ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Παναθηναϊκός - Ρεάλ: Οι κότες και ο γορίλας του Ομπράντοβιτς

O Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε
O Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε EUROKINISSI SPORTS

O Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Βασίλης Σκουντής ανακαλεί τέσσερις ιστορικές στιγμές από το χρονικό των μεταξύ τους αγώνων και βάζει τον προπονητή του σε διαδικασία προσομοίωσης.

Πολλά πρόσωπα και πολλά πράγματα του είναι χρειαζούμενα του Παναθηναϊκού...

Πολλά, παρά πολλά και δεν εννοώ μονάχα τη θεαματική βελτίωση της εικόνας του στο γήπεδο και την αναβάθμιση των στατιστικών του, αλλά ακόμη και άσχετους παράγοντες...

Άσχετους, αλλά σχετικούς, καθόσον με τόσα σερί και τέτοια ρεκόρ που κουβαλάνε οι Μαδριλένοι, ισχύει ασφαλώς εκεί νη παροιμιώδης έκφραση που λέει «όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωμένη»...

Επειδή λοιπόν η Ρεάλ κυοφορεί τρίδυμα, δίπλα στον Γιώργο Βόβορα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός μπορεί κάλλιστα να τοποθετήσει απόψε κι έναν γυναικολόγο-μαιευτήρα, μπας και της κάνει μια έκτρωση!

Όντως η «Βασίλισσα» βρίσκεται σε φάση προχωρημένης εγκυμοσύνης και δεν πρόκειται για... ανεμογκάστρι!

Πρώτα απ’ όλα προελαύνει αήττητη στο ισπανικό πρωτάθλημα, έχοντας πετύχει 14 σερί νίκες σε ισάριθμα ματς...

Δεύτερον, μετά τις τέσσερις ήττες στα πρώτα πέντε ματς της Ευρωλίγκας, επέστρεψε δριμύτερη με 7-1, ένα σερί που θα μπορούσε να είναι 8-0, εάν δεν μεσολαβούσε το τετράποντο του Μάικ Τζέιμς στη Μόσχα (74-73)...

Τρίτον και... φαρμακερό, διότι εμπίπτει στα δεδομένα του αποψινού αγώνα: οι Μαδριλένοι απαριθμούν δέκα απανωτές νίκες επί του Παναθηναϊκού, που δεν έχει καταφέρει να τους ρίξει στο κανναβάτσο εδώ και τριάμισι χρόνια!

"ΠΑΙΞΑΤΕ ΣΑΝ ΚΟΤΕΣ"

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα, υπενθυμίζω ότι οι Πράσινοι είχαν αιχμαλωτίσει τους Μαδριλένους στις 17 Απριλίου του 2018 στο ΟΑΚΑ με σκορ 95-67 στον πρώτο αγώνα της σειράς των play offs εκείνης της σεζόν.

Το επόμενο πρωινό ο Πάμπλο Λάσο βγήκε μια βόλτα έξω από το ξενοδοχείο, σταμάτησε σε ένα περίπτερο και εκεί άκουσε κάτι που δεν θα το ξεχάσει ποτέ στη ζωή του...

Ο ίδιος το αποκάλυψε το επόμενο βράδυ μετά τη νίκη των Μαδριλένων στον δεύτερο αγώνα της σειράς...

«Μας έδωσαν κίνητρο και η συντριβή που πάθαμε στο πρώτο ματς, αλλά και η περιπαικτική κουβέντα του περιπτερά, που ήταν φίλαθλος του Ολυμπιακού. Μου είπε ότι παίξαμε σαν κότες»!

Εδώ και τριάμισι χρόνια ο Παναθηναϊκός δεν έχει ξανασηκώσει κεφάλι απέναντι στη Ρεάλ...

Του έκατσε κιόλας εκείνο το τρίποντο του Ρούντι Φερνάντεθ στην εκπνοή του αγώνα της 28ης Μαρτίου του 2019 (73-74) με τον Ρικ Πιτίνο να εξηγεί ότι «θα κάναμε φάουλ, εάν προηγούμασταν με τρεις πόντους» και να πώς η καταμέτρησις συνεχίζεται...

Όρεξη να ΄χει κάποιος να ανατρέχει στο παρελθόν και να ανακαλεί στιγμές που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα το χρονικό των αναμετρήσεων των δυο ομάδων από εκείνο το περίεργο και βροχερό (όπως τώρα) βράδυ της 20ής Ιανουαρίου του 1963...

Αγέννητος ήμουν τότε, αλλά ας είναι καλά εκεί ψηλά στον Παράδεισο, όπου βρίσκεται ο Τάσος Στεφάνου που μου είχε αποκαλύψει πριν από πολλά χρόνια τις γαργαλιστικές και... υγρές πινελιές οι οποίες έδωσαν χρώμα στο υπόβαθρο εκείνου του πρώτου ανταμώματος τους.

Μέρα Κυριακή, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός, στο πλαίσιο της δεύτερης παρουσίας του στα Κύπελλα Ευρώπης υποδεχόταν τη Ρεάλ Μαδρίτης στο πρώτο ραντεβού τους.

Από τα χαράματα, έριχνε όχι απλώς σταγόνες, αλλά... καρεκλοπόδαρα!

ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΙΟΝΙΔΙΑ

Στις τάξεις του Παναθηναϊκού σήμανε συναγερμός διότι ο «Τάφος του Ινδού» που είχε εγκαινιασθεί στις 8 Ιανουαρίου του 1961, έμπαζε από παντού και είχε πλημμυρίσει, μάλιστα, όπως έλεγε ο Τάσος Στεφάνου, «μέσα έβρεχε πιο πολύ απ' ό,τι έξω»!

Παναθηναϊκός - Ρεάλ: Οι κότες και ο γορίλας του Ομπράντοβιτς


Σαν να μην έφτανε ότι ο Παναθηναϊκός είχε να παίξει ένα σπουδαίο και ιστορικό ματς, συνέπεσε να βρίσκεται στην Αθήνα και το μετέπειτα βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας! Ο τότε διάδοχος του θρόνου Χουάν Κάρλος (ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει τα καθήκοντα του το 1975) και η ελληνικής καταγωγής Σοφία ήταν αρραβωνιασμένοι και με την ευκαιρία της επίσκεψης τους στην Αθήνα εξέφρασαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Μάλιστα προς τιμήν τους τοποθετήθηκαν στο σημείο όπου βρίσκεται η γραμματεία του γηπέδου δυο πανάκριβες πολυθρόνες που έμοιαζαν με θρόνους!

Στο πλαίσιο του συναγερμού που σήμανε λόγω της βροχής επιστρατεύθηκαν από το πρωί οι παίκτες της εφηβικής και της παιδικής ομάδας του Παναθηναϊκού, που έριχναν πριονίδια και εν συνεχεία μάζευαν το νερό και το έβγαζαν έξω με κουβάδες!

Παναθηναϊκός - Ρεάλ: Οι κότες και ο γορίλας του Ομπράντοβιτς

Μέλη αυτής της ομάδας εργασίας που ανέλαβε τη δύσκολη και επίπονη δουλειά να καθαρίσει το γήπεδο από το νερό ήταν μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Κυρίτσης, ο Μανώλης Λεκάκης, ο Τάκης Παπακωνσταντόπουλος και ο Τάσος Στεφάνου. «Το τι πριονίδι ρίξαμε και το πόσους κουβάδες βγάλαμε δεν περιγράφεται» διηγιόταν ο Τάσος Στεφάνου. «Τα μαζεύαμε αλλά συνέχισε να ρίχνει καρεκλοπόδαρα, μέχρι και τάματα κάναμε για να σταματήσει η βροχή. Μόνο Ινδιάνο μάγο δεν καλέσαμε για να συνδράμει και αυτός».

Παναθηναϊκός - Ρεάλ: Οι κότες και ο γορίλας του Ομπράντοβιτς

Με τα πολλά ο καλός Θεός εισάκουσε τις ικεσίες, η βροχή σταμάτησε, το γήπεδο καθαρίστηκε από τα νερά και ο αγώνας διεξήχθη κανονικά και ο Χουάν Κάρλος με τη Σοφία κάθισαν κανονικά στις πολυθρόνες τους.

Εκείνη την εποχή η Ρεάλ Μαδρίτης έμοιαζε ακαταμάχητη, εξ ου και η άνετη επικράτηση επί του Παναθηναϊκού με σκορ 97-73 (ημίχρονο 50-34). Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κουκόπουλος 4, Λιαμής 17, Παναγιωταράκος 24, Κατσικίδης 2, Ταβουλάρης 18, Ζάννος 6, Βασιλακόπουλος 2, Μακρίδης, Παπαδημητρίου.
Προπονητής: Πάνος Κουκόπουλος.

ΡΕΑΛ: Σάινθ 7, Σεβιγιάνο 25, Ροντρίγκεθ 25, Λιουκ 15, Μπέρτζες 17, Ντουράν, Ντεσκαρτίν 8, Γκαρσία, Λόπεθ, Παλμέρο, Αλοθέν. Προπονητής: Χοακίν Ερνάντεθ.

ΚΟΡΜΠΑΛΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΣΚΡΟΠΟΛΙΘΑ;

Eίκοσι ένα χρόνια αργότερα, στις 16 Ιανουαρίου του 1984, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε ξανά τη Ρεάλ, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του ομίλου του Κυπέλλου Κυπελλούχων στον οποίο συμμετείχαν επίσης η Σκαβολίνι Πέζαρο και η Παρντπούμπιτσε της τότε ενωμένης Τσεχοσλοβακίας.

Την παραμονή του αγώνα στήθηκα από νωρίς στο αεροδρόμιο και καρτέραγα την άφιξη των Μαδριλένων για να μιλήσω με τον (τότε καλύτερο πλέι μέικερ της Ευρώπης) Χουάν Αντόνιο Κορμπαλάν και τον προπονητή Λόλο Σάινθ και ευτυχώς δεν έφαγα χυλόπιτα από κανέναν τους!

Παναθηναϊκός - Ρεάλ: Οι κότες και ο γορίλας του Ομπράντοβιτς

Το επόμενο βράδυ ο Παναθηναϊκός με μια επική εμφάνιση πέτυχε ένα θαύμα: έριξε τους Μαδριλένους στο κανναβάτσο και μάλιστα όχι με …. κατενάτσιο και… τσικιρικιτζίδικο μπάσκετ, αλλά παίζοντας ένα up tempo ματς από το οποίο προήλθε το εκκωφαντικό 99-97!

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την κουβέντα του Μιχάλη Κυρίτση την παραμονή: «Θα παίξουμε στα ίσια κι όσο αντέξουμε. Εάν παίξουμε φοβισμένα και προσπαθήσουμε απλώς να κατεβάσουμε τον ρυθμό και το σκορ, η Ρεάλ θα μας διαλύσει»

Βουρ στον πατσά λοιπόν κι ό,τι ήθελε προκύψει!

Οι Πράσινοι όχι μονάχα άντεξαν σε αυτόν τον φρενήρη ρυθμό, αλλά άρπαξαν κιόλας τα νίκη, με ήρωα τον Γιώργο Σκροπολίθα, ο οποίος από την αρχή κόλλησε σαν βδέλλα πάνω στον Κορμπαλάν και του άλλαξε τον αδόξαστο με την πίεση που άσκησε…

Παναθηναϊκός - Ρεάλ: Οι κότες και ο γορίλας του Ομπράντοβιτς

Ο Πατρινός γκαρντ ταλαιπώρησε τον «εγκέφαλο» της Ρεάλ στην άμυνα, ο Τάκης Κορωναίος του έκανε τη ζωή δύσκολη στην επίθεση και μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να προηγείται με 99-93 και να κλειδώνει τη νίκη.

Ένα λεπτό και 42 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο «Σκράπι» με μία βολή έγραψε το 95-91, στη συνέχεια σκόραρε ο Μέμος Ιωάννου για το 97-91, ο Κορμπαλάν μείωσε σε 97-93 και ο Τομ Κάππος έδωσε ξανά στον Παναθηναϊκό αέρα έξι πόντων (99-93). Στα 27’’ ο Κορμπαλάν πάλι από την τότε λεγόμενη γραμμή της προσωπικής μείωσε σε 99-95 και στη συνέχεια το πήρε πάνω του ο Σκροπολίθας…

Πώς; Κερδίζοντας τρία διαδοχικά φάουλ μέσα στα τελευταία 24 δευτερόλεπτα! Ναι μεν αστόχησε σε δυο βολές από το φάουλ του συχωρεμένου του Φερνάντο Μαρτίν, αλλά ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Με το πού ακούσθηκε η κόρνα της λήξης κι ενώ το γήπεδο σειόταν από το σύνθημα «σεισμός, σεισμός, Παναθηναϊκός» οι φίλαθλοι μπούκαραν στον αγωνιστικό χώρο για να αποθεώσουν τους παίκτες, με πρώτο και καλύτερο τον «Σκράπι» τον οποίο σήκωσαν στα χέρια και περιέφεραν εν είδει γύρου του θριάμβου, πριν από τον Κορωναίο.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κορωναίος 16, Ανδρίτσος 14, Κάππος 24, Στεργάκος 27, Ιωάννου 9, Σκροπολίθας 9, Τόλλιας, Καλογερόπουλος.

ΡΕΑΛ: Κορμπαλάν 16, Τζάκσον 22, Ρουγιάν 10, Ρόμπινσον 18, Φ. Μαρτίν 31, Ρομάι, Βελάσκο.

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό εκείνη η ονειρώδης νύχτα δεν κυοφόρησε την πολυπόθητη πρόκριση. Οκτώ βράδια αργότερα στον καθοριστικό αγώνα κόντρα στη Σκαβολίνι (με τον τραυματία Λιβέρη Ανδρίτσο να έχει συμβολική συμμετοχή) ηττήθηκε στον «Τάφο του Ινδού» με 76-75 και δεν κατάφερε να πετύχει την υπέρβαση και να προκριθεί στην οκτάδα.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Πέρασαν άλλα έντεκα χρόνια και οι δείκτες του ρολογιού έμελλε να (ξανα)σταματήσουν στις 23 Φεβρουαρίου του 1995, αυτή τη φορά σε αγώνα των ομίλων του τότε αποκαλούμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος...

Σαράντα μέρες νωρίτερα ο Παναθηναϊκός είχε ρίξει στο κανναβάτσο τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ με 77-64 και το ματς του Β’ γύρου θα έκρινε όχι την πρόκριση του, αλλά τον αντίπαλο που θα συναντούσε στα play offs στο δρόμο προς το Final 4 της Σαραγόσα...

Εδώ σε θέλω μάστορα!

Το εννοώ αυτό διότι λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη και με το σκορ στο 66-65, τέθηκε το μεγάλο δίλημμα στο τάιμ άουτ από τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου...

«Τι λέτε να κάνουμε; Εάν νικήσουμε παίζουμε με την Μπάκλερ Μπολόνια και αν χάσουμε με την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ; Τι προτιμάτε;»

Το ζήτημα ήταν όντως ουσιώδες, διότι εάν οι Πράσινοι γνώριζαν την ήττα, θα έβγαιναν δεύτεροι (σε τριπλή ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Σκαβολίνι Πέζαρο), ενώ η Ρεάλ θα τερμάτιζε πρώτη με 10-4.

Δεν πρόλαβε ωστόσο να αποσώσει την κουβέντα του «Coach K» και η απάντηση έμοιαζε με... ορυμαγδό: με ένα στόμα όλοι οι παίκτες, Έλληνες και ξένοι, έδωσαν την απάντηση που έλυνε τον Γόρδιο Δεσμό»...

«Πάμε για τη νίκη, κόουτς. Δεν έχεις κάθε μέρα την ευκαιρία να νικήσεις μια τέτοια ομάδα στην έδρα της».

Μια τέτοια ομάδα, δεν είχαν άδικο: την ομάδα με παίκτες τον Αρβιντας Σαμπόνις και τον Τζον Αρλάουκας και με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, την ομάδα που έμελλε να στεφθεί «Βασίλισσα» μετά από δυο μήνες, ενώ είχε κηρυχθεί έκπτωτη απ[ό τον θρόνο της από το 1980.

Στο αμέσως επόμενο κλικ, ο Μίροσλαβ Πετσάρσκι πέτυχε καλάθι, κέρδισε κιόλας το φάουλ, έβαλε την παρελκόμενη ελεύθερη βολή και ο Παναθηναϊκός δραπέτευσε με μια τεράστια νίκη, που ουδόλως επηρέασε κιόλας την πρόκριση του, καθόσον απέκλεισε με 2-1 την Μπάκλερ και ταξίδεψε στη Σαραγόσα.

Ο ΓΟΡΙΛΑΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα (και) στον Ομπράντοβιτς, εδώ υπάρχει μια σύνδεση του με τον Γιώργο Βόβορα...

Το περασμένο Σάββατο, την επαύριον της ήττας από τη Ζαλγκίρις και παραμονή του ματς με το Περιστέρι, ο προπονητής του Παναθηναϊκού κράτησε τους παίκτες επί τέσσερις ώρες στο γήπεδο, δυο για βίντεο και άλλες δυο για κανονική προπόνηση και όχι απλό χαλάρωμα.

Τούτο είχε συμβεί πάλι τέτοιες μέρες πριν από 21 χρόνια στο ίδιο γήπεδο...

Τότε ο Παναθηναϊκός διήγε την πρώτη σεζόν με τον Ζοτς στον πάγκο και μετά από ένα εντυπωσιακό σερί 19-0 , άλλαξε το έργο...

Κατά σύμπτωση η 19η νίκη επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη κόντρα στη Ρεάλ (63-66), αλλά ακολούθησαν δυο μαζεμένες και μάλιστα εντός έδρας ήττες, με θύτες τον Ολυμπιακό και την Αλμπα Βερολίνου!

Το απόγευμα της επόμενης ημέρας (Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 1999) είχα κλείσει ένα ραντεβού με τον Ομπράντοβιτς για μια συνέντευξη που επρόκειτο να δημοσιευθεί στο «Βήμα». Προς τιμήν του δεν την ακύρωσε, απλώς άργησε να βγει από τον... θάλαμο των βασανιστηρίων!

Ακριβώς όπως συνέβη και το περασμένο Σάββατο, ο Σέρβος προπονητής κράτησε τους παίκτες επί σχεδόν πέντε ώρες στο γήπεδο και ενώ τον περίμενα και ξεροστάλιαζα, έβλεπα τον έναν μετά τον άλλον να βγαίνουν ρετάλια από την κούραση...

Το είπα στον Ομπράντοβιτς και τότε γύρισε γελώντας και μου απάντησε...

«Φίλε, σε μια αφρικανική φυλή έχουν μια παροιμία που λέει πως όταν παλεύεις με έναν γορίλα, η μάχη δεν σταματάει όταν κουραστείς εσύ, αλλά όταν βαρεθεί ο γορίλας»!!!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ