ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

"Μετά το σεξ, θέλω ένα τσιγάρο!"

Ο Γιάννης Ιωαννίδης την εποχή που ήταν προπονητής του Ολυμπιακού
Ο Γιάννης Ιωαννίδης την εποχή που ήταν προπονητής του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε στις όχθες του Βοσπόρου κόντρα στην Εφές (19:30, LIVE Blog από το Sport24.gr) και ο Βασίλης Σκουντής γυρίζει 27 χρόνια και πίσω και θυμάται τη μυθική αντίδραση του Γιάννη Ιωαννίδη στο "Abdi Ipekci»"..

“Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις λέει η παροιμία” το νόημα της οποίας γνωρίζει καλά ο Λευτέρης Σούμποτιτς, καλή του ώρα...

Το γνωρίζει διότι το 1997. όταν οδήγησε τον Αρη στον θρίαμβο στην Προύσα και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς με αντίπαλο την Τόφας αυτοαποκλήθηκε "Τουρκοφάγος"!

Γιατί διάλεξε αυτό το παρατσούκλι που έφερε ο (ευρισκόμενος στην επικαιρότητα λόγω της συμπλήρωσης των 200 ετών από την επανάσταση του 1821) Νικηταράς;

Διότι παρομοίως κορδωνόταν και ο Γιάννης Ιωαννίδης!

Εδώ ήρθαμε, κατά πως λένε και στο σινεμά, διότι αυτή την ταμπέλα ο "Ξανθός" την έβαλε σε ένα ματς σαν το σημερινό (18/2), απλώς δεν ξέρω εάν ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα βαδίσει στα παλιά ίχνη και θα αλώσει κι ελόγου του την Πόλη!

Κομματάκι δύσκολη φαίνεται αυτή η απόπειρα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Α, για να μην το ξεχάσω; Εκτός από «Τουρκοφάγος», ο Ιωαννίδης συστηνόταν και ως «Γερμανοφάγος», αλλά αυτή είναι μια ιστορία που θα τη διηγηθώ όταν ο Ολυμπιακός θα παίξει στο Βερολίνο με την Αλμπα...

Τους Τούρκους, λοιπόν, ο Ιωαννίδης, τους είχε ανέκαθεν άχτι για πατριωτικούς λόγους και επειδή από ένα σημείο και πέρα τους έβρισκε κιόλας συχνά στο δρόμο του, δεν τους άφηνε σε χλωρό κλαδί και τους γλένταγε!

Όχι πάντοτε βεβαίως, αλλά πράγματι εκείνο το βράδυ τους γλέντησε για τα καλά!

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Οκτωβρίου του 1994 όταν στην πρεμιέρα των ομίλων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και στο δρόμο προς τη Σαραγόσα ο Ολυμπιακός πέρασε σαν σίφουνας από το «Abdi Ipekci» της Πόλης, συντρίβοντας την Εφές Πίλσεν με το εκπληκτικό σκορ 77-42!

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Τουρκσάν, Κορτσιάνι 6, Αϊντίν, Γκιργκίν, Γκιουνέι, Μπιτίμ 6, Γκρος 12, Οϊγκούτς 5, Μπεσόκ, Σαρίτσα 13.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς 3, Σιγάλας, Σταμάτης, Καμπούρης, Τζόνσον 13, Νάκιτς 9 (10ρ.), Φασούλας 13 (7ρ.), Τόμιτς 6, Τάρλατς 15 (5ρ.), Βολκόφ 18 (4ρ.)

Ο... ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΕΣ

Εκείνο το βράδυ οι Πειραιώτες παρουσίασαν το απόλυτο ολοκληρωτικό μπάσκετ, μάλιστα το ματς έτυχε να διεξαχθεί την παραμονή της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανόρθωση του πατριωτικού φρονήματος και της εθνικής υπερηφάνειας!

Κατά παράδοση εκείνη την ημέρα οι ελληνικές εφημερίδες έχουν αργία και τούτου δοθέντος οι φιναλίστ της προηγούμενης χρονιάς αδικήθηκαν από τη χρονική συγκυρία και απόλαυσαν με καθυστέρηση 24 ωρών τη δημοσιότητα και την προβολή του θριάμβου τους.

Αυτό το εκκωφαντικό 42-77 προκάλεσε αίσθηση καθώς ο Ολυμπιακός έπαιξε λυσσασμένη άμυνα και στραγγάλισε τους πρωταθλητές Τουρκίας που σκόραραν με το... σταγονόμετρο: στο πρώτο ημίχρονο σημείωσαν 29 πόντους και στο δεύτερο μόλις 13 κι αυτούς με το ζόρι.

Η Εφές σούταρε με ποσοστό ευστοχίας μόλις 22.7% (15/66, εκ των οποίων 13/43 δίποντα και 2/23 τρίποντα), ενώ οι πρωταθλητές Ελλάδος αντιπαρέβαλαν 25/45 σουτ, «κατέβασαν» 17 παραπάνω ριμπάουντ και δεν πληγώθηκαν καθόλου από τα εννέα περισσότερα λάθη στα οποία υπέπεσαν (16 έναντι 7).

ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΞ

Στη λήξη του αγώνα ο Ιωαννίδης ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου και δεν είχε κανέναν λόγο να το κρύψει...

Πρώτα λοιπόν μάζεψε τους παίκτες στα αποδυτήρια όπου τους επαίνεσε για την απόδοση τους και ύστερα βγήκε στον διάδρομο και άναψε ένα τσιγάρο ρουφώντας με ηδονή τον καπνό μέχρι να φτάσει στα... παπούτσια του!

Δεν είχε προλάβει να τραβήξει τη δεύτερη ρουφηξιά από τα "Καρέλια Σπέσιαλ" που κάπνιζε τότε (προτού το κόψει το 2010) και εμφανίστηκε φάντης μπαστούνι μπροστά του ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου ο οποίος του έκανε παρατηρήσεις σε αυστηρό ύφος και του ζήτησε να σβήσει αμέσως το τσιγάρο.

Ο Ιωαννίδης ο οποίος είναι και συστήνεται κιόλας ο ίδιος "βουλγάρικο κεφάλι", όχι μόνο δεν ακολούθησε την εντολή, αλλά συνέχισε το βιολί του, σαν να μην έτρεχε κάστανο...

Ο ...αντίδικος έγινε έξω φρενών και του ζήτησε με πολύ εντονότερο ύφος να σβήσει το τσιγάρο, αλλιώς θα τον πήγαινε, λέει, στη φυλακή!

Τότε ο Ιωαννίδης απηυδισμένος από την επιμονή του συνομιλητή του, τράβηξε άλλη μια ρουφηξιά κι ενώ ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου είχε γίνει (πιο πολύ απ΄ ό,τι ήταν) Τούρκος από το κακό του, τον κοίταξε, γέλασε ειρωνικά και του είπε με εκείνα τα ιδιότυπα αγγλικά του...

"Εγώ μετά το σεξ, θέλω πάντοτε ένα τσιγάρο"!

Ο Τούρκος, κατακόκκινος από τα νεύρα του, κατάλαβε ότι δεν θα έβγαζε άκρη με τον Ιωαννίδη κι αμέσως έκανε μεταβολή και γύρισε στο γραφείο του, ενώ ο προπονητής του Ολυμπιακού συνέχισε να καπνίζει αρειμανίως χωρίς πλέον να δίνει λογαριασμό σε κανέναν!

Η ΚΑΛΗ ΝΕΡΑΙΔΑ

Απόψε ο Ολυμπιακός που μετά τις τέσσερις απανωτές ήττες δεν βρίσκεται σε καλό φεγγάρι δοκιμάζεται απέναντι σε μια φορμαρισμένη ομάδα που αντιπαραβάλλει το δικό της 5-1 και στο παρελθόν έγινε δυο φορές η καλή νεράιδα του...

Για την ακρίβεια έγινε το σκαλοπάτι πάνω στο οποίο πάτησαν οι Κόκκινοι για να προκριθούν σε δυο Final Four της Ευρωλίγκας, εκ των οποίων στο μένα κατέκτησαν τον τίτλο και στο άλλο έπαιξαν στον τελικό.

Την πρώτη ιστορία ασφαλώς τη θυμάται καλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας διότι καθόταν τότε στον πάγκο του Ολυμπιακού τον οποίο οδήγησε στο θρόνο πετυχαίνοντας το repeat.

Το πρώτο γαϊτανάκι των πέντε προημιτελικών ανάμεσα στις δυο ομάδες εκτυλίχθηκε από τις 10 έως τις 26 Απριλίου του 2013…

Ο Ολυμπιακός πέτυχε δυο νίκες στο Νέο Φάληρο και ταξίδεψε στην Πόλη για να καθαρίσει την υπόθεση, αλλά η Εφές αντιστάθηκε σθεναρώς.

Οι Τούρκοι μείωσαν σε 2-1 και ενώ οι Πειραιώτες έμοιαζαν έτοιμοι και ικανοί να πετύχουν το break και να τελειώσουν τη δουλειά, έπεσαν σε κενό αέρος!

ΤΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη ο Εισι Λο με 2/2 βολές «έγραψε» το 66-73, ωστόσο οι οικοδεσπότες πέτυχαν ένα σερί 8-0 και άφησαν ξερό τον Ολυμπιακό, τον οποίο έσυραν σε πέμπτο αγώνα, εξαναγκάζοντας τον σε μια αποστολή αυτοκτονίας μετά από μια εβδομάδα στο Νέο Φάληρο.

Έξι λεπτά και 45 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του ματς ο Μπαρτζώκας απέσυρε τον Σπανούλη και τον… πάρκαρε στον πάγκο, χωρίς να τον επαναφέρει ξανά!

Στη θέση του έβαλε τον Κώστα Σλούκα που δεν δικαίωσε την εμπιστοσύνη του προπονητή του και συνάμα ενδύθηκε άθελα του τον μανδύα του μοιραίου παίκτη!

Ο Σαλονικιός γκαρντ αστόχησε και στα τρία σουτ που επιχείρησε, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στην εκπνοή, υπέπεσε σε ένα λάθος και «έφαγε» το κρισιμότερο καλάθι της βραδιάς, ένα floater από τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού (2020-11), Τζαμόν Γκόρντον ο οποίος… χαστούκισε την μπάλα δυο δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη και την έστειλε συστημένη στο καλάθι για να γράψει το 74-73.

Ο Γκόρντον σκόραρε και έκρινε το αποτέλεσμα έχοντας πάρει το επιθετικό ριμπάουντ μετά το άστοχο τρίποντο του Τζόσουα Σιπ, ενώ ο Σπανούλης σε μια ισχνή παρουσία έμεινε εκείνο το βράδυ στους 5 πόντους σε 28 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα…

Η απουσία του σχολιάσθηκε πολύ και εξελίχθηκε σε ένα debate, που επιτάθηκε από την ήττα και βάρυνε την ατμόσφαιρα ενόψει του επιγενόμενου «do or die» αγώνα, όμως πίσω είχε η αχλάδα την ουρά!

Μια εβδομάδα αργότερα οι Τούρκοι έβγαλαν τα… συκώτια του Ολυμπιακού, που βρέθηκε 15 πόντους πίσω (21-36) και χρειάσθηκε να... αλλάξει το αίμα του για να επιβληθεί εντέλει με 82-72 και να σφραγίσει την πρόκριση του στο Final 4 του Λονδίνου.

Αυτή τη φορά ο Σπανούλης δεν ήταν θεατής, αλλά πρωταγωνιστής, επιστρέφοντας στην… κανονικότητα του, με 19 πόντους και πέντε ασίστ σε 36 λεπτά.

Επτά δέκατα του δευτερολέπτου προτού ακουστεί η κόρνα της λήξης, κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού κατά την προσφιλή (αλλά κακή) συνήθεια τους μπήκαν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν την πρόκριση και να προλάβουν να κάνουν… πλιάτσικο σε φανέλες και σορτσάκια!

Βγήκαν από τον αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες της Εφές έκαναν την επαναφορά και ξαναμπήκαν!

Στο επόμενο κλικ, μετά από 16 βράδια, ο Ολυμπιακός έπαιρνε το σκαλπ της «Βασίλισσας» και ο Μπαρτζώκας μεταμορφωνόταν από… Μίστερ Μπιν σε Εγγλέζο Σερ!

Ο ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΑΣΟΒΙΤΣ

Τρία χρόνια αργότερα ο λεγάμενος κόντεψε να βρεθεί στον πάγκο της Εφές...

Τον Ιούνιο του 2016, όταν έφυγε από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και προτού αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, ο Μπαρτζώκας ήταν σοβαρός υποψήφιος για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εφές και να βιώσει το déjà vu του Ολυμπιακού, καθόσον θα διαδεχόταν ξανά (όπως και το 2012 στον Πειραιά) τον Ντούσαν Ιβκοβιτς…

Τον πρότεινε ο Τίτος Κομνηνός, που αποτελεί εξέχον μέλος της διοίκησης της Εφές, αλλά η υπόθεση σκάλωσε σε έναν αστάθμητο παράγοντα: στην ευαισθησία του προέδρου Τουντσάι Οζιλχάν, ο οποίος ένιωθε ενοχές απέναντι στον Βέλιμιρ Περάσοβιτς!

Το 2011 ο Κροάτης προπονητής είχε αποχωρήσει από την Εφές χωρίς να διεκδικήσει την αποζημίωση που δικαιούνταν να λάβει. Οι Τούρκοι θεώρησαν ότι ήταν υποχρεωμένοι απέναντι του και το 2016 του πρότειναν να επιστρέψει ώστε να συμβιβάσουν κιόλας τις πρότερες (οικονομικές) διαφορές τους.

Τότε ο Περάσοβιτς υπέγραψε διετές συμβόλαιο με συνολική αμοιβή 1.550.000 ευρώ, πληρώνοντας μάλιστα από την τσέπη του τη ρήτρα των 350.000 που είχε βάλει στο συμβόλαιο τους ο Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα.

Ο Μπαρτζώκας δεν πήρε τη δουλειά, αλλά δεν του κακόπεσε κιόλας εκείνη η καραμπόλα, διότι στις 8 Ιουλίου του 2016 έμελλε να αναλάβει τα ηνία της Μπαρτσελόνα, έστω κι αν δεν ευδοκίμησε εκεί...

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Την ίδια στιγμή στον Πειραιά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έδινε το σύνθημα για την εκκίνηση μιας σεζόν (2016-17) στον τερματισμό της οποίας ο Ολυμπιακός ξαναβρέθηκε στο Final Four, υπερπηδώντας το ίδιο τουρκικό εμπόδιο και μάλιστα σε ένα πιο αγωνιώδες, ανατρεπτικό και ριψοκίνδυνο μοτίβο...

Τότε οι Πειραιώτες είχαν πάλι το πλεονέκτημα έδρας, αλλά είδαν την Εφές να τους το αρπάζει με τη νίκη στο ΣΕΦ και να προηγείται κιόλας με 2-1...

Ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, αλλά ανασηκώθηκε, ισοφάρισε τη σειρά στο 2-2, καθάρισε την μπουγάδα στο σπίτι του με τον Σπανούλη να γράφει 40 πόντους και 10 ασίστ στα δυο τελευταία ματς και μετά από 17 ημέρες σουλάτσαρε ξανά στην ασιατική πλευρά της Πόλης.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ