ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

Είχα έναν θείο Βάσκο

Argentina's Gonzalo Higuain during the International Friendly soccer match between Argentina and Italy at the Etihad Stadium in Manchester, England, Friday, March 23, 2018. (AP Photo/Dave Thompson)
Argentina's Gonzalo Higuain during the International Friendly soccer match between Argentina and Italy at the Etihad Stadium in Manchester, England, Friday, March 23, 2018. (AP Photo/Dave Thompson) AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο λέει ενδιαφέρεται να εντάξει κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο στο δυναμικό της τον Γκονζάλο τον Ιγκουαήν. Δηλαδή, γεννήθηκε στο μαρτυρικό Μπρεστ της Γαλλίας και ξαφνικά έγινε Βάσκος; Γράφει ο Μάκης Παπασημακόπουλος.

Αποτελεί ίσως μια από τις πιο άκυρες μεταγραφικές ιστορίες ή/και φήμες της σεζόν. Αλλά πριν φτάσομε εκεί, καλησπέρα φίλες, φίλοι και οχτροί, ετοιμάζεστε να διαβάσετε άλλο ένα ανούσιο κεφάλαιο της στήλης που λατρεύετε να μισείτε. Εύχομαι να συνεχίζεται να έχετε μαζοχιστικές τάσεις, γιατί το περιεχόμενο αυτής της στήλης δεν θα φτιάξει. Ίσως, ΛΕΩ ΙΣΩΣ, να γίνει και χειρότερο.

Αλλά τι λέγαμε; Α ναι. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο λέει ενδιαφέρεται να εντάξει κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο στο δυναμικό της τον Γκονζάλο τον Ιγκουαήν. Το ξαναγράφω για να το εμπεδώσουμε, με μερικές χρήσιμες προσθήκες. Η Αθλέτικ η Μπιλμπάο, το καμάρι της χώρας των Βάσκων (και αγαπημένη μου ομάς στην Ισπανία, ορίστε το είπα), η ομάδα που τηρεί πιστά το δόγμα "μόνο Βάσκοι στην ομάδα", ενδιαφέρεται για την απόκτηση του ΕΝΤΕΛΩΣ Αργεντινού Γκονζάλο Ιγουαήν.

Το κοιτάς, το ξανακοιτάς, λες ΙΣΩΣ κάτι να έχασα, κάτι να μην είδα σωστά αλλά όχι: είναι ακριβώς αυτό που νομάεις. Στα 32 του προς 33 του χρόνια (οσονούπω σε ηλικία σταύρωσης δηλαδής), ο Γκονζάλο ο Ιγκουαήν έχει μπει στο στόχαστρο των Βάσκων, ως το παλικάρι, ως ο λεβένδης που θα οδηγήσει την γραμμή κρούσης της ομάδας την επόμενη σεζόν.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η Αθλέτικ τα τελευταία χρόνια έχει χαλαρώσει ελαφρώς τον κανόνα του "ΜΟΝΟ ΒΑΣΚΟΙ", γιατί αλλιώς δεν θα κάναμε δουλίτσα στο γήπεδο, επιτρέποντας κινήσεις ακόμα και για παίκτες που μεγάλωσαν στην χώρα των Βάσκων ή έλαβαν την ποδοσφαιρική τους παιδεία εκεί, έστω και αν πρέπει να παραβλεφθεί το ότι τέτοιες περιπτώσεις δεν κάνουν "τικ" όλα τα κουτάκια της λίστας "είμαι Βάσκος 100%". Διότι καλές και χρυσές οι εποχές που δίναμε ένα σκασμό λεφτά για να πάρουμε τον Ρομπέρτο Ρίος (κοινώς το πώς θα ήταν ο Γιαπ Σταμ αν ήξερε ακόμα λιγότερη μπάλα από όσο ήξερε), ένα παιδί ξεκάθαρα "δικό μας", αλλά οκ, δεν είναι κάθε ημέρα του Άη Ετσεμπερία του χαιτικού.

Έστω κι έτσι όμως η σύνδεση του Ιγκουαήν είναι λίγο πώς να το πούμε τώρα… ΔΥΣΚΟΛΗ;

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΜΠΡΕΣΤ, ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΑΣΚΟΣ

Διότι λέει, σύμφωνα πάντα με το σχετικό θέμα ΑΥΤΟΥ ΕΔΩ ΤΟΥ ΣΑΗΤ, ο Αργεντινός λέει γεννήθηκε το 1988 στο μαρτυρικό Μπρεστ της Γαλλίας, άρα να η διπλή υπηκοότητα. Όχι Ισπανική, Γαλλική, αλλά και ο Λιζαραζού Γάλλος ήταν όμως το έκανε το κονέ το Βασκικό για όποιον θυμάται. Εντούτοις δεν έχουμε άλλη ξεκάθαρη σύνδεση με την χώρα των Βάσκων, οπότε δικαίως θα μπορούσε κάποιος να πει πως δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η μεταγραφή, εκτός και αν η Αθλέτικ γκρεμίσει τον έναν και μοναδικό κανόνα που ορίζει την ποδοσφαιρική της ιστορία.

Που δεν θα γίνει. Άρα;

Άρα έρχεται ο ίδιο ο Αργεντινός να δώσει την λύση. Πριν μερικά χρόνια λέει είχε αποκαλύψει πως ο ένας εκ των προπαππούδων του ήταν Βάσκος που ροβόλησε για Αργεντινή για μια καλύτερη ζωή.

Προπάππους. Κάποιος από αυτούς τέλος πάντων. Πριν χρόνια. Πολλά. Ήταν εκεί στα Βασκικά χώματα. Αλλά έφυγε. Για την Αργεντινή.

Και κάπως έτσι, να το ολοζώντανο λινκ, να η αστραφτερή αλυσίδα που συνδέει τον πολύπειρο φορ με τα Βασκικά εδάφη και ασφαλώς με την Αθλέτικ.

Τώρα βέβαια αν ήταν κάποιος κακεντρεχής, θα μπορούσε να πει ότι δεν θέλει και πολύ κόπο να πεις ουσιαστικά πως "τι; Εγώ με τα Βασκικά χώματα; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΥΝΔΕΣΗ. Ο τριοξάδρεφός μου που λες ήτανε Βάσκος, αλλά από την μεριά του πατέρα του, του Αρτέα του Αρθιμπαλάρ του φούρναρη, του γιού της κύρα Πέπης αν θυμάσαι. Που λογικά δεν θα τόνε θυμάσαι, δεν κατέβαινε πολύ από το χωριό και ήσουνα και εσύ μικρός που να θυμάσαι τώρα. Αλλά ναι, Βάσκος. Βασικά όχι απλώς Βάσκος, ΒΑΣΚΑΡΟΣ. Αφού τον είχανε κάνει και αφίσα εκεί στο σωματείο του χωριού, αυτό που μαζευόμασταν και κάναμε Βασκικούς χορούς, ούτε αυτό θα το θυμάσαι λογικά, ωραίες εποχές τότε, αγνές, Βασκικές".

Όταν λες κάτι άλλωστε δεν είναι ανάγκη να το αποδεικνύεις, μην χάσουμε και τα μυαλά μας. Μπορείς κάλλιστα απλά να το λες, να πετάς τις αποδεικτικές ρίζες στα βάθη των αιώνων και μετά άσε τους άλλους να ψάχνονται. Βάσκος ο Ιγκουαήν; Βάσκος ο Ιγκουαήν, ποιοι είμαστε εμείς να πούμε όχι.

Άλλωστε τι μπορεί να κάνει η Αθλέτικ; Να ζητήσει να μιλήσει με τον προπάππο του Ιγκουαήν; Να πάρει τηλέφωνο στις Αργεντινές και να απαιτήσει χαρτιά του προπάππου; Να πάρει την Β’ ΔΟΥ Μπουένος Άιρες να κάνει σαματά; Όχι δα. Απλά κουνάει συγκαταβατικά την κεφαλή, λέει ένα μουρμουριστό "ε καλά, για να το λέει το παιδί, αλήθεια θα είναι, δεν φαίνεται για απατεών, ας τόνε πάρουμε" και θα ολοκληρώσει την μεταγραφή.

Ακούς εκεί περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία. Ποδοσφαιρική ομάδα είναι η Αθλέτικ κύριοι, όχι το γραφείο ντεντέκτιβ Ουζούνη.

Αυτό ακριβώς, ΤΙΠΟΤΑΛΛΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Μπιλμπάο θέλει τον... Βάσκο Ιγκουαΐν
TAGS ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ