ΣΤΙΒΟΣ

Στο κενό η προσφυγή του Κυτέα στο ΑΣΕΑΔ για την υπόθεση Καραλή

Ο Εμμανουήλ Καραλής κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος
Ο Εμμανουήλ Καραλής κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος EUROKINISSI SPORTS

Το ΑΣΕΑΔ απέρριψε την προσφυγή του Δημήτρη Κυτέα κατά της απόφασης της ΕΦΙΠ για την τιμωρία του λόγω ρατσιστικών επιθέσεων κατά του Εμμανουήλ Καραλή.

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγα χρόνια δεν δικαιώθηκε ο Δημήτρης Κυτέας στην διαμάχη με τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 29 Ιουλίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ επέβαλλε στον Ομοσπονδιακό προπονητή, Δημήτρη Κυτέα, ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδία για ένα έτος, με αναστολή, για τις ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος του πρωταθλητή του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή.

Η ποινή είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και ήταν προσαυξημένη κατά έξι μήνες σε σχέση με την αρχική απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής. Θυμίζουμε πως οι τέσσερις ένορκες καταθέσεις (μεταξύ των οποίων δύο αθλητριών και ενός αθλητή του στίβου), όπως προέκυπτε από το ρεπορτάζ τουSport24.gr, επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του Εμμανουήλ Καραλή για τις ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος του από τον Δημήτρη Κυτέα.

Περίπου έναν χρόνο μετά, η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος επέβαλε ποινή - χάδι στον Δημήτρη Κυτέα, για τα γεγονότα. Αν και η ΕΦ.Ι.Π. δέχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας τις πολλαπλές επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα κατά του Έλληνα αθλητή, εντούτοις αποδέχτηκε τον ισχυρισμό του Κυτέα ότι εκτιμά και σέβεται τον Καραλή. Η απόφαση της ποινής στέρησης φιλάθλου ιδιότητας για έναν χρόνο ήταν ομόφωνη, αλλά για τον ανασταλτικό της χαρακτήρα η απόφαση ήταν 3-2.

Πάμε τώρα και στο σήμερα. Ο Δημήτρης Κυτέας προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ ζητώντας την κατάπτωση της απόφαση της ΕΦΙΠ. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών απέρριψε την προσφυγή του αναφέροντας χαρακτηριστικά στην απόφαση του: "Το ΑΣΕΑΔ με την υπ αριθμών 90/5-11-2020 απόφασή του, απορρίπτει την προσφυγή του Δημητρίου Κυτέα κατά της ΕΦΙΠΗΔ. Διατάσσει την κατάπτωση του παραβόλου υπέρ του Δημοσίου".

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης από την πλευρά τους τα μέλη της επιτροπής επεσήμαναν ότι η τιμωρία του Δημήτρη Κυτέα ήταν η μικρότερη δυνατή από αυτές που προβλέπονταν για τέτοιες περιπτώσεις.

Επί της ουσίας δηλαδή για τρίτη φορά υπήρξε απόφαση εις βάρος του Δημήτρη Κυτέα για ρατσιστική επίθεση κατά του Εμμανουήλ Καραλή την ώρα που εκείνος παραμένει Ομοσπονδιακός προπονητής! Κάτι που αν μη τι άλλο γεννά πολλά ερωτηματικά.

Άλλωστε, ήδη έχει υπάρξει αντίδραση των υπολοίπων μελών της Εθνικής ομάδας στίβου τα οποία δεν θέλησαν να πετάξουν με την ίδια πτήση με τον Δημήτρη Κυτέα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλουν να μπουν στο ίδιο αεροπλάνο μαζί του.

Ίσως, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στη συγκεκριμένη ιστορία με πιο γενναίες αποφάσεις.

Ο Εμμανουήλ Καραλής είχε μιλήσει στο Sport24.gr δίνοντας μία συνέντευξη-γροθιά κατά των φυλετικών διακρίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ