SPORT24

Λινάρδος στον Sport24 Radio 103,3: "Τα παιδιά δεν έχουν χώρο και χρόνο να βελτιωθούν"

Λινάρδος στον Sport24 Radio 103,3: "Τα παιδιά δεν έχουν χώρο και χρόνο να βελτιωθούν"
EUROKINISSI

Ο επικεφαλής των ακαδημιών του Πανιωνίου - και μέλος της Εθνικής Ανδρών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket του 1987 - Νίκος Λινάρδος, μίλησε στον Sport24 Radio 103.3 για την Εθνική U18 και την δουλειά που δεν γίνεται στα τμήματα υποδομής.

Ο Νίκος Λινάρδος φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό" μιλώντας για την πορεία της Εθνικής U18 και την κατάκτηση της 4ης θέσης στο Eurobasket U18 του Βόλου, αλλά και τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ στις υποδομές.

Ο επικεφαλής των ακαδημιών του Πανιωνίου - και ενεργό μέλος της Εθνικής Ανδρών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket 1987 - είπε τα πράγματα με το όνομά τους, απαντώντας σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Λινάργος δήλωσε:

Για την ήττα της εθνικής ομάδας κάτω των 18 ετών από τη Σλοβενία, στον μικρό τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος:" Δεν ήταν ένα καλοκαίρι στο οποίο μπορούμε να πανηγυρίζουμε για τις επιδόσεις των μικρών Εθνικών ομάδων. Δεν μπορούμε να πούμε ότι βγήκαμε από το αδιέξοδο, αν και είχαμε αναλαμπές. Η τελευταία εικόνα για την ομάδα κάτω των 18 ετών δεν ήταν καλή, διότι γνώρισε μία βαριά ήττα από μία ομάδα που είχε νικήσει στη φάση των ομίλων. Τα παιδιά και όλο το σύστημα άδειασαν από την προσπάθεια με την Ισπανία. Δεν είχαν τη διάθεση και το μυαλό για να παλέψουν".

Για το ταλέντο στις μικρές Εθνικές:" Υπάρχουν παιδιά σε όλες τις ηλικίες. Έχουμε δυνατότητες. Το μεγάλο ερώτημα είναι η δομή του ελληνικού πρωταθλήματος με τους πολλούς ξένους. Αυτό οδηγεί τα παιδιά σε αδιέξοδα, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για αυτούς την ώρα που πρέπει να παίξουν. Η προηγούμενη γενιά κάτω των 21 θα έπρεπε να είχε ήδη βρει χρόνο συμμετοχής. Η U18 παίζει στις ομάδες, αλλά είναι στα εφηβικά. Όταν φύγουν από εκεί που θα βρουν χρόνο συμμετοχής; Πως θα εξελίξει το ταλέντο του ο Ρογκαβόπουλος αν δεν παίξει στην ΑΕΚ; Ο πατέρας του Αλέξανδρου Νικολαΐδη όταν ήταν στην ηλικία του υιού του έπαιζε.

Η μανία των γονέων και των μάνατζερ είναι να βρουν στα μικρά παιδιά ένα συμβόλαιο με μία μεγάλη ομάδα. Εκεί δεν θα παίζουν και στα 22 θα είναι ακόμα ταλέντα. Η προτροπή μου είναι πρώτα τα παιδιά να βρουν χρόνο συμμετοχής και μετά τα χρήματα.Αν ο Ολυμπιακός πάει στην Α2 θα έχει ένα ρόστερ με παιδιά που δεν μπορούν να παίξουν στην Α1. Γιατί, λοιπόν, η Α2 να μην ένας προθάλαμος για τα παιδιά αυτά; Επίσης, να υπάρχει κανονισμός να παίζουν στην πεντάδα Έλληνες και στην Α1. Να μη βλέπουμε μόνο πεντάδες με ξένους. Άλλωστε, τα παιδιά των Εθνικών δεν απέχουν πολύ από τον πέμπτο ή τον έκτο ξένο μίας μικρομεσαίας ομάδας".

Για το πρόβλημα των Ελλήνων στο σουτ:"Αυτό συμβαίνει δ ιότι εμείς οι προπονητές δεν αφιερώνουμε το χρόνο που αναλογεί σε μία βασική τεχνική επιδεξιότητα, το σουτ. Επίσης, για να γίνεις καλύτερος σουτέρ πρέπει να έχεις υποδομή. Να έχεις δυνατά πόδια. Οι περισσότεροι σουτάρουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν σωστά τα πόδια, διότι δεν είναι καλοί αθλητές. Παράλληλα, υπάρχει και το γηπεδικό πρόβλημα. Ένα παιδί που θέλει να κάνει σουτ μετά την προπόνηση δεν έχει χρόνο και χώρο. Τέλος, οι προπονητές στο βωμό της νίκης, έχοντας και το άγχος τους, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα συστήματα, παρά στην ατομική τεχνική".

Για το ποια ηλικία είναι ενδεδειγμένη για να μπαίνουν τα συστήματα στο παιχνίδι:"Τα συστήματα σε μικρές ηλικίες είναι… αυτοκτονία. Μέχρι τα 15 τα παιδιά πρέπει να παίζουν με συνεχή κίνηση μακριά από την μπάλα, ίσως και χωρίς πικ εν ρολ, για να γίνουν καλύτεροι μπασκετμπολίστες και να διαβάζουν καλύτερα το παιχνίδι. Από τη Σλοβενία χάσαμε διότι ήταν καλύτεροι σουτέρ. Πολλά παιδιά καταφεύγουν στις ατομικές προπονήσεις, χωρίς να υπάρχει συνεργασία με τον προπονητή της ομάδας. Από φέτος στον Πανιώνιο θα φτιάχνουμε ένα ενιαίο πρόγραμμα με ατομικές προπονήσεις".

Για την καλύτερη ηλικία για να ασχοληθεί ένα παιδί με το μπάσκετ:" Η σωστή ηλικία είναι τα έξι χρόνια. Βέβαια, πάντα χρειάζεται να υπάρχουν σωστοί προπονητές με υπομονή, επιμονή και πρόγραμμα για να βελτιώσουν τα παιδιά. Υπάρχουν σύλλογοι που δημιουργούν ομάδες για πιο μικρά παιδιά, αλλά αυτό είναι υπερβολή. Ένα παιδί πρέπει να γνωρίσει πολλά σπορ ως τα 12 ή 13".

Για τους γονείς:" Είναι τρομερό αυτό που γίνεται. Νομίζουν ότι τα παιδιά τους θα γίνουν Αντετοκούνμπο, Γιαννάκης, Γκάλης, Σπανούλης και Διαμαντίδης. Όταν έφερα τον Σπανούλη στα 17-18 από τη Λάρισα δεν τον ήξερε κανείς. Ο πατέρα και η μητέρα δεν πρέπει να ασχολούνται με τον προπονητή. Είμαστε υπερπροστατευτικοί και υπάρχει αυξημένη παρεμβατικότητα στο έργο του προπονητή στις μικρές ηλικίες. Ας αφήσουμε τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ στα χέρια των προπονητών. Αν δεν αρέσει στον γονέα ο προπονητής, ας πάρει το παιδί του κι ας το πάει σε άλλο σύλλογο. Η υποχρέωση της ομάδας είναι να παρέχει το καλύτερο δυνατό στο παιδί. Αν είναι ο γονιός να δημιουργεί πρόβλημα στον προπονητή και το παιδί ας πάει το παιδί του σε άλλον σύλλογο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ