SPORT24

Πάντος: "Χαίρεσαι να βλέπεις αυτόν τον Ολυμπιακό"

Πάντος: "Χαίρεσαι να βλέπεις αυτόν τον Ολυμπιακό"

O παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, Τάσος Πάντος βρέθηκε στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 καλεσμένος της εκπομπής "Ανατροπή και πέναλτι" και μίλησε για την καριέρα του, τον Ολυμπιακό, την σύγκριση Ρίμπο - Ζιοβάνι και όχι μόνο.

O παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, Τάσος Πάντος βρέθηκε στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 καλεσμένος της εκπομπής "Ανατροπή και πέναλτι" με τους Δημήτρη Κωνσταντινίδη και Σταύρο Γεωργακόπουλο.

Για το ξεκίνημα της καριέρας του: “Ήθελα πολύ να ζήσω την εμπειρία στο ραδιόφωνο. Είναι ένα μαγικό Μέσο και ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να έρθω στο Sport24 Radio. Στην Προοδευτική έκανα τα πρώτα μου βήματα κι επέστρεψα αργότερα πριν πάω στον Ολυμπιακό κι εν συνεχεία να παίξω στον ΠΑΣ Γιάννινα. Με την Προοδευτική κατάφερα να παίξω τρία χρόνια στην πρώτη Εθνική. Στον Ολυμπιακό πήγα μαζί με τον Αλέκο Τάτση. Όταν πρωτοπήγα στα γραφεία, δεν ήθελα να είμαι συμπληρωματικός αλλά επιλογή του προπονητή. Μίλησα με τον Προτάσοφ και μου είπε ότι με ξέρει και με θέλει στην ομάδα. Από κει που έβλεπα τα… ξερά γήπεδα βρέθηκα στα μεγάλα σαλόνια”.

Για την αλλαγή από την Προοδευτική στον Ολυμπιακό: “Το θετικό ήταν ότι πήγα σε ηλικία 27, οπότε ήμουν πιο ώριμος και μπορούσα να διαχειριστώ καταστάσεις. Ήξερα με τη δουλειά θα πετύχω. Οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες κι έπρεπε να δουλέψω πάρα πολύ. Δούλεψα μεθοδικά και περίμενα την ευκαιρία μου όπως πρέπει να κάνουν όλοι οι νέοι παίκτες”.

Για τα λόγια του Ερνέστο Βαλβέρδε που τον είχε ξεχωρίσει: “Για εμένα ο κ. Βαλβέρδε δεν είναι απλά ο προπονητής αλλά και εξαιρετικός άνθρωπος. Κάθε φορά που μιλάμε το κλίμα είναι πάντα ευχάριστο. Αγωνιστικά επειδή ήταν από τους πρώτους Ισπανούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα, είχα τα χαρακτηριστικά ν” ανταποκριθώ στο transition που του άρεσε. Έφερε πολλά καινούργια πράγματα. Σε ένα φιλικό με την Τβέντε όπου χάναμε από πολύ νωρίς, γινόταν ένα… μπάχαλο σε αυτά που μας ζητούσε και προσπαθούσαμε να κάνουμε. Ήθελε χρόνο για να καταλάβουμε γι” αυτό είχαμε κάποια άσχημα αποτελέσματα. Η φιλοσοφία του ήταν εντελώς διαφορετική. Από κει και έπειτα βλέπετε ακόμα και τώρα που μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους αντιπάλους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις”.

Για την προσαρμογή του: “Είχα περάσει από πολλές θέσεις και μπορούσα να προσαρμοστώ πιο εύκολα στις νέες συνθήκες. Με ομάδες που είχαν ρυθμό αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Η άμυνα θέλει ομαδική προσπάθεια. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα σε αγώνες με μεγάλες ομάδες ακόμα και όταν δεν εξελίχθηκαν καλά όπως το ματς με τη Γιουβέντους. Μέχρι τότε είχαμε παρουσιάσει καλή εικόνα αλλά εκεί… έσβησαν τα φώτα, δεν μας πήγε τίποτα καλά”.

Για τον Παναθηναϊκό: “Στον Παναθηναϊκό γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ομάδα για το μέλλον. Εύχομαι να τα καταφέρει γιατί αυτό θα βοηθήσει και το πρωτάθλημα. Στην Ελλάδα αν μία ομάδα δεν αποτύχει οικονομικά δεν πηγαίνουμε σε τέτοιες προσπάθειες με τόσους νέους παίκτες. Δεν είναι εύκολο να δώσεις φανέλα βασικού σε πολύ νέα παιδιά αλλά στην Ελλάδα έχουμε παίκτες με ταλέντο. Στον Παναθηναϊκό ήταν αναμενόμενο και τους βοήθησε ότι δεν είχαν άγχος. Συγχαρητήρια στον Δώνη που είναι πολύ καλός προπονητής και στα παιδιά τα οποία εκμεταλλεύονται στην ευκαιρία”.

Για το “πρέπει” που μπαίνει στην πορεία: “Όταν μπαίνει το “πρέπει” αρχίζουν και τα προβλήματα. Τα παιδιά πήγαν αρκετά καλά αλλά όταν το αποτέλεσμα γίνεται επιτακτικό, εκεί πρέπει να προστατέψει η ομάδα τους παίκτες”.

Για τα νέα παιδιά: “Οι γονείς μας τότε δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο ενώ δεν υπήρχαν οι υποδομές. Για παράδειγμα τα παιδιά στον Ολυμπιακό στου Ρέντη έβλεπαν τους επαγγελματίες με καλά αυτοκίνητα και νόμιζαν ότι είναι εύκολο. Φυσικά δεν είναι και θέλει πολύ κόπο. Το πραγματικό ποδόσφαιρο είναι στη Β” Εθνική και στα τοπικά στα οποία ζεις τις δυσκολίες. Δυστυχώς δεν έχουμε πρωτάθλημα κάτω των 23 με συνέπεια οι νέοι σε ηλικία 19 ετών να πρέπει να παίξουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Σαφώς και πρέπει να είναι προστατευμένα τα παιδιά στις ακαδημίες αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό και πρέπει να είναι προετοιμασμένα γι” αυτό που θ” αντιμετωπίσουν”.

Για την θητεία του στις ακαδημίες του Ολυμπιακού: “Γνώμονας μου είναι το ποδόσφαιρο και τότε του Ολυμπιακού αφού δούλευα εκεί. Ήθελα να βοηθήσω το ποδόσφαιρο και τίποτα άλλο γιατί ζω από εκεί”.

Για την αποδοχή: “Δεν προκάλεσα ποτέ και δεν δημιούργησα ποτέ προβλήματα όσο αγωνίστηκα και αυτό το έχει εκτιμήσει πολύς κόσμος”.

Για την πιο δύσκολη έδρα εντός: “Όταν έπαιζα εγώ είχαμε πολύ καλή ομάδα και δεν επηρεαζόμασταν. Η Τούμπα ήταν μια δύσκολη έδρα αλλά πάντα πηγαίναμε συγκεντρωμένοι, ώστε να λειτουργήσει αρνητικά για τον αντίπαλο. Η καλύτερη έδρα είναι το Άνφιλντ. Ακόμα και τώρα που το σκέφτομαι ανατριχιάζω. Εμείς όταν αντιμετωπίζαμε τέτοιες ομάδες δεν μπορούσαμε ν” ανταποκριθούμε σε τέτοιους ρυθμούς. Ξεκινήσαμε καλά απέναντι στη Λίβερπουλ αλλά στο δεύτερο μέρος ήταν κάτι απίστευτο. Είναι το μόνο παιχνίδι που νιώθω ότι η εξέδρα μου… πήρε την ψυχή. Ο κόσμος τους δίνει μεγάλη δύναμη”.

Για το αν υπάρχει ένα ματς που θα ήθελε να παίξει ξανά: “Είναι πολλά… Είμαι ευγνώμων που έπαιξα σε τέτοια παιχνίδια. Έκανα ότι μπορούσα και βελτιώθηκα”.

Για τη σύγκριση Ζιοβάνι Ριβάλντο: “Η διαφορά είναι η αποτελεσματικότητα και η ουσία. Ο Ριβάλντο θα μπορούσε να θυσιάσει το θέμα για την ουσία. Ο Ζιοβάνι ήταν εραστής της μπάλας, έκανε τρομερά πράγματα. Επίσης ήταν καταπληκτικό παιδί. Δεν ξεχωρίζω κάποιον από τους δύο, για μένα εμβληματική μορφή ήταν ο Τζόρτζεβιτς γιατί σημασία δεν έχει μόνο να βρεθείς στην κορυφή αλλά να διατηρηθείς”.

Για τον Ζιοβάνι μετά τον τραυματισμό του: “Ήταν πολύ καλός για να δημιουργήσει. Ίσως ο τραυματισμός τον έφερε πίσω, ίσως ο ανταγωνισμός δεν ήταν τόσο μεγάλος για να δουλέψει παραπάνω αλλά είμαστε τυχεροί που τον ζήσαμε από κοντά”.

Για το αν έχει πικραθεί που δεν κλήθηκε στην Εθνική: ”Όχι δεν νιώθω πίκρα γιατί έχουν περάσει μεγάλοι παίκτες αλλά θα ήθελα να έχω προσφέρει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα”.

Για την μετάβαση του ποδοσφαιριστή σε προπονητή: “Η μετάβαση μου έγινε με ένα χρόνο ψυχανάλυση ώστε να αντιληφθώ την καινούργια κατάσταση. Πέρασε ένα χρονικό διάστημα που επειδή είχα μείνει σπίτι είχα επηρεαστεί. Στη συνέχεια αποφάσισα να ασχοληθώ με την προπονητική και όταν μου έγινε πρόταση από τον Ολυμπιακό τη δέχτηκα. Μου αρέσει να φτιάχνω την ομάδα μου και το μέλλον των νεαρών ποδοσφαιριστών”.

Για τις πιθανότητες των νεαρών ποδοσφαιριστών να παίξουν στην Super League: “Είναι μικρές οι πιθανότητες για να παίξουν τα νέα παιδιά που πηγαίνουν στις ακαδημίες της χώρας μας στην Super League. Είναι θέμα φιλοσοφίας. Στην Ισπανία προετοιμάζονται για να παίξουν στο κορυφαίο επίπεδο. Κάνουν μεθοδική δουλειά ήδη από εννέα χρονών. Όταν φτάνουν 15 χρονών έχουν μάθει να δουλεύουν επαγγελματικά “.

Για την εμπειρία του στην Μπαρτσελόνα: “Από τη στιγμή που έφυγα από την ακαδημία του Ολυμπιακού θέλησα να πάω στην Μπαρτσελόνα σκεπτόμενος και τη σχέση μου με τον Βαλβέρδε. Η φιλοξενία τους ήταν άψογη. Ήταν μία εβδομάδα πάρα πολύ σημαντική για εμένα και τους συνεργάτες μου. Ο κ. Σεγκούρα που είναι ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας και όλα περνάνε από το χέρι του μας συμπεριφέρθηκε άψογα και τον ευχαριστώ πολύ“.

Για τον Ολυμπιακό: “Είναι γεγονός ότι υπήρχαν συχνές αλλαγές στον Ολυμπιακό κάτι που δεν βοηθούσε να φτιαχτεί ο κορμός της ομάδας. Αυτό δείχνει να το ξεπερνάει η ομάδα και να βγάζει αποτέλεσμα. Βέβαια αυτό δεν δείχνει να είναι θέμα μόνο του Ολυμπιακού αλλά όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου”.

Για τον Πέντρο Μαρτίνς: “Κατάφερε και βγήκε δυνατός ο Μαρτίνς. Διαχειρίστηκε άψογα την ομάδα που πλέον παίζει ποιοτικό ποδόσφαιρο με πίεση, transition και παίκτες που έχουν αλλάξει το αγωνιστικό τους στυλ. Πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια και να χτιστεί ο κορμός ώστε η ομάδα να γίνει ακόμη καλύτερη στη συνέχεια. Οι παίκτες χαίρονται όταν παίζουν και αυτό οφείλεται στο καλό κλίμα των αποδυτηρίων”.

Για το χαρακτηριστικό του Ολυμπιακού:Το χαρακτηριστικό του Ολυμπιακού είναι ένα παιχνίδι κατοχής που «πατάει» τον αντίπαλο από το πρώτο λεπτό. Ο Μαρτίνς έχει φέρει μία ηρεμία και σε αυτό βοήθησε το παιχνίδι και η πρόκριση με τη Μίλαν. Χαίρεσαι να βλέπεις αυτήν την ομάδα”.

Για τα πλάγια μπακ του Ολυμπιακού: “Τα παιδιά στέκονται πάρα πολύ καλά και είναι σύγχρονα μπακ και ο Ομάρ και ο Κούτρης και ο Τσιμίκας που τον είχαμε τόσα χρόνια στο Ρέντη”.

Για τον ΠΑΟΚ και την μάχη του πρωταθλήματος: “Η φυγή του Πρίγιοβιτς δυνάμωσε τον ΠΑΟΚ και τον βοήθησε να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού. Θα γίνει μάχη μέχρι το τέλος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Υπάρχουν μερικά «οριακά» παιχνίδια όπως αυτό της Κυριακής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα”.

Για το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: “Είναι αμφίρροπο παιχνίδι και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό με ποιον τρόπο θα προσεγγίσει το ματς ο ΠΑΟΚ. Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ κλειστό ματς. Έχει έμπειρους παίκτες ο ΠΑΟΚ που δείχνουν ότι μπορούν να παίρνουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα να κερδίζει τα ματς ακόμη και όταν δεν παίζει καλά. Αν από την ΑΕΚ έχουν δώσει βάση στα περσινά γεγονότα, θα βγάλουν αντίδραση και θα κυνηγήσουν το ματς μέχρι το τέλος. Είναι ένα ντέρμπι και δεν χωράνε προβλέψεις".

Για τον Πασχαλάκη: “Κάνει ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα και έχει πολύ καλά φυσικά χαρακτηριστικά. Έχει βελτιωθεί αισθητά σε κάποιους τομείς που όταν τον παρακολουθούσα στον ΠΑΣ Γιάννινα υστερούσε”.

Για Μπουζούκη και Χατζηγιοβάνη: “Είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω μικρά παιδιά να παίζουν στην Super League. Δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι και έχουν διάθεση και θέληση για να πετύχουν”.

Για το «διαζύγιο» του με τον Ολυμπιακό: “Ο Ολυμπιακός για εμένα είναι σαν το σπίτι μου. Αποχώρησα επειδή είχα ένα προσωπικό πρόβλημα αλλά πάντα θα υποστηρίζω την ομάδα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ