ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

Η ημέρα που έλαμψε ο Φρέντι

Η ημέρα που έλαμψε ο Φρέντι
AP2003

Το καλεντάρι, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές λέει 17 Απριλίου. Του 2020. Οι συνθήκες γνωστές. Κορονοτέτοιοι, καθημερινές ενημερώσεις για κρούσματα και νεκρούς και (σχεδόν) μοναδικό θέμα συζήτησης το πότε θα βγούμε από τα σπίτια μας και τι μας περιμένει αν και ΟΤΑΝ με το καλό (ή και με το κακό γιατί όχι) βγούμε.

Τόσο focus έχουμε δώσει στον κορονοτέτοιονα που είναι απόλυτα λογικό να περνάνε κάποιες ημερομηνίες στο ντούκου, στα «βουβά», χωρίς να λαμβάνουν την προσοχή που του αξίζει.

Διότι ΝΑΙ, η 17 Απρίλη δεν είναι μια τυχαία μέρα για το ποδόσφαιρο. Είναι η μέρα που μια πασίγνωστη φιγούρα του αθλήματος «ματώνει» για πρώτη φορά αντίπαλα επαγγελματικά δίχτυα. Στις 17 Απριλίου του 2004, ο Φρέντι Αντού, ναι ο ΓΝΩΣΤΟΣ Φρέντι Αντού, μπαίνει ως αλλαγή στο ματς της DC United με την Metrostars και σκοράρει στο 75 λεπτό, γράφοντας το όνομά του στην σχετικά «άγουρη» βίβλο του MLS, ως ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος, μιας και μετρούσε μόλις 14 χρόνια και 320 ημέρες ζωής.

Εντάξει και τον κορονοτέτοιονα να μην είχαμε, στα μέρη μας το 2004 «μετράει» για άλλους λόγους. Η εθνική του Ρεχάγκελ σηκώνει τρόπαιο μέσα στην Πορτογαλία, στήνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν τα λες και μικρά γεγονότα. Εντούτοις το πρώτο επαγγελματικό γκολ του Φρέντι Αντού είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Μιλάμε άλλωστε για μια φυσιογνωμία, έναν ποδοσφαιριστή που έχει περάσει στο μυαλό μας στα επίπεδα του μύθου, μια από τις πλέον χαρακτηριστικές αθλητικές ιστορίες που άφησαν ένα δυνατό αποτύπωμα στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα.

Ήταν για πολλά χρόνια το «next big thing», ο επόμενος Πελέ (σύμφωνα με τον ίδιο τον Πελέ), ο πιτσιρικάς που θα ανέβαζε επίπεδο το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ, το αμερικάνικο «προϊόν» που θα έγραφε ιστορία όταν πετύχαινε την «εξαγωγή» του σε κάποιο από τα μεγάλα πρωταθλήματα, μιας και ο Αμερικανο-γκανέζος έχει σημειωθεί με μεγάλα γράμματα στα μπλοκάκια τεράστιων συλλόγων της Ευρώπης.

Την συνέχεια ασφαλώς την ξέρουμε. Έχουν άλλωστε αφιερωθεί πολλές αράδες για τον Φρέντι Αντού, το παιδί που τα είχε όλα στα πόδια του και έμεινε με το τίποτα. Ο άνθρωπος που όλοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρει, αλλά τελικά απέτυχε. Το παιδί-θαύμα που ταξίδεψε σε 8 χώρες και σχεδόν 15 ομάδες ψάχνοντας τις συνθήκες εκείνες που θα τον «ξεκλείδωναν». Αλλά τελικά το όποια «μυστικά» έκρυβε στο ποδοσφαιρικό του σεντούκι ο Φρέντι έμειναν για πάντα κλειδωμένα.

Για μια στιγμή όμως, για μια μαγική στιγμή της 17 Απριλίου, ο teenager τότε Φρέντι Αντού είχε όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο στα πόδια του. Η πολυσυζητημένη ποδοσφαιρική «μετοχή» είχε αρχίσει να γράφει στο MLS και το hype φάνταζε πέρα για πέρα αληθινό. Σίγουρα είναι δύσκολο να μην είσαι κάπως κυνικός γνωρίζοντας την εξέλιξη της ιστορίας, σίγουρα δεν μπορείς να αναγνωρίσεις πλέον την «αστρόσκονη» εκείνης της φάσης, αλλά ΑΥΤΟ το γκολ φάνταζε τότε, για τον 14χρονο με το 9 στην πλάτη ως ο βατήρας μιας απίθανης καριέρας, μιας καριέρας που ξεκινούσε να «τρέχει» με το γκάζι πατημένο μέχρι το πάτωμα.

Για όλους εμάς που τον «έζησαν» ψηφιακά βέβαια, από τις οθόνες του Manager, η σχέση με τον Φρέντι ήταν από την αρχή της ΠΟΛΥ ζεστή. Τον «ζήσαμε» από τα πρώτα του βήματα, τον πιστέψαμε, χτίσαμε ομάδες πάνω του.

Αλλά όπως και να το κάνεις, το αληθινό έχει άλλη λάμψη.

Και το αληθινό, το πρώτο του γκολ, η πρώτη του μεγάλη στιγμή ήταν ΑΥΤΗ:



Αυτό ακριβως, ΤΙΠΟΤΑΛΛΟ.

TAGS ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ