέγγιση είναι οι κορυφαίοι προπονητές".

Για τη βελτίωση που έχει ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό τη δεύτερη σεζόν: "Έδειξε πολύ καλά στοιχεία ο Μαρτίνς. Είχε καεί τα προηγούμενα χρόνια με τους προπονητές ο Ολυμπιακός. Τον εμπιστεύτηκε και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Πλέον η ομάδα έχει αυτοματισμούς έχοντας δουλέψει δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των παικτών θα μπορούσε να παίξει και ρόμβο στην Ελλάδα ειδικά με την επιστροφή του Φορτούνη".

Για το αν μπορούν να χωρέσουν στην ομάδα Βαλμπουενά και Φορτούνης: "Ναι και ο ένας τρόπος είναι αυτός που είπα πριν από λίγο. Ο άλλος τρόπος είναι να πάει από την πλευρά του Τσιμίκα ο ένας από τους δύο".

Για το μοντέλο του ΟΦΗ: "Φέτος ο ΟΦΗ είναι το παράδειγμα. Το πρότζεκτ του ΟΦΗ είναι η όαση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και μην ξεχνάμε ότι έχασε και κομβικούς παίκτες όπως ο Ναμπί και ο Μεγιάδο. Με εντυπωσίασε ο ΟΦΗ".

Για τη βελτίωση του Τσιμίκα και την κούραση του Γιαννούλη: "Τον Γιαννούλη τον είχα παίκτη στη Βέροια. Μπορεί να φτάσει σε επίπεδα Πρέμιερ Λιγκ, όπως και ο Τσιμίκας. Δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα ο Γιαννούλης. Ο Τσιμίκας είναι καθοριστική η συμβολή του Γεωργάτου που τον ανακάλυψε ως εξτρέμ μάλιστα. Πρέπει να το πιστώνουμε αυτό σε ανθρώπους που έχουν βοηθήσει σε ορισμένα πράγματα".

Για τον Θωμά Στρακόσια της Λάτσιο: "Τον είχα όταν ήμουν στον Πανιώνιο. Φαινόταν τι θα γίνει. Είναι από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι μπορεί να πάει σε Τότεναμ ή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ".

Για τον Βαγιαννίδη του Παναθηναϊκού: "Ως τι αξιολογείται; Ως εξτρέμ ή ως μπακ. Το δείγμα είναι πολύ μικρό. Για μένα το κορυφαίο ταλέντο του Παναθηναϊκού είναι ο Αθανασακόπουλος. Και ο Σερπέζης είναι καλός. Έχει πολύ καλά ταλέντα ο Παναθηναϊκός. Και ο ΠΑΟΚ έχει καλούς νεαρούς παίκτες".

Για το ντεμπούτο του 17χρονου Τζολάκη στην Τούμπα: "Έχεις το πλεονέκτημα ότι είναι θετικοί προς εσένα. Έδειξε ότι μπορεί να το αντέξει. Σίγουρα υπάρχουν κομμάτια που πρέπει να δουλευτούν. Σε κάποιες περιπτώσεις πάτησε με το ανάποδο πόδι. Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για τον προπονητή τερματοφυλάκων του Ολυμπιακού τον Αγριογιάννη. Σαν ψυχολογική προσέγγιση ήταν μια χαρά".

Για τον τερματοφύλακα από την Ελλάδα που θα έπαιρνε σε μια ομάδα: "Νομίζω αυτή τη στιγμή τον Μπάρκα".

Για νέους και εξελίξιμους τερματοφύλακες: "Παρατηρώ όλους τους ποδοσφαιριστές Αυτή τη στιγμή η ακαδημία του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ προπορεύονται. Υπάρχει άφθονο υλικό. Ο Χατζηστραβός που παίζει στον Καραϊσκάκη και ανήκει στον ΠΑΟΚ δείχνει πολύ καλά στοιχεία".

Για στη θητεία του στην Ιταλία: "Δούλεψα με εξαιρετικούς προπονητές. Είμαι ευλογημένος. Είχα τον Τζιανπάολο, τον Σπαλέτι, τον Αντσελότι. Μεγάλοι προπονητές. Μια γιορτή ήταν το ποδόσφαιρο. Είμαι ένας χαρακτήρας που προτιμώ να είμαι πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη. Μου αρέσει που ο Γιαννούλης και ο Πούγγουρας ήρθαν στη Βέροια. Λέω στους παίκτες να φεύγουν για να παίζουν και να ωριμάζουν".

Για τον στόχο του αναφορικά με το μέλλον: "Θα ήθελα να πάω κάπου όπου θα υπάρχει ένα πρότζεκτ. Κάτι που θα μου δώσει ένα κίνητρο. Καλές περιπτώσεις στην Ελλάδα δεν σου προσφέρονται εύκολα, θα πρέπει να κυνηγήσεις το αποτέλεσμα κάθε Κυριακή. Ο Παναιτωλικός είναι μια ομάδα που δίνει ευκαιρίες".

Για την παρουσία του στον Αστέρα: "Είναι κάτι που μου έχει στεναχωρήσει περισσότερο απ” όλα. Οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικές συνθήκες για να δουλέψει κανείς. Είχαμε κάνει τον Ιανουάριο τότε εξαιρετικά παιχνίδια και σε μια εβδομάδα με δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό φύγαμε. Είχαμε βάλει τις βάσεις στην ομάδα για κάτι πολύ καλό".

Photo Credits: Francesca Giaitzoglou - Watkinson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ