ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γλυνιαδάκης στο Sport24.gr: "Απρεπής η συμπεριφορά κάποιων προέδρων"

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ" ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ" ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, τις περικοπές στους μισθούς των παικτών και για την επόμενη μέρα μετά από τον κορονοϊό μίλησε στο Sport24.gr ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης.

Τα μηνύματα σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού είναι ευχάριστα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι στατιστικές μελέτες των ειδικών και φαίνεται ξεκάθαρα από τη δραματική μείωση τόσο των κρουσμάτων, όσο βεβαίως (και αυτό είναι και το σημαντικότερο) των θανάτων. Εντάξει, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως από τη μία μέρα στην άλλη θα επιστρέψουμε ως… διά μαγείας στην π. κ. (προ κορονοϊού) εποχή, σε κάθε περίπτωση όμως το νερό βρήκε και πάλι τη διαδρομή προς το αυλάκι και είναι κάτι που μας επιτρέπει, ως ένα βαθμό, να αισιοδοξούμε.

Όλα αυτό το διάστημα ήρθαν τα πάνω κάτω και η επόμενη μέρα θα έχει πολυεπίπεδες αλλαγές. Το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα και η κουβέντα για τις οικονομικές επιπτώσεις έχει φουντώσει για τα καλά. Στο θέμα των συμβολαίων και πιο συγκεκριμένα σε ότι έχει να κάνει με ύψος του ποσοστού που θα πρέπει να καλυφθούν, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στον ΕΣΑΚΕ και τον ΠΣΑΚ. Οι παίκτες εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους και στην απόφαση των ομάδων, ενώ δεν έχουν κρύψει και τη πικρία τους για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από ορισμένους προέδρους.

Παράλληλα όμως δεν έχουν λείψει και οι φωνές εντός των τειχών του ΠΣΑΚ, κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται στις Εθνικές κατηγορίες, καθώς νιώθουν ότι η διοίκηση του συνδέσμου δεν έπραξε τα δέοντα ώστε να εισπράξουν και οι ίδιοι τα επιδόματα που χορηγεί η κυβέρνηση λόγω της κρίσης. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό ο πλέον αρμόδιος για να τοποθετηθεί δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του ΠΣΑΚ, Ανδρέα Γλυνιαδάκη, στον οποίο απευθύνθηκε το Sport24.gr, για να πάρει απαντήσεις επί των θεμάτων που «καίνε». Ο παλαίμαχος σέντερ μίλησε αναλυτικά για τις κινήσεις που έχουν γίνει, ενώ «έσφαξε» με το… βαμβάκι όσους άσκησαν κριτική στο σύνδεσμο.

Ανδρέα, κατά το διάστημα της καραντίνας σε ποιες ενέργειες προέβη ο ΠΣΑΚ ώστε να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα των μελών του;

«Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε συμφωνία με τον ΕΣΑΚΕ για τα συμβόλαια, όμως οι πρόεδροι αποφάσισαν να πληρώσουν όσο θέλουν. Όχι μόνο δεν δέχτηκαν την πρότασή μας, αλλά δεν ήρθαν ούτε κοντά σε αυτό που καταθέσαμε εμείς ως πρόταση. Να θυμίσω ότι εμείς ζητήσαμε το 80% του συνόλου ενός συμβολαίου. Δυστυχώς δεν υπήρχε καν αντιπρόταση από τον ΕΣΑΚΕ. Θέλω βέβαια να πω ότι κάποιοι πρόεδροι προς τιμή τους έχουν έρθει κοντά σε αυτό το νούμερο, αλλά κάποιοι άλλοι δεν το συζητάνε καν».

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης θεωρείς ότι υπήρξε απρεπής συμπεριφορά προς τους παίκτες;

«Αυτό που εγώ θέλω να επιβεβαιώσω είναι ότι υπήρξε μια πολύ καλή συμπεριφορά ορισμένων προέδρων, αλλά παράλληλα και μια απρεπή συμπεριφορά κάποιων άλλων προέδρων που δεν θεώρησαν σωστό να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους παίκτες της Α1».

Ο Σύνδεσμος έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής τις τελευταίες μέρες με τον κίνδυνο της εσωστρέφειας να ελλοχεύει. Θεωρείς ότι εξαντλήσατε κάθε περιθώριο που είχατε ώστε να βρεθεί λύση και για τους παίκτες των μικρότερων κατηγοριών;

«Σαν ΠΣΑΚ από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε με τον κύριο Αυγενάκη ζητήσαμε εκτός από τους παίκτες της Α1 να υπάρχει πρόβλεψη και για τους παίκτες που δεν αγωνίζονται στην Α1. Ωστόσο θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει, γιατί απλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι ΚΑΔ ώστε να καλυφθούν οι παίκτες. Δεν υπάρχουν συμβάσεις εργασίας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο, αλλά δεν ήταν στο χέρι μας και θέλω αυτό να γίνει κατανοητό».

Άρα θεωρείς την κριτική υπερβολική;

«Ο ΠΣΑΚ στο καταστατικό του έχει μέσα τους παίκτες από την Α1, την Α2 και τους βετεράνους. Εμείς πάντα προσπαθούμε να ακούγεται και η φωνή των παικτών από τις μικρότερες κατηγορίες. Και εγώ προσωπικά και ο δικηγόρος μας ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο με πολλά παιδιά και προσπαθούμε να τα κατευθύνουμε. Όσοι αθλητές εκφράζουν γνώμη και κατηγορούν τον ΠΣΑΚ, δεν γνωρίζουν τις προσπάθειες που έχουμε κάνει. Λυπάμαι γιατί κατηγορούν τον σύνδεσμο.

Τους καλώ να επικοινωνήσουν μαζί μας και να μάθουν για τις ενέργειές μας. Είμαστε ανοιχτοί να ενημερώσουμε τους πάντες. Τους καλούμε να έρθουν στην επόμενη γενική συνέλευση που θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα. Να έρθουν και να καταθέσουν από κοντά τις απόψεις τους και να συζητήσουμε τις προτάσεις που έχουν. Οι αθλητές πρέπει να είναι κοντά στον ΠΣΑΚ και να μην τον θυμούνται μόνο όταν δεν πληρώνονται. Εμείς καλούμε όποιον θέλει να δει από κοντά πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει κάτι από αυτά που συνολικά ζητάμε. Είναι πολύ εύκολα από το πληκτρολόγιο να κάνει κάποιο post για να πάρει τα like. Να έρθει στον ΠΣΑΚ και να είναι ενεργός».

Με την μισθοδοσία των αθλητών που αγωνίζονται από την Α2 κατηγορία και κάτω πώς ακριβώς έχει η κατάσταση αναφορικά με τα χρήματα που δικαιούνται;

«Μιλάμε για παίκτες που δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε λύση, αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει. Το θέμα είναι τι θα συμφωνήσει ο κάθε παίκτης ξεχωριστά και τι θέλει να κάνει η κάθε ομάδα. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν ομάδες όπως ο Πανερυθραϊκός και ο Εθνικός Πειραιά που πληρώνουν όλα τα χρήματα».

Ο ΠΣΑΚ θεωρείς ότι έχει μερίδιο ευθύνης για την όλη κατάσταση;

«Ο Σύνδεσμος επιδίωξε από την αρχή να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με όλους τους φορείς ώστε να συζητήσουμε και για την επόμενη σεζόν. Διαφωνίες σίγουρα πάντα θα υπάρχουν, αλλά το βασικό είναι να γίνεται διάλογος. Πρέπει να ακούγεται η φωνή των πρωταγωνιστών».

Υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει ο ΠΣΑΚ αθλητές σε οικονομικό επίπεδο;

«Εμείς όλοι στον ΠΣΑΚ είμαστε αμισθί με εξαίρεση ενάμιση υπάλληλο και αφιερώνουμε προσωπικό χρόνο. Έσοδα υπάρχουν μόνο από τις συνδρομές και τα παράβολα των παικτών της Α1. Δεν έχουμε πόρους όπως στο ποδόσφαιρο η FIFPro που δίνει ένα τεράστιο ποσό στον σύνδεσμο. Εμείς δεν διαθέτουμε πόρους για να ενισχύσουμε τα μέλη μας».

Γνωρίζουμε ότι έχετε στενή επαφή με τον κύριο Αυγενάκη. Τι συμβαίνει με την τροπολογία;

«Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σε ερασιτεχνικές και μη λίγκες να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το σωστό και το ηθικό θα ήταν οι ιδιοκτήτες να συζητάνε την αποζημίωση των παικτών και όχι να θεωρούν ότι πρέπει να παίξουν και πάλι να τους πληρώσουν λιγότερα χρήματα».

"ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ"

Μπόλικη κουβέντας γίνεται για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρθούν γενναίες αποφάσεις που θα επιτρέψουν στο ελληνικό πρωτάθλημα να κάνει μια επανεκκίνηση, ώστε να επανακάμψει κερδίζοντας την χαμένη του αξιοπιστία και συνάμα την εμπιστοσύνη του κόσμου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι σκέψεις των παικτών των άμεσων δηλαδή πρωταγωνιστών.

Ποιες είναι σκέψεις σας και πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις σας για την επόμενη σεζόν; Τι είναι αυτό που σε πρώτη φάση θα πρέπει να αλλάξει για να βελτιωθεί το προϊόν;

«Η πρώτη και βασικότερη πρότασή μας είναι η μείωση των ξένων παικτών από έξι σε τέσσερις. Πρέπει ο κόσμος να αγαπήσει ξανά το πρωτάθλημα και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δει περισσότερο ελληνικό στοιχείο. Είναι κλειδί για το άθλημα να βλέπει ο κόσμος τον Έλληνα παίκτη. Επίσης θα πρέπει οι αγώνες να διεξάγονται το Σάββατο στις 5 το απόγευμα. Είναι λάθος να γίνονται τέσσερα παιχνίδια ταυτόχρονα το μεσημέρι. Από εκεί και πέρα να μπουν κανόνες ώστε μην υπάρχουν ομάδες που θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα, ενώ θα χρωστάνε ένα σημαντικό ποσό από την προηγούμενη σεζόν. Και βέβαια σε συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ να αυξήσουμε τις δράσεις προς την κοινωνία ώστε να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο. Όταν αρχίσουμε να κάνουμε τα πρώτα σημαντικά βήματα είμαι αισιόδοξος ως τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν και αυτό θα είναι προς όφελος όλων όσοι εμπλέκονται με το μπάσκετ».

Η κατάσταση πάντως θα είναι πολύ δύσκολη...

«Αυτό ισχύει. Τα μπάτζετ θα μειωθούν και κανείς δεν θα μείνει ανεπηρέαστος. Ωστόσο οι ομάδες θα πρέπει να φτιάχνουν το μπάτζετ μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι τους. Άραγε τι νόημα έχει όταν κάθε χρόνο αυξάνονται οι οφειλές και να βλέπουμε και τις αποφάσεις από τα αρμόδια δικαστήρια;»

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ