ΣΤΗΛΕΣ

Poll: Ποιος είναι ο κορυφαίος προπονητής της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού;

Poll: Ποιος είναι ο κορυφαίος προπονητής της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού;

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 45ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και το Sport24.gr πασάρει στους αναγνώστες του, ζητώντας τους να επιλέξουν τον κορυφαίο προπονητή των Πειραιωτών από το 1996 και έπειτα, όπου και κυριαρχούν. Ντούσαν Μπάγεβιτς, Ερνέστο Βαλβέρδε ή Πέδρο Μαρτίνς;

Η εντυπωσιακή φετινή πορεία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα "σφραγίστηκε" με το πρωτάθλημα, το οποίο κατά κοινή ομολογία άξιζε όσο καμία άλλη ομάδα. Ηταν ο πιο σταθερός, έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, είχε μέταλλο νικητή στα μεγάλα παιχνίδια, είχε την απαιτούμενη σοβαρότητα από το ξεκίνημα της σεζον, ενώ συνέχισε με πατημένο το γκάζι ακόμα και μετά τη μεγάλη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η επιστροφή στους τίτλους έπειτα από μια "στείρα" διετία φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος είναι ο πρωτομάστορας του ερυθρόλευκου οικοδομήματος. Έχει φτιάξει ένα σύνολο που παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, που έχει αρχές στο παιχνίδι του, που έχει προσανατολισμό στο γήπεδο και ξέρει να παίρνει αποτελέσματα. Αν μη τι άλλο, αποτελεί δικαίωση και για τον Βαγγέλη Μαρινάκη που τον στήριξε για δεύτερη σεζόν και βλέπει τους καρπούς να αποδίδουν.

SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ΟΣΦΠ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ΟΣΦΠ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr αποφάσισε να... πασάρει στους αναγνώστες του και να επιλέξουν τον κορυφαίο προπονητή του Ολυμπιακού στην σύγχρονη ιστορία του, δηλαδή από το 1996 και έπειτα, όταν και έχει κυριαρχήσει πλήρως στο ελληνικό στερέωμα, με λίγες εξαιρέσεις. Οι επιλογές είναι τρεις, όσο και αν έχουν κατακτήσει και άλλοι προπονητές τίτλους και έχουν προσφέρει χαρές και συγκινήσεις στον απαιτητικό κόσμο της ομάδας του Πειραιά.

Ναι, ο Τάκης Λεμονής πήρε τρόπαια, με αυτόν ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τα πρώτα διπλά στο Champions League, ήταν πάντα στρατιώτης και έτοιμος να υπηρετήσει τον σύλλογο στα δύσκολα. Ναι, με τον Μίτσελ ο Ολυμπιακός πανηγύρισε πρωτάθλημα, έφτασε μια ανάσα από το να αποκλείσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προσέφερε και μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές. Με τον Μάρκο Σίλβα πήρε πρωτάθλημα και αν δεν έκανε ένα κακό ματς με την Άρσεναλ στο Φάληρο, θα περνούσε και στα νοκ άουτ του Champions League, ενώ ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, αν και αήττητος, απολύθηκε μερικούς μήνες μετά την πρόσληψή του.

Κάνοντας το σχετικό... ξεσκαρτάρισμα, τρεις είναι οι προπονητές που μπαίνουν πραγματικά στην κουβέντα για τον καλύτερο από το 1996 και έπειτα. Οι Ντούσαν Μπάγεβιτς, Ερνέστο Βαλβέρδε και Πέδρο Μαρτίνς έχουν ξεχωρίσει, έχουν τους θαυμαστές του, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον Ολυμπιακό.

ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

Ήταν ο άνθρωπος που το 1996 πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει από το ασφαλές περιβάλλον της ΑΕΚ και να φτιάξει τον Ολυμπιακό που είχε στόχο να αφήσει πίσω του τα εννέα "πέτρινα" χρόνια. Και τα κατάφερε και με το παραπάνω, καθώς συνδύασε το θέαμα με την ουσία, με αποκορύφωμα την τρίτη του σεζόν στο λιμάνι. Κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα, επαναφέροντας τους ερυθρόλευκους στον δρόμο των επιτυχιών, ενώ τη σεζόν 1998-99 έκανε το νταμπλ και βρέθηκε μια ανάσα από τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναγνώστες του Sport24.gr, ο δικός του Ολυμπιακός εκείνης της αγωνιστικής περιόδου είναι η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

ΣΥΝ. ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ
ΣΥΝ. ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ EUROKINISSI

Οι κακές σχέσεις με τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς έφεραν το "διαζύγιο" το 1999 μετά το 4-1 επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, για να επιστρέψει στον πάγκο του Ολυμπιακού όταν η ομάδα μπήκε στο ολοκαίνουργιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" την σεζόν 2004-05. Οι ερυθρόλευκοι έκαναν το νταμπλ στην Ελλάδα και στο Champions League δεν πέρασαν στα νοκ άουτ στην τριπλή ισοβαθμία με Λίβερπουλ και Μονακό στους δέκα βαθμούς. Τα επιτεύγματα του Ντούσκο έχουν το δικό τους κεφάλαιο στο ερυθρόλευκο βιβλίο της ιστορίας.

ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ

Ήρθε με τεράστιες περγαμηνές το καλοκαίρι του 2008 στον Ολυμπιακό και το ξεκίνημά του ήταν εφιαλτικό με εκείνον τον σοκαριστικό αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από την Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια. Εν συνεχεία, η ομάδα του έστρωσε, άρχισε να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο με αποκορύφωμα τους δυο τελευταίους μήνες του χρόνου, όπου οι Πειραιώτες πετούσαν φωτιές και σκορπούσαν τεσσαροπεντάρες στους αντιπάλους τους. Ήρθε το πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν, ήρθε και το Κύπελλο στον αλησμόνητο τελικό με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Δεν έμεινε στο λιμάνι, αλλά επέστρεψε, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε το 2010 τον Ολυμπιακό και έδιωξε τον Έβαλντ Λίνεν. Έμεινε μια διετία στον πάγκο του Ολυμπιακού, κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα, έκανε και ένα νταμπλ, με την ομάδα να αποδίδει πολύ όμορφο ποδόσφαιρο.

Barcelona coach Ernesto Valverde greets fans prior to the Champions League group D soccer match between Olympiakos and Barcelona at Georgios Karaiskakis stadium at Piraeus port, near Athens, Tuesday, Oct. 31, 2017. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Barcelona coach Ernesto Valverde greets fans prior to the Champions League group D soccer match between Olympiakos and Barcelona at Georgios Karaiskakis stadium at Piraeus port, near Athens, Tuesday, Oct. 31, 2017. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Στην Ευρώπη έπαιρνε μεγάλες νίκες και θα μπορούσε να έρθει και η διάκριση στο Europa League, αν έλειπε εκείνο το μπλακ άουτ στο τελευταίο δεκάλεπτο με τη Μέταλιστ στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε εύκολα να βρίσκεται στα προημιτελικά του Europa League. Για οικογενειακούς λόγους θέλησε το καλοκαίρι του 2012 να επιστρέψει στην Ισπανία, αλλά μέχρι σήμερα τ' όνομά του βρίσκεται στα χείλη των φίλων της ομάδας. Ο Βαλβέρδε ήταν, είναι και θα παραμείνει μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού, ενώ και ο ίδιος μόνο καλά έχει να θυμάται από το εν Ελλάδι πέρασμά του, έστω και αν ακολούθησε ο ποδοσφαιρικός γίγαντας που ακούει στο όνομα Μπαρτσελόνα.

ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο ερχομός του Πέδρο Μαρτίνς δεν προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στον κόσμο. Ο Ολυμπιακός προερχόταν από μια κάκιστη σεζόν και ο Πορτογάλος με το βιογραφικό σε μικρομεσαίες ομάδες της χώρας του δημιουργούσε σκεπτικισμό. Μην ξεχνάμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι ερυθρόλευκοι άλλαζαν τους προπονητές σαν τα πουκάμισα και πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν μια τέτοια περίπτωση. Τους διέψευσε όλους πανηγυρικά και δικαίωσε όσους τον πίστεψαν και του έδωσαν τα κλειδιά του Ρέντη. Μεθοδικός, δουλευταράς, άνθρωπος που "μιλάει" με το έργο του, που δεν του αρέσουν οι φανφάρες και μεγαλοστομίες. Έπρεπε να φτιάξει από την αρχή την ομάδα και παράλληλα να κάνει πρωταθλητισμό. Ναι, δεν πήρε τίτλους την πρώτη του σεζόν, αλλά όλοι είχαν να λένε ότι είχε φτιάξει ένα σύνολο με αρχή, μέση και τέλος που χρειαζόταν απλά ορισμένες πινελιές για να επιστρέψει στην κορυφή.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2019-2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2019-2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Την σεζόν 2018-19, ο Ολυμπιακός έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο, διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος και στο Κύπελλο έβγαλε τα μάτια του με τη Λαμία για τα προημιτελικά. Στην Ευρώπη ποιος ξεχνάει το μεγαλειώδες 3-1 επί της Μίλαν, για να ακολουθήσουν φέτος τα ακόμα καλύτερα. Τρεις προκρίσεις μέχρι τους ομίλους του Champions League με πέντε νίκες και μια ισοπαλία, αξιοπρεπής παρουσία στη συνέχεια και κοντά πλέον στην οκτάδα του Europa League. Παράλληλα, στην Ελλάδα πήρε... αέρα το πρωτάθλημα, χωρίς να αμφισβητήσει κανείς την ερυθρόλευκη κυριαρχία. Επίσης, όσοι έβλεπαν αδυναμία στα ντέρμπι, φέτος πήραν τις απαντήσεις τους, αφού και στα μεγάλα ματς παρουσίασε μια ομάδα έτοιμη και διαβασμένη. Ο Πορτογάλος έχει μπει στην καρδιά όλων των φίλων του Ολυμπιακού και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται την ομάδα χωρίς αυτόν στην άκρη του πάγκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ