ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Οι Πράσινοι ξανάρχονται

Οι Πράσινοι ξανάρχονται

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει το δρομολόγιο Αθήνα-Γερμανία κάτι σαν Παγκράτι-Κολιάτσου και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στην πρώτη επίσκεψη των Πρασίνων στη χώρα της Μέρκελ, πριν από μισό αιώνα...

Του τρέχει, το δίχως άλλο, του Παναθηναϊκού η... frau!

Την Ανγκελα Μέρκελ εννοώ στην καγκελαρία της οποίας οι Πράσινοι σουλατσάρουν για δεύτερη φορά μέσα σε έξι βράδια!

Την περασμένη Παρασκευή έπαιξαν στο Βερολίνο με την Αλμπα, απόψε αντιμετωπίζουν την Μπάγερν στο Μόναχο και πλάκα πλάκα με αυτά τα απανωτά σούρτα - φέρτα έχουν κάνει τη διαδρομή Ελλάδα-Γερμανία κάτι σαν Παγκράτι Κολιάτσου ένα πράγμα!

Οι Πράσινοι ξανάρχονται

Ο Βασίλης Λογοθετίδης πρωταγωνίστησε στην ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» και οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης παραποιούν τον τίτλο...

Οι Πράσινοι ξανάρχονται, απλώς μετά την ήττα στο Βερολίνο δεν μπορούν να καυχηθούν πως ξανάρχονται για να επιβάλουν τη δική τους κατοχή...

Θα επιθυμούσαν διακαώς να τους τριτώσει κιόλας το καλό των επισκέψεων στη Γερμανία, όμως άλλο το Βερολίνο και το Μόναχο στην κανονική περίοδο και άλλο η Κολωνία στο Final 4…

ΟΙ SURVIVORS ΤΟΥ ΤΡΙΝΚΙΕΡΙ

Τους λείπουν κιόλας ο Νεμάνια Νέντοβιτς και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, οι οποίοι θα χρειαστεί να περιμένουν μερικές ημέρες ακόμη για να συνεταιρισθούν με τον Μάριο Χεζόνια, χώρια που ο Αντρέα Τρινκιέρι εμαγκεψάμην για τα καλά!

Σοβαρολογώ όχι μόνον διότι οι Βαυαροί έχουν κατσικωθεί στην τετράδα, αλλά και επειδή απέκτησαν τεχνογνωσία στο πώς να επιζούν σε θρίλερ...

Όντως αυτό είναι ένα εύσημο που κουβαλάνε, διότι τον τελευταίο καιρό καθάρισαν την μπουγάδα σε τέσσερα ματς στα οποία βρέθηκαν πίσω και έδειξαν ότι διέπλασαν τον χαρακτήρα τους.

Ο Παναθηναϊκός τρέχει ένα σερί 4-0 απέναντι στην Μπάγερν, μάλιστα μία από δαύτες σημειώθηκε επί ποινή απολύσεως!

«ΒΟΒΟΡΑ ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ»!

Το εννοώ αυτό, έστω κι αν ο Ρικ Πιτίνο έκανε πλάκα στον Γιώργο Βόβορα το πρωί της 22ας Νοεμβρίου του 2019 όταν έφτιαχνε τις βαλίτσες του για να επιστρέψει στην Αθήνα και τηλεφώνησε στον «αντ’ αυτού» αφενός για τα συχαρίκια μετά τη νίκη στο Κάουνας και αφετέρου για να τον φέρει προ των ευθυνών του...

«Αν χάσεις στο Μόναχο, θα σε απολύσω»!

Ο Βόβορας δεν έχασε (Μπάγερν-Παναθηναϊκός 75-87) και ο Πιτίνο δεν τον απέλυσε, μάλιστα του άρεσε κιόλας που ο μετέπειτα διάδοχος του στον πράσινο πάγκο έπαιξε με ασυνήθιστα σχήματα και μάλιστα εφάρμοσε και άμυνα ζώνης.

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει λοιπόν επί γερμανικού εδάφους, όπου ταξίδεψε για πρώτη φορά πριν από μισό αιώνα...

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΣΝΑΜΠΡΙΚ

Τότε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1970-71, οι Πράσινοι κληρώθηκαν με την Οσναμπρικ την οποία απέκλεισαν με δυο νίκες...

Οι Πράσινοι ξανάρχονται

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1970 στο Καλλιμάρμαρο ο Παναθηναϊκός νίκησε άνετα με 89-52 (Κόντος 29, Πέππας 2, Κολοκυθάς 24, Κέφαλος 12, Χαϊκάλης 10, Παναγιωταράκος 2, Ιορδανίδης 10).

Μια εβδομάδα αργότερα στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας ξεπέρασε τις δυσκολίες του πρώτου ημιχρόνου και επιβλήθηκε με 89-73 (Κολοκυθάς 23, Κέφαλος 22, Κόντος 17, Χαϊκάλης 16, Ιορδανίδης 8).

Οι Πράσινοι ξανάρχονται

Η πρόκριση επιτεύχθηκε με άνεση και με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά οι Πράσινοι δεν μακροημέρευσαν στη διοργάνωση, καθώς στον επόμενο γύρο αποκλείσθηκαν από τη Χάποελ Τελ Αβίβ.

ΚΑΙ ΚΑΖΙΝΟ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤ

«Ήταν ένα ωραίο ταξίδι εκείνο στο Οσναμπρικ» μου έλεγε πριν από λίγη ώρα ο Ανδρέας Χαϊκάλης. «Ωραίο και για τη νίκη και για την πρόκριση, αλλά και γιατί περάσαμε όμορφα»!

Τότε η καλοπέραση αποτελούσε προτεραιότητα των παικτών, που δεν ήταν επαγγελματίες και γούσταραν να το ρίξουν και λίγο έξω. «Ημασταν της λογικής “και μπάσκετ”. Δεν ζούσαμε για το μπάσκετ, αλλά ζούσαμε για να ζήσουμε και παίζαμε και μπάσκετ» το φιλοσοφεί ο «Σιδερένιος», όπως ήταν το παρατσούκλι του Χαϊκάλη.

Οι Πράσινοι ξανάρχονται

«Θα παίζαμε, θα αφήναμε τα κόκκαλα μας στο γήπεδο, θα σκιζόμασταν για τη νίκη, αλλά θα διασκεδάζαμε κιόλας» εξηγεί. «Θυμάμαι ότι στο Οσναμπρικ υπήρχε ένα καζίνο και ξενυχτίσαμε εκεί πίνοντας τα ποτάκια μας και παίζοντας ρουλέτα και τα συναφή. Δεν πήγαμε σκαστοί, ήταν μαζί μας και ο προπονητής της ομάδας, ο συχωρεμένος ο Μουρούζης! Την άλλη μέρα όμως κάναμε τη δουλειά μας, όπως έπρεπε».

Εκείνη η σεζόν αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Παναθηναϊκού, καθότι μπορεί να αποκλείσθηκε στην Ευρώπη, αλλά ανέκτησε τα σκήπτρα στο ελληνικό πρωτάθλημα και έβαλε τα θεμέλια της πεντάχρονης κυριαρχίας του (1970-75), ενώ το 1972 έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου αποκλείσθηκε με διαφορά έξι πόντων από τη θρυλική Ινις Βαρέζε.

Οι Πράσινοι ξανάρχονται

Στον πάγκο του Παναθηναϊκού βρισκόταν από το 1966 ο αείμνηστος Κώστας Μουρούζης, αρχηγός της αποστολής ήταν ο μετέπειτα βουλευτής Αχιλλέας Μπουντουβής, ενώ έλαμπε το εκτυφλωτικό άστρο του Γιώργου Κολοκυθά που έφυγε από τη ζωή, σαν προχθές (2 Μαρτίου 2011) σε ηλικία 67 ετών.

  • ΥΓ: Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Ανδρέα Χαϊκάλη, τον οποίο ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη συνδρομή του.


TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΓΕΡΝ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ