SPORT24

Γραμμόζης στον Sport24 Radio 103,3: "Η ΕΠΟ πρέπει να κάνει σκάουτινγκ στη Γερμανία"

Ο Δημήτρης Γραμμόζης
Ο Δημήτρης Γραμμόζης YOUTUBE

Ο Έλληνας τεχνικός της Ντάρμστατ, Δημήτρης Γραμμόζης μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την εξαιρετική πορεία με τη γερμανική ομάδα στη Ζweiteliga, το μέλλον του, τους Έλληνες που αγωνίζονται στη Γερμανία, τα προπονητικά πρότυπά του, ενώ υποστήριξε πως η ΕΠΟ πρέπει να κάνει σκάουτινγκ στους ομογενείς. (AUDIO)

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Δημήτρης Γραμμόζης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ντάρμστατ και πήρε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία σε επίπεδο ανδρών, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει σπουδαία δουλειά στις ακαδημίες της Μπόχουμ. Μέσα σε διάστημα ενός έτους, ο 41χρονος τεχνικός κατάφερε να βελτιώσει αισθητά την εικόνα της γερμανικής ομάδας, με αποτέλεσμα να κυνηγάει με αξιώσεις την άνοδο στην Bundesliga.

Μπορεί η ισοπαλία (0-0) απέναντι στην πρώην ομάδα του, Μπόχουμ να "ροκάνισε" τις πιθανότητες ανόδου, καθώς βρίσκεται πλέον στο -8 από την τρίτη Στουτγκάρδη. Παρ' όλα αυτά, μέσα στο 2020 η Ντάρμστατ πραγματοποιεί πορεία πρωταθλητισμού, ούσα αήττητη σε 10 παιχνίδια με ρεκόρ τέσσερις νίκες και έξι ισοπαλίες. Την Κυριακή το πρωί, ο νεαρός προπονητής φιλοξενήθηκε στον αέρα του Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή " Ελα στο λαό σου" με τους Βασίλη Τεμπέλη, Ηλία Καλλονά και Χάρη Σταύρου και ανέλυσε την αγωνιστική φιλοσοφία του.

Παράλληλα, μίλησε για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα ως προπονητής, αναφέρθηκε στους Έλληνες που αγωνίζονται στη Γερμανία, έπλεκε το εγκώμιο του Βαγγέλη Παυλίδη τον οποίο είχε στην Μπόχουμ, ενώ προέτρεψε την ΕΠΟ να κάνει σκάουτινγκ στις χαμηλότερες κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου, καθώς υπάρχουν πολλά "διαμαντάκια" που είναι ομογενείς και θα μπορούσαν να ενισχύσουν την Εθνική ομάδα.

Ακούστε το ηχητικό:

ANAΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

"Ξεκινήσαμε στην Ντάρμστατ το Φεβρουάριο του 2019 και η ομάδα ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Πάλευε για την παραμονή στη δεύτερη κατηγορία. Καταφέραμε μετά από λίγους μήνες να σταθεροποιήσουμε την ομάδα και να εξασφαλίσουμε άνετα την παραμονή μας. Νομίζω ότι είναι σημαντικό βήμα. Είπαμε το καλοκαίρι ότι θ' αλλάξουμε κάποια πράγματα. Συμφωνήσαμε ν' ανανεώσουμε το ρόστερ, να επενδύσουμε σε νέα παιδιά. Θέλαμε φρεσκάδα.

Πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα για την Ντάρμστατ. Ξέραμε ότι το καλοκαίρι με τις μεταγραφές η ομάδα θα χρειαζόταν κάποιο χρόνο για να δεθεί. Τ' αποτελέσματα στην αρχή δεν ήταν καλά. Χάναμε ματς που έπρεπε να νικήσουμε. Από το δεύτερο γύρο είμαστε πολύ καλύτεροί. Έχουμε ανέβει πολύ βαθμολογικά κι αυτό μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον.

Πιστεύω ότι η διοίκηση παρακολουθούσε το έργο μας καθημερινά. Είδε τι προσπαθούσαμε να κάνουμε μέσα από τις προπονήσεις, ποιος είναι ο τρόπος, ποια είναι η ιδέα μας. Γι' αυτό και μας έδωσε το χρόνο να το δημιουργήσουμε. Γι' αυτό και όπως είδαμε η χρονιά εξελίχθηκε καλά".

Για την αήττητη πορεία μέσα στο 2020 και το επίπεδο της δεύτερης κατηγορίας: "Το επίπεδο είναι πολύ καλό. Έχουν έρθει πολλά νεαρά παιδιά που βλέπουν τη δεύτερη κατηγορία ως ένα σκαλοπάτι για να παίξουν στην Bundesliga. Έχουμε ταλαντούχα παιδιά, αλλά και έμπειρους. Παίκτες δηλαδή που έχουν παίξει πολλά χρόνια στην Bundesliga και διανύουν τα τελευταία χρόνια της καριέρας τους. Πιστεύω ότι πολλές ομάδες δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά, σε ταλέντα".

Εάν υπήρχε ενδιαφέρον από ελληνική ομάδα θα το σκεφτόμουν

Για το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα: "Δεν θα έλεγα ότι έχω αυτό το στόχο. Είμαι ένα προπονητής που εάν υπήρχε ενδιαφέρον από ελληνική ομάδα θα το σκεφτόμουν και θα το συζητούσε. Υπάρχουν ομάδες και στην Ελλάδα που έχουν πρότζεκτ και υπομονή στο πλάνο. Έχω το βλέμμα στο εξωτερικό όμως. Όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες".

Για το επίπεδο Ελλήνων παικτών όπως οι Λαμπρόπουλος και Μαυροπάνος: "Από αυτά που ακούω και αυτά που συναντάω ως αντίπαλος, τα παιδιά μας που παίζουν στη δεύτερη κατηγορία έχουν στόχο. Για να δείξουν τι μπορούν να πετύχουν. Ο Μαυροπάνος είναι στη Νυρεμβέργη, ο Λαμπρόπουλος στην Μπόχουμ. Είναι ομάδες ιστορικές. Είναι ομάδες που έπαιζαν μέχρι και πριν από λίγα χρόνια στην Bundesliga.

Οπότε η πίεση είναι επιπέδου Bundesliga. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν πολύ καλό όνομα στη Γερμανία γιατί όποια μεταγραφή έχει γίνει, έχει πιάσει. Είναι καλό για να καταλάβουν στη Γερμανία ότι υπάρχουν Έλληνες ποδοσφαιριστές που μπορούν ν' ανεβάσουν επίπεδο. Ο Λαμπρόπουλος ήταν χθες ο καλύτερος παίκτης της Μπόχουμ, όσο κι αρνητικό ήταν για εμάς".

Για το γεγονός ότι ο Τζον φαν Σιπ ψάχνει περιπτώσεις παικτών με ελληνικές ρίζες που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία όπως ο Σεμπάστιαν Βασιλειάδης και ο Ορέστης Κιομουρτζόγλου: "Πιστεύω ότι ο κάθε προπονητής έχει τη φιλοσοφία του και θέλει να την περάσει στην ομάδα. Ο Φαν Σιπ ίσως έχει στο μυαλό του να παίξει όπως παίζουν αυτά τα παιδιά στη Γερμανία. Ξέρει τι θα πάρει αυτά τα παιδιά, ξέρει πώς θα παίξουν. Το βλέπω ως κάτι πολύ θετικό. Σε συνδυασμό με τους Έλληνες που παίζουν στην Ελλάδα, αυτό το μείγμα μπορεί να λειτουργήσει".

Ο Παυλίδης έχει γερμανικό μυαλό

Για τον Βαγγέλη Παυλίδη με τον οποίον δούλεψε στις ακαδημίες της Μπόχουμ: "Αυτό που μπορώ να πω για τον Βαγγέλη είναι ότι τον βρήκε 16-17 στην Μπόχουμ. Είναι εξαιρετικό παιδί, εξαιρετικός επαγγελματίας, ο οποίος έχει γερμανικό μυαλό. Πόσες φορές τον είχα συναντήσει να προσπαθεί μόνος του με ατομικές προπονήσεις να σκοράρει και αυτό τον βελτίωσε πάρα πολύ. Έχει σκυμμένο το κεφάλι και δουλεύει, δεν θέλει να δείξει ποιος είναι. Προσπαθεί να βελτιωθεί κάθε μέρα και χαίρομαι που βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο. Θα πάει ακόμη πιο ψηλά και για την εθνική θα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι τα επόμενα χρόνια".

Για το εάν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις παιδιών: "Υπάρχουν πολλά Ελληνόπουλα σε όλη τη Γερμανία. Ονόματα δεν μπορώ να πω. Υπάρχουν πολλά παιδιά στις ακαδημίες που έχουν γερμανική υπηκοότητα και προσπαθεί η γερμανική ομοσπονδία να τα πάρει για να μην παίξουν στην Ελλάδα. Η ΕΠΟ πρέπει να καταλάβει ότι το σκάουτινγκ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Πρέπει να τα σπρώξουμε στην Ελλάδα αυτά τα παιδιά. Η Γερμανία είναι μια χώρα πολύ οργανωμένη και προσπαθεί αμέσως αυτά τα παιδιά να τα πάρει στις εθνικές. Πρέπει να τα πείσουμε να παίξουν στην Εθνική Ελλάδας.

Υπάρχουν δυο περιπτώσεις. Η μία είναι ότι ο παίκτης σκέφτεται καθαρά την καριέρα του. Από τη στιγμή που θα ψάξει καλύτερα συμβόλαια και καλύτερους παίκτες θα επιλέξει την εθνική Γερμανίας. Υπάρχουν και τα παιδιά που λένε ότι αισθάνομαι Έλληνας και θα δώσω τα πάντα ν' ανεβάσω το επίπεδο της Ελλάδας. Ο κάθε παίκτης έχει τα δικά του κριτήρια. Αυτούς τους παίκτες που επιλέγουν τη Γερμανία δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε, αλλά αυτούς που επιλέγουν την Ελλάδα θα πρέπει να τους έχουμε πιο κοντά ακόμη".

Για το εάν η σωστή πορεία ενός προπονητή είναι βήμα-βήμα από τις ακαδημίες, στην Κ19 και στην πρώτη ομάδα: "Δεν ξέρω εάν είναι αυτός ο σωστός δρόμος. Είναι ο λογικός. Όταν σταμάτησα την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής, είπα ότι πρέπει να ξεκινήσω μια νέα διαδρομή ως προπονητής. Το ένα με το άλλο δεν έχουν καμία σχέση. Είναι κάτι καινούριο. Είπα ότι πρέπει να ξεκινήσω πολύ χαμηλά για να βρω τους ρυθμούς. Τη χρειάζεται αυτήν την εμπειρία κάποια χρόνια. Πώς ν' αλλάξεις τα συστήματα, πώς να μεταφέρεις κάποια πράγματα. Χαίρομαι που τα πράγματα πήγαν έτσι κι ελπίζω να συνεχίσω έτσι".

Για τον προπονητή που είχε ως πρότυπο: "Κάθε προπονητής που είχα στην καριέρα μου είχε και θετικά και αρνητικά. Από πολύ νωρίς στην καριέρα μου είχα ενδιαφέρον για τακτικές. Έβλεπα τον κύριο Ρεχάγκελ με τι τρόπο προσπαθούσε να περάσει πράγματα στους παίκτες της Καϊζερσλάουτερν, την ηρεμία και την εμπιστοσύνη που μετέδιδε. Έβλεπα τον Γκέρετς που ήταν τοπ στην τακτική. Κι από αυτόν πήρα πολλά πράγματα".

Το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται σε καλό επίπεδο

Για το εάν παρακολουθεί ελληνικό πρωτάθλημα και ποια είναι η άποψή του: "Παρακολουθώ. Πιστεύω ότι το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Έχουμε τις τοπ ομάδες που παλεύουν κάθε χρόνο, θα έπρεπε και οι μικρότερες ομάδες να προωθούν τα ταλέντα. Αν ανεβάσουμε κι αυτές τις ομάδες, θα ανέβει ακόμη περισσότερο το ελληνικό πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις στη Γερμανία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουν την εικόνα ότι υπάρχουν προβλήματα με τους φιλάθλους, ότι ματς γίνονται χωρίς κόσμο. Υπάρχουν όμως και ματς με πολύ καλό επίπεδο. Αυτήν την εικόνα θα πρέπει να δώσουμε στους Γερμανούς".

Για το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ένας τελικός Κυπέλλου Ελλάδας στη Γερμανία: "Εγώ νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν. Στη Γερμανία ξέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η Γερμανία είναι όμως μια χώρα ανοικτή σε τέτοια ζητήματα και εγώ δεν θα το έβρισκα τόσο κακό να ερχόταν ο τελικός στη Γερμανία. Υπάρχουν Έλληνες εδώ και θα ήταν μεγαλύτερη η διαφήμιση στη Γερμανία, θα μπορούσε και περισσότερος κόσμος να το δει. Δεν πιστεύω ότι είναι αρνητικό".

Για το περιστατικό στο Χόφενχαϊμ - Μπάγερν: "Ούτε οι Γερμανοί μπορούν να καταλάβουν αυτήν την αντίδραση προς τον Χοπ. Ξέρω ότι είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος που έχει βοηθήσει πολύ τη χώρα σε πολλά θέματα. Έχει χτίσει γήπεδα, σχολεία, νοσοκομεία. Ο,τι μπορεί, το έχει κάνει. Είναι κάποιοι λίγοι που θέλουν να του κάνουν κακό. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Είδατε τι έγινε στον αγωνιστικό χώρο.

Όταν μια ομάδα σαν την Μπάγερν σταματά το παιχνίδι, τότε αυτό αξίζει σεβασμού. Οι άνθρωποι της διοίκησης κάθε συλλόγου θέλουν το καλύτερο όχι μόνο για την ομάδα τους, αλλά και για τον αθλητισμό και για τη χώρα. Λίγοι άνθρωποι θέλουν να κάνουν κακό, αλλά τέτοιους ανθρώπους τους κυνηγούν να τους βγάλουν από το γήπεδο. Γιατί στο γήπεδο πηγαίνουν παιδιά, οικογένειες".

Για το εάν η Μπάγερν είναι το φαβορί: "Φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχουν ομάδες που μπορούν να την ανταγωνιστούν. Θα το πάρει και πάλι η Μπάγερν, αλλά υπάρχει η Λειψία. Έχει πολύ καλή ομάδα και κάνει πολύ καλή πορεία στο Champions League. Πιστεύω ότι θ' ανταγωνιστεί την Μπάγερν τα επόμενα χρόνια".

Κάντε like τη σελίδα της εκπομπής "Ελα στο λαό σου" στο facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ