SPORT24

"Η κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους με παιδεία και όχι από ποδοσφαιριστές"

"Η κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους με παιδεία και όχι από ποδοσφαιριστές"

Ο Υπεύθυνος των Ακαδημιών του Αστέρα Βύρωνα, Πέτρος Μήτρου μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την έλλειψη παιδείας στην ελληνική κοινωνία, τη συμπεριφορά των γονιών, αλλά και στα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν σε αναπτυξιακό επίπεδο. (AUDIO)

Το απόγευμα της Παρασκευής, στο δημαρχείο του Βύρωνα πραγματοποιήθηκε μία ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε από την Ακαδημία του Αστέρα Βύρωνα για το ρόλο που έχει το ποδόσφαιρο στη ζωή ενός ανθρώπου. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2004, Κώστας Κατσουράνης, ο παρουσιαστής της εκπομπής " Football Stories", Γιώργος Λέντζας, αλλά και η ψυχολόγος, Ειρήνη Χατζησωτηράκη, οι οποίοι μίλησαν για το ποδόσφαιρο που έχουν γνωρίσει από τη δική τους οπτική γωνία.

Με αφορμή την πολύ όμορφη εκδήλωση, ο υπεύθυνος των Ακαδημιών του Αστέρα Βύρωνα, Πέτρος Μήτρου μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Ελα στο λαό σου" με τους Βασίλη Τεμπέλη, Ηλία Καλλονά και Σπύρο Κοντό (Κάθε ΣΚ 10:00 με 14:00). Ο Αστέρας Βύρωνα διανύει την έκτη σεζόν. Το περασμένο καλοκαίρι έκλεισε πέντε χρόνια παρουσίας στα αθλητικά δρώμενα στην πόλη του Βύρωνα και έχει στις τάξεις του παραπάνω από 180 παιδιά.

Οι γονείς τις περισσότερες φορές είναι οι αρνητικοί παράγοντες στην πορεία ενός αθλητή

Αρχικά, ο κ. Μήτρου αναφέρθηκε στην εκδήλωση της Παρασκευής τονίζοντας πως "η πραγματοποίηση ημερίδων γύρω από το ποδόσφαιρο ήταν μέσα στο πλάνο μας. Ειδικά, οι προσκλήσεις σε αθλητές ήταν κάτι που θέλαμε να γίνει, επειδή τους σεβόμαστε απόλυτα και θεωρούμε πως δεν υπάρχουν καλύτεροι για να μιλήσουν στα παιδιά. Όταν, μάλιστα, είναι καταξιωμένοι και αθλητικά, αλλά και κοινωνικά, τότε είναι οι ιδανικοί για να τους δείξουν το σωστό δρόμο. Θεωρώ πως είναι χρέος όλων όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό είτε ως αθλητές είτε ως προπονητές να συμβουλεύουν τα νέα παιδιά. Και για πράγματα πέρα από το ποδόσφαιρο".

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ακαδημίες και γενικότερα ο ελληνικός αθλητισμός: "Δυστυχώς ο αθλητισμός στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά. Άρα είναι μοιραίο ο κόσμος που ασχολείται με τον αθλητισμό να μην έχει και την αντίστοιχη παιδεία. Το άσχημο είναι πως οι γονείς τις περισσότερες φορές είναι οι αρνητικοί παράγοντες στην πορεία ενός αθλητή. Δεν τους κατηγορώ διότι, όπως έχω καταλάβει, τους λείπει η εκπαίδευση. Τους λείπει η σωστή ενημέρωση για το πώς οφείλουν να χειριστούν κάποιες καταστάσεις για το καλό του παιδιού τους. Είναι κοινωνικό το ζήτημα γιατί το κομμάτι της παιδείας αφορά τους πάντες.

Καλό θα ήταν οι σύλλογοι και τα σωματεία να τους καθοδηγούν και να τους συμβουλεύουν. Είναι μοιραίο να κοντραριστείς με τους γονείς σε κάποιες στιγμές, αλλά εμείς εξ αρχής είμαστε απόλυτα ειλικρινείς απέναντί τους. Θέλουμε να είναι σύμμαχοί μας, αλλά με τη σωστή οδηγία, τη σωστή καθοδήγηση και τις κατάλληλες συμβουλές. Το πόστο ενός γονέα είναι στην κερκίδα. Ούτε στον αγωνιστικό χώρο, ούτε στους πάγκους, ούτε πουθενά αλλού. Είναι συνοδοί του παιδιού και τίποτα παραπάνω".

"Η κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους με παιδεία και όχι από ποδοσφαιριστές"

Για το αν έχει έρθει σε δύσκολη θέση από κάποιον γονέα: "Συμβαίνουν κι αυτά, εννοείται. Παρ' όλα αυτά, εμείς παραμένουμε σταθεροί στη φιλοσοφία μας, δεν επηρεαζόμαστε. Κι όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει, στο τέλος της ημέρας θα κάνει κακό στο παιδί του. Σε εμάς δεν κάνουν κακό επί της ουσίας".

Για τη λειτουργία των Ακαδημιών στην Ελλάδα: "Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που, ούτως ή άλλως, δεν λειτουργεί σωστά, θεωρείτε πως θα μπορούσε το συγκεκριμένο κομμάτι να δουλεύει άψογα; Πολύ δύσκολο... Σίγουρα μας λείπει η μόρφωση και η παιδεία. Ο κάθε προπονητής οφείλει να ενημερώνετε τόσο σε αγωνιστικά όσο και σε παιδαγωγικά ζητήματα. Μπορεί να είσαι μέτριος προπονητικά, αλλά οφείλεις να είσαι άψογος παιδαγωγικό. Εκεί θα πρέπει να εστιάσει όλοι. Θεωρώ πως η κοινωνίας μας έχει ανάγκη από ανθρώπους με παιδεία και όχι από ποδοσφαιριστές. Δεν θέλω να κάνω τον κριτή. Ωστόσο, αν κάθε Ακαδημία έβαζε ένα μικρό λιθαράκι, τότε είναι βέβαιο πως θα είχαμε έναν διαφορετικό αθλητισμό".

Υπάρχει το ταλέντο, αλλά λείπουν η παιδεία, η οργάνωση, η τεχνογνωσία και οι υποδομές

Για το αν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν ταλέντο: "Πραγματικά πιστεύω πως ο Έλληνας, χωρίς να το λέω σε καμία περίπτωση πατριωτικά, έχει πολύ μεγάλο ταλέντο. Παίζουν πολλοί παράγοντες λόγο, αλλά σκεφτείτε πόσα έχουν καταφέρει οι Έλληνες αθλητές δίχως να έχουν την στήριξη που απολαμβάνουν συνάδελφοί τους στο εξωτερικό. Οπότε, θεωρώ πως υπάρχει το ταλέντο, αλλά λείπουν η παιδεία, η οργάνωση, η τεχνογνωσία και οι υποδομές".

Για την παρουσία του Κώστα Κατσουράνη στην εκδήλωση: "Ο Κώστας Κατσουράνης αποτελεί ένα πρότυπο αθλητή, οπότε ήταν μία από τις πρώτες επιλογές μας. Συζητούσαμε καιρό για να τον φέρουμε σε μία ημερίδα της Ακαδημίας. Άλλωστε, είμαστε προπονητές που έχουμε μεγαλώσει μ' αυτούς τους παίκτες και αποτελεί τιμή για εμάς να έρχονται σε εκδηλώσεις μας. Εμένα, προσωπικά, μ' αρέσει ο τρόπος που μιλάει και οι απόψεις του. Λέει αλήθειες και μας κάνει. Θέλουμε τέτοια πρότυπα για τα παιδιά μας".

Ακούστε το ηχητικό:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ